marți, 9 august 2022

Silence (2016)

Gen: Drama, Istoric

Distributie: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Clarán Hinds

Regizor: Martin Scorsese [a mai regizat: The Irishman(2019), Rolling Thunder Revue(2019), The 50 Year Argument(2014), The Wolf of Wall Street(2013), Hugo(2011)]

Buget: 46.000.000 $
Incasari: 23.834.809 $

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Movie of the Year, AFI Awards, SUA 2017
- Capri Set Designs and Decorations Award, Capri, Hollywood 2016
- ALFS Award -
British/Irish Actor of the Year, London Critics Circle Film Awards, 2017
- Best Adapted Screenplay, National Board of Review, SUA 2016
- Top Ten Films, National Board of Review, SUA 2016

Nota Gealapa: 7.20
Metascore: 79/100

În secolul al XVII -lea, doi preoți iezuiți portughezi călătoresc în Japonia pentru a propaga catolicismul, dar si pentru a încerca sa-și localizeze mentorul, despre care se spune că a comis apostazie.

Nu sunt in nici un caz filmelor religioase, care incearca sa ne propuna credinta ca solutie universala a oricarei probleme, dar din fericire, Silence foloseste crstinisimul doar ca vas de transport pentru a transmite alte mesaje mult mai realiste. Nu este un film care sa fi devenit o opera inestimabila a cinematografiei, dar este o poveste solida si puternica, serioasa, care reuseste sa captiveze si sa ofere teme de gandire. Este un film greu fara a avea o intriga intortocheata. Este un film de aproape trei ore, dar timpul trece pe nesimtite. Cinematografia si decorurile sunt foarte inspirate si reusesc sa recreeze cu succes epoca in care s edesfasoara actiunea.

Distributia a fost aleasa cu multa inspiratie. Pe de-o parte il avem pe Liam Neeson, care in ultima vreme ne arata din ce in ce mai mult ca abilitatile lui nu sunt limitate doar la filmele de actiune si are parte aici de un personaj care il scoate din zona de confort si ii ofera inca odata oportunitatea sa ne arate ca are destula versatilitate si poate stapani si roluri ami dramatice. Langa el ii avem pe Andrew Garfield si Adam Driver, nume care nu sunt atat la fel de sexy pentru un poster, dar actori cu experienta mare. Toti trei impreuna dau credibilitate filmului si chiar daca nu pot spune ca vruenul a reusit sa straluceasca in mod special, au functionat bine ca echipa si per total au asigurat un nivel foarte bun al calitatii interpretarilor. Issey Ogata este adevarata surpriza a distributiei, un actor japonez cu o prestatie absolut surprinzatoare si puternica.

Pana la urma vorbim de un film iesit din mainile lui Martin Scorsese, deci un minim de calitate este garantat din start. Este un film care cere rabdare din partea spectatorilor, dar rasplateste din plin aceasta rabdare. Cat despre abordarea crestineasca a filmului, acesta poate fi interpretat in egala masura si ca un manifest pro-crestinatate si ca unul impotriva acestei religii. Este atat de echilibrat, incat impresia va deveni una personala, influentata de backgroundul si experienta de viata a fiecarui individ care il urmareste. Este un film excelent, pe care il recomand cu incredere, oricui dispune de ceva mai mult timp si isi doreste putina substanta de la urmatorul film pe care il vede.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!