Distributie: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, David Banner, Michael Rainey Jr.
Regizor: Lee Daniels [a mai regizat: The Paperboy(2012), Precious(2009), Shadowboxer(2005)]
Buget: 30.000.000 $
Incasari: 364.000.000 $
Filmul a obtinut 18 premii, printre care:
- Best Supporting Actress (Oprah Winfrey), AARP Movie for Grownups Awards, 2014
- Hollywood Award - Movie of the Year, Acapulco Black Film Festival, 2014
- Best Actor (Forest Whitaker), African-American Film Critics Association (AAFCA), 2013
- Best Supporting Actress (Oprah winfrey), African-American Film Critics Association (AAFCA), 2013
- Best Drama, Golden Trailer Awards, 2014
Nota Gealapa: 7.55
Metascore: 66/100
Cecil Gaines serveste opt presedinti ca majordom la Casa Alba, timp in care miscarea pentru drepturile civile, Vietnamul si alte evenimente majore ii afecteaza viata, familia si societatea americana.
Nu va este dor de un film cu sclavi? Nici mie nu imi era, dar din fericire acesta a fost chiar bun. Nu este chiar 12 Years a Slave, dar joaca n aceeasi liga. Odata la ceva timp apare un asemenea film, care sa le aduca aminte americanilor ce oameni de cacat sunt la baza. Perspectiva sclaviei ne-a fost prezentata de-a lungul timpului din tot felul de puncte de vedere; acum o vedem prin ochii unui negru, care a fost majordom la Casa Alba timp de 20 de ani. Da, este lacrimogen si da, este inspirat din fapte reale ceea ce il face si mai lacrimogen. Finalul incearca sa fie optimist si as fi pus botul in 2013 cand a aparut filmul, dar de atunci si pana acum cand l-am vazut au mai fost niste episoade de violenta impotriva negrilor chiar in America, asa ca este corect sa spunem ca nu am invatat nimic. Spun "am" pentru ca nu imi inchipui nici o mama romanca spunandu-i fiicei sale: ce dragut e prietenul tau tigan; se trage dintr-un clan bun?
Distributia nu are nume uriase, dar are foarte multe nume cunoscute si experimentate, care au colaborat excelent. Protagonistul este Forest Whitaker, al carui personaj s-a pliat perfect pe handicapul lui si pelticismul sau nativ, astfel ca interpretarea lui a fost foarte buna. Surpriza a venit insa de la Oprah Winfrey, care nu este actrita, dar a avut o prestatie foarte naturala si sensibila.
Bineinteles ca albii din America s-au simtit lezati si au improscat cu rahat in film, ceea ce ma face sa il apreciez si mai mult. Cinematografic arata bine, sunteul este putin prea dramatic pentru gustul meu, dar inteleg motivele, iar scenariul se simte ca a fost putin inflorit pentru a intari mesajul, dar ramane un text bun. Cum niciodata nu poti sa vezi prea multe filme cu si despre sclavi si persecutie, va invit sa il vedeti si pe acesta. Trailer:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu