Gen: Drama
Distributie: Alba Rochrwacher, Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Sabine Timoteo, Agnese Graziani
Regizor: Alice Rochrwacher [a mai regizat: Futura(2021), Happy as Lazzaro(2018), 9x10 novanta(2014), Corpo Celeste(2011), Checosamanca(2006)]
Buget: 2.500.000 $
Incasari: 2.827.212 $
Filmul a obtinut 13 premii, printre care:
- Black Pearl Award - New Horizons Competition, Abu Dhabi Film Festival, 2014
- Grand Prize of the Jury, Cannes Film Festival, 2014
- Albero della Vita - Best Sound Editor, Festival del cinema di Spello, 2015
- Best Producer (Migliore Produttore), Golden Ciak Awards, 2015
- ICS Cannes Award - Prix du Jury, International Cinephile Society (ICS) Cannes Awards, 2014
Nora Gealapa: 6.70
Metascore: 76/100
Viata unei familii de apicultori care trăiește în mediul rural toscan este perturbată de sosirea simultană a unui adolescent tăcut si tulburat, dar și a unui reality show care vrea sa promoveze familia.
The Wonders este genul acela de film de festival, care sa gadile ochiul criticilor cu mesaje ascunse si metafore complexe, dar si pe gustul spectatorului simnadicos care iubeste sa se laude cu filmele culte pe acre le vede. De obicei pentru acest gen d epublic alteritatea este la ordinea zilei. Din fericire, cred ca fara sa vrea, acest film reuseste sa fie cat de cat atractiv si pentru publicul larg. Pana la urma, cui nu ii place sa vada in prim-plan o familie ciudata, problemele ei si viata dubioasa a acesteia. Nu sunt efecte vizuale, nu sunt scene de actiune, sunt doar dialoguri suspecte care te fac sa iti bagi singur idei in minte si cateva scene dramatice foarte bune. Ca sa fie un film de festival veritabil, avea nevoie de un final in coada de peste care nu rezolva intriga si The Wonders livreaza exact acest gen de final.
Pentru publicul romanesc poate fi interesant si faptul ca intr-un rol crucial pot gasi o tanara actrita romanca, pe numele ei Maria Alexandra Lungu, care isi face debutul aici si acre duce cu brio la final un rol destul de importnat si de greu. De altfel, toti actorii din acest film s-au descurcat excelent, cu accentul cult si dramatic al interpretarilor pe care fisa postului il cere in acest gen de filme, dar realist vorbind chiar nu sunt motive pentru care sa se faca reprosuri cand vine vorba de interpretare. Acest capitol este oate principalul atu al filmului.
Pot spune ca The Wonders prezinta o viziune directa dar si mistica a vietii rurale din Italia. Dezvoltarea personajelor este simpla, dar eficienta si este foarte usor sa simti ceva pentru ele, fie ca e vorba de dispret sau empatie. Este pana la urma o celebrare a luptei pentru supravietuire de zi cu zi, dar va asigur ca are si scene care va vor ridica pulsul si cel putin una care va va face sa va ridicati pe marginea scaunului. O veti recunoaste daca alegeti sa vedeti filmul, pe care eu unul nu il recomand in mod deosebit, decat celor care sunt fani ai dramelor depresive si a interpretarilor dramatice si triste.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu