vineri, 14 mai 2021

La Haine (1995)

Gen: Drama, Crima

Distributie: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, Abdel Ahmed Ghili, Solo

Regizor: Mathieu Kassovitz [a mai regizat: Rebellion(2011), Babylon A.D.(2008), Gothika(2003), The Crimson Rivers(2000), Assassin(s)(1997)]

Buget: 2.600.000 €
Incasari: 302.606 $

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Director, Cannes Film Festival, 1995
-
Best Film (Meilleur film), César Awards, Franta 1996
- Best Producer (Meilleur producteur), César Awards, Franta 1996
- Best Editing (Meilleur montage), César Awards, Franta 1996
- Young European Film of the Year, European Film Awards, 1995

Nota Gealapa: 8

24 de ore din vietile a trei tineri din suburbiile franceze, in ziua unei revolte violente. 

Chiar daca nu este un titlu care se bucura neaparat de rneume mondial, sunt convins ca acest film a devenit un clasic frantuzesc. Nu stiu daca faptul ca e filmat alb-negru auta neaparat foarte mult, dar contribuie putin la trasmiterea atmosferei sumbre in care se desfasoara actiunea. Fara o intriga precisa, este si greu de anticipat ce urmeaza sa se intample, astfel ca filmul nu este deloc previzibil si te intrebi in permanenta ce urmeaza. Nu etse un film scump, dar este facut cu responsabilitate si atentie la detalii si vine la pachet si cu un scenariu bine scris ceea ce il face un film excelent. 

Distributia nu este vreuna stelara , dar unul dintre protagoisti este un Vincent Cassel tanar si cu pofta de jucat, careare aici o interpretare foarte buna in acre isi arata potentialul pe care avea sa il confirme peste ani. Hubert Koundé si Saïd Taghmaoui sunt ceilalti doi protagonisti, care chiar daca nu au nume atat de cunoscute ca ale celui amintit mai devreme, in acest film fac o treaba la fel de buna, ba chiar pe alocuri reusesc sa il eclipseze. Era foarte important intr-un asemenea film ca intre protagonisti sa existe chimie si interpretarile lor sa fie reusite si din fericire aceste lucruri se intampla din plin in acest caz.

Din ce am citit, La haine a fost filmat chiar intr-un cartier rau famat din Franta, pentru credibilitate si la momentul aparitiei a starnit ceva agitatie, devenind pactic un fenomen social. Filmul pare foarte realist pentru acea perioada, dar este d elaudat ca reuseste sa ramana obiectiv si nu pretinde sa ofere solutii pentru problemele prezentate. Chiar daca nu este neaparat grafic, este un film brutal, greu de digerat. Si in Romania s-a incercat de nenumarate ori sa se faca filme in acest stil dar mult prea putine au fost si reusite. In concluzie, daca va doriti o experienta cinematografica retro, putine alegeri sunt mai bune decat La haine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!