Distributie: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle
Regizor: Danny Boyle [a mai regizat: Yesterday(2019), T2 Trainspotting(2017), Steve Jobs(2015), Trance(2013), National Theatre Live: Frankenstein(2011)]
Buget: 1.500.000 £ Incasari: 16.767.475 $
Filmul a obtinut 23 de premii, printre care: - Best Non-American Film (Bedste ikke-amerikanske film), Bodil Awards, 1997 - Best Film, Boston Society of Film Critics Awards, 1996 - Best Soundtrack, Brit Awards, 1997 - Best Screenplay - Adapted, BAFTA Awards, 1996 - Best Feature Film, BAFTA Awards, Scotia 1997
Nota Gealapa: 8.15 Metascore: 83/100
Renton incearca sa isi indrepte viata si sa iasa din lumea drogurilor din Edinburgh, in care este profund implicat, in ciuda influentei negative din partea prietenilor sai.
Indiferent cu ce aspect as incepe sa povestesc despre acest film, absolut toate sunt la superlativ. Chiar daca este o coproductie britanico-americana, acest film este clar pus in scena si realizat intr-o maniera pur britanca. Asta inseamna un ritm alert, mult mai putine drame secundare inutile si mai ales curajul de a prezenta subiectul cu ajutorul cateva scene brutale, oneste si chiar socante, nu numai pentru perioada in care a aparut filmul si chiar si pentru vremurile de azi. Trainspotting este o floare rara, pentru ca avand la dispozitie un buget minuscul, reuseste sa fie o capodopera si sa devina un clasic bazandu-se exclusiv pe un scenariu excelent si pe calitatea pretsatiei artistice. Nu as vrea sa uit sa mentionez si coloana sonora care este una dintre cele mai bune pe care le-am intalnit de cand ma uit eu la filme.
Ca tot am adus vorba de actori si prestatia lor, cred ca singurul nume cat de cat mare prezent in distributie este cel al lui Ewan mcGregor, dar si el a devenit relevant tocmai pentru interpretarea din acest film. La momentul aparitiei Trainspotting, as indrazni sa spun ca nici unul dintre cei care au luat parte la acest proiect, indiferent de cata experienta aveau, nu era un nume care sa umple salile de cinematograf prin simpla saprezenta pe un poster. himia dintre protagonisti a fost insa excelenta si s-au pus in valoare unul pe altul atat de bine, incat pare ca au repetat ani de zile impreuna pentru aceste rluri. Nu au fost personaje care sa ii propulseze spre o avalansa de premii la diverse festivaluri, dar munca lor a fost extrem de importanta pentru reusita filmului.
Trainspotting este cu adevarat o capodopera care a devenit o referinta in cultura pop. Putine filme au sansa sa apara la momentul potrivit, in locul potrivit si sa ia lumea cu asalt asa cum o face acest film si indiferent ca il vezi singur sau cu un grup de prieteni, indiferent ca l-ai vazut in '96 sau il vezi azi, are acelasi impact puternic. Cu adevarat unc la momentul aparitiei, cred ca a dat nastere unui gen de filmat si editat si ramane relevant si astazi, scene le lui importante devenind adesea referinte in alte filme sau fiind parodiate in serii populare ca Family Guy. Este un film pe acre oricine se considera cinefil trebuie sa il aiba "in palmares".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu