luni, 15 august 2022

Scrooge (1970)

Gen: Drama, Familie, Fantastic

Distributie: Albert Finney, Alec Guinness, Edith Evans, Kenneth More, Laurence Naismith

Regizor: Ronald Neame [a mai regizat: Foreign Body(1986), First Monday in October(1981), Hopscotch(1980), Meteor(1979), The Odessa File(1974)]

Buget: 5.000.000 $
Incasari: 3.698.009 $

Premii:
- Best Actor in a Motion Picture - Comedy or Musical (Albert Finney), Golden Globes, SUA 1971

Nota Gealapa: 7.55
Metascore: 58/100

O reprezentare muzicală a romanului clasic al lui Charles Dickens despre un bătrân avar si mizerabil, luat într-o călătorie de auto-mântuire, prin amabilitatea mai multor apariții misterioase de Crăciun.

In perioada sarbatorilor, Scrooge si Grinch sunt doua dintre cele mai populare personaje si cele mai spuse povesti, poate la fel de populare ca tipul ala care aduce cadouri. Si in aceasta varianta Scrooge este un personaj la fel de decapant pana cand este ajutat sa aiba o revelatie. Aceasta varianta a filmului poate fi considerata lejer un clasic si nu numai datorita faptului ca este un film vechi. Nu sunt fan de musical, dar pe acesta l-am gasit extrem de agreabil si momentele sale muzicale nu sunt chiar cringe. Este bine scris, bine interpretat, cu decoruri foarte bune si reuseste sa fie amuzant si sa isi transmita mesajele intr-un mod placut si foarte putin intruziv

Spuneam ca este bine interpretat, iar asta se datoreaza in cea mai mare parte prestatiei lui Albert Finney, acre face cel mai bun Scrooge pe acre il stiu eu. Acest personaj nu este chiar unul usor, mai ales transpus intr-un musical, dar Finney are interpretare absolut senzationala si au existat momente cand vazandu-l pe el la treaba a fost mai palpitant chiar decat povestea insasi. Nu sunt alte nume uriase in distributie, dar si rolurile secundare beneficiaza de actori experimentati care au stiut exact ce au de facut si si-au facut si ei partea lor de treaba, dar acesta este genul de film in care doar un personaj iti ofera posibilitatea sa stralucesti.

Aceasta varianta de Scrooge nu cred ca este potrivita chiar pentru toate varstele. Chiar daca copiii de astazi sunt mult mai deschisi si au acces prematur la chestii mult mai inspaimantoatoare, anumite scene din acest film ar trebui tinute departe de ochii celor sub 10-12 ani. Din punct de vedere tehnic, filmul arata foarte bine, pentru mijloacele tehnice disponibile in anii '70 si cred ca scenele cu cele trei fantome au fost probabil considerate impresionante la momentul aparitiei. Este cel ami bun Scrooge pe care il stiu eu, asa ca il recomand cu incredere, iar daca sunteti genul de pesoana care reactioneaza la astfel de lucruri, cred ca este genul de film care vazut inainte de fiecare Craciun va poate reaminti responsabilitatile pe care le aveti ca om.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!