Distributie: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Diane Keaton, Richard S. Castellano
Regizor: Francis Ford Coppola [a mai regizat: Distant Vision(2016), Twixt(2011), Tetro(2009), Youth Without Youth(2007), Supernova(2000)]
Buget: 6.000.000 $
Incasari: 250.341.816 $
Filmul a obtinut 31 de premii, printre care:
- Oscar - Best Picture, Academy Awards, SUA 1973
- Oscar -
Toata lumea a auzit de Nasul si toata lumea l-a vazut, sau asa ar trebui. Eu unul l-am vazut cand eram foarte tanar si nu priveam filmele atat de critic ca acum. Imi aduceam aminte povestea in linii mari si faptul ca este un film bun, dar am zis sa il vad si acum matur fiind si sa vad cat de bun este. E drept ca am vazut doar vreo 3500 de filme la viata mea, o fractie infima din toate filmele produse de-a lungul timpului, dar din aceste filme vazute pot spune cu mana pe inima ca acesta este cel mai bun dintre toate. Fara sa fie un film scump, ofera o poveste atat de captivanta, un scenariu atat de bine scris si interpetari absolut magistrale. Urmarind acest film, trei ore se evapora pur si simplu parca in cateva minute si este atat de captivant si simplu incat transcede peste epoci si poate fi absolut un deliciu de urmarit si acum l peste 40 de ani de cand a aparut. Nu trebuie neglijat nici marele merit pe care il are un regizor clasic si experimentat, a carui mana iscusita se simte in fiecare cadru, in persoana lui Francis Ford Coppola.
Distributia este foarte buna fara a fi insa o adunatura d enume stelare. Sigur ca are in componenta nume uriase, dar unele dintr ele au devenit asa tocmai datorita prestatiei de aici. Important a fost ca rolurile au fost distribuite astfel incat absolut toata lumea s-a potrivit cu personajul primit, ceea ce a facut ca personajele sa fie credibile, sa creeze empatie si talentul unor nume ca Marlon Brando, Al Pacino sau James Caan sa dea nastere unor prestatii absolut magistrale si memorabile. Stelele s-au aliniat perfect si au adus laolalta un scenariu excelent si o cantitate uriasa de talent, rezultatul fiind cateva interpretari care te fac sa ramai cu gura cascata la prestatia actorilor chiar si independent fata de poveste.
Ca sa il parafrazez, The Godfather iti face o oferta pe care nu o poti refuza. Cu o coloana sonora discreta dar perfecta, cu o poveste atat de interesanta si cu toate celelalte lucruri pe care le ofera, este cu siguranta cel mai bun film cu gangsteri din istorie, iar in opinia mea, cel ami bun din istorie, punct. Cu o abordare foarte personala din partea lui Coppola care ne expune in detaliu complexitatea acestei societati, in acel moment istoric, filmul ne prezinta o lume a barbatilor nemiloasa, in care si cele mai crude actiuni au o justificare. O punere in scena atat de subtila, pe mai multe straturi, cu atata atentie la detalii, eu unul nu am mai vazut. Majoritatea capodoperelor sunt tinute minte pentru contributia lor istorica, dar Godfather este unul din acele putine cazuri de film acre ramane in istorie exclusiv pentru cat de bun este.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu