duminică, 29 ianuarie 2023

Today You Die (2005)

Gen: Actiune

Distributie: Steven Seagal, Anthony 'Treach' Criss, Sarah Buxton, Mari Morrow, Nick Mancuso

Regizor: Don E. FauntLeRoy [a mai regizat: A Ring for Christmas(2020), Gates of Darkness(2019), Who Took My Daughter?(2018), SnakeHead Swamp(2014), Bering Sea Beast(2013)]

Nota Gealapa: 4.65

Un fost hoț care încearcă să indrepte caută să se răzbune pe cei care i-au facut o inscenare.

Asteptarile de la un film cu Steven Seagal nu pot fi foarte mari. Acest actor este de mult timp mai mult o mema decat un actor luat in serios. Totusi, din cand in cand, apare cate un proiect decent din partea lui. nu este cazul cu Today You Day, un film pur sii simplu banal, previzibil si care nu reuseste sa creeze tensiune aproape deloc. Pentru un film care se vrea a fi de actiune, este un esec total. Doar o adunatura de stereotiuri puse cap la cap in speranta ca va rezulta o poveste decenta, ceea ce nu se intampla. A rezultat in schimb un film greu de urmarit cap-coada fara sa mai faci si altceva intre timp.

Steven Seagal nu mai este de foarte mult timp un nume care sa atraga nici macar prin partile astea de lume, dar se pare ca nici cand vine vorba de filme de mana a doua nu mai este o prezenta foarte indragita in industrie. Ce asteptari sa am eu de la acest film, cand dupa ce s-au terminat filmarile producatorii l-au dat in judecata pe actorul principal si el la randul lui i-a dat in judecata inapoi. Un scenariu mediocru poate fi ridicat uneori de o distributie solida, care lucreaza bine impreuna, dar in acest proiect nu poate fi vorba de asa ceva. Pare ca nimeni nu si-a dorit sa fie in preajma colegilor de platou. Mari Morrow este o prezenta interesanta in schimb si as fi curios sa o mai vad si in alte filme.

"Am vazut un film cu Steven Seagal' este o descriere scurta si suficienta pentru acest film, dar si pentru toate filmele acestui actor din a doua parte a carierei. Daca spui asta, toti vor sti exact ce film ai vazut: unul cu urme de potential irosit si cu nenumarate impuscaturi in umar. Nu inteleg de ce televiziunile adora pur si simplu filmele lui si ii tin astfel cariera vie, dar in acelasi timp si eu, ca spectator, continui sa le vad, ca si cum ar fi inca o dependenta din viata mea. Aproape de fiecare data regret dupa si imi spun ca e ultimul si de fiecare data cand dau peste inca unul il vad si pe acesta.

sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Ares (2016)

Titlu original: Arès

Gen: Drama, SF, Thriller

Distributie: Ola Rapace, Micha Lescot, Thierry Hancisse, Hélène Fillières, Ruth Vega Fernandez

Regizor: Jean-Patrick Benes [a mai regizat: Family Swap(2020), Ugly Melanie(2008), 5 histoires... choc(2006)]

Buget: 4.000.000 €
Incasari: 109.143 $

Nota Gealapa: 6.45

În Franța viitorului, una cu mulți șomeri, marile companii conduc țara. Ares este un boxer ratat, dar când sora lui este arestată, el acceptă sa testezeun nou medicament, care îl va ajuta să câștige.

In trecut, exista o diferentiere clara de abordare, de stil, de subiecte, de interpretare si de buget intre filmele europene si cele de la hollywood. In ultimii ani insa, aceste diferente s-au redus semnificativ si se intampla din ce in ce mai des ca un film produs de oricare parte a oceanului sa poata trece ca si cum ar fi produs pe alt continent. Daca nu ar fi deocruri, limba si alte semne dinstinctive ar fi din ce in ce mai greu sa ne dam seama unde este facut un film. doar dupa cum este abordat un subiect, cum presteaza actorii si asa mai departe. Ares este unul din acele filme in acre daca limba ar fi fost engleza in loc de franceza, ar fi putut trece lejer ca un thriller decent american. Nu exceleaza in mod deosebit la nici un capitol, dar are tensiune din plin, personaje usor de simpatizat si o poveste nu in intregime originala, dar foarte interesanta. Este o fereastra construita corespunzator, nu una abandonata la stadiul de firida.

Ola Rapace este singurul nume din distributie care imi suna cat de cat familiar, fara sa cunosc insa indeaproape cariera lui. Nici pretatia lui din acest film nu mi-a starnit vreo pornire sa il caut neaparat si in alte productii, pentru ca ne ofera o interpretare bunicica, dar una tipica pentru astfel de filme, adica fara prea multa stralucire si fara o versatilitate iesita din comun. De altfel, intreaga distributie are astfel de prestatii decente, dar deloc deosebite. Este greu ca actor sa produci o interpretare demna de evidentiat, intr-o poveste totusi usurica si previzibila si cu un scenariu al carui singur scope este sa lege cat mai repede doua scene de lupta.

Personajele sunt dezvoltate cat de cat ok si sunt credibile in viitorul distopic propus de film. ata asadar cum se bifeaza pe repede inainte lucuri foarte la moda azi in cinematografie: viitor distopic, luptator neinteles si un actor copil care sa te faca a zambesti admirativ inca de cand il vezi. probabil ca nationalistii francezi sunt mandri peste masura de acest film si incearca sa il prezinte mult mai bune de cat este de fapt, dar adevarul este ca Ares este o alegere foarte buna pentru un public sa ii zicem ami cyberpunk, sau pentru cei care prefera povestile condensate, dar complete cu vizualuri bune.

duminică, 15 ianuarie 2023

The Scandalous Lady W (2015)

Gen: Drama, Istoric, Romantic

Distributie: Natalie Dormer, Aneurin Barnard, Will Keen, Oliver Chris, Shaun Evans

Regizor: Sheree Folkson [a mai regizat: Kerry(2014), The Decoy Bride(2011), My Family and Other Animals(2005), Gypsy Woman(2001), A Royal Scandal(1997)]

Nota Gealapa: 6.75

O dramă plasata in secolul al XVIII-lea care detaliază viața scandaloasă a lui Lady Seymour Worsley.

De multe ori filmele de televiziune nu isi cunosc limitele si ajung sa fie spectacole de cea mai proasta calitate, iar unele dintre ele au norocul de a fi atat de proaste, incat devin... bune.  O poveste simpla, bine scrisa si jucata si fara prea multe briz-brizuri inutile in schimb, poate fi oricand un film reusit. The scandalous Lady W se incadreaza in aceasta categorie. Nu este cea mai palpitanta si nici cea mai relevatoare poveste despre emanciparea si lupta pentru drepturile femeilor, dar este una foarte interesanta si bine pusa in scena. nu numai ca nu am picotit in nici un moment, dar chiar a existat o doza importanta de suspans, care m-a facut sa astept finalul cu anticipatie.

Distirbutia este si ea bunicica pentru un film atat de mic pana la urma si ne-o propune in pri-plan pe Natalie Dormer, care la randul ei ne ofera o interpretare buna, acre ma face sa cred ca merita si va primi in curand responsabilitati importante in proiecte de mai mare anvergura. Nu sunt nume prea mari in rolurile secundare, dar sunt actori experimentati, tarsaiti in multe filme a caror experienta se simte si ajuta filmul. Deintre acestia nu am nici un remarcat in mod deosebit, doar pot scoate in evidenta o chimie foarte buna si un efort comun reusit.

Decorurile si cinematografia sunt la inaltime si trebuie sa ma declar placut surprins de cat de agreabil s-a dovedit a fi acest film. Nu stiu exact prin ce metode m-a cucerit, dar am avut o experienta mult mai placuta urmarindu-l decat m-as fi asteptat. Faptul ca este inspirata dintr-o poveste reala, face povestea si ami puternica si patrunzatoare. Sunt multe femei de-a lungul istoriei care au pus caramizi mai mici sau mai mari pentru egalitatea si drepturile de care astaiz ne bucuram toti, iar The Scandalous Lady W ne prezinta o bucatica d eistorie foarte putin cunoscuta, care merita putina recunoastere si apreciere.

sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Two (2021)

Titlu original: Dos

Gen: Drama, Mister, Thriller

Distributie: Marina Gatell, Pablo Derqui, Kandido Uranga, Anna Chincho Serrano, Esteban Galilea

Regizor: Mar Targarona [a mai regizat: The Photographer of Mauthausen(2018), Secuestro(2016), Mor, vida meva(1996)]

Incasari: 4.817 $

Premii:
- Worst Spanish Director, Yoga Awards, 2022

Nota Gealapa: 4.55

Două persoane, un bărbat și o femeie, se trezesc goi și cu abdomenele lipite unul de celălalt.

