Numar sezoane: 6 (93 episoade)
Distributie: Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Alexander Ludwig, Georgia Hirst, Alex Høgh Andersen
Filmul a obtinut 38 de premii, printre care:
- Outstanding Special Visual Effects in a Supporting Role, Primetime Emmy Awards, 2020
- Best Visual Effects, Canadian Screen Awards, Canada 2020
- Best Sound in a Comedy or Dramatic Program or Series, Canadian Screen Awards, Canada 2020
- Best Sound in a Dramatic Program or Series, Canadian Screen Awards, Canada 2019
- Best Visual Effects, Canadian Screen Awards, Canada 2019
Nota Gealapa: 8.85
Metascore: 74/100
Vikings ne poarta in lumea misterioasa si brutala a lui Ragnar Lothbrok, un fermier si luptator viking, care tanjeste sa exploreze si sa faca raiduri pe cele mai indepartate tarmuri de peste ocean.
Prima data am am vazut acest serial promovat pe HIstory Channel, ceea ce m-a facut sa il ocolesc crezand ca este unul din serialele lor, gen Ancient Aliens, adica ok pt cand vrei sa adormi si sa ai vise interesante, dar nu un serial pe acre sa il urmaresti cu sufletul la gura. Apoi am crezul fara sa vad Game of Thrones, ca este o replica a acestuia, pentru ca odata deschisa calea viloentei si a tadarii era clar ca multe seriale o vor urma. In apararea mea, cred ca nici producatorii Vikingilor nu au avut foarte mare incredere in film, pentru ca primele doua sezoane au avut doar cate zece episoade. Din fericire, fara sa vad serialul amintit mai devreme, sunt convins ca nu este deloc asa. Este un film absolut captivant, din primul minut al primului episod pana aproape de finalul ultimului. E adevarat ca nu are dragoni, dar compenseaza prin faptul ca adapteaza evenimente istorice, iar majoritatea personajelor din Vikings chiar au existat in realitate, in frunte cu cel mai indragit dintre acestea, Ragnar Lothbrok.
Comparatia amintita mai devreme este una foarte uzuala si inteleg pe undeva d eunde vine, pentru ca vorbim de doua seriale care au rulat in acelasi timp, cu o intriga asemanatoare, dar sunt multe diferente intre cele doua productii, cea mai importanta fiind ca daca GoT apartine genului fantastic si isi permite sa se bazeze pe dragoni, Vikings se bazeaza cat de cat pe adevarul istoric si incearca sa respecte aceasta naratiune.Nu este un serial lung. Are doar sase sezoane, dintre care patru sunt extraordinare, unul bun si ultimul doar bunicel. Asta se intampla pentru ca cel mai indragit personaj moare in sezonul patru, o moarte cu adevarat epica ce e drept, iar cei acre ii succed in lumina reflectoarelor nu se ridica la inaltimea lui. O productie History Channel despre vikingi nu suna deloc a buget mare, dar acesta a existat si filmul arata superb inca de la inceput.Pana sa iti zbarleasca piele violenta din fiecare episod, iti da fiori genericul, scurt, dar foarte sumbru, bazat pe o legenda vikinga.
La momentul auditiilor, majoritatea ctorilor principali si-au dorit sa joace cu totul alte personaje decat au ajuns sa interpreteze, dar cei care s-au ocupat de distributie au avut o inspiratie absoluta distribuindu-i asa cum au facut-o. Travis Fimmel a ajuns sa fie incofundabil in pielea lui Ragnar Lothbrok, lui Clive Standen i-a venit manusa rolul perfid al lui Rollo, Katheryn Winnick a fost memorabila in pielea Lagerthei iar pe Floki nimeni nu l-ar fi putut interpreta mai bine decat a facut-o Gustaf Skarsgård. Chiar daca nu am auzit sa sefi castigat prea multe premii pentru interpretare, pot sa va spun ca prestatiile actorilor au fost excelente, iar chimia dintre ei se simte ca a existat din plin. Ca o observatie personala, as remarca aparitia unui nou clan la Hollywood si anume familia Skarsgård, ai acrei membri sunt foarte la moda in ultima vreme
Riscul asumat de cei de la History a fost rasplatit din plin. De exemplu, succesul serialului a generat si cateva reviste de benzi desenate, care au aparut in jurul eroilor principali. Inca un lucru care trebuie mentionat, este ca filmul readuce a viata limbi disparute demult, deci ceea ce uneori mie mi-a parut a fi doar niste mormaieli inventate, sunt de fapt dialecte moarte aduse la viata sub ochii nostri, care au pus bazele limbilor engleza, franceza sau norvegiana de astazi. Sunt convins ca acest film va fi si pe placul feministelor, chiar daca uneori in serial acestea sunt tratate doar ca niste obiecte sexuale si desconsiderate, de foarte multe ori, acestea se dovedesc a fi la fel de viclene, curajoase si dibace ca barbatii. Poate parea ca un serial de asemenea succes se termina prematur dupa numai sase sezoane, dar adevarul este ca limitati fiind de adevarul istoric, pe care au incercat sa il respecte cat de cat, dupa sezonul patru serialul a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu o telenovela dramatica si mai putin cu epopeea cu acre eram obisnuiti pana atunci.
Astfel ca sase sezoane cred ca sunt suficiente, mai ales ca am auzit ca deja se dezvolta o serie care sa continue actiunea de unde a ramas, deci pentru fanii infocati va aparea in curand ceva care sa umple golul lasat de Vikings. Dar de ce s-a terminat, totusi? Popularitatea celor mai mari vedete din serial insemna ca acestea deja erau dorite intensiv in alta parte, deci poate nu mai erau 100% cu inima aici. In plus, unele din micile povesti secundare pe care le-au incercat nu duceau nicaieri. Istoria a ramas si ea incet fara istorie si nu mai ramasesera foarte multe evenimente care sa se adapteze, iar pentru a continua seria ar fi trebuit sa devina una de fictiune in intregime. Aparusera intre timp si destule seriale rivale, cum ar fi The Last Kingdom. Serialul nu si-a revenit niciodata dupa moartea eroului principal. Eu am sperat un sezon si jumatate ca va reaparea cumva, printr-o minune, dar nu s-a intamplat asta, iar fii eroului principal pur si simplu nu au rezonat cu spectatorii si nu au mai fost atat de indragiti, rezultatul fiind o scadere a ratingului, care pana la urma este mereu principalul motiv pentru care ceva dispare de pe ecrane. Per total insa, este un film foarte foarte bun, care trebuie trecut pe lista oricui vrea sa vada un serial memorabil.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu