Distributie: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds, Martin Stringer, Matthew Braden Stringer
Regizor: Paul Thomas Anderson [a mai regizat: Phantom Thread(2017), Junun(2015), Inherent Vice(2014), The Master(2012), Punch-Drunk Love(2002)]
Buget: 25.000.000 $
Incasari: 78.000.000 $
Filmul a obtinut 108 premii, printre care:
- Best Performance by an Actor in a Leading Role (Daniel Day-Lewis), Academy Awards, USA 2008
- Best Achievement in Cinematography, Academy Awards, USA 2008
- Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama (Daniel Day-Lewis), Golden Globes, USA 2008
- Best Leading Actor (Daniel Day-Lewis), BAFTA Awards, 2008
- Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role (Daniel Day-Lewis), Screen Actors Guild Awards, 2008
Nota Gealapa: 8.10
Metascore: 93/100
O poveste despre familie, religie, ura, petrol si nebunie, care are in prim-plan un prospector din perioada in care petrolul abia devenea o afacere.
Este un film maraton si un film eveniment. Povestea este originala si este pusa in scena ca la carte. Exista rasturnari de situatie, tensiune si un amalgam de stari prin care esti trecut, iar la final ajungi sa nu mai stii daca si cu cine sa empatizezi. Scenariul este si el foarte bun si nu iroseste nici un cuvant. Filmul ofera si brutalitate si sensibilitate si cred ca transpune destul de bine epoca in care se desfasoara actiunea.
Distributia nu contine nume pe care le agreez in mod deosebit, dar am vazut cateva interpretari foarte bune. Daniel Day-Lewis a mai avut cateva prestatii memorabile de-a lungul timpului, dar cred ca acesta este rolul carierei sale, in care si-a pus la contributie intreaga sa experienta pentru o interpretare senzationala, care i-a adus si un Oscar. Aceatsa interpretare este pe cat de greu de egalat, pe atat de greu de explicat. Paul Dano, cel mai important rol secundar, nu este nici el printre preferatii mei, dar chiar si el a avut de aceasta data o prestatie foarte solida si credibila.
Simplul fapt ca acest film este regizat de Paul Thomas Anderson ar trebui sa insemne ceva si sa ofere suficiente indicii ca nu avem in fata un film banal. Anderson este un artist modern cu o viziune clara si severa asupra lumii. Filmele lui te fascineaza, te fac confuz, sa te infuriaza, dar orice ar fi nu te lasa indiferent. Tensiunea din acest film este aproape insuportabila uneori. Nu am avut ocazia sa il vad la cinema, dar imi inchipui ca cei care au facut-o, la final s-au ridicat in picioare si au aplaudat. Trailer:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu