marți, 6 octombrie 2020

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski (2018)

Gen: Documentar

Distributie: Stanislav Szukalski, Glenn Bray, Robert Williams, Suzanne Williams, Gabriel Bartalos

Regizor: Irek Dobrowolski [a mai regizat: Sierpniowe niebo. 63 dni chwaly(2013), The Portraitist(2006)]

Nota Gealapa: 8.25

Filmul ne prezinta viata artistului americano-polonez Stanislav Szukalski, de la inceputurile sale in Chicago, pana la timpul petrecut ulterior in Polonia si Los Angeles si contributia sa artistica si politica asupra lumii.

Netflix este consacrat deja cand vine vorba de calitatea excelenta a documentarelor sale, care abordeaza cele mai diverse subiecte si aduc in atentie cele mai inedite personaje. Struggle nu face exceptie de la aceste norme si este un documentar excelent, care il scoate la lumina pe Stanislav Szukalski, un om despre care eu unul nu stiam nimic, un geniu fara indoiala, un antisemit reformat si ca majoritatea geniilor, un nebun in adevratul sensului in ultima parte a vietii sale, pentru ca atata durere si suferinta si atatea pierderi pot scoate din minti pe oricine. Imi place cum este structurat, imi place cum este argumentat si imi place ca este obiectiv.

Distirbutia, daca o putem numi asa in cazul unui documentar, are un mare avantaj si anume existenta a sute de ore de inregistrari cu Szukalski insusi, din care s-a facut o selectie buna si reprezentativa pentru acest film. Suplimentar, toti cei care prezinta marturii sunt oameni care l-au cunoscut personal si au petrecut mult timp imrepuna cu acesta, l-au idolatrizat, l-au detestat unii si l-au jutat in momentele sale grele. Astfel marturiile si emotiile pe care le traiesc acestia amintindu-si de acei ani capata o mai mare greutate. 

Acest film este si o mica lectie de istorie. Tin sa mai spun ca prin acest documentar am avut acces la cateva creatii absolut senzationale, incredibil de complexe si absolut impresionante ale acestui artist. Este de asemenea si o mica lectie despre iertare si despre cum un om poate creste spirtual si se poate schimba. Poate nu este un clasic, poate nu veti simti nevoia sa il revedeti, dar trebuie macar sa il bifati pentru ca o astfel de lectie ar fi pacat sa fie ratata.

<iframe width="720" height="395" src="https://www.youtube.com/embed/sPkoW4cmqT8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!