vineri, 28 februarie 2020

Caini (2016)

Gen: Thriller, Drama

Distributie: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Costel Cascaval, Constantin Cojocaru

Regizor: Bogdan Mirica [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 1.000.000 $
Incasari: 82.144 $

Filmul a obtinut 16 premii, printre care:
- FIPRESCI Prize - Un Certain Regard, Cannes Film Festival, 2016
- Critics Award - Best Foreign Film, French Syndicate of Cinema Critics, 2017
- Best Sound, Gopo Awards, Romania 2017
- Best First Feature Film, Gopo Awards, Romania 2017
- Best Actor in a Leading Role (Gheorghe Visu), Gopo Awards, Romania 2017

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 55/100

Roman se intoarce pe pamnturile mostenite de la bunicul sau decis sa vanda aceasta proprietate vasta si pustie, insa este avertizat de seful de post ca bunicul sau era un fel de lord al crimei local, iar oamenii acestuia nu vor renunta la pamant.

Un thriller romanesc. Iata ceva ce nu vezi in fiecare zi. Cinematografia romaneasca este specializata cumva pe drame si un anumit tip de comedii. Principala mea curiozitate era daca o sa vad intr-adevar un thriller, sau o tentativa ratata. Raspunsul este ca acest film este intr-adevar un thriller, cu ceva influente autohtone, dar destul de satisfacator. Intriga este destul de directe si intrega poveste este cursiva, fara sa fie excevis de tortuasa. Filmul este brutal, onest si palpitant, dar ofera un final tipic romanesc, in care concluziile nu sunt duse pana la capat. Avand in vedere resursele si realizarile, as numi per total acest proiect ca fiind unul reusit.

Distributia are in prim-plan unul din cei trei sau patru actori romani in voga, care primesc toate rolurile importante din ultimii ani. De aceasta data, alesul a fost Dragos Bucur, cu o prestatie decenta, dar eclipsata de mult mai experimentatul sau coleg de platou, Gheorghe Visu, care mi s-a parut a fi cel mai credibil. Filmele romanesti au stat mai mereu foarte bine la capitolul interpretare si nici acesta nu face exceptie. Actorii au lucrat bine impreuna, iar compatibilitatea se simte. E drept ca aceasta se datoreaza unui numar mic de actori care se intalnesc in mai toate proiectele, dar aceasta deficienta a sistemului are si unele efecte pozitive.

Este un film eftin, dar nu se simte asa in cea mai mare parte si spre deosebire de alte productii mult mai importante ale genului, Caini are avantajul de a fi original si de a oferi o experienta interesanta. Cinematografie este foarte reusita si ofera in sine o experienta vizuala care s epotriveste perfect cu ritmul lent al filmului. Coloana sonora, un punct foarte sensibil in filmele romanesti, multe stricate ireversibil de aceasta, de aceasta data este aleasa foarte inspirat. Una peste alta, este un film bun, care nu va deveni neaparat un clasic, dar va garantez ca nu va veti plictisi daca il vedeti, asa ca il recomand.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!