Distributie: Ryan Phillippe, Barry Pepper, Joseph Cross, Jesse Bradford, Adam Beach
Regizor: Clint Eastwood [a mai regizat: Cry Macho(2021), Richard Jewell(2019), The Mule(2018), The 15:17 to Paris(2018), Sully(2016)]
Buget: 90.000.000 $
Incasari: 65.900.249 $
Filmul a obtinut 15 premii, printre care:
- Best Screenwriter, AARP Movies for Grownups Awards, 2007
- Award of the Japanese Academy - Best Foreign Language Film, Awards of the Japanese Academy, 2007
- Best Foreign Language Film, Blue Ribbon Awards, 2007
- Capri Exploit Award, Capri, Hollywood 2006
- Best Foreign Language Film, Hochi Film Awards, 2006
Nota Gealapa: 7.35
Metascore: 79/100
Poveștile de viață ale celor șase bărbați care au ridicat steagul în bătălia de la Iwo Jima, un punct de cotitură în al Doilea Război Mondial.
Ca aproape orice film american de razboi, Flags of Our Fathers este si el pe alocuri doar o mamela care secreta lapte si miere despre eroismul neamului, dibacia armatei americane si patriotismul universal din aceasta tara, dar din fericire nu exgereaza prea mult cu aceste lucruri, ba chiar nu ne prezinta deloc o societate perfecta. Are o doza destul de mare de ralism si chiar daca dureaza destul de mult, momentele moarte sunt foarte putine. Nu este un film care sa debordeze de scene epice,chiar daca are cateva foarte interesante. Altele sunt lucrurile mai importante in aceasta poveste, care este foarte atractiva si coerenta. Pana la urma se dovedeste a fi o poveste despre onoare si despre cat de subiectiva este aceasta foarte credibila.
Nu are o distributie iesita din comun. Lipsesc numele cu adevarat ari si relevante si cred ca unul doi actori de rang mai inalt ar fi facut filmul chiar mai bun, dar regasim in schim suficient de multi actori cu cv-uri impresionante, chiar daca numele lor nu este de ajuns sa umple o sala. Sunt actori foarte experimentati si talentati ca Ryan Phillippe sau Barry Pepper si chiar un anume Paul Walker intr-un rol mai mic. Toti acestia mi-au parut foarte constienti de posibilitatile lor dar si depovestea pe acre o pun in scena, astfel ca nimeni nu a incercat sa epateze si sa incerce sa se remarce si toti s-au concentrat mai degraba sa colaboreze bine unul cu celalalt si sa fie credibili, lucru care de altfel le-a si iesit foarte bine.
Clint Eastwood ne dovedeste si cu aceasta ocazie ca nu este doar un actor bun si si un regizor foarte priceput. Secventele de razboi, atatea cate sunte ele, sunt puse in scena intr-un mod foarte dibaci si eficient. M-am bucurat sa vad ca macar de aceasta data razboiul nu este glorificat. Intelegem din acest film ca uneori adevarul este mai putin important decat pastrarea unei iluzii. Eastwood abordeaza discret, dar sesizabil si tema rasismului, un gest destul de curajos pentru anul 2006. Este un film care merita vazut odata fie si numai pentru simplul fapt ca scoate la lumina un detaliu din istorie pe acre m-ajoritatea l-ar vrea cazut in uitare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu