vineri, 15 decembrie 2023

Judas and the Black Messiah (2021)

Gen: Biografic, Istoric, Drama

Distributie: Will Berson, Daniel Kaluuya, Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders

Regizor: Shaka King [a mai regizat: Newlyweeds(2013)]

Buget: 26.000.000 $
Incasari: 7.478.009 $

Filmul a obtinut 45 de premii, printre care:
-

Avand in fata o propunere din partea FBI, William O'Neal se infiltrează în filiala din Illinois a Partidului Pantera Neagră, pentru a aduna informații despre președintele acesteia, Fred Hampton.

Cu un titlu care nu pare deloc promitator, daca nu cunosti deja cate ceva despre personajele din poveste, acest film nu parea neaparat promitator. Cand am vazut ca este si un film etnic, am crezut ca sansele sa vad ceva de calitate sunt aproape inexistente. Din fericire, m-am inselat ingrozitor de tare si am avut parte de o lectie de istorie americana, inca una in care adevarata natra nu tocmai onoranta a acestui popor iese la iveala. E adevarat ca este putin umflat si premiat in exces de institutiile avizate pentru a fi in rand cu corectitudinea politica din zielele noastre care diitruge rand pe rand societati, dar este fara indoiala un film excelent care nu va dezamagi.

Nici distributia nu era una care sa iti dea neaparat incredere ca urmeaza un film bun, pentru ca fiind vorba de un film biografic nu puteau fi neaparat distribuiti Samuel L. Jackson sau alti actori de culoare de nivelul lui, dar cu aceasta ocazie a iesit la iveala, cel putin pentru mine, acest Daniel Kaluuya, cu o interpretare absolut impresionanta care i-a pus in umbra pe toti ceilalti colegi de platou, inclusiv pe protagonistul Will Berson si ei la randul lor cu interpretari cel putin solide. Poate interpretarile din acest film sunt putin cam intense dupa gustul meu si ma indoiesc ca respecta in intregime comportamentul personajelor originale, dar este un detaliu minor si absolut deloc deranjant.

Este un film puternic, de impact, dar va avertizez ca este in multe momente greu de urmarit si aproape depresiv pe alocuri. Aproape simltan cu acest film a aparut si The Trial of the Chicago 7, un film in care regasim mare parte din personajele de aici si este inevitabil sa nu le comparam. As spune ca fata de competitorul sau, acest film este mai brut in prezentarea adevarului istoric si mai putin hollywoodian. Sunt si aici abateri de la realitatea obiectiva, dar sunt absolut de asteptat si in limite rezonabile si cred ca pe langa publicul de culoare care este direct implicat emotional, acest film va fi indragit si de un public matur si obiectiv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!