Distributie: Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Martin Balsam, Richard Mulligan
Regizor: Arthur Penn [a mai regizat: Inside(1996), Lumière and Company(1995), The Portrait(1993), Penn & Teller Get Killed(1989), Dead of Winter(1987)]
Buget: 15.000.000 $ Incasari: 31.559.552 $
Premii: - Best Supporting Performance, Male (Chief Dan George), Laurel Awards, 1971 - FIPRESCI Prize - Special Mention, Moscow International Film Festival, 1971 - National Film Registry, National Film Preservation Board, SUA 2014 -Best Supporting Actor (Chief Dan George), National Society of Film Critics Awards, SUA 1971 - Best Supporting Actor (Chief Dan George), New York Film Critics Circle Awards, 1970
Nota Gealapa: 7.50 Metascore: 63/100
Jack Crabb, ajuns la o varsta foarte inaintata, isi spune povestea vietii sale din momentul in care a a ajuns sa fie crescut de indieni si pana a ajuns sa lupte cu generalul Custer.
Este uimitor cum acest film reuseste sa fie in egala masura si tragic si amuzant. Little Big Man cred ca merita o presa mai buna pentru ca are toate coordonatele sa fie un clasic. O intriga in voga la vremea aparitiei sale, bine transpusa intr-un scenariu coerent si un buget decent, acestea sunt ingredientele care fac doua ore sa treaca foarte repede si trec spectatorii printr-un carusel de emotii. Arata ca un film de epoca, dar acestd etaliu nu este deranjant deloc, ba chiar face parte din farmecul filmului. Exista tensiune multa, exista rasturnari de situatie si nu vad vreun motiv pentru care cineva sa nu vada acest film chiar si astazi.
Este poate cel mai bun rol in care l-am vazut pe dustin Hoffman, protagonistul acestui film si singurul personaj pe care cred ca l-am vazut din tineretea acestuia. Acest personaj i s-a potrivit manusa din toate punctele de vedere si responsabilitatea de a trage acest film dupa el a parut fi achitata cu usurinta. E drept, a avut pe langa el si alte nume in voga din acei ani, cum ar fi Faye Dunaway sau Chief Dan george, de asemenea cu interpretari solide care au dat un plus de credibilitate intregii povesti si pe acre a fost o placere sa ii revad in floarea varstei si in apogeul carierei.
Cronologic, cred ca este unul din primele westernuri revizioniste si este pacat ca atat d eputina lume il cunoaste. O poveste epica si tragica, spusa uneori pe un ton amuzant, Little Big Man ne ofera o particica din istoria mai intunecata a Americii, uneori satiric, dar uneori foarte serios cu o structura narativa care imi imaginez ca la acea vreme a fost de-a dreptul revolutionara. Dupa 40 de ani, acest film are inca suficienta calitate incat sa para destul de proaspat si sa nu fie o corvoada de urmarit.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu