joi, 30 decembrie 2021

The Witcher: Nightmare of the Wolf (2021)

Gen: Animatie, Actiune, Aventura

Distributie: Theo James, Mary McDonnell, Lara Pulver, Graham McTavish, Tom Canton

Regizor: Kwang II Han [aflat la prima experienta ca regizor]

Nota Gealapa: 7.35
Metascore: 67/100

După ce scapa din sărăcie si devine vrăjitor, Vesemir ucide monștri pentru bani și glorie, dar aparitia unei noi amenințari, il forteaza să înfrunte chiar demonii trecutului său.

M-a atras acest film pentru ca am vrut sa imi fac o idee despre serialul cu acelasi nume, pe care intentionez sa il vad la un moment dat si trebuie sa spune ca adaca acest mic desen animat mi-a placut atat de mult, sansele sunt ca serialul sa ma obsedeze. nestiind mai nimic despre serial, scotandu-l astfel total din ecuatie, pot spune ca acest film este foarte bun si surprinzator. Animatia arata foarte bine din punct de vedere tehnic, iar povestea este destul de bine scrisa si reuseste sa mentina interesul crescut pana la final.Bifeaza si cateva stereotipuri, dar mi s-au parut absolut neglijabile.

Distributia nu este una care sa impresioneze, dar din fericire ne regasim intr-una din situatiile in care acest aspect nu cred ca conteaza. Nu stiu daca actori mai cunoscuti ar fi putut scoate cu mult mai mult de la acest scenariu. Cei prezenti aici s-au achitat cu brio de sarcini si nu m-au scos din poveste in nici un moment, chiar daca in unele scene am simtit nevoia unei interpretari mai dinamice. E drept ca prezenta in acest film nu ii va ajuta foarte mult in cariera, dar nu este nici pe departe un proiect pe care sa il ascunda si sa il stearga din cv

Inteleg din ce am mai citit despre film ca este cumva un prequel al nebuniei Witcher care a cuprins lumea, deci faptul ca l-am vazut inaintea serialului s-ar putea sa fie de bun augur. Probabil asta il face de neratat pentru fanii acestei francize, dar va promit ca este un film agreabil si de unul singur si sunt sanse mari sa il indragiti chiar daca singurul contact cu Witcher  pe care l-ati avut pana acum sunt doar afisele impresionante care au impanzit Bucurestiul.

marți, 28 decembrie 2021

Kill for Me (2013)

Gen: Drama, Thriller

Distributie: Leah Gibson, Torrance Coombs, Shannon Chan-Kent, Tracy Spiridakos, katie Cassidy

Regizor: Michael Greenspan [a mai regizat: Wrecked(2010)]

Nota Gealapa: 6

Doua colege de cameră, ambele cu bărbați abuzivi în trecutul lor,  recurg la crima ca o ultima solutie pentru problemele lor.

Kill for Me este un film de categorie B corect, suficient de palpitant incat nimeni sa nu regrete decizia de a-l vedea, dar caruia ii lipseste o scanteie care sa il faca mai memorabil. A trecut ceva vreme de cand l-am vazut sia cum cand am vrut sa scriu despre el a fost nevoie sa revad trailerul ca sa ma asigur ca nu il confund cu alt film. Are destule parti bune, printre care si vreo doua rasturnari de situatie destul de surprinzatoare si scene greu d eurmarit, dar are si toate cliseele acestui gen de poveste. Este genul de film care poate distra o singura data si nu te face a il pastrezi si pentru alta data.

Fiind vorba de un film de mana a doua cinstit, distributia este si ea in aceeasi nota. Sunt nume familiare, cu experienta vasta, dar dobandita aproape exclusiv in filme de acest nivel, care nu fac o poveste sa straluceasca dar nici nu o saboteaza. Poate cei mai recognoscibili din acest film sunt Leah Gibson si Donal Logue, prima fiind una dintre protagoniste si ce-al de-al doilea avand din pacate doar un rol micut. INterpretarile urmeaza si ele toate cutumele din astfel de filme, dar pentru acest nivel pot spune ca nu sunt chiar asa rele.

Imi place ca povestea nu este atat de simpla cum pare in prima faza si trebuie sa spun ca am vazut thrillere mult mai mediatizate si cu bugete impresionante reusind sa creeze infinit mai putina tensiune decat Kill for Me. Este un film care va face popcornul sa dispara din boluri cu o viteza remarcabila, dar nu il veti putea povesti nimanui mai tarziu de a doua zi, pentru ca vezi uita multe dintre detalii. Totusi, pentru o seara de film usoara, care sa nu va solicite prea mult intelectual dupa o zi grea, acest film este o optiune absolut viabila.

luni, 27 decembrie 2021

Motherless Brooklyn (2019)

Gen: Crima, Drama, Mister

Distributie: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Willem Dafoe, Bruce Willis

Regizor: Edward Norton [a mai regizat: Keeping the Faith(2000)]

Buget: 26.000.000 $
Incasari: 18.477.736 $

Premii:
- Auteur Award, Satellite Awards, 2019
- Best Art Direction & Production Design, Satellite Awards, 2019

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 60/100

În New Yorkul anilor '50, un detectiv particular singuratic, care sufera de sindromul Tourette, se aventurează să rezolve uciderea mentorului și singurul său prieten.

Sunt putin surprins de cata bucurie mi-a adus acest film, mai ales ca nu este unul cu adevarat senzational. Este un film solid si foarte coerent, care are un aer old school care mi-a provocat o anumita nostalgie si pe acre l-am gasit foarte agreabil. Arata impecabil, reusind sa reproduca foarte credibil o epoca si este scris foarte inteligent, astfel ca umorul se imbina perfect cu suspansul si nici nu l-am simtit ca pe un film acre dureaza bine peste doua ore. Ii lipsesc anumite detalii care sa il duca la nivelul urmator si sa il faca un clasic, dar poate aceste amanunte sunt foarte personale si in timp voi fi contrazis de televiziunile care il vor pune in continuu in grila de programe.

Distributia este una de gala as putea spune si are ea insasi un aer old school cu nume ca Bruce Willis, folosit aici intr-un mod mai credibil si mai corect si putin mai mult decat o umplutura pentru afis, Alec Baldwin sau  Willem Dafoe, dar si actori de o generatie mai tanara, scoliti insa in scoala veche si care s-au incadrat perfect intr-un asemenea decor si ma refer aici la Edward Norton sau Bobby Cannavale. De mentionat este si ca acest film este copilul lui Edward Norton, care l-a scris, l-a regizat si care s-a distribuit pe sine insusi in rolul principal, rol pe acre la dus la capat destul de bine.

M-as referi la acest film ca la un film noir modern, in care muzica sobra si atenta la detalii se completeaza foarte bine cu decorurile si elementele vizuale. Povestea in sine nu este una revolutionara, dar tot ce o inconjoara este la cel mai inalt nivel si aceste detalii o fac sa para mai buna. Fara cateva clisee si coincidente tipice in astfel de filme, Motherless Brooklyn ar fi putut fi chiar mai bun. Dar chiar si asa si chiar daca nu este usor de urmarit uneori, este un film pe care il recomand cu incredere.

vineri, 24 decembrie 2021

Thale (2012)

Gen: Fantastic

Distributie: Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Jon Sigve Skard, Morten Andresen, Roland Astrand

Regizor: Aleksander Nordaas [a mai regizat: Sirkel(2005)]

Buget: 1.200.000 $
Incasari: 296.500 $

Premii:
- Audience Jury Award - Feature Film, Fantasporto, 2013

Nota Gealapa: 5.65

Folclorul norvegian se dovedește a fi real când Leo și Elvis o întâlnesc pe Thale într-un subsol. Un contract obisnuit de curățenie se transformă într-o luptă pentru supraviețuire, în timp ce încearcă să-și dea seama ce sau cine este Thale.

Independent de cat de bun este sau nu este acest film, trebuie sa va spun ca daca sunteti fani cosplay sau aveti un fetish ciudat pentru femeile cu coada, atunci Thale cu siguranta va va gadila simturile. Filmul in sine nu este chiar stralucit. Are destule momente bune si scene reusite, dar pana ajunge la ele calatoria este una lenta, care necesita ceva rabdare. Practic avem parte de o prima parte de film pe parcursul careia ni se livreaza informatii care ne fac sa intuim ce se intampla, dar in realitate nu se intampla mare lucru si de o a doua jumatate care trece prea repede dar acre este intensa, palpitanta si reuseste sa te trezeasca din amorteala. Fimul nu debordeaza de efecte vizuale, dar atatea cate sunt, sunt destul de reusite, surprinzator pentru un buget destul de limitat.

Despre actorii din distirbutie nu pot spune decat ca sunt norvegieni si suedezi. Nici nu ii cunosc, nici nu m-au dat pe spate cu interpretarile lor, dar nici nu au fost prea rai. Nu incurca povestea, dar prestatiile lor au fost destul de sterse si deloc memorabile, chiar mai putin remarcabile decat filmul insusi. Fetele s-au descurcat putin mai bine, dar barbatii nu au reusit deloc sa isi faca personajele sa fie cat de cat agreabile, astfel ca a fost greu sa empatizez cu ele si sa imi pese de ce li se intampla.

Posterul este extrem de atragator si asta m-a atras in prima faza, dar am fost destul de precaut pentru ca in astfel de cazuri fie urmeaza sa vezi ceva extraordinar, fie urmeaza o dezamagire crunta. Dintre cele doua, am fost mai aproape de a fi impresionat, decat dezamagit. In ciuda limitarilor de buget si a celor date de faptul ca se concentreaza pe un singur detaliu dintr-o poveste care putea fi mult ami grandioasa, filmul reuseste sa fie palpitant si distractiv de vazut. Cred ca trebuie sa stii cate ceva despre mitologia norvegiana ca sa intelegi pe deplin povestea, dar chiar si fara aceste informatii consider acest film o mica surpriza venita de nicaieri, acre ne arata ca Norvegia inseamna mai mult decat privelisti impetuoase si black metal.

marți, 21 decembrie 2021

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006)

Gen: Sport, Comedie

Distributie: Will Ferrell, John C. Reilly, Sacha Baron Cohen, Gary Cole, Michael Clarke Duncan

Regizor: Adam McKay [a mai regizat: Don't Look Up(2021), Vice(2018), The Big Short(2015), Anchorman 2: The Legend Continues(2013), The Other Guys(2010)]

Buget: 72.500.000 $
Incasari: 163.362.095 $

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Sports Movie, ESPY Awards, 2007
- Best Kiss, MTV Movie + TV Awards, 2007
- Choice Movie Actor: Comedy (Will Ferrell), Teen Choice Awards, 2007
- Choice Summer Movie: Comedy, Teen Choice Awards, 2006
- Worst Movie Title, The Stinkers Bad Movie Awards, 2006

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 66/100

Cel mai bun pilot NASCAR, Ricky Bobby, rămâne în top datorită unui pact cu cel mai bun prieten și coechipier al său, Cal Naughton Jr., dar atunci când un pilot francez de Formula 1 incepe sa se afirme, talentul și devotamentul lui Ricky Bobby sunt puse în fața unui test.

 Este un film cu Will Frrell, deci este clar cam ce gen de umor contine. Ba mai mult, este si Sacha Baron Cohen prezent in caz ca nu era clar pentru toata lumea. Fa o intriga despre curse de masini si ti-ai aigurat interesul unei parti importante de public masculin, care pentru niste curse bune e dispusa sa tolereze multe lucruri de o calitate indoielnica. Nu sunt un fan al acestui gen de umor pe care il consider mai degraba enervant decat distractiv, dar recunosc ca de aceasta data nu a fost chiar asa de rau.Exista si destule glume reusite, suficient de multe incat sa le poti tolera pe celalalte si drumul pana la happy end este departe de a fi plictisitor.

Pe langa cei doi actori amintiti mai devreme, regasim in distributie si numeroase alte nume impoartante ale industirei, care dau o oarecare greutate filmului. I-as aminti cu aceasta ocazie pe John C. Reilly, Jane Lynche sau Amy Adams. Intr-un asemena film nu putem vorbi de interpretari acre sa captiveze, sa emotioneze sau sa impresioneze, dar aceasta ignoranta continua jucata nu este nici ea usoara si efortul protagonistilor merita apreciat, in special al celora pentru acre aceasta abordare a insemnat o iesire totala din zona de confort. Grupul a parut a fi foarte unit si am avut senzatia ca actorii s-au simtit bine lucrand impreuna.

Pana la urma vorbim de un film acre nu se ia in serios, care arunca incontinuu cu glume spre spectatori, cu un umor nisat cumva, iar daca este de vazut sau nu este o chestie mai degraba de gust. In functie de preferinte ma astept sa aud de la oameni fie cat de genial este, fie ca este o mizerie, iar adevarul este ca intotdeauna undeva la mijloc. Incarcand sa fiu cat mai obiectiv cu putinta, as spune ca este un film rezonabil de bun, dar caruia ii lipseste un lucru acre sa il faca memorabil, astfel ca sansele de a se pierde in uitare sunt destul de insemnate.

luni, 20 decembrie 2021

A Dog Named Duke (2012)

Titlu original: Duke

Gen: Drama, Familie, Comedie

Distributie: Steven Weber, Sarah Smyth, Allison Hossack, April Telek, Kendall Cross

Regizor: Mark Jean [a mai regizat: Eight Gifts of Hanukkah(20212), The Baker's Son(2021), Love, Lights, Hanukkah!(2020), The Last Bridesmaid(2019), Flip That Romance(2019)]

Nota Gealapa: 7.15

Un veteran fără adăpost își lasă câinele muribund, pe pragul unei clinici veterinare. Personalul specializat îl îngrijește pe Duke și apoi lansează o campanie pentru a-l localiza pe veteran și a-l reuni cu cel mai bun prieten al său.

Acesta este un film de televiziune simplu si cinstit, care reuseste sa transmita emotie si pe alocuri chiar sa fie amuzant cu mijloace putine, cu un scenariul decent si aproape exclusiv datorita muncii reusite a tuturor celor implicati. Fara locatii de filmare spectaculoase si fara tehnologie care a iti fure ochii, A Dig Named Duke este un film foarte agreabil reusind cred eu tot ce si-a propus in materie de empatie si emotie. Nu este nici prea lung, astfel ca nu exista risculs a devina plictistiror, iar ritmul este si el cel potrivit pentru aceasta poveste care are in cele din urma un final fericit, dar nu unul chiar tipic.

Distirbutia este departe de a fi impresionanta. Am recunoscut doar doua sau trei fete, nimeni cu adevarat important, ceea ce ma face sa apreciez si mai mult calitatea in general foarte buna a interpretarilor. Am vazut foarte putine din pacatele tipice intalnite in astfel de filme de televiziune. Nu s-a supradramatizat aproape deloc si in general au fost foarte putine exagerari. Nu vorbim de prestatii care te bantuie o viata, dar sunt interpretari care sunt mult peste mediocritatea si stereotipurile prezente de obicei in astfel de filme, ceea ce le face surprinzatoare si fac intregul film sa para mai bun.

Iata ca din cand in cand chiar si un film Hallmark poate scoate capul din multime si se poate remarca, fie si numai pentru o perioada mica de timp. Imi place ca acopera corespunzator o gama destul de variata de probleme. Este intr-adevar un film despre relatie dintre un barbat si cainele sau, dar este despre mult mai mult decat atat. Este de asemenea si un film despreproblemele veteranilor de razboi, despre loialitate, despre infruntarea temerilor, dar si despre iertare si toate astea fara sa fie prea siropos.

vineri, 17 decembrie 2021

The Pyramid (2014)

Gen: Horror

Distributie: Ashley Hinshaw, James Buckley, Denis O'Hare, Christa Nicola, Amir K

Regizor: Grégory Levasseur [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 6.500.000 $
Incasari: 16.861.137 $

Nota Gealapa: 5.10
Metascore: 24/100

O echipă arheologică încearcă să dezvăluie secretele unei piramide pierdute, dar ajung sa fie vânați de o creatură misterioasă.

The Pyramid este un horror clasic, iar prin asta nu vreau sa spun ca va rezista testului timpului devenind o referinta a genului care trebuie neaparat bifata. Ma refer mai degraba ca pare un film care a intarziat cateva decenii, cu o abordare dintr-o epoca trecuta in care piramidele, vampirii, varcolacii si alte creaturi din folclorul diverselor popoare erau foarte la moda; chiar cu destul timp inainte ca potecile nebatute si cabanele izolate sa fie asa in voga. Nu ar fi nimic rau in asta, doar ca acest film de fapt nu are foarte multe de oferit. in afara de cativa monstri interesanti, mai exact doi, urmarindu-l nu descoperim decat un scenariu mediocru plin de dialoguri si actiuni acre nu au nici un sens si acre chiar daca mi-a provocat cate un fior pe ici pe colo, mai degraba a reusit sa imi sporeasca reticenta fata de pisici.

Distributia este bineinteles formata din actori cvasi-necunoscuti, care au fost trecut din start la pierderi colaterale, pentru ca trebuie sa fii cu adevarat talentat sa scoti ceva de la un asemenea scenariu si nici unul dintre ei nu este,a stfel interpretarile au fost in nota de mediocritate a filmului. Mult prea plate uneori si exagerat de dramatic in alte scene, dar parca tot timpul cumva in contratimp. Cu toate astea, avand in vedere circumstantele, nu pot sa ii judec prea tare, dar nici nu pot spune ca sunt interesat sa mai vad vreun rol din partea vreunuia dintre ei.

Exista si lucruri care mi-au placut la acest film. Mi-au placut decorul, atmosfera in cea mai mare parte, creaturile si tentativa de a atinge istoria, dar in contrabalanta m-am saturat de personajele exagerate din vremurile astea, in care toti barbatii sunt fie lasi si prosti fie niste brute, iar toate femeile sunt puternice si curajoase. Astfel de lucrurri trebuie balansate si daca s-ar fi intamplat asta filmul ar fi fost mult mai dinamic, asa in schimb personajele sunt doar iritante si sunt principalul motiv pentru care acest film nu mi-a placut mai mult.

marți, 14 decembrie 2021

Creed II (2018)

Gen: Sport, Drama

Distributie: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Dolph Lundgren

Regizor: Steven Caple Jr. [a mai regizat: The Land(2016)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 214.215.889 $

Premii:
-Cinema Vanguard Award (Michael B. Jordan) - Santa Barbara International Film Festival, 2019

Nota Gealapa: 7.50
Metascore: 66/100

Sub indrumarea lui Rocky Balboa, proaspăt încoronatul campion la categoria grea Adonis Creed se confruntă cu Viktor Drago, fiul lui Ivan Drago.  

Unele personaje ar trebui lasate sa moara in glorie si in liniste. Am impresia insa ca pe Rocky o sa il tina in viata mult dupa moartea lui. Bineinteles ca o sa ma uit cu interes la orice film asociat cu acest personaj si bineinteles ca fac parte dintre nostalgicii care vor indragi orice film asociat cu acesta, dar as recomanda cui vrea sa mai faca filme cu si despre box sa faca efortul de a isi crea de la zero propiul personaj si sa nu mai aleaga calea usoara de a profita de popularitatea imensa dobandita de Rocky in anii '80-'90. Acest film ar fi fost destul de solid si de unul singur, dar are multe greseli de logica si de abordare, iar fara aceasta asociere cu personajul amintit mai devreme nu ar fi fost nici pe departe atat de popular. Scenele de box sunt impresionante, dar restul timpului oscileaza scenele reusite cu dialoguri de umplutura si actiuni ale personajelor acre nu au nici o logica. 

Nu ma numar printre fanii lui Michael B. Jordan, pentru ma mi se pare prea perfect si nimeni nu poate fi atat de "curat", iar acest rol nu m-a facut sa il apreciez putin mai mult. Este protagonistul acestui film, dar scenariul l-a pus in situatia de a fi un erou foarte antipatic. Prestatia lui este decenta, dar nu avea cum sa fie deosebita, pentru ca un film cu box nu este neaparat locul unde sa iti etalezi calitatile. Bineinteles ca cea mai asteptata aparitie a fost cea a lui Sylvester Stallone, care chiar daca are un rol din ce in ce mai mic pe masura ce acest brand imbatraneste, pare ca devine mai bun odata cu trecerea timpului. El nu a fost niciodata un actor senzational care sa emotioneze in roluri dramatice, dar a capatat odata cu trecerea timpului o liniste si o siguranta foarte agreabile.

Daca ar fi sa compar chiar acest film cu un meci de box, as spune ca nu a reusit sa obtina knockoutul, dar castiga cumva meciul la puncte, folosind o formula deja binecunoscuta, care este inca destul de eficienta si functioneaza, dar fara prezenta lui Stallone ar fi fost doar un film banal. Franciza Creed a evoluat mult la capitolul storytelling, dar adevarul este ca nu au un protagonist foarte charismatic. Adonis nu se compara nici pe departe cu Rocky, iar in acest film adversarul sau care ar fi trebuit sa fie personajul negativ este mult mai usor de indragit decat el. Urmeaza sa vedem ce ne ai rezerva CReed III.

Timber Falls (2007)

Gen: Horror, Thriller

Distributie: Josh Randall, Brianna Brown, Nick Searcy, Beth Broderick, Sascha Rosemann

Regizor: Tony Giglio [a mai regizat: Doom: Annihilation(2019), S.W.A.T.: Under Siege(2017), Extraction(2013), Chaos(2005), In Enemy Hands(2004)]

Buget: 2.600.000 $
Incasari: 680.299 $

Nota Gealapa: 6.15

Un weekend cu cortul la munte devine o excursie în iad pentru un cuplu de tineri, care devin pioni într-un complot grotesc născocit de localnici brutali.

Este un film lipsit total de originalitate, care abordeaza calea usoara si abuzata de a trimite un cuplu in salbaticie pe cea mai necirculata poteca, frecventata doar de monstri fie ei reali sau inchipuiti. Un nou film horror a carui intriga este doar un pretext la indemana pentru a ne prezenta niste scene ingrozitoare. Din fericire, macar acestea sunt reusite si reusesc sa fie captivante. Avand in vedere acest aspect cred ca se poate spune ca sunt cam indulgent cu acest film. Poate se intampla asta pentru ca fost filmat partial in Romania, dar de fapt nu m-a influentat acest detaliu. Nota aceasta este acordata pentru ca odata ce trecem cu vederea incputul banal si finalul previzibil, ramane o parte de mijloc destul de suculenta care reuseste sa creeze tensiune, teama si dezgust, atingandu-si astfel scopul.

Cum se intampla deseori in asemenea filme, distributia nu contine nume cu adevarat importante ale industriei si este greu pentru niste actori de categoria B sa se evidentieze sau sa produca o interpretare macar notabila atunci cand un scenariu ii pune in aceleasi situatii in care au mai fost si alti cateva sute de actori inaintea lor, precum si dialoguri dintre cele mai banale si superficiale. Nici macar nu fac un efort de a remarca pe cineva din multime, pentru ca absolut toti au avut prestatii cumva in nota filmului fara sa iasa in evidenta nici macar in sens negativ.

Nu este nimic rau la un film horror de categoria B. aceste film tin cumva genul viu si ne fac sa apreciem mai mult filmele cu adevarat bune. Este putin deranjant totusi cand un asemenea film incearca sa pozeze intr-un adevarat blockbuster, iar Timber Falls incearca sa faca asta din plin.Acest film este totusi doar unul din putin, care poate oferi niste senzatii pentru o scurta durata de timp, dar care in cele din urma are inevitabila soarta de a fi uitat cu desavarsire.

luni, 6 decembrie 2021

There's Someone Inside Your House (2021)

Gen: Thriller, Horror

Distributie: Sydney Park, Théodore Pellerin, Asjha Cooper, Dale Whibley, Jesse LaTourette

Regizor: Patrick Brice [a mai regizat: Corporate Animals(2019), Creep 2(2017), The Overnight(2015), Creep(2014)]

Nota Gealapa: 5.50
Metascore: 45/100

O clasa de absolventi de la Osborne High devine tinta unui atacator mascat, cu intenția să dezvăluie cel mai întunecat secret al fiecărei victime și doar un grup de otsideri poate opri crimele.

Nu este acesta filmul care sa potoleasca setea de un horror bun sau un thriller memorabil. Este in schimb un film dinamic, alert, care reuseste sa creeze ceva tensiune si care urmareste niste cai bine batatorite ale stereotipurilor si ale succesului relativ, cu o rasturnare de situatie decenta. Din punct de vedere tehnic arata binisor spre bine, dar acest aspect este un lucru deja comun in ziua de azi. Partea cea mai buna este ca nu m-a plictisit deloc, iar daca un film iti mentine interesul crescut pana la final inseamna ca nu este chiar atat de rau.

Distributia mai degraba sperie potentialii spectatori, ami degraba decat sa ii atraga sa  vada filmul. Aceasta ne propune o serie de actori tineri si dornici de afirmare, cu o notorietate inexistenta sau foarte mica in acest moment al carierei lor. Prestatiile lor insa au fost chiar decente, unii dintre ei aratand chiar destul potential care sa le dea dreptul sa spere la o cariera solida in industrie. Chimia dintre protagonisti nu a fost una deosebita, dar s-a vazut pasiunea si vointa in interpretarile lor, lucru care merita apreciat.

Din pacate, nu cred ca va deveni nici macar un clasic al fimelor de mana a doua, asa cum este Scream de exemplu. Nu a reusit sa creeze decat sporadic o stare de tensiune si eventual teama, iar in rest a fost mai degraba o curiozitate. Crimele din film au fost bunicele, dar cam lipsite de inventivitate si chiar daca unele dintre personaje au fost dezvoltate cat de cat ok, mi-a fost greu sa empatizez cu ele. In concluzie, nu este un film pe acre sa il cauti, dar daca vi-l recomanda Netflixul, nu este de speriat si fugit.

sâmbătă, 4 decembrie 2021

Lego: The Adventures of Clutch Powers (2010)

Gen: Animatie, Actiune

Distributie: Ryan McPartlin, Yvonne Strahovski, Paul Michael Glaser, Roger Rose, Jeff Bennet

Regizor: Howard E. Naker [a mai regizat: Lego Hero Factory: Savage Planet(2011), Unstable Fables: The Goldilocks and the 3 Bears Show(2008), Unstable Fables: Tortoise vs. Hare(2008), Unstable Fables 3: Pigs & a Baby(2008), The Reef(2006)]

Incasari: 69.229 $

Nota Gealapa: 6.40

De aceasta dată, lumea LEGO prinde viață si ni-l prezinta pe Clutch Powers, cel mai bun constructor și explorator din universul LEGO.

Acesta este unul dintre primele filme cu piese LEGO animate, aparut cu destul timp inaintea unor productii ami scumpe si mai mediatizate si inseamna ca daca ulterior acestea au existat, filmul nu are cum sa fie chiar atat de rau. Este o poveste destul de banala si des intalnita, usor de urmarit pentru ca vorbim totusi de un film pentru copii, dar in care intalnim si cateva glumite si referinte pentru adulti, astfel incat daca trebuie sa il vezi alaturi de cei mici sa nu fie un supliciu. Are un ritm destul de alert si nu dureaza cu mult peste o ora si chiar daca nu este vreo capodopera, nu pot sa spun ca mi-a displacut si l-am gasit destul de agreabil.

Nume prea cunoscute care sa asigure dublajul nu gasim in ditributie. In afara de Yvonne Strahovski nu iese nici un altul in evidenta, dar vorbim totusi de un desen animat scurt si facut pentru dvd si televiziune mai degraba decat pentru marile ecrane, astfel ca era dificil sa atragi actori prea mari intr-un asemenea proiect. Din fericire, este unul din cazurile cand acest detaliu nu conteaza prea mult si nu incurca deloc filmul. Mi-ar fi placut sa recunosc o voce celebra si poate ar fi dat oarecare greutate filmului, dar acesta are destule lucruri bune incat acest mic impediment sa nu fie deranjant.

Comparatia la indemana cu Lego Movie nu este una corceta. Spun asta pentru ca Clucth Powers a aparut cu mult timp inainte de filmul amintit mai devreme si nu a avut nici pe departe la indemana aceleasi resurse. Daca ar fi apraut acum, ar fi fost ingropat in umbra Lego Movie si comparandu-le pe cele doua, acesta pare un film pe care l-ai gasi in  benzinarie la 10 lei. Este un film fara prea mare straucire, dar copiii sunt convins ca il vor agrea. Alte lucruri nu cred ar mai fi de spus. Este un film mic, simplu si fara complicatii, ca o noapte de iubire intre doi oameni casatoriti fiecare cu altcineva, unde nu exista nici un fel de pretentii sau asteptari a doua zi.

joi, 2 decembrie 2021

Once Upon a Time... In Hollywood (2019)

Gen: Comedie, Drama

Distributie: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley

Regizor: Quentin Tarantino [a mai regizat: Teh Hateful Eight(2015), Django Unchained(2012), Kill Bill: The Whole Bloody Affair(2011), Inglorious Basterds(2009), Death Proof(2007)]

Buget: 90.000.000 $
Incasari: 374.575.754 $

Filmul a obtinut 141 de premii, printre care:
-Oscar - Best Performance by an Actor in a Supporting Role (Brad Pitt), Academy Awards, SUA 2020
- Oscar - Best Achievement in Production Design, Academy Awards, SUA 2020
- Best Supporting Actor (Brad Pitt), BAFTA Awards, 2020
- Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role (Brad Pitt), Screen Actors Guild Awards, 2020
- Best Supporting Actor (Brad Pitt), AACTA International Awards, 2020

Nota Gealapa: 7.20
Metascore: 83/100

Un actor de televiziune trecut de apogeu și dublura lui cascador se străduiesc să obțină faima și succesul în ultimii ani ai epocii de aur de la Hollywood, în 1969.

Quentin Tarantino fie a vrut sa se dea mare si sa inchida gura cuiva, fie a dorit ca acest film sa fie cantecul sau de labada, pentru ca prea a epatat in acest film. Acesta este ticsit de metafore si figuri de stil. Sunt atat de multe, incat este imposibil sa le prinzi pe toate doar la o prima vizionare. Problema este ca la o durata de aproape trei ore nu stiu acta lume este dispusa sa revada filmul de mai multe ori. Facand abstractie de maniera lui Tarantino, care isi expune toate abilitatile sale, ca Ronaldo intr-un meci demonstrativ, povestea in sine nu este nici ea rea deloc, mai ales ca este inspirata din realitate. Ritmul este putin mai lent la inceput, dar pe masura ce povestea avanseaza acesta devine din ce  in ce mai alert, facand astfel imposibil ca plictiseala sa apara.

Atractia principala a filmului si puntul sau forte dupa parerea mea este prestatia actorilor. Tarantino a aruncat in lupta nume dintre cele mai grele, iar acestia nu au exitat, urmand exemplul regizorului, sa ofere prestatii deosebite, care sunt un adevarat deliciu. De departe insa, Brad Pitt ia fata tuturor, cu o interpretare atat de buna cum stiam ca este capabil, dar pe acre nu o mai vazusem la el de ceva vreme. Cand avem de a face cu asemenea actori uriasi, este clar ca chimia dintre ei nu poate fi o problema, prestatiile acestora fiind perfect complementare, valorificand pe de-a-ntregul potentialul scenariului.

Filmul este foarte bun, dar nidecum atat de magistral cum sugereaza criticii, care au intrat intr-o adevarata frenezie odata cu aparitia acestuia. Recunosc ca ma asteptam sa fiu dezamagit intr-o oarecare masura, tinand cont de lungimea filmului si cum se mai intampla cu peliculele laudate in exces, dar povestea m-a prins, iar decorurile si prstatia protagonistilor m-au cucerit definitv. Si totusi daca ar fi sa aleg un erou al acestui film, Brad Pitt trebuie sa imparta locul unu in inima mea cu cainele din film, o potaie care are propriul moment de glorie si care parca a simtit chiar si ea ca trebuie sa joace bine.

marți, 30 noiembrie 2021

The Terminators (2009)

Gen: Actiune, Horror

Distributie: Jeremy London, A Martinez, Paul Logan, Lauren Walsh, Sara Tomko

Regizor: Xavier S. Puslowski [aflat la prima experienta ca regizor]

Buget: 250.000 $

Nota Gealapa: 3.25

O mică bandă de luptători de rezistență se luptă cu cyborgii care au preluat controlul asupra planetei.

Terminators este ceea ce se cheama un mockbuster, adica cea mai joasa speta de film care exista. Aceste filme sunt facute doar pentru un profit rapid, primesc un titlu asemanator cu al unei francize uriase si se lanseaza cu putin timp inaintea acesteia in speranta ca pacaleste cati mai multi naivi sa confunde cele doua filme. Exista desigur si mockbustere surprinzator de bune cum exista si un public care indrageste acest gen de filme. Din pacate acesta este departe de a fi un proiect reusit. Recunosc totusi ca macar din punct de vedere tehnic pare ca a depasit cumva bugetul avut la dispozitie, dar povestea este slaba, previzibila si este incredibil act de putina interesanta este pentru un film cu terminatori.

Pentru distributie, producatorii au fost pe tarmul unde esueaza actorii cu cariere indoielnice si au cules de acolo naufragiati precum A Martinez, Jeremy london sau Paul Logan, care ne arata cu brio cum de au ajuns in acest punct al carierei lor. Desigur, acest scenariu era sortit de la inceput sa ii ingroape si ami tare si nu sa ii salveze, dar nici unul dintre protagonisti nu a aratat macar ca incearca sa se ridice peste nicelul general al filmului si in afara de cativa actori tineri cu speranta in ochi, in interpretarile tuturor celorlalti am vazut doar resemnare.

Nu stiu cum au reusit sa scape cei de la Asylum de un proces de milioane pentru drepturi de autor doar punand un titlu la plural, dar trebuie apreciati macar pentru indrazneala. Poate urmatorul pe lista o sa fie "James Bonds", cine stie. Despre film nu sunt prea multe de spus. Atentia la detalii lipseste cu desavarsire, intr-atat de mult incat mii de androizi care traiesc printre oameni au exact aceeasi costumatie. Acestea fiind zise, trebuie sa spun insa ca daca faceti parte dintr-un grup de prieteni unde alcoolul si caterinca merg mana in mana, atunci acest film poate fi o sursa excelenta de distractie.

vineri, 26 noiembrie 2021

Amateur (2018)

Gen: Sport, Drama

Distributie: Michael Rainey Jr., Tekola Cornetet, Hanna Longo, Walter Anaruk, Sharon Leal

Regizor: Ryan Koo [aflat la primul lungmetraj]

Nota Gealapa: 6.60

Un viitor star al baschetului se luptă cu viața personală în urmărirea visului său.

Povestile sportive cred ca au mereu un avantaj fata de majoritatea celorlalte filme. Oamenii adora sa vada pe cineva care reuseste prin munca asidua sa ajunga in cele din urma la succes, fie pentru ca se pot identifica usor facand o analogie cu propria viata, fie pentru ca le da o urma de speranta ca succesul urmeaza sa vina daca continua sa se straduiasca, iar daca povestea respectiva mai este si bazata pe fapte reale, atunci este cu atat mai agreabila. nu este cazul unei povesti reale in Amateur, dar in afara de acest aspect filmul urmeaza firul narativ clasic al acestor filme sportive. Chiar daca nu are pre multe lucruri care sa il dfierentieze de multime, din motivele amintite de sus pot spune ca mia placut destul de mult. Din primele minute stiam la ce sa ma astept si am primit exact acele lucruri, dar in acest caz este vorba d eo previzibilitate placuta.

In afara de Josh Charles, distirbutia nu propune prea multe figuri recognoscibile, cel putin nu in rolurile cheie si chiar daca cei prezenti au facut o treaba decenta, prezenta unor actori mai relevanti ar fi ajutat putin filmul. Mi-ar fi placut sa vad o interpretare ceva mai acatarii, care sa sara in evidenta si sa fure cumva lumina reflectoarelor, dar aceasta nu a existat. A parut ca a existat ceva chimie intre protagonisti si au lucrat bine impreuna, nu s-au pus in valoare suficient unul pe celalalt, astfel ca la acest capitol filmul nu prea exceleaza.

Filmul incearca sa faca lumina asupra unor probleme si sa transmita anumite mesaje despre cum functioneaza sistemul sportului profesionist in State, dar are si teme secundare mai umane, despre adaptarea in societate a copiilor care au anumite probleme care ii impiedica sa se integreze uneori. Cred insa ca ambele subiecte au fost abordate destul de superficial pentru a avea cu adevrat impact, dar intentia buna exista. Ultimele 30 de minute din film par destul de nerealiste si cred ca trag in jos filmul si fac spectatorii mai putin receptivi la ce are de transmis filmul, dar per total experienta oferita de Amateur este una placuta, asa ca nu ocoliti acest film daca va apare in sugestii pe undeva.

luni, 22 noiembrie 2021

The Den (2013)

Gen: Thriller, Horror

Distributie: Melanie Papalia, David Schlachtenhaufen, Adam Shapiro, Anna Margaret Hollyman, Matt Riedy

Regizor: Zachary Donohue [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 500.000 $
Incasari: 410.129 $

Nota Gealapa: 6.50
Metascore: 48/100

În timp ce studiază online obiceiurile comportamentale ale utilizatorilor de chat din siguranța aparentă a propriei ei case, viața unei tinere începe să scape de sub control după ce a asista in direct la o crimă înspăimântătoare.

Nu credeam sa mai apuc vreun film filmat la persoana intai, despre care sa pot spune ca mi-a placut, dar iata ca The Den m-a surprins placut. Ce-i drept, nu este filmat chiar la persoana intai, ci povestea ne este prezentata mai degraba din perspectiva camerelor we si de supraveghere omniprezente in cadrele in care se desfasoara actiunea. Chiar si asa, este o alegere fie austera, fie lenesa, acre ascunde eventuale greseli, dar pe de alta parte povestea trebuie sa fie ea insasi buna, astfel incat sa fie agreabila fara arma secreta a tehnologiei si a efectelor vizuale. Este o poveste care demareaza mai greu, dar devine din ce in ce mai interesanta, iar pe final chiar atinge un nivel neasteptat de suspans si tensiune. Are si un final bunicel si este si un film destul de grafic, astfel incat in cele din urma pe mine a reusit sa ma cucereasca.

Distributia este chiar una slabuta. Am recunoscut cate un chip pe ici pe colo, dar nimeni cu adevarat relevant, in care sa iti pui sperantele ca va duce filmul la alt nivel sau ca ii va motiva pe colegii de platou sa se intreaca pe ei pentru a fi pe picior de egalitate. Chiar daca interpretarile nu au fost neaparat rele, pot spune ca acestea au reprezentat una din problemele majore ale filmului, absolut toate prestatiile fiind extrem de stereotipe nu numai in replici, dar si in reactii si detalii de limbaj corporal care tin de abilitatile personale ale actorilor si nu sunt neaparat mentionate intr-un scenariu.

In conditiile data, intr-un stil foarte asmenator cu genul "found footage", pot spune ca filmul a fost executat foarte bine si regizorul ar trebui felicitat, mai ales ca vorbim despre un film de debut al acestuia. Ce mi-a placut cel mai mult, a fost imprevizibilitatea aproapte totala. Au fost foarte putine lucruri pe care le-am putut anticipa si aceasta senzatie este una din ce in ce mai rara. Cred ca The Den fara sa fie neaparat o capodopera, este o piatra semipretioasa ascunsa, care merita o sansa si care va asigura cativa fiori corespunzatori oricui indrageste un thriller bun.

joi, 18 noiembrie 2021

The Guilty (2021)

Gen: Crima, Thriller, Drama

Distributie: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Christina Vidal, Eli Goree

Regizor: Antoine Fuqua [a mai regizat: Infinite(2021), The Day Sports Stood Still(2021), What's My Name: Muhammad Ali(2019), American Dream / American Knightmare(2018), The Equalizer 2(2018)]

Nota Gealapa: 6.35
Metascore: 63/100

Un ofițer de poliție desemnat la un birou de dispecer a apelurilor de urgenta, pe perioada unei investigatii primește un apel  de la o femeie răpită care ii schimba viata.

Traim intr-o perioada in care care o parte importanta din filmele noi sunt de fapt remakeuri ale unor filme vechi de cateva zeci de ani. Inteleg acest demers si ideea ca tehnologia de azi le-ar putea face mai bune. Chiar daca de cele mai multe ori aceste reproduceri nici nu se apropie de nivelul originalelor, atata timp cat sunt asumate am invatat sa le tolerez. Ma deranjeaza insa cand se incearca mascarea faptului ca un film nu este de fapt original si foloseste o idee mai veche. The Guilty cred eu ca este un asemenea film care poate fi acuzat de plagiere, fals, uz de fals si alte lucruri de genul asta, pentru ca este doar varianta amsculina de la The Call, un film cu adevarat bun. Culmea este ca si tehnic pare mult mai auster decat predecesorul sau, probabil din cauza unui buget redus si se incearca crearea unei tensiuni si a suspansului cu doar o manade scene dinamice. Scenariul din pacate nu este chiar atat de bun incat sa sustina acest demers, astfel ca filmul este doar unul ok, pe care il gasesti agreabil atunci cand il vezi, dar pe care nu vrei vrea sa il mai revezi vreoata, nu vei simti nevoie sa povestesti despre el intr-o discutie, ceea ce il face pana la urma un film de duzina.

Distirbutia este una redusa numeric si sunt foarte putine personajele care au un timp de ecran relevant. Protagonistul este Jake Gyllenhaal, un actor bunicel, dar care facand o comparatie unu la unu a doua personaje aproape identice, are o presttaie net inferioara lui Hale Berry, protagonista filmului original de care aminteam mai devreme. Nu cred ca aceasta este neaparat o actrita mai buna, dar a beneficiat d eun film in general mai bun, un scenariu mai reusit si cred si ca intr-un astfel de personaj este mult mai usor pentru o femeie sa creeze empatie. Nu vreau sa subminez prestatie lui Jake Gyllenhaal, pe care il consider unul dintre cei mai subapreciati actori de la Hollywood si care ofera in general prestatii bune spre foarte bune, cum de altfel este cazul si aici.

Poate filmul este atat de static si redus numeric pentru ca este totusi un film de pandemie, filmat in numai 11 zile, iar daca a fost facut doar pentru ca anumite termene trebuiau respectate, atunci trebuie sa fim intelegatori. Nu este totusi un film rau, dar nici nu l-as recomanda cuiva in mod deosebit, pentru ca nu are nimic propriu si deosebit. Vhiar daca asemanarea cu The Call este evidenta, este de mentionat si ca fimul original este unul danez, dupa care s-au facut deja doua remakeuri.

miercuri, 17 noiembrie 2021

Stray (2020)

Gen: Documentar

Distributie: Zeytin, Nazar, Kartal, Jamil, Ali

Regizor: Elizabeth Lo [aflata la primul lungmetraj]

Incasari: 14.546 $

Premii:
- Best Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival, 2020
- Award for Best Cinematography, Millennium Docs Against Gravity, 2021

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 83/100

Povestea lui Zeytin, un caine maidanez care traieste pe strazile din Istanbul.  

Stray este poate cel mai neasteptat film pe care l-am vazut de foarte multa vreme, pentru ca mi-a oferit mult mai mult decat ma asteptam si este mult mai complex decat pare la prima vedere. Nu prezinta doar viata cainilor vagabonzi de pe strazile Istanbulului, ci prin perspectiva lor avem acces si ne sunt aratate o varietate de probleme sociala dintr-o perspectiva unica, practic de la cel mai jos nivel posibil al strazii. Fara sa fie spectaculos si fara sa aiba un ritm alert, filmul resueste sa fie interesant si sa te faca curios in permanenta de ceea ce urmeaza sa vezi. Cred totusi ca realitatea zonei nu este chiar atat de sumbra cum lasa sa se inteleaga filmul, sau cel putin asta sper.

Daca de obicei in filmele documentare nu prea se poate vorbi de calitatea prestatiei protagonistilor, ci cel mult de credibilitatea acestora, de aceasta data nici macar de asa ceva nu poate fi vorba. Nimeni nu prezinta pareri, presupuneri sau predictii. Este mai degraba o prezentare mai apropiata de un documentar National Geographic, doar ca si cu oameni. Protagonistii sunt cativa caini vagabnzi si prin ochii lor oameni de zi cu zi, majoritatea din patura cea mai de jos a societatii turce printre care si unii refugiati sirieni, al caror destin este cu adevarat tragic.

Pentru ca in Turcia este ilegala capturarea cainilor strazii, a facut din acestia instrumentul perfect pentru a ne oferi o vedere la prima mana a unei parti a societatii. Dovedind inca odata ca uneori imaginile spun mai mult decat cuvintele, stray reuseste sa fie interesant chiar daca un fir narativ lipseste cu desavarsire, iar paralele cu viata umana pot fi recunoscute usor. Fara sa fie prea lung si fara sa exagereze in vreun fel, acest film pare pur si simplu extrem de onest si il recomand oricui vrea sa vada un film ... altfel.

marți, 16 noiembrie 2021

Kate (2021)

Gen: Actiune, Crima, Aventura

Distributie: Mary Elizabeth Winstead, Woody Harrelson, Miku Patricia Martineau, Tadanobu Asano, Jun Kunimura

Regizor: Cedric Nicolas-Troyan [a mai regizat: The Huntsman: Winter's War(2016)]

Buget: 25.000.000 $

Nota Gealapa: 6.50
Metascore: 47/100

O asasină are 24 de ore pentru a se răzbuna pe cel care a otravit-o, înainte de a muri.

Cand ma gandesc sa descriu acest film, primul lucru care imi vine in minte este asemanarea uimitoare a intrigii cu un alt film detsul de celebru. Kate este practic varianta feminina a lui Crank. Din start pleaca cu dezavantajul lipsei de originalitate, nu are un ritm la fel de alert ca predecesorul sau si nu mi se pare la fel de amuzant si de palpitant. Fiind un film aparut dupa 15 ani, este clar ca incearca sa compenseze prin calitatea tehnica a scenelor si a efectelor vizuale si reuseste in mare masura, ceea ce il face sa fie totusi un film suficient de agreabil. In afara de faptul ca este putin prea politically correct, nu sunt greseli majore in film si a fost o placere sa il urmaresc.

O alta problema pe acre o are acest film in comparatia cu Crank este lipsa de credibilitate a personajului principal. Daca cu Jason Statham ne-am obisnuit sa fie in pielea celor mai ciudate personaje si cand vine vorba de lucruri incredibile facute in scene de actiune ne gandim doar ca "a venit nebunul de Statham" si toleram cam orice, pe Mary Elizabeth Winstead nu suntem obisnuiti sa o vedem in astfel de ipostaze si dureaza putin pana ne obisnuim cu ea in aceasta postura de masinarie de ucis. Prezenta intr-un rol mic a lui Woody Harrelson, ajunsi si el iata la varsta in acre este folosit aproape exclusiv pentru a face un afis may sexy, este un detaiu inspirat care da putin greutate filmului. Per total, prestatiile nu au fost rele, ci au fost interpretari decente, tipice pentru acest gen de filme.

Cand vine vorba despre scenele de actiune numeroase din film, acestea sunt destul de realiste, dar nu pot sa spun ca m-au socat sau m-au surprins cu ceva. Daca acestea ar fi fost ceva mai deosebite si filmul mi-ar fi parut mult mai bun. Pentru o generatie intreaga care acum 15 ani nu exista sau nu articula cuvinte, referinta cu Crank nu exista, asa ca este posibil ca acest film sa para mult mai original si sa impresioneze ami tare decat este cazul, dar indiferent de varsta sau istoricul de filme vazute, Kate merita o sansa si face fata oricarei comparatii cu brio, reusind sa aiba si propria identitate si sa fie interesant.

vineri, 12 noiembrie 2021

The Tale of the Princess Kaguya (2013)

Titlu original: Kaguya-hime no monogatari

Gen: Animatie, Drama

Distributie: Chloë Grace Moretz, James Caan, Mary Steenburgen, James Marsden, Aki Asakura

Regizor: Isao Takahata [a mai regizat: Anne of Green Gables: Road to Green Gables(2010), My Neighbors the Yamadas(1999), Pom Poko(1994), Only Yesterday(1991), Grave of the Fireflies(1988)]

Buget: 43.800.000 $
Incasari: 24.706.166 $

Filmul a obtinut 13 premii, printre care:
- Best Animated Feature Film, Asia Pacific Screen Awards, 2014
- Best Animated Film, Boston Society of Film Critics Awards, 2014
- Best Asian Film, Cinema Bloggers Awards, Portugalia 2016
- Best Animated Film, Cinema Bloggers Awards, Portugalia 2016
- Best Animated Film, International Cinephile Society Awards, 2015

Nota Gealapa: 8.15
Metascore: 89/100

Găsită în interiorul unei tulpini strălucitoare de către un bătrân tăietor de bambus și soția sa, o fetiță devine rapid o domnișoară rafinată. Tânăra prințesă misterioasă îi captivează pe toți cei care o întâlnesc, dar în cele din urmă trebuie să-și confrunte soarta trista.

Am inceput sa prind gustul acestor animeuri. Ma fascineaza originalitatea, creativitatea si stilul de a pune in scena aceste povesti epice. Nici Princess Kaguya nu face exceptie. Este o poveste absolut fascinanta si captivanta, care m-a tinut cu ochii lipiti de ecran pana la final. Aceste povesti sunt atat de bune, incat nici nu este nevoie de vreo animatie de ultima generatie. Este un film lung, de peste doua ore, dar timpul trece pe nesimtite. Modul in care evolueaza povestea, umorul, dialogurile si chiar si lectiile pe care vrea sa le transmita filmul sunt intr-un puternic stil japonez, cu acre incep sa ma obsinuiesc din ce in ce mai mult si care imi devine din ce in ce mai agreabil.

Pentru varianta in limba engleaza s-a apelat la nume destul de importante pentru dublaj, ca Chloë Grace Moretz sau James Marsden, dar nu as putea sa va povestesc despre cum s-au descurcat acestia, pentru ca am preferat sa vad filmul cu sunetul original, cu replici in limba japoneza si cu accentele si intonatia specifica. Cred ca o parte din farmec se pierde daca o asemenea animatie este ascultata intr-o varianta tradusa in alta limba decat cea originala in care a fost conceputa. Accentele pe consoane, stilul repezit si intonatia caracteristica filmelor din acea parte de lume contribuie si ele in mare masura la carisma geneala a povestii.

Mi-a placut felul in care a fost desenat acest film si cum regizorul incearca sa iti atraga atentia asupra anumitor detalii pri modul in acre a ales sa coloreze anumite scene, asigurandu-se astfel ca spectatorii nu pierd detalii importante. Tot legat de schite este de remarcat si atentia la detalii, care merge pana la nivelul florilor si al insectelor. Daca nu sunteti obisnuiti cu acest gen de filme povestea poate parea ciudata si chiar confuza in unele momente, dar cred ca merita facut efortul de a o intelege si recomand acest film cu incredere.

joi, 11 noiembrie 2021

Telstar: The Joe Meek Story (2008)

Gen: Biografic, Drama, Musical

Distributie: Con O'Neill, Kevin Spacey, Pam Ferris, JJ Feild, James Corden

Regizor: Nick Moran [a mai regizat: Creation Stories(2021), The Kid(2010)]

Buget: 1.700.000 $
Incasari: 109.339 $

Nota Gealapa: 6.75

O dramă plină de muzică despre Joe Meek, compozitorul și producătorul afon si homosexual din spatele hiturilor anilor '60 „Have I the Right”, „Just Like Eddie”, „Johnny, Remember Me” și „Telstar”.

In ultima vreme am tot vazut filme cu si despre muzica si personalitati din industrie, asa ca am termen de comparatie proaspat in memorie si Telstar nu este printre cele care sa se remarce si care m-au impresionat. Fiind vorba despre un film care ne ofera o bucatica de istorie despre un personaj mai putin cunoscut, cel putin in zilele noastre, ramane ttusi un film interesant si atunci cand afli povestea din spatele unor melodii pe care le indragesti nici nu are cum sa fie altfel. Filmul in sine nu este cine stie ce. Pare u fim destul de auster, mai degraba unul de televiziune, dar are un ritm alert si cel putin pentru mine care nu stiam nimic despre subiect, a fost destul de palpitant.

Distributia este si ea cel putin interesanta. Protagonistul a fost Con O'Neill, care fara sa fie un nume neaparat de prim-plan a parut ca a facut o treaba buna, mai ales ca a avut un rol destul de solicitant. Surprizele din distributie au fost insa in rolurile secundare unde am putut vedea oameni ca Kevin Spacey, James Corden sau Tom Burke, a caror prezenta au dat oarecare greutate si credibilitate intregului film. Per total insa, nu pot sa spun ca am vazut interpretari iesite din comun, dar au fost prestatii solide, in nota generala a filmului.

Cred ca principala problema a filmului a fst ca a esuat sa il prezinte pe Joe Meek, cel care ne este portretizat aici, in profunzime cu adevarat, chiar daca eforturi in acest sens s-au facut. Oricat de multe lucruri si trairi interne ale acestuia ne-au fost prezentate, au fost foarte putine momentele in care am empatizat cu el, indiferent de ce i s-a intamplat si in cea mai mare parte a timpului m-am gandit doar ce jigodie de om a fost. Apreciez totusi recrearea cu succes a perioadei respective si recomand filmul oricui este pasionat si dornic sa mai afle o bucatica din istoria industriei muzicale.

miercuri, 10 noiembrie 2021

A Ring by Spring (2014)

Gen: Comedie, Familie, Romantic

Distirbutie: Rachel Boston, Kirby Morrow, Ali Liebert, Jesse Moss, Christopher Jacot

Regizor: Kristoffer Tabori [a mai regizat: The Art of US(2017), The Irresistible Blueberry Farm(2016), Debbie Macomber's Dashing Through the Snow(2015), Love on the Air(2015), Just the Way You Are(2015)]

Nota Gealapa: 6.50

Întotdeauna cinică față de căsătorie, o consultantă de afaceri încrezătoare primește în sfârșit un semnal de alarmă atunci când o ghicitoare prezice că daca nu va primi un inel până la primăvară nu se va mai căsători niciodată.

Cam asa trebuie sa arate o comedie romantica facuta pentru televiziune. Povestea este decenta, fara prea multe briz-brizuri si povesti secundare, cu un scenariu bunicel acre reuseste sa te faca macar sa zambesti uneori si o cinematografie care contribuie si ea din plin la o stare generala de bine pe care ti-o da filmul. Nu este cel mai palpitant si nici cel mai original, dar este suficient de distractiv incat sa asigure o experienta reusita. Cu un ritm alert si o durata destul de scurta, filmul nu isi asuma nici cel mai mic risc de a fi plictisitor si stie sa se concentreze pe detaliile care conteaza.

Rachel Boston este o obisnuita a acestui tip de filme, iar experienta ei se vede, oferindu-ne o interpretare bunicica, cumva tipica pentru un film de televiziune, dar care reuseste sa isi faca personajul mai intai antipatic si apoi indragit, asa cum trebuia. Chiar daca pe langa ea nu mai regasim vreun nume care sa iasa in evidenta, prestatia ei este suficient de solida incat sa poarte filmul de una singura, dar si cei din rolurile secundare au facut destul si au avut prestatii acre nu au daunat filmului.

Daca cineva inca isi mai ia lectii de viata si sfaturi din filme, atunci A Ring by Spring inceaca sa ofere cateva lucruri pozitive, a caror transmisie reusita depinde de cat de deschis este primitorul. Cert este ca acest film poate fi o alegere ideala pentru o seara de film in doi, pentru ca te poarta spre niste sentimente caldute pana la final. Intreg pachetul are un aer calduros si cred ca fara sa fie cu adevarat deosebit, este un film care merita vazut daca va ajunge in maini.

marți, 9 noiembrie 2021

The Tangle (2019)

Gen: Mister, SF

Distributie: Joshua Bitton, Christopher Soren Kelly, Jessica Graham, Nicole da Silva, Anil Kumar

Regizor: Christopher Soren Kelly [aflat la primul lungmetraj]

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Jury Prize - Best SciFi Film, Buffalo Dreams Fantastic Film Festival, 2019
- Jury Prize - Best Actor (Christopher Soren Kelly), Buffalo Dreams Fantastic Film Festival, 2019
- Jury Prize - Best Actress (Jessica Graham), Buffalo Dreams Fantastic Film Festival, 2019
- Jury Prize - Best Screenplay, Buffalo Dreams Fantastic Film Festival, 2019
- Best Actor - Feature Film (Christopher Soren Kelly), GenreBlast Film Festival, 2019

Nota Gealapa: 3.65

Intr-un viitor apropiat în care Tangle conectează pe toată lumea la orice prin intermediul hard disk-urilor din creier, un grup de agenți guvernamentali încearcă să protejeze omenirea din camere tehnologice ascunse, camere pe care Tangle nu le poate accesa.

Nu inteleg de ce producatorii care vor sa faca filme pe bani putini ar alege sa faca unul cu un viitor distopic pe care nu ni-l pot prezenta. S-au facut atatea mega-productii desfasurate intr-un asemenea decor si care au impresionat de-a lungul vremii, incat e greu sa propui publicului un asemenea cadru pe care din lipsa de fonduri sa nu il poti arata si doars a ni-l povestesti putin si noi sa ni-l imaginam. Daca voiam sa imi imaginez citeam o carte. Acest film ar fi fost fix a fel si daca actiunea se desfasura in antichitate, pentru ca este doar povestea unei crime si a unei investigatii care se bazeaza doar pe presupuneri si discutii, iar majoritatea filmului se intampla intr-o singura camera. Nici macar crima in sine si felul in care se ajunge la vinovat nu este mare lucru si aceasta banalitate si lipsa de dinamism chiar m-a plictisit.

Distributia este si ea una mediocra, iar cand unor actori mediocri le dai un scenariu de asemenea mediocru mi se pare total nerealist sa speri ca se va intampla ceva deosebit. Si interpretarile protagonistilor, de fapt ale tuturor celor opt actori care formeaza distributia, sunt lipsite total de orice scanteie de emotie sau interes, contribuin din plin la efectul de sedativ natural pe care il are acest film. Uneori astfel de filme reusesc sa scoata la iveala un talent neexploatat si pot produce cate un nume care arata potential si acre ulterior sa se lanseze cu adevrat, dar in acest film nu este cazul de asa ceva. Prestatiile actorilor au fost totusi in mediocritatea lor peste nivelul general al filmului.

Aceasta povestea mi se pare mult prea pretentioasa entru ce este de fapt si anume un amestec confuz intre  o poveste misterioasa si romantica, dar care are si o crima, dar aduce in discutie si nanotehnologia, care ne prezinta poezii pseudo-intelectuale, intr-un stil de intergare care aminteste de Sam Spade, o femeie cu caul intr-un glob care arata foarte dubios si care ne prezinta o tehnologie avansata care isi schimba modul in care functioneaza de fiecare data cand se contrazice cu povestea. Multe fite si multa aroganta care nu au de fapt nimic la baza si fac doar ca acest film sa fie foarte usor de displacut.

duminică, 7 noiembrie 2021

Deep Evil (2004)

Gen: Horror, SF

Distributie: Lorenzo Lamas, Ona Grauer, Adam J. Harrington, Jim Thorburn, Will Sanderson

Regizor: Pat Williams [a mai regizat: Love in Winterland(2020), Write Before Christmas(2019), Christmas Bells Are Ringing(2018), Wedding of Dreams(2018), Dead Rising: Endgame2016)]

Buget: 1.500.000 $

Nota Gealapa: 5.10

După un accident care are loc într-un laborator de cercetare secret din îndepărtata Alaska, o echipă de mercenari calificați este trimisă să investigheze dacă acesta a fost cu adevaratun accident sau un act terorist.

