sâmbătă, 3 decembrie 2022

Meru (2015)

Gen: Documentar

Distributie: Conrad Anker, Grace Chin, Jimmy Chin, Amee Hinkley, Jeremy Jones

Regizor: Jimmy Chin [a mai regizat: Return to Space(2022), The Rescue(2021), Free Solo(2018), Reel Rock 7(2012)]

Incasari: 2.334.228 $

Premii:
- Audience Choice Prize, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2016
-
Outstanding Achievement in Cinematography, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2016
- Best Documentary, Film Club's The Lost Weekend, 2015
- Audience Award - Documentary, Sundance Film Festival, 2015

Nota Gealapa:  7.70
Metascore: 77/100

Trei alpiniști de elită se luptă să-și găsească calea, prin obsesie și pierderi, în timp ce încearcă să urce pe Muntele Meru, unul dintre cele mai râvnite premii din jocul cu mize mari al alpinismului din Himalaya.

Dupa ce am vazut 14 Peaks, ma gandeam ca o sa treaca destula vreme inainte de a ma impresiona din nou vreun documentar despre alpinism. Numai ca la scurt timp am dat peste Meru, care a fost aproape la fel de impresionant. Cu o abordare usor diferita, cu peisaje care iti iau rasuflarea si cu accente absolut dramatice si acest film reuseste sa captiveze si sa faca timpul sa treaca pe nesimtite. senzatia a fost ca nici un cadru nu este pur si simplu un farfastac si fiecare imagine este aleasa cu un scop bine definit. Acest film chiar mi-a facut pofta de o drumetie, pofta care m-a tinut chiar pana a doua oara cand am trecut pe langa saormeria din cartier.

Din ditributie fac parte oameni al caror nume probabil nu o sa va spuna mai nimic si nici nu ar trebui, pentru ca publicul lor este extrem de nisat. Sunt insa nume cu adevarat uriase in lumea alpinismului. privite cu respect si admiratie de oamenii care au aceasta preocupare. chiar daca avem in fata oameni care nu sunt actori, este de apreciat ca reusesc sa ramana naturali in cea mai mare parte a timpului, lucru deloc usor pentru cineva care nu este obsinuit sa fie inconjurat de o echipa de filmare. In rest, nu are rost sa comentam prea mult prestatia lor actoriceasca, ci trebuie doar sa o admiram pe cea de alpinisti profesionisti si nu genul care spala ferestrele la etajul 12.

Meru ne prezinta o poveste care nu trebuie sa fie dramatizata, pentru ca are deja suficient dramatism de la inceput. Lectie de vointa, lectie de geografie, lectie rezilienta, lectie de supravietuire,  Meru este toate acestea. Este o poveste plina de adrenalina, care merita vazuta si pentru oamenii care se motiveaza usor poate fi lejer o sursa de inspiratie. E drept ca nu este chiar pentru toata lumea, dar pentru un documentar cred ca se face accesibil si agreabil unui numar surprinzator de mare de tipuri de spectator si vi-l recomand.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!