Acest film pare mai degraba rodul amocului unui narcoman experimentat. In mod normal ar fi trebuit sa fiu mai surprins, indignat sau chiar oripilat de Two, dar dupa ce am vazut toata seria Human Centipede greu sa ma mai ia ceva prin surpindere. prin comparatie, acest film pare unul aproape banal. Pe langa ideea totusi interesanta, nu am mai primit mare lucru din artea filmului. Nu are pic de substanta, uneori nu are nici macar logica in interiorului micului sau univers. Are unicul merit de a te face sa te uiti la el, dar nu prin calitate ci ca la un freak show de pe vremuri. Iata ca european nu mai inseamna neaparat premium si ca si noi prin aceasta parte de lume am descoperit mediocritatea cinematografica. Ar fi putut fi mai bun chiar si din punct de vedere tehnic si fara prea multe costuri suplimentare.

Pentru filmele cu un buget mic, distributia redusa numeric este o necesitate uneori, dar in cazul Two acesta nu este un handicap. Aceasta poveste nu avea nevoie de o echipa foarte mare. Problema insa, este ca cei doi actori, fara sa fie neaparat niste staruri mondiale, nu au avut totusi la indemana un scenariu care as le permita sa isi puna in valoare calitatile si nu au putut face mare lucru pentru a schimba prea mult impresia generala despre film. Au facut tot ce au putut in situatia data, dar s-au pierdut in dubiosenia generala care i-a inconjurat si cred ca nici Marina Gatell si nici Pablo Derqui, atunci cand sunt intrebati despre cariera lor nu incep lista filmelor la care au luat parte cu acesta.

Principala mea problema cu acest film a fost lipsa de credibilitate. Cele doua personaje principale se presupune ca era cusute impreuna, dar se misca atat de mult, incat si daca ar fi fost cusuti cu sarma, cusatura respectiva nu ar fi rezistat. In al doilea rand povestea din spatele acestei intrigi este atat de grabita si de vaga incat nu este deloc credibila. Poate daca ar fi petrecut mai mult timp si asupra detaliilor de acest gen filmul ar fi fost mai agreabil. Daca o astfel de poveste va pare interesanta, va recomand The Human Centipede care nici el nu este vreo lumina, dar macar o sa va scaprine mancarimea de a fi oripilat.

duminică, 1 ianuarie 2023

Wolfcop (2014)

Gen: Horror

Distributie: Leo Fafard, Amy Matysio, Sarah Lind, Corinne Conley, Jesse Moss

Regizor: Lowell Dean [a mai regizat: SuperGrid(2018), Another WolfCop(2017), 13 Eerie(2013), I Heart Regina(2010)]

Buget: 750.000 $

Premii:
- Best Horror Feature, Arizona Underground Film Festival, SUA 2014
- International Fantasy Film Special Jury Award, Fantasporto, 2015
- Best Film, Fantasporto, 2015

Nota Gealapa: 5.90

Pe măsură ce încep să aibă loc o serie de evenimente ciudate și violente, un polițist alcoolic își dă seama că a fost transformat în vârcolac ca parte a unui plan mai amplu.

Wolfcop este exemplul clasic de film care incepe promitator, dar care isi pierde identitatea pe parcurs si incearca sa faca mult mai multe lucruri decat ii permite bugetul. Initial a purces pe un drum cu destul umor si autoironie, reusind sa creeze o atmosfera chiar agreabila, numai ca pe parcurs a inceput sa se ia pre ain seros si sa faci in secolul asta un film cu varcolaci care s fie luat in serios trebuie sa ai pe langa foarte multi bani si o poveste foarte solida, ori acest film nu are nici unul din aceste lucruri. Odata cu aceasta transformare, a disparut incet incet si umorul si zambetele au fost inlocuite treptat cu ochi dati peste cap.

Destul de rar un film cu buget redus convinge actori cu adevarat relevanti sa faca parte din distributie, mai ales daca nu este vreun film care sa ii permita vedetei respective sa isi etaleze calitatile si sa aiba o prestatie demonstrativa, iar Wolfcop nu face parte dintre proiectele norocoase, asa ca a trebuit sa se descurce cu ce a putut gasi. Chiar daca nu vedem la lucru nume sonore, actorii au avut prestatii decente, atat cat le-a permis aceasta poveste si nu ei au fost motivul pentru acre acest film nu si-a atins putinul potential pe acre l-a avut.

Chiar daca nu este neaparat un film bun, este totusi unul distractiv si destul de sangeros, care nu emrita cautat in mod deosebit, dar nici ocolit in caz ca va cade in maini. Pana la urma, exact cum se intampla in cazul tuturor filmelor, este o chestie de gust si ceea ce mie mi se pare mediocru, s-ar putea sa fie fix pe gustul altcuiva caruia sa ii lpaca la nebunie si sa ma considere nebun. Eu unul nu vi-l recomand, pentru ca puteti gasi filme mult mai bune, chiar si cu acest subiect demodat si invechit acum, al carui varf de interes a fost prin anii '80-'90.

 

NetFlash.ro la indemana ta!