Pentru un SF de origina canadiana, facut pentru televiziune si cu Lorenzo Lamas in rolul principal, acest filme este chiar decent. Este o poveste banala, asezonata cu dialoguri proaste si efecte vizuale de toata jena, dar reuseste sa fe coerent, este dinamic, nu dureaza prea multe, iar in unele momente este atat de prost ca devine amuzant. Nu este totusi un film bun nici macar dupa standardele filmelor de televiziune, iar daca se va difuza la un moment dat in Romania, probabil va ajunge pe National TV,s au maxim Prima.

In afara de Lorenzo Lamas nu am recunoscut nici un nume, iar Lorenzo Lamas nu a fost un protagonist sinonim cu calitatea in nici un moment al carierei ale si nu se va mai schimba asta niciodata. Si aici ne ofera o interpretare in nota lui obisnuita, adica una de mediocritate. Chiar si asa mediocru fiind, prestatia lui este cu mult mai buna decat a unor colegi de-ai sai de platou. Unii dintre ei mi-au dat senzatia ca nici macar nu sunt actori profesionisti. Am vazut interpretari mai reusite de la tineri actori aspiranti in filme facute cu o singura camera tremuranda si cu scenarii mult mai sumare.

Intriga este un absolut banala si mai uzata decat franele unei masini de pe Uber si anume un extraterestru scapat dintr-un container unde era izolat si studiat si care urmeaza sa distruga planeta. Sunt o gramada de erori d elogica in poveste, dar cui ii pasa de asa ceva intr-un asemenea film. CRed ca pot numi o singura scena reusita: chiar in primele momente ale filmului Lorenzo Lamas benefiziaza de un lapdance topless si cred ca acela este punctul culminant, pentru ca de acolo totul o ia la vale.

sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Yesterday (2019)

Gen: Comedie, Musical, Fantastic

Distributie: Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino, Ellise Chappell, Meera Syal

Regizor: Danny Boyle [a mai regizat: T2 Trainspotting(2017), Steve Jobs(2015), Trance(2013), Frankenstein(2011), 127 Hours(2010)]

Buget: 26.000.000 $
Incasari: 154.608.507 $

Premii:
- Audience Award - World Cinema, Montclair Film Festival (MFF), 2019

Nota Gealapa: 6.90
Metascore: 55/100

Un muzician mediocru realizează că este singura persoană de pe Pământ care își poate aminti de trupa The Beatles, după ce s-a trezit într-o linie temporală alternativă în care acestia nu au existat niciodată.

Yesterday este un film despre care nu stiam absolut nimic, astfel ca supriza a fost cu atat mai placuta sa descopar un film atat de proaspat si de original. Cel putin eu nu m-am mai intalnit cu aceasta intriga, astfel ca am fost extrem de interesant sa vad cum se desfasoara si cum se termina povestea. Am fost putin dezamagit spre final si am ramas cu sentimentul ca un potential urias nu a fost exploatat asa cum ar fi trebuit. Ramane totusi un film foarte placut de urmarit si pentru ca vorbim de o poveste atat de originala este si imprevizibil pana la final. Fara sa debordeze de tehnologie, filmul arata bine si are un feeling modern, iar muzica desi este destuld e prezenta nu acapareaza toata atentia.

Distirbutia este destul de ciudatica in schimb si cred ca incurca filmul mai degraba decat sa il ajute. Lily James este absolut adorabila dar sunt multe alegeri indoielnice in jurul ei, air personajul esi este totusi unul secundar. Vorbim de o productie multinationale, dar are vibeul unui film britanic si banuiesc ca este mai englezesc decat american sau chinezesc. Poate asa se explica numarul mare de actori do origina indiana din distributie, in frunte cu protagonistul Himesh Patel, care a avut o prestatie decenta, dar a carui interpretare nu m-a dat neaparat pe spate. Problema este ca avand atat de multi actori de origina indiana, pare in unele scene un film etnci, sau acre se straduieste mult prea tare sa fie incluziv sau poltically correct. Cred ca aici la interpretare si la chimia dintre protagonisti sufera filmul cel mai tare.

A doua mare problema si care m-a facut sa spun mai devreme sa spun ca potentialul nu a fost folosit la maxim, este ca aceasta ideea minunata care creeaza o lume fantastica senzationala si chiar curata, este deviata pe parcurs de catre regizor si scenaristi intr-o poveste de dragoste banala, care ne propune o sumedenie de clisee arhicunoscute. As fi preferat sa fie explorata mai mult aceasta lume fara Coca Cola, fara tigari si fara Oasis. Apreciez totusi abordarea in prima parte a unor subiecte delicat cum ar fi cenzura exagerata a industriei muzicale in zilele noastre, vremuri in care The White Album nu ar fi putut fi lansat pentru ca este considerat rasist. Ramane totusi un film care trebuie apreciat pentru originalitate  si pe care va indemn sa il vedeti. Pana la urma un film plin cu muzica de la Beatles nu are cum sa fie asa de rau.

miercuri, 3 noiembrie 2021

Louise-Michel (2008)

Gen: Comedie

Distributie: Yolande Moreau, Bouli Lanners, Benoît Poelvoorde, Albert Dupontel, Joseph Dahan

Regizor: Benoît Delépine [a mai regizat: Delete History(2020), I Feel Good(2018), Saint Amour(2016), Groland le gros métrage(2015), Near Death Experience(2014)]

Buget: 2.200.000 $
Incasari: 5.016.430 $

Premii:
- Audience Award - Best Film, Amiens International Film Festival, 2008
- Best Screenplay, San Sebastián International Film Festival, 2008
- Special Jury Prize -
World Cinema - Dramatic, Sundance Film Festival, 2009

Nota Gealapa: 6.60

Ce e de facut când muncitorii unei fabrici sunt disponibilizați peste noapte? Louise are o idee originală: de ce să nu facă o cheta pentru a angaja un asasin și pentru a-l lichida pe fostul lor șef? Ideea a fost apreciată, așa că Louise pleacă în căutarea omului potrivit dar, din păcate, dă peste Michel, un specialist în securitate dubios.

De cele mai multe ori, cinematografia frantuzeasca, chiar daca are un stil propriu inconfundabil, nu se remarca neaparat cu ceva, dar cand si cand cate un film iese cu adevrat din comun, fie ca este excelent, fie ca este extrem de grafic, fie ca este foarte ciudat. Louise-Michel se incadreaza in aceasta ultima categorie si este atat de ciudat, ca pana la final nu m-am putut obisnui pe deplin cu personajele. Scenaristii s-au straduit din rasputeri sa nu cumva sa ne prezinte un personaj normal la cap si au reusit. Fiecare are dubiosenia lui si sunt greu de tolerat. Cinematografia propune si reuseste sa transmita o atmosfera sumbra, care nu este intunecata, dar este extrem de austera, iar coloana sonora o completeaza perfect. Per total, nu vorbim de un film deosebit de bun, dar este un film care se remarca prin personajele si actiunile ciudate si care mai este si cat de cat amuzant.

Distributia este una decenta pentru Franta. Nu cunosc eu toti actorii industriei repsective, dar m-am obisnuit cu cativa, iar daca Albert Dupontel este unul dintre actori, fara a avea rol principal, pot sa imi fac o idee si despre relevanta celorlalti. Nu pot sa spun ca am vazut interpretari magistrale din partea cuiva, dar mi-a placut ca toti si-au acceptat personajele asa cum au fost ele si au reusit sa le faca credibile, atat cat s-a putut. Sunt actori experimentati care au stiut sa se pune reciproc in valoare, iar per total calitatea prestatiilor lor este una buna.

Este o tragi-comedie care nu pierde timpul si te face sa intelegi de la inceput ca urmeaza sa vezi un film putin bolnav. Ritmul este unul bun pe intreaga durata a filmului, iar finalul este unul coerent, doar ca in anumite momente pe drumul pana la deznodamant cliseele sunt in calitate destul de mare. Nu este nici suficient de amuzant si nici suficient de ciudat ca sa il recomand, dar nu este nici de ocolit daca va pica in maini. Macar daca nu va place nu va va incarca memoria prea mult, pentru ca nu pare deloc memorabil si probabil il veti uita rapid.

NetFlash.ro la indemana ta!