Distributie: Junming 'Jimmy' Wang, Robert Allen, Sherrod Brown, Dave Burrows, Austin Cole
Regizor: Steven Bognar [a mai regizat: A Lion in the House(2006)]
Filmul a castigat 16 premii, printre care:
- Les Blank Award - Feature Length Documentary, Ashland Independent Film Festival, 2019
- Outstanding Achievement in Nonfiction Feature Filmmaking, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2020
- Best Political Documentary, Critics' Choice Documentary Awards, 2019
- Outstanding Directorial Achievement in Documentary, Directors Guild of America, SUA 2020
- Gotham Independent Film Award - Best Documentary, Gotham Awards, 2019
Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 86/100
Intr-un Ohio post-industrial, un miliardar chinez deschide o fabrica intr-o uzina General Motors abandonata, angajand doua mii de americani. Primele zile de optimisim si speranta lasa loc neplacerilor, pe masura ce China puternic tehnologizata se confrunta cu clasa muncitoare din America.
Acesta este unul dintre cele mai originale documentare din ultimii ani. Intr-o perioada plina de filme despre diete, diavolul din carne, incalzirea globala si alte lucruri de acest gen, American Factory are curajul sa vina cu un subiect nou, interesant si sa ofere o perspectiva unica asupra diferentelor culturale dintre oamei si despre toleranta. Avem ocazia sa vedem si partile bune si cele mai putin bune ale celor doua popoare din acest film si cum ambele tabere cred ca sunt victima unei poliorchii, lucru partial adevarat. Stresul scoate la suprafata ce mai frumos dar si ce este mai urat din oameni si spre lauda regizorului, a reusit sa faca dintr-un astfel de subiect de obicei destul de banal, un documentar interesant si deloc plictisitor.
In rolurile principale avem un miliardar chinez, niste directori chinezi pupincuristi, niste directori americani mai pupinucristi, o multime de muncitori chinezi fanatici si o multime si mai mare de muncitori americani semi-lenesi. Nu exista pic de chimie intre aceste personaje. Acest lucru ar fi fost de rau augur de obicei, dar de aceasta data face ca filmul sa fie interesant si creeaza suspans. Personal, am vazut americanii destul de sinceri, mai putin managerii de top, iar pe chinezi i-am simtit cumva retinuti, ba aproape cenzurati. Chiar si asa toti acesti oameni scot la suprafata si noblete si ranchiuna, si unitate si lipsa ei, si multumiri si nemultumiri etc.
Filmul ridica niste intrebari cu care noi nu prea suntemobisnuiti pe meleagurile astea, pentru ca la noi pauzele de masa dureaza o ora, nu doar 30 de minute si sunt platite, muncim de obicei doar opt ore pe zi, iar multinationalele de pe aici se cam dau pe spate in ultima vreme sa le ofere angajatilor tot felul de beneficii. Este de asmenea interesant ca un asemenea proiect si ma refer de aceasta data la fabrica despre care este filmul, s-a nascut in poate cea mai tensionata perioada dintre SUA si China. Filmul nu ofera vreo decizie si nu incearca sa ne sugereze care cultura procedeaza mia corect si este bine ca isi pastreaza obiectivitatea. Singurul deznodamant clar, este acela ca in curand, robotii industriali vor inlocui majoritatea oamenilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu