Distributie: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu
Regizor: Radu Jude [a mai regizat: Babardeala cu bucluc sau porno balamuc(2021), Iesirea trenurilor din gara(2020), Uppercase Print(2020), The Dead Nation(2017), Inimi cicatrizate(2016)]
Buget: 1.250.000 €
Incasari: 351.110 $
Filmul a obtinut 23 de premii, printre care:
- Tiantian Award - Best Cinematography, Beijing International Film Festival, 2016
- Silver Berlin Bear - Best Director, Berlin International Film Festival, 2015
- Youth Jury Award - Feature Film, Cork International Film Festival, 2015
- Best Feature Film, Gopo Awards, Romania 2016
- Best Directing, Gopo Awards, Romania 2016
Nota Gealapa: 7.60
Metascore: 84/100
In Romania secolului XIX, un nobil angajeaza un politist, pe Constandin, pentru a gasi un tigan sclav, care a fugit de pe mosie dupa ce a avut o aventura cu cu nevasta lui.
Imi era dor de un film romanesc si cum Aferim! a fost foarte laudat la momentul aparitiei, asteptarile mele au fost destul de mari, dar filmul a livrat si nu am fost deloc dezamagit, ba chiar am fost surprins placut, aumzat uneori si am avut parte desuspans din plin. Nu stiu daca optiunea de a-l face alb-negru a fost o decizie artistica pentru a-l face sa para mai vechi, sau a fost un artificiu pentru a masca unele lipsuri, dar dupa cateva minute de acomodare, acest detaliu aproape ca nici nu se mai observa. La prima vedere, poate parea doar inca un film romanesc, tot cu boieri, tot cu haiduc si asa mai departe. Da, actiunea se desfasoara in acele vremuri, dar este un film cu boieri si tarani asa cum nu ati mai vazut. Este poate filmul care se apropie cel mai mult de cum se intamplau lucrurile atunci si este o poveste brutal de reala pe alocuri.
Romania nu a dus niciodata lipsa de actori buni. Astfel, distributia poate parea necunoscuta pentru cineva din afara granitelor, dar fiind vorba de un film romanesc, e clar ca noi ii cam stim pe actori si asteptarile mari pe care le aveam la inceputul filmului li se deatora si ii viza si pe ei. Teodor Corban a avut o interpretare excelenta si cred ca este un actor care nu se bucura de popularizarea pe care ar merita-o. Toma Cuzi a fost de asemenea foarte bun, intr-un rol care il scoate din zona cu care suntem noi obisnuiti cu el la televiziune. Sarea si piperul au fost date de aparitiile in roluri micute ale unor nume uriase cum ar fi Serban Pavlu sau Victor Rebengiuc.
Bineinteles ca exista cusururi, dar putine sunt cazurile in lume in care unui film nu poti sa ii reprosezi chiar nimic. Parte din realismul filmului este dat si de limbajul vulgar si dur, care este o surpriza placuta la inceput, pentru ca ne scoate din limbajul de lemn al filmelor noastre de acest gen, dar acest limbaj este parca exagerat de vulgar in unele momente. Filmul sufera de o boala de acre sufera majoritatea filmelor romanesti si anume ca nu este deloc atragator pentru publicul tanar si se adreseaza mai degraba unui public matur, care cauta si ceva substanta. Este insa un film pe care indraznesc il recomand oricarui cinefil care se respecta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu