joi, 31 august 2017

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Gen: Actiune, Aventura, Comedie

Distributie: Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Alan Ritchson, Noel Fisher

Regizor: Jonatha Liebesman [a mai regizat: Wrath of the Titans(2012), Battle Los Angeles(2011), The Killing Room(2009), The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning(2006), Darkness Falls(2003)]

Buget: 125.000.000 $
Incasari: 1.005.000.000 $

Premii:
- Worst Supporting Actress (Megan Fox), Razzie Awards, 2015

Nota Gealapa: 6.45
Metascore: 31/100

Cand un mafiot ameninta New Yorkul, un grup de testoase mutante razboinice trebuie sa iasa din intuneric pentru a-si apara casa.

Un film ieftin si nu ma refer la buget cand spun asta. Este superficial si nici macar nu s-a straduit sa fie altfel. Este o moda a zilelor noastre sa se ecranizeze toate personajele de desene animate sau benzi desenate din copilaria generatiei mele, sa se impacheteze frumos in efecte scumpe ca sa se vanda si copiilor de azi. O tactica de succes daca ne uitam la incasarile acestui film. Singurele lucruri care lucreaza in favoarea lui saunt cateva scene de actiune foarte bune ce-i drept si o amana de glume care au atins tinta. In rest nu am vazut nimic ce sa numai fi vazut deja in alte 20 de filme.

Distributia nu este cine stie ce, chiar daca pe ici pe colo sunt cateva figuri cunoscute. Dar cu o majoritate formata din actori de mana a doua si un scenariu mediocru, rezultatul nu putea fi de cat niste interpretari si ele mediocre, unele chiar jenante. Sequelul acestui film a aparut in 2016 si o sa il vad in curand, dar sper ca pana la acest film producatorii au omorat personajul lui Megan Fox, pentru ca ea a fost de departe cea mai slaba.

Cand eram eu mic au mai fost niste filme cu testoasele ninja si vreau sa va spun ca acelea au fost mult mai bune. Michael Bay, care le-a regizat pe primele, s-a multumit sa fie doar producator acum si cred ca a fost prima idee proasta dintr-un sir de idei proaste. Nu cred ca acest film ar fi putut fi pe placul altcuiva decat a unui fac inrait al acestor personaje, daca exista asa ceva. Nu cred ca merita sa isi piarda cineva timpul sa il vada. Trailer:


The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

Gen: Actiune, Aventura

Distributie: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland

Regizor: Francis Lawrence [a mai regizat: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1(2014), The Hunger Games: Catching Fire(2013), Gotham(2012), Water for Elephants(2011), I Am Legend(2007)]

Buget: 160.000.000 $
Incasari: 1.314.000.000 $

Filmul a obtinut 15 premii, printre care:
- Best Scene or Sequence (Melhor Cena ou Sequência), Críticos de Cinema Online Portugueses Awards, 2016
- Best Fantasy/Adventure TV Spot, Golden Trailer Awards, 2016
- Best Fantasy / Adventure Poster, Golden trailer Awards, 2016
- Best Original Score - Sci-Fi/Fantasy Film, Hollywood Music in Media Awads (HMMA), 2015
- Best Song/Score - Trailer, Hollywood Music in Media Awads (HMMA), 2015

Nota Gealapa: 6.85
Metascore: 65/100

Pe masura ce razboiul din Panem duce la distrugerea altor districte, Katniss Everdeen, liderul rebeliunii, trebuie sa uneasca o armata impotriva presedintelui Snow, riscand tot ce are mai drag.

Imi place ca aceasta franciza a avut bunul simt sa nu se lungeasca prea mult si a avut un final decent. Ma asteptam sa ma faca sa dau ochii peste cap mult mai des decat s-a intamplat. Sunt vreo doua scene in acest film atat de bune ca ma vor bantui o perioada. Per total, efectele sunt bune, cinematogfrafia la fel, muzica si ea la fix si scenariul acceptabil. Aceasta ultima parte nu aduce variabile noi care sa fie majore, dar pune punct rezonabil acestei serii, intr-un mod usor suprinzator.

Distributia nu aduce nici ea ceva nou. Sunt aceeasi actori care au lucrat impreuna si la la partea 1, iar unii dintre ei de la inceputul francizei, astfel ca intre ei este o colaborare buna, fara evenimente, ca o echipa de fotbal ai carei membri dupa un timp isi formeaza unele automatisme si stiu unde se afla colegii pe teren fara sa se uite la ei. Putin cam dramatice interpretarile dupa gustul meu, dar asa a fost toata franciza, nu doar acest film.

Dragostea din filmula sta nu pare naturala; pare mai degraba indesata acolo ca sa nu lipseasca. Mersul normal al unei francize a fost respectat si aici: primul film a fost cel mai bun, iar ultimul cel mai slab. Este de inteles astfel de ce focusul a fost mai mult pe efectele vizuale, decat pe actiunea care aducea cu o ciorba reincalzita. Imoprtant este ca nu e plictisitor si il recomand fie si numai pentru a bifa intreaga colectie de filme a acestei francize.


Lee Daniels' The Butler (2013)

Gen: Drama, Biografic

Distributie: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, David Banner, Michael Rainey Jr.

Regizor: Lee Daniels [a mai regizat: The Paperboy(2012), Precious(2009), Shadowboxer(2005)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 364.000.000 $

Filmul a obtinut 18 premii, printre care:
- Best Supporting Actress (Oprah Winfrey), AARP Movie for Grownups Awards, 2014
- Hollywood Award - Movie of the Year, Acapulco Black Film Festival, 2014
- Best Actor (Forest Whitaker), African-American Film Critics Association (AAFCA), 2013
- Best Supporting Actress (Oprah winfrey), African-American Film Critics Association (AAFCA), 2013
- Best Drama, Golden Trailer Awards, 2014

Nota Gealapa: 7.55
Metascore: 66/100

Cecil Gaines serveste opt presedinti ca majordom la Casa Alba, timp in care miscarea pentru drepturile civile, Vietnamul si alte evenimente majore ii afecteaza viata, familia si societatea americana.

Nu va este dor de un film cu sclavi? Nici mie nu imi era, dar din fericire acesta a fost chiar bun. Nu este chiar 12 Years a Slave, dar joaca n aceeasi liga. Odata la ceva timp apare un asemenea film, care sa le aduca aminte americanilor ce oameni de cacat sunt la baza. Perspectiva sclaviei ne-a fost prezentata de-a lungul timpului din tot felul de puncte de vedere; acum o vedem prin ochii unui negru, care a fost majordom la Casa Alba timp de 20 de ani. Da, este lacrimogen si da, este inspirat din fapte reale ceea ce il face si mai lacrimogen. Finalul incearca sa fie optimist si as fi pus botul in 2013 cand a aparut filmul, dar de atunci si pana acum cand l-am vazut au mai fost niste episoade de violenta impotriva negrilor chiar in America, asa ca este corect sa spunem ca nu am invatat nimic. Spun "am" pentru ca nu imi inchipui nici o mama romanca spunandu-i fiicei sale: ce dragut e prietenul tau tigan; se trage dintr-un clan bun?

Distributia nu are nume uriase, dar are foarte multe nume cunoscute si experimentate, care au colaborat excelent. Protagonistul este Forest Whitaker, al carui personaj s-a pliat perfect pe handicapul lui si pelticismul sau nativ, astfel ca interpretarea lui a fost foarte buna. Surpriza a venit insa de la Oprah Winfrey, care nu este actrita, dar a avut o prestatie foarte naturala si sensibila.

Bineinteles ca albii din America s-au simtit lezati si au improscat cu rahat in film, ceea ce ma face sa il apreciez si mai mult. Cinematografic arata bine, sunteul este putin prea dramatic pentru gustul meu, dar inteleg motivele, iar scenariul se simte ca a fost putin inflorit pentru a intari mesajul, dar ramane un text bun. Cum niciodata nu poti sa vezi prea multe filme cu si despre sclavi si persecutie, va invit sa il vedeti si pe acesta. Trailer:


miercuri, 30 august 2017

Ted 2 (2015)

Gen: Comedie

Distributie: Mark Wahlberg, Seth MacFarlane, Amanda Seyfried, Jessica Barth, Giovanni Ribisi

Regizor: Seth MacFarlane [a mai regizat: A Million Ways to Die in the West(2014), Ted(2012)]

Buget: 68.000.000 $
Incasari: 438.000.000 $

Premii:
- Best Comedy, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Comedy TV Spot, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Comedy Poster, Golden trailer Awards, 2015

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 48/100

Proaspat casatoritii Ted si Tamy-Lynn vor sa aiba un copil, dar pentru a se califica pentru rolul de parinte Ted trebuie sa dovedeasca intr-un tribunal ca este o persoana.

Privit obiectiv, acest film nu este vreo capodopera si este chiar mai slab decat predecesorul tau. Cumva insa, nu stiu cum, mie mi-a intrat pe sub piele. poate datorita intrigii absolut halucinante, care face filmul sa nu se ia in serios. Conteaza mai putin subiectul principal, sau deznodamantul; conteaza mai mult drumul pana in punctul final, care este presarat cu o cantitate uriasa de glume, nu toate bune, dar unele absolut geniale. Nu va asteptati sa vedeti vreun umor pe genul Toma Caragiu. Este un umor aproape grosolan, dar bine facut.

In mare, distributia este aceeasi pe care o stim. Singura fata noua intr-un rol important este cea a Amandei Seyfried, care nu are vreo interpretare cine stie ce, dar se simte ca si ea s-a distrat la filmari. Sarea si piperul sunt date de actorii foarte mari, care au acceptat sa apara fie si numai pentru cateva secunde la aceasta mare acterinca. Morgan Freeman si Liam neeson sunt doar doua dintre aceste nume.

Intriga are vreun sens doar in contextul primului film, dar nimeni nu cred ca asteapta lectii de viata de la Ted. Tot ce am vrut de la acest film a fost sa rad si am facut-o mai mult decat m-am asteptat. Seth MacFarlane nu va mai avea in toata cariera lui succesul pe care l-a avut cu Family Guy, dar asta nu inseamna ca nu va produce alte filme bune incercand. Astept cu nerabdare sa apara si Ted 3. Trailer:


The Gunman (2015)

Gen: Actiune, Crima, Drama

Distributie: Sean Penn, Idris Elba, Jasmine Trinca, Javier Bardem, Ray Winstone

Regizor: Pierre Morel [a mai regizat: Clan of the Cave Bear(2015), From Paris with Love(2010), Taken(2008), Banlieue 13(2004)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 11.000.000 $

Nota Gealapa: 6.20
Metascore: 39/100

Un lunetist dintr-o echipa de mercenari il asasineaza pe ministrul mineritului din Congo, dupa care este nevoit sa se ascunda. Peste ani, se intoarce in Congo si devine el insusi tinta unor asasini.

 Aveam chef de un film de actiune, dar asta nu a fost cel mai satisfacator. Este destul de banal si are o intriga pe care am vazut-o in aceasta forma sau una asemanatoare de nenumarate ori. Scenariul nu este nici el cine stie ce. Scene bune exista, dar nu sunt majoritare, iar efecte speciale sunt si ele mediocre. De altfel, tot filmul este unul extrem de ordinar si nu are nici macar un lucru care sa il faca sa iasa din pluton.

Distributia poate parea foarte atractiva la prima vedere, dar in afara de Sean Penn, restul numelor mari au primit roluri minore si au fost foslositi doar pentru a face afisul mai interesant. Idris Elba cel putin, nu cred ca apare mai mult de doua minute in tot filmul. Sean Penn a fost atat de obosit in filmul asta, ca m-a obosit si pe mine. Jasmine Trinca a avut si ea un rol plin de clisee, in ipostaza femeii indragostite si aparent foarte morala, dar dovedindu-se ulterior ca nu are prea multe principii.

Il pot recomanda doar daca vrti sa vedeti un film cu un nivel minim de angajament, care nu va va bantui nici o secunda dupa ce s-a terminat. Este un film plin de actori britanici, pe care n stii de unde sa ii iei, dar ii recunosti de undeva, care se pierd in cliseele propuse de scenariu. Trailer:


marți, 29 august 2017

The Fault in Our Stars (2014)

Gen: Drama

Distributie: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Laura Dern, Sam Trammell

Regizor: Josh Boone [a mai regizat: Stuck in Love(2012)]

Buget: 12.000.000 $
Incasari: 582.000.000 $

Filmul a obtinut 21 de premii, printre care:
- Best Romance, Golden Trailer Awards, 2014
- Best Music Supervision for Films Budgeted Under 25 Million Dollars, Guild of Music Supervisors Awards, 2015
- Truly Moving Picture Award, Heartland Film, 2014
- Best Breakout Performance: Actress (Shailene Woodley), Hollywood Film Awards, 2014
- Outstanding Music Supervision - Film, Hollywood Music in Media Awards (HMMA), 2014

Nota Gealapa: 8.20
Metascore: 69/100

Doi adolescenti bolnavi de cancer pleaca intr-o calatorie revelatoare la Amsterdam, pentru a cunoaste un scriitor retras.

O adevarata epopee dramatica, dar transmisa cu inima usoara, motiv pentru care nu este deprimanta, ba chiar este amuzanta in ce mai mare parte a timpului. Dar si cand loveste tragedia, o face cu putere si te prinde cu garda jos. Scenariul este foarte bun si foloseste un minim de clisee. Coloana sonora este aproape perfecta si sporeste efectul fiecarei scene importante. Fiind si foarte original, filmul este imprevizibil in cea mai mare parte a timpului, lucru destul de rar intalnit azi.

Distributia nu pare cine stie ce la prima veder, dar cei doi protagonisti au scos din joben prestatii foarte bune. Ansel Elgort nu imi este cel mai familiar nume (il stiam doar din Divergent), asa ca prestatia lui a fost o surpriza placuta. Si mai surprinzatoare a fost insa interpretarea Shailenei Woodley. Cred ca este primul sau rol, in care trebuie sa ofere o interpretare 100% matura si sa transmita toate emotiile posibile si a aratat aici ca este intr-adevar o actrita buna.


Daca sunteti mai slabi de inger, luati-va o cutie de servetele cand vedeti filmul asta, pentru ca o sa va faca sa plangeti ca si cum ziua de maine nu ar exista. Cred ca va deveni un film de referinta al genului. Din cand in cand sufletul cere si un film despre iubire, iar asta este unul dintre cele mai bune, asa ca il recomand cu incredere. Trailer:


The Jacket (2005)

Gen: Thriller, SF

Distributie: Adrien Brody, Keira Knightley, Daniel Craig, Kris Kristofferson, Jennifer Jason Leigh

Regizor: John Maybury [a mai regizat: The Edge of Love(2008), Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon(1998), Genetron(1996), Remembrance of Things Fast: true Stories Visual Lies(1994), Premonition of Absurd Perversion in Sexual Personae, Part I(1992)]

Buget: 29.000.000 $
Incasari: 23.100.000 $

Premii:
- Best DVD Release, Jupiter Award, 2007

Nota Gealapa: 7.60
Metascore: 44/100

Un veteran al razboiului din Gol este trimis din greseala intr-un sanatoriu pentru criminali cu probleme psihice, unde devine obiectul experimentelor unui doctor, care ii afecteaza viata iremediabil.

Un film original, interesant si putin bolnav. Exista niste scene de sex care nu isi aveau rostul si sunt profund imorale, in rest nu i se pot reprosa prea multe filmului. Este bine scris, regizat decent si surprinzator de palpitant. Povestea este putin cam trasa de par, dar in mod ciudat functioneaza. Este un film diferit, iar Hollywoodul nu ofera prea des lucruri proaspete.

Distributia este si ea foarte buna. Multe nume importante pot fi vazute la treaba. Protagonistul este Adrien Brody, nu neaparat unul din favoritii mei, dar cu o prestatie solida aici. Interpretarea cea mai neasteaptata si surprinzator de credibila a fost cea a lui Daniel Craig, in pielea unui personaj secundar care l-a trimis foarte departe de zona de confort si de tipologia personajelor sale obisnuite. Keira Knightley a fost doar "ok", dar sexy ca de obicei.

Citind intriga ai putea avea impresia ca acesta este un film de semiactiune de mana a doua, dar realitatea este foarte departe de aceasta afirmatie. Este un thriller psihologic as spune, care te face sa te indoiesti de ce este real si ce nu in cea mai mare parte a timpului. Este o experienta inedite pe acre o recomand. Trailer:


luni, 28 august 2017

The Descendants (2011)

Gen: Drama, Comedie

Distributie: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Patricia Hastie

Regizor: Alexander Payne [a mai regizat: Nebraska(2013), Paris, je t'aime(2006) Sideways(2004), About Schmidt(2002), Election(1999)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 366.400.000 $

Filmul a obtinut 67 de premii, printre care:
- Best Writing, Adapted Screenplay, Academy Awards, USA 2012
- Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama (George Clooney), Golden Globes, USA 2012
- Best Movie for Grownups, AARP Movie for Groownups Awards, 2012
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2012
- Best Writing, Adapted Screenplay, Alliance of Women Film Journalists, 2012

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 84/100

Un baron imobiliar incearca sa se reconecteze cu fiicele lui, dupa ce sotia sa are un accident de barca teribil.

O drama foarte isteata. Subiectul propus de intriga este destul de original si cu o greutate foarte mare, dar putin umor strecurat pe ici pe colo il face agreabil. Scenariul este foarte bine scris si beneficiaza si de o cinematografie si o coloana sonora ambele reusite. Nu este plictisitor si te face sa anticipezi cu nerbdare deznodamantul, ramanand surprinzator pana la final.

Distributia este foarte buna. Aceasta este una din interpretarile bune ale lui George Clooney, in pielea unui personaj complex, care l-a obligat sa transmita toata gama de emotii. Shailene Woodley, care nu este neaparat cea mai buna actrita in viata, a avut si ea o jumatate de interpretare solida.

Filmul trebuie sa balanseze trei drame ale protagonistului si reuseste sa fie foarte echilibrat, iar asta cred ca i se datoreaza lui Alexander Payne, care nu se pierde in detalii inutile si ramane concentrat pe ce este important. Este pana la urma un roller coaster emotional acest film. Mie mi-a placut si vi-l recomand. Trailer:


The Hunter (2011)

Gen: Drama, Aventura

Distributie: Willem Dafoe, Sam Neill, Morgana Davies, Frances O'Connor, Finn Woodlock

Regizor: Daniel Nettheim [a mai regizat: Angst(2000)]

Incasari: 2.000.000 $

Premii:
- Best Cinematography, Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) Awards, 2012
- Best Original Music Score, Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) Awards, 2012
- Best Actress - Supporting Role (Frances O.Connor), Film Critics Circle of Australia Awards, 2012
- Best Cinematography, Film Critics Circle of Australia Awards, 2012

Nota Gealapa: 6.70
Metascore: 63/100

Martin, un mercenar, este trimis in salbaticia tasmaniana de catre o companie biochimica, pentru a vana ultimul tigru tasmanian.

Filmul asta este bun, da' nu prea. Intriga este originala, deci se incepe cu dreptul. Mai apoi, actiunea se dezvolta leeeent, foarte leeent si chiar si asa sunt lucruri care nu se explica deloc pana la final. Personajele sunt subdezvoltate si te chinui in zadar sa dai sens unor actiuni. Sunt destule momente de tensiune si pana la final stai intr-un oarecare suspans si astepti marea dezvaluire, dar deznodamantul este unul banal, iar singurul efect vizual din tot filmul este dezamagitor.

Distributia este si ea una de mana a doua. Willem Dafoe nu mai este demult un nume care sa atraga prea mult public. In acest film insa, mi s-a parut ca s-a straduit si si-a dat interesul, dar nu l-a ajutat nici scenariul si nici el nu mai are verva de alta data. Personajele secundare nu au nici un istoric, astfel ca e greu doar sa le intelegi, daramite sa empatizezi cu vreunul. Actorii copii au mai spalat putin rusinea.

Cinematografia este bunicica si mai indulceste filmul cat de cat. Desi este mai degraba un eco-thriller, nu te bate prea mult la cap cu mesaje gen "salvati planeta". Este genul ala de film care va porni o dezbatere in grupul de prieteni dupa ce il vezi, dar pe care il vei uita in doua zile.


sâmbătă, 26 august 2017

The Last Witch Hunter (2015)

Gen: Fantastic, Actiune, Aventura

Distributie: Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Ólafur Darri Ólafsson, Rena Owen

Regizor: Breck Eisner [a mai regizat: The Crazies(2010), Beyond(2006), Sahara(2005), Thoughtcrimes(2003)]

Buget: 90.000.000 $
Incasari: 283.000.000 $

Nota Gealapa: 6.50
Metascore: 34/100

Ultimul vanator de vrajitoare este ultimul lucru care sta intre umanitate si fortele combinate ale celor mai ingrozitoare vrajitoare din istorie.

Filmul asta a fost o adevarata dezamagire. Cu un buget semnificativ si cu o intriga care oferea posibilitati nenumarate , desi nu era originala, ma asteptam sa fiu dat pe spate. Din punct de vedere vizual filmul arata intr-adevar foarte bine. Problema este cu scenariul. Daca prima parte a filmului promite si creeaza anticipare pentru continuare, in a doua jumatate logica se pierde pe drum si multe lucruri care se intampla nu prea au sens, iar daca asta se intampla intr-un film cu vrajitoare spune destule.

Distributia este interesanta, dar i-as sfatui pe actorii importanti care au lucrat la acest film sa se intoarca la celelalte proiecte ale lor. Vin Diesel  ar trebui sa ramana la Fast & Furious pentru ca nu prevad un viitoar prea stralucit pentru acest film, chiar daca se anunta un sequel. Nu calitatea interpretarilor este problema filmului, pentru ca actorii au scos tot ce se putea scoate de la un scenariu mediocru.

Daca nu va intereseaza atat de mult ca o poveste sa fie impecaila la capitolul logica, atunci o sa va placa acest film, care o sa va ia fata cu scene epice pline de efecte speciale si cascadorii. Personajele sunt relativ credibile, iar filmul se  termina fix inainte sa devina prea lung. Daca finalul nu ar fi r fi fost atat de stereotipic, ar fi fost si mai bine. Trailer:


The Lady in the Car with Glasses and a Gun (2015)

Titlu original: La dame dans l'auto avec des lunettes et un fusil

Gen: Thriller

Distributie: Freya Mavor, Benjamin Biolay, Elio Germano, Stacy Martin, Sandrina Laroche

Regizor: Joann Sfar [a mai regizat: The Prophet(2014), The Rabbi's Cat(2011), Gainsbourg: A Heroic Life(2010)]

Incasari: 10.000 $

Premii:
- Best Costume Design (Meilleurs costumes), Magritte Awards, Belgia 2016

Nota Gealapa: 5.75

Incercarile si necazurile lui Dany Dorméus.

O incercare laudabila a francezilor, dar au avut o poveste extrem de simpla pe care au vrut sa o complice si sa o faca sofisticata. Nu prea merge. Dupa putina confuzie la inceput, totul devine clar si banalitatea te loveste in plin. Este destul de haotic si nu am reusit sa empatizez cu nici un personaj. Nu m-a dat pe spate nici cinematografia, nici editarea, dar macar am descoperit cateva melodii interesante in coloana sonora.

Nici interpretarile protagonistilor nu au fost cine stie ce. Freya Mavor s-a straduit saraca, dar in afara de o semi-erectie nu mi-a provocat vreun sentiment, iar Benjamin Biolay s-a straduit tot filmul sa il copieze pe Benicio Del Toro si a reusit in aceeasi masura in care American Cola a reusit sa reprodruca gustul de Coca Cola.

Au fost momente in acare m-am plictisit teribil, dar si cateva scene interesante. Per total, este un filmulet de categoria B, clasificat optimist ca thriller, pe care va recomand sa il evitati. Sunt filme de categoria B mult mai interesante ca acesta.


vineri, 25 august 2017

Syriana (2005)

Gen: Drama, Thriller

Distributie: George Clooney, Matt Damon, Amanda Peet, Kayvan Novak, Amr Waked

Regizor: Stephen Gaghan [a mai regizat: Gold(2016), White City(2015), Metro(2011), Abandon(2002)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 198.100.000 $

Filmul a obtinut 14 premii, printre care:
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role (George Clooney), Academy Awards, USA 2006
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (George Clooney), Golden Globes, USA 2006
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2006
- Best Ensemble Cast, Boston Society of Film Critics Awards, 2005
- Special Award - Arabs in The International Cinema, Cairo International Film Festival, 2006

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 76/100

O poveste incarcata politic despre starea industriei petrolului, in mainile celor implicati direct si care sunt afectati de el.

Filmul asta e atat de credibil ca a fost nevoie de cateva disclaimere in care sa se mentioneze ca e fictiune. La inceput e destul de greu de urmarit, dar apoi toate povestile se leaga intre ele si deznodamantul este inca un val de ura pentru americani. Este destul de simplu din punct de vedere tehnic, dar nici nu avea nevoie de mai multe briz-brizuri. Scenariul bun are si el destule merite pentru succesul filmului.

Distributia a fost aleasa excelent, atat partea americana, cat si cea orientala si avem parte de numeroase stiluri de actorie. Alexander Siddig de exemplu, are un rol mic, dar o interpretare puternica. George Clooney a fost si el intr-o pasa foarte buna la aceste filmari. Mi-a placut chiar si Amanda Peet si ea cu o prestatie foarte naturala.

Filmul ne propune cam cinci mici povestioare, toate avand legatura cu petrolul din Golful Persic, acre la un moment dat se intersecteaza intr-o singua poveste epica. Aproape ca as recomanda vizualizarea filmului de doua ori pentru siguranta de a nu omite vreun detaliu important. Cinematografia si editarea sunt si ele doua aspecte reusite ale filmului si contribuie si ee din plin. As spune pe scurt ca trebuie vazut.


The Boys Are Back (2009)

Gen: Drama

Distributie: Clive Owen, Emma Booth, Laura Fraser, George MacKay, Nicholas McAnulty

Regizor: Scott Hicks [a mai regizat: Fallen(2016), Highly Strung(2015), The Lucky One(2012), Glass: A Portrait of  Philip in Twelve Parts(2007), No Rservations(2007)]

Incasari: 1.000.000 $

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 57/100

Un scriitor sportiv devine un tata singur in circumstante tragice.

O drama siropoasa cu volan pe dreapta, care are in centrul actiunii un barbat, pentru a capta si ceva public masculin. Cancer, familii disfunctionale si copii traumatizati; cam acestea sunt ingredientele prin care acest film si-a asigurat un minim succes. Scenariul este decent, ritmul este bun. dar chiar si asa ramane o drama de pluton, agreabila pe moment si pe care o veti uita pana a doua zi.

Distributia este mai de mana a doua, cum era si normal pentru un asemenea film. Clive Owen ar eo interpretare solida, dar nu parea sa creada pe deplin in ce face. :a acest capitol spectacolul a fost furat de copiii actori, care au fost surprinzatori de buni, naturali si credibili.

Filmul mai are un avantaj: emana un aer de onestitate si prospetime. Este un film care doar pune intrebari, fara sa ofere vreun raspuns, ceea ce il face destul de realist, pentru ca povestile din viata reala sunt de cele mai multe ori incomplete. Daca va simtiti sensibili, vi-l recomand. Trailer:


Star Wars: The Force Awakens (2015)

Gen: SF, Aventura, Fantastic, Actiune

Distributie: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Harrison Ford, Mark Hamill

Regizor: J.J. Abrams [a mai regizat: Star Trek Into Darkness(2013), Super 8(2011), Star Trek (2009), Anatomy of Hope(2009), Mission: Impossible III(2006)]

Buget: 245.000.000 $
Incasari: 3.371.000.000 $

Filmul a obtinut 55 de premii, printre care:
- Best Achievement in Special Visual Effects, BAFTA Awards, 2016
- Best Science Fiction Film, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2016
- Best Writing, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2016
- Best Actor (Harrison Ford), Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2016
- Best Supporting Actor (Adam Driver), Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2016

Nota Gealapa: 7.85
Metascore: 81/100

La trei decade dupa infrangerea Imperiului, o noua amenintare se naste in Primul Ordin. Dezertorul Finn si cautatorul de piese de schimb Rey sunt prinsi in incercarea rezistentei de a-l gasi pe Luke Skywalker.

Si asta e o franciza care refuza sa moara. Chiar daca inca produce filme foarte bune, parca m-am cam saturat de aceleasi personaje intoarse pe toate partile si reinviate doar pentru a mai mulge niste bani. Inteleg ca atunci cand a aparut Star Wars tehnologia de atunci nu i-a permis sa isi valorifice pe deplin potentialul, iar acum filmele arata excelent din punct de vedere vizual, dar asta este cam singurul plus al acestor ultime filme din serie. Efecte, scene epice si nostalgie; acestea sunt armele pe care isi bazeaza succesul.

Filmul asta aduce in sfarsit si cateva fete noi care sa duca franciza mai departe, dar nu stiu cat de bine o vor face, pentru ca nu pot sa ma declar impresionat de prestatiile lui Daisy Ridley sau John Boyega. Cea mai buna interpretare am vazut-o tot la Harrison Ford si la un robotel, dar personajul lui a murit, asa ca in mod logic nu ar trebui sa il mai vedem in urmatoarele filme.

Pentru ca nu sunt implicat emotional ca fanii spalati pe creier, mie mi s-a parut un film fara viziune, fara scenariu, fara un personaj negativ credibil, fara muzica si fara "intelepciune" vechilor Star Wars. in locul producatorilor l-as fi botezat Teenage Star Wars si atunci ar fi fost asumat. Este totusi un film foarte bun din punct de vedere tehnic, care trebuie vazut, dar asteptam mai mult de la un nume asa mare. Trailer:


The Beach (2000)

Gen: Aventura, Drama

Distributie: Leonardo DiCaprio, Daniel York, Patcharawan Patarakijjanon, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet

Regizor: Danny Boyle [a mai regizat: T2 Trainspotting(2017), Steve Jobs(2015), Trance(2013), Frankenstein(2011), 127 Hours(2010)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 303.000.000 $

Nota Gealapa: 7
Metascore: 43/100

Richard calatoreste in Thailanda si intra in posesia unei harti ciudate, despre care se zvoneste ca indica drumul catre un paradis izolat, o binecuvantare tropicala. Intrigat si incitat, pleaca in cautarea acesteia.

Morala acestui film: ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample. Cu o cinematografie superba, un scenariu bun si fara drame secundare inutile, The Beach mentine suspansul si interesul pana la final. Pentru ca intriga este originala, nici sfarstul nu este dat in vileag prematur si este destul de greu de intuit. Este genul ala de film lung, care pare prea scurt.

Distributia ni-l scoate inprim-plan pe un Leonardo DiCaprio tanar, plin de vlaga, cu o interpretare credibila si pasionala, in acre isi dovedeste veleitatile artistice, sustinut fiind si de colegii sai de platou, pentru ca am vazut prestatii solide si de la Tilda Swinton sau Hugh Jackman. Cu sau fara ajutorul lor, carisma lui Di Caprio cred ca ar fi reusit sa magnetizeze publicul oricum.

Din pacate pentru binele sau, titlul nu starneste foarte mult interes, iar intriga pare in prima faza banala, acesta fiind si motivul pentru care l-am evitat si eu o perioada. Filmul devine brutal la un oment dat si asta fara sa apeleze la scene explicite menite sa socheze. Mixul rasial al personajelor este si el foarte bun, desi uneori iti da senzatia ca te uiti la un videoclip muzical. Pe scurt, cred ca toti criticii acre au dat note mici sunt nebuni si va recomand acest film cu incredere. Trailer:


miercuri, 23 august 2017

The Big Short (2015)

Gen: Biografic, Drama

Distributie: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Rudy Eisenzopf, Casey Groves

Regizor: Adam McKay [a mai regizat: Anchorman 2: The Legend Continues(2013), Lifecasters(2013), The Other Guys(2010), Step Brothers(2008), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby(2006)]

Buget: 28.000.000 $
Incasari: 271.000.000 $

Filmul a obtinut 37 de premii, printre care:
- Best Writing, Adapted Screenplay, Academy Awards, USA 2016
- Best Adapted Screenplay, BAFTA Awards, 2016
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2016
- Best Edited Feature Film - Comedy, American Cinema Editors, USA 2016
- Best Adapted Screenplay, Broadcast Film Critics Association Awards, 2016

Nota Gealapa: 7.70
Metascore: 81/100

Patru oameni din lumea finantelor prezic criza financiara de la mijlocul anilor '00 si decid sa demaste lipsa de viziune si lacomia bancilor.

Este genul ala de film care te face sa te simti mic si neimportant si realizezi ca toate "tunurile financiare" descoperite la noi in tara si mediatizate sunt doar niste gainarii. Indiferent cat de amuzant s-au straduit producatorii sa prezinte aceasta tragedie, efectul este tot unul deprimant pentru orice persoana care si-a luat bacul pe bune. Nici nu mai conteaza cinematografie, coloana sonora si alte detalii tehnice. Scenariul este atat de bine scris, incat reuseste sa explice pe intelesul tuturor proportiile abuzului la care suntem supusi fara sa ne dams eama.

Distributia aduna si ea actori buni, care nu prea au colaborari impreuna, dar nici nu s-au intalnit prea mult in filmul asta pentru ca este vorba de patru povesti individuale. Chiar si prestatiile lor, asa solide cum au fost, au cazut in plan secund, lumina reflectoarelor fiind furata in totalitate de poveste si scenariu. Nici macar Steve Carell nu m-a enervat in filmul asta.

Desigur ca s-au mai facut filme despre criza financiara, sau in genul "Wolf of Wall Street", dar parca acesta a rasucit cutitul in rana cel mai adanc. Ar putea fi considerat chiar un continuator al acestui film. Avem parte de foarte mult umor in prima parte, iar cand loveste drama te surprinde cu garda jos si efectul este maxim. Prezentarea personajelor dureaza putin cam mult, dar odata depasita se dezlantuie iadul, intr-un sens pozitiv. Este un film despre aroganta, lacomie, prostie si minciuna care m-a impresionat, dar pe care nu mai vreau sa il vad vreodata. Trailer:


The Big Year (2011)

Gen: Comedie

Distributie: Owen Wilson, Jack Black, Steve Martin, John Cleese, Zahf Paroo

Regizor: David Frankel [a mai regizat: Collateral Beauty(2016), One Chance(2013), Hope Springs(2012), Marley & Me(2008), The Devil Wears Prada(2006)]

Buget: 41.000.000 $
Incasari: 8.000.000 $

Nota Gealapa: 6.35
Metascore: 53/100

Doi entuziasti ai pasarilor incearca sa il invinga pe arogantul detinator al recordului de cele mai multe pasari vazute intr-un an.

De orice poate fi acuzat acest film, numai de lipsa de originalitate nu. Pe cat de originala e intriga, pe atat de plictisitor credeam ca va fi filmul. Am fost placut suprins sa constat ca nu a fost asa. A fost surprinzator de amuzant, chiar si putin dramatic si romantic. Simplu, dar bine scris, cu umor in cantitati rezonabile, dar pentru toate gusturile.

Cine a facut castingul a avut cojones, pentru ca a distribuit in acelasi film trei actori de comedie importanti, cu stiluri proprii, care nu sunt chiar pe gustul tuturor si acre sunt obisnuiti sa fie vioara intai de obicei. Am fost uimit sa ii vad pe toti trei (Owen Wilson, Steve Martin si Jack Black) mult domoliti cu interpretari solide,  aproape 100% normale, fara excesele lor caraghioase obisnuite.

Din cauza celor trei am ezitat destul de mult sa vad filmul, dar m-am bucurat ca a fost una din rarele ocazii cand s-au identificat cu personajele si nu i-am recunoscut pe ei. Daca stiti cate ceva despre privitul pasarilor, filmul asta o sa va dea pe spate de-a dreptul. daca nu stiti nimic, ca mine, stati linistiti, functioneaza si pentru oamenii normali si va va distra oricum. Nu veti rade in hohote; mai degraba veti chicoti de cateva ori, dar eu cred ca filmul a gasit combinatia perfecta intre durata optima si cantitatea de umor si drama. Trailer:


marți, 22 august 2017

Shanghai Kiss (2007)

Gen: Romantic, Comedie, Drama

Distributie: Ken Leung, Hayden Panettiere, Kelly Hu, Joel David Moore, James Hong

Regizor: Kern Konwiser [a mai regizat: World of Warcraft: Looking for Group(2014), The Making of a First Rounder: The DeSean Jackson Story(2011), Baker Boys: Inside the Surge(2010), Stranded(2006), Crossover(2004)]

Premii:
- Feature Film Award - Acting (Hayden Panettiere), Newport Beach Film Festival, 2007
- Special Mention - Breakout Performance (Ken Leung), San Francisco International Asian American Film Festival, 2007

Nota Gealapa: 7

Un actor asiatic din Los Angeles este obligat sa isi cunoasca radacinile dupa ce mosteneste casa bunicii lui din Shanghai.

Un film siropos, usurel, dar bine facut. Usor amuzant, filmul incearca sa improste in toate directiile cu dragoste si optimism. Cred ca cei care au lucrat la el au fost atat de naivi incat chiar au crezut ca vor face lumea un loc mai bun cu filmul lor. Eu care detest din principiu astfel de filme, pot sa spun ca pe acesta l-am gasit agreabil, dar il voi uita pana maine dimineata.

Distributia este si ea la fel de usurica cum e si filmul. Sunt figuri familiare, dar nici una cu greutate. Prestatiile artistice as spune ca sunt bunicele. Atat Hayden Panettiere, cat si Ken Leung au avut interpretari decente si credibile, dar nu stiu daca acest film le-a marcat cariera. Nu cred ca suficient de multi au oameni au vazut acest film, pentru a se intampla asta.

Filmul mi-a depasit asteptarile. Este vesel, amuzant, trist, romantic si ne spune ca pedofilia nu e chiar asa de rea. Este un film de nisa care a batut la portile mainstreamului si a fost foarte aproape sa le deschida; dar nu a facut-o.


The Hateful Eight (2015)

Gen: Mister, Drama


Distributie: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir

Regizor: Quentin Tarantino [a mai regizat: Django Unchained(2012), Kill Bill: The Whole Bloody Affair(2011), Inglourious Basterds(2009), Death Proof(2007), Grindhouse(2007)]

Buget: 44.000.000 $
Incasari: 322.000.000 $

Filmul a obtinut 38 de premii, printre care:
- Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score, Academy Awards, USA 2016
- Best Original Score - Motion Picture, Golden Globes, USA 2016
- Best Original Music, BAFTA Awards, 2016
- Best Film Music or Score, Alliance of Women Film Journalists, 2016
- Best Film Score, ASCAP Film and Television Music Awards, 2016

Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 68/100

In mijlocul unei ierni din Wyoming, un vanator de recompense si prada lui se adapostesc intr-o cabana locuita de o adunatura de personaje infame.

Imi era dor sa vad un film facut de Tarantino si nu am fost dezamagit. Numai el putea sa faca atat de interesant un film de trei ore, a carui actiune se desfasoara aproape exclusiv intr-o singura camera. Cine spune ca westernul nu mai e la moda ar trebui sa vada filmul asta. de asemenea, nu se mai intampla prea des in ziua de azi ca un film sa beneficieze de muzica special compusa pentru el. Acesta o are si este excelenta. Suspansul creste in permanenta pe toata durata filmului, iar actiune este din ce in ce mai sangeroasa pana aproape de final.

Cine a facut castingul ar merita un premiu. A reusit sa puna laolalta si sa ii faca sa colaboreze nume cunoscute si foarte diferite, care rar se intalnesc in acelasi film. Samuel L. Jackson are acelasi gen de interpretare solida cu care ne-a obisnuit, Kurt Russell ne arata ca inca este viu si mai poate, Jennifer Jason Leigh a fost extrem de credibila, Walton Goggins a avut cea mai surprinzatoare prestatie, Tim Roth a fost elegant ca intotdeauna, iar Michael Madsen a produs si el o interpretare decenta, ceea ce nu se intampla prea des. Culmea este ca aceasta enumerare nu acopera toate numele importante si interpretarile reusite din acest film.

Un film care are atat de mult dialog adoarme de obicei audientele. Nu se intampla asta si acum pentru ca nu este un dialog gol, fara substanta. Un numar redus de personaje a permis o poveste mai coerenta si dezvoltarea corespunzatoare a personajelor. Cinematografia si coloana sonora au completat excelent peisajul. Chiar daca nu sunteti genul care sa remarce coloana sonora la un film, fara sa vreti o veti remarca pe aceasta. Din pacate, sunt convins ca nu este un film pentru toata lumea, dar eu il voi recomanda cu fiecare ocazie care mi se iveste. Trailer:


luni, 21 august 2017

Star Trek Beyond (2016)

Gen: SF, Actiune, Aventura

Distributie: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg

Regizor: Justin Lin [a mai regizat: Furious 6(2013), Fast Five(2011), Fast & Furious(2009), Finishing the Game: The Search for a New Bruce Lee(2007), The Fast and the Furious: Tokyo Drift(2006)]

Buget: 185.000.000 $
Incasari: 432.000.000 $

Premii:
- Best Make-Up, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2017
- Best Special Makeup Effects - Feature-Length Motion Picture, Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards, 2017

Nota Gealapa: 7.10
Metascore: 68/100

Echipajul U.S.S. Enterprise exploreaza colturi ale spatiului in care nu a ajuns nimeni pana acum, unde intalnesc un nou dusman nemilos, care ii pune la incercare atat pe ei cat si principiile Federatiei.

Unele francize nu stiu cand sa se opreasca si o cam lalaie in incercarea de a mai stoarce niste bani de la fanii indoctrinati. Star Trek a devenit una din acele francize. Deja sunt atat de multe film in aceasta serie ca nici nu mai poti urmari firul logic sau cel temporal. Bineinteles ca va avea mereu un buget urias care il va face sa arate bine, costumele vor fi impresionante, efectele te vor da pe spate si mereu vor fi extraterestri noi gata sa ii omoare pe protagonisti, dar tot senzatia de ciorba reincalzita mi-a lasat-o.

Distributia este deja cunoscuta, dar nu pot spune ca este pe gustul meu, pentru ca mie imi placea mai mult Star Trek cu capitanul Jean-Luc Picard, nu cu Kirk si descendentii sai. Facand abstractie de parerile mele personale, Chris Pine are aceeasi interpretare melodramatica  pretabila rolului sau, iar toti ceilalti au prestatii in acelasi stil. In afara de Karl Urban care pare mai uman, in rest nu ma declar impresionat.

Desi arata impecabil, pot spune ca filmul si-a pierdut din focus si s-a departat cumva de original. Da, Enterprise exploreaza inca spatiul indepartat, unde nu a mai ajuns nimeni, dar deciziile potential catastrofale sunt luate cu o usurinta copilareasca si fara nici un fel de pregatire capitanul este gata sa isi puna tot echipajul in pericol bazandu-se doar pe vorbele unui strain. Astfel de lucruri nu se intamplau in primele filme.

Imi inchipui ca aflandu-se in spatiul indepartat, producatorii au ramas fara idei. Star Trek era cea mai optimista calatorie spatiala posibila, in care accentul se punea pe aventura si nu era intunecat mai niciodata. De la Into Darkness insa, a aparut si Guardians of the Galaxy, monument de neseriozitate si ma gandesc ca scenaristii nu au vrut ca cele doua francize sa semene, mai ales ca Zoe Saldana are roluri importante in ambele.

In concluzie, filmul este chiar bunicel, doar ca m-am cam saturat eu de atata Star Trek; si mai urmeaza unul. Trebuie sa il vedeti, ami ales daca ati urmarit franciza pana azum. Trailer:


Baby Driver (2017)

Gen: Actiune, Crima, Musical

Distributie: Ansel Elgort, Jon Bernthal, Jon Hamm, Eiza González, Micah Howard

Regizor: Edgar Wright [a mai regizat: The World's End(2013), Scott Pilgrim vs. the World(2010), Grindhouse(2007), Hot Fuzz(2007), Straight 8(2004)]

Buget: 34.000.000 $
Incasari: 336.000.000 $ (pana acum)

Filmul a obtinut, pana in acest moment, urmatoarele premii:
- Best Action, Golden Trailer Awards, 2017
- Best Film Editing, International Online Cinema Awards (INOCA), 2017
- Best Sound Mixing, International Online Cinema Awards (INOCA), 2017
- Best Sound Editing, International Online Cinema Awards (INOCA), 2017
- Audience Award - Headliners, SXSW Film Festival, 2017

Nota Gealapa: 7.90
Metascore: 86/100

Dupa ce este fortat sa lucreze pentru un interlop, un tanar sofer ajunge sa fie implicat intr-un jaf sortit esecului.

Este foarte greu astazi sa fii original si sa faci ceva ce nu s-a mai facut. Intriga acestui film nici nu este; ba chiar este banala si uzata si chiar tratata superficial, ceea ceste si poate singurul defect al filmului. Ce este foarte orignal, este modul absolut suprinzator in care a fost pusa in scena. Nu este un musicl clasic; nu canta nimeni, dar muzica completeaza atat de bine scenele si este sincronizata atat de bine incat ramai masca. Ritmul este alert si nici cascadoriile nu sunt rele, dar muzica este vedeta acestui film si ma astept sa castige si premii mai importante decat cele castigate pana acum.

Distributia este si ea foarte buna. Este foarte diversa si are atat actori din vechea generatie, cat si figuri noi, astfel ca se adreseaza multor tipologii de fani. Interpretarile nu sunt wow, dar sunt in stilul filmului si sunt suficiente pentru a nu crea disconfort. Ca si observatie, as spune totusi ca tot garda veche, in frunte cu Kevin Spacey si Jamie Foxx, a furat lumina reflectoarelor.

Scenele cu urmariri de masini sunt demne de Fast and Furious. Muzica este excelenta si propune cantece din toate generatiile. Actiunea este pura si va creste nivelul de adrenalina constant, iar umorul este si el de foarte buna calitate. Toate aspectele acestui film se apropie de perfectiune. O atentie mai mare la detalii si o importanta sporita acordata unor gauri logice din scenariu l-ar fi facut si mai bun. Este un film care trebuie neaparat vazut. Trailer:

 

Spy Game (2001)

Gen: Thriller

Distributie: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Stephen Dillane, Larry Bryggman

Regizor: Tony Scott [a mai regizat: Unstoppable(2010), The Taking of Pelham 123(2009), Deja Vu(2006), Domino(2005), Man on Fire(2004)]

Buget: 115.000.000 $
Incasari: 310.000.000 $

Nota Gealapa: 7.40
Metascore: 63/100

Nathan Muir, un agent CIA pe cale sa se pensioneze, este nevoit sa isi aminteasca de recrutarea si antrenamentul lui Tom Bishop, in timp ce incalca politicile agentiei in incercarea de a-l salva pe acesta din mainil chinezilor.

Sunt destule lucruri care mi-au placut la filmul asta, dar si unele care nu mi-au placut. Nu mi-a placut de exemplu, ca in lipsa unui subiect suficient de ofertant care sa produca un film intreg, a foist nevoie de povesti mai mici care sa il compuna, chiar daca acestea au fost interconectate foarte bine. Vineul este unul de film old school, care mie imi place. Scenele de actiune sunt credibile si efectele speciale reusite.

Nu va lasati pacaliti de numele interesante din distributie. Acest film este aproape exclusiv cu si despre Robert Redford. Prestatia lui insa, nu este una chiar deosebita, ci mai degraba ok si atat. Restul actorilor, inclusiv Brad Pitt, au avut roluri prea mici pentru a putea produce vreo interpretare notabila.

Probabil nu va fi considerat nici odata un film de referinta cu spioni, dar este destul de amuzant si rezerva cateva surprize interesante. Ar fi avut potentialul sa fie ceva mai confruntational si mi-ar fi placut sa fie asa, dar nu a fost cazul. In roice caz, mi-a placut si m-a tinut implicat pana la final, asa ca il pot recomanda. Trailer:


duminică, 20 august 2017

Snatch (2000)

Gen: Comedie, Crima

Distributie: Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro, Dennis Farina, Vinnie Jones

Regizor: Guy Ritchie [a mai regizat: King Arthur: Legend of the Sword(2017), The Man from U.N.C.L.E.(2015), Sherlock Holmes: A Game of Shadows(2011), Sherlock Holmes(2009), RocknRolla(2008)]

Buget: 6.000.000 ₤
Incasari: 188.000.000 $

Premii:
- Best British Director, Empire Awards, UK 2001
- Best Sound Editing - Foreign Feature, Motion Picture Sound Editors, USA 2001
- Special Recognition - For excellence in filmmaking, National Board of Review, