miercuri, 3 ianuarie 2018

Troy (2004)

Gen: Drama

Distributie: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Julian Glover, Brian Cox

Regizor: Wolfgang Petersen [a mai regizat: Vier gegen die Bank(2016),  Poseidon(2006), The Perfect Storm(2000), Air Force One(1997), Outbreak(1995)]

Buget: 175.000.000 $
Incasari: 498.000.000 $

Premii:
- Top Box Office Films, ASCAP Film and Television Music Awards, 2005
- Best Supporting Actor in Film/TV (Peter O'Toole), irish Film and Television Awards, 2004
- Choice Movie Actor - Drama/Action Adventure (Brad Pitt), Teen Choice Awards, 2004

Nota Gealapa: 7.65
Metascore: 56/100

O adaptare a povestii lui Homer, filmul ne prezinta asaltul asupra Troiei de catre grecii uniti si urmareste destinele celor implicati.

Un film cam lung pentru un razboi semi-imaginar. Da, este un film foarte bine facut din vedere tehnic si da, Legendele Olimpului, Iliada si alte opere antice au fost mereu intrigi pline de otential pentru filme, dar acest film vrea sa fie luat in serios ca un film de razboi, ori nu poti fi asa ceva cand se ignora aproape orice logica a razboiului. Este palpitant, este plin de suspans, dar a existat ceva, nu stiu ce, care m-a impiedicat sa il agreez pe deplin.

Distributia este poate cel ami mare plus al filmului. Cei care s-au ocupat de casting au adunat nume mari in ambele tabere combatante. Povestea insa este de asa natura, incat este destul de neclar cine este personaj negativ si cine nu si poti ajunge sa empatizezi cu toti, sau sa ii urasti pe toti. Din punct de vedere al calitatii interpretarilor, majoritatea actorilor au livrat prestatii foarte bune, dar nu chiar memorabile. Chiar daca Brad Pitt si Eric Bana chiar au fost impresionanti pe alocuri, un astfel de film ar fi trebuit sa produca macar un Oscar pentru actorie.

Filmul asta ar fi putut si ar fi trebuit sa fie cu adevarat epic, dar au adus modificari majore Iliadei, iar asta a scazut major calitatea povestii. Asa se intampla cand esti scenarist si te crezi mai bun decat Homer. Atentie urmeaza spolere. Ce au modificat? Pai...Hector il ucide miseleste pe Menelaus...fals, Agamnemnon este omorat  de Briseis...fals, Ahile este varul lui Patrocle...fals, iar acestea nu sunt singurere alterari ale povestii originale; ca sa nu mai zic ca unii eroi esentiali lipsesc cu desavarsire, cum ar fi Diomede. Hollywoodul nu s-a putut abtine sa isi puna mana scarboasa nici macar pe Iliada.

Recunosc insa ca filmul asta este totusi la kilometri distanta de a fi un film rau. Exista cateva scene de razboi foarte bune, dar si unele lupte unu la unu impresionante. Intr-una dintre aceste lupte se foloseste si celebra replica din Iliada: "nu exista intelegeri intre oameni si lei", iar in momentul in care aceasta replica este rostita tensiunea creste vertiginos. Mi-a placut si o abatere de la povestea originala: au fost lasati deoparte zeii, iar asta a facut bine filmului. Per total este un film bun, care merita vazut. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!