Distributie: Iosif Pastina, Horatiu Malaele, Dana Dogaru, Ion Caramitru, Dorina Chiriac
Regizor: Stere Gulea [a mai regizat: Sunt o baba comunista(2013), Weekend cu mama(2009), Stare de fapt(1995), Vulpe - vanator(1993), Morometii(1987)]
Buget: 1.500.000 €
Nota Gealapa: 7.80
Sequelul filmului Morometii din 1987, care urmareste viata familiei Moromete dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu preluarea puterii de catre comunisti.
Este un film foarte, foarte bun. Nu se apropie de nivelul predecesorului sau, de fapt cred ca este cu o clasa sub acesta, dar asta nu iseamna ca am fost dezamagit, pentru ca nu cred ca se astepta nimeni realist vorbind, ca acest film sa fie la fel de bun, sau mai bun decat primul Morometii. Asa ceva era imposibil. Scenariul este foarte bun, astfel ca dialogurile sunt foarte interesante si reuseste sa ofere vorbe de duh si umor, care sa mai indulceasca drama la care asiste de fapt. Faptul ca este regizat tot de Stere Gulea a ajutat foarte mult in pastrarea atmosferei din primul film, lucru esential pentru a avea succes.
Despre distributie vreau sa incep prin a spune ca Horatiu Malaele nu este Victor Rebengiuc, dar este Horatiu Malaele si cu asta vreau sa spun ca Rebengiuc este actorul mai bun dintre cei doi si Malaele nu avea cum sa ofere o prestatie peste cea in care Rebengiuc a facut poate rolul vietii, dar si el este un actor foarte bun, asa ca a dus bine in spate acest film, oferind o interpretare credibila, solida si induiosatoare pe alocuri. Am vazut multe interpretari bune si in rolurile secundare, dar si acteva rateuri, dintre care cel mai important mi se pare al lui Iosif Pastina, a carui interpretare, cel putin prima jumatate a filmului nu mi-a placut deloc.
Mult anticipat, pana la urma acest film a livrat exact ce se astepta de la el, adica un sequel solid la un film mai bun. Mi se pare totusi ca Stere Gulea a ratat sansa de a ne oferi inca o capodopera acre sa se adauge pe testamentul lui artistic si chiar daca filmul este foarte bun ar fi putut fi chiar mai bun poate, cu un context politic explicat mai pe larg, sau daca ar fi fost mai pragmatic si nu atat de egoist in a fi extrem de artistic. de asemenea, mi se pare ca s-a omis la un moment dat ca in centrul acestui film trebuie sa fie Ilie Moromete, taranul roman care este o resursa continua de intelepciune. S-a incercat acoperirea tuturor temelor din acrte si astfel nici una nu a fost abordata chiar cum trebuie. Chiar si in acest conditii, filmul trebuie vazut neaparat si este o continuare solida a unui film inegalabil.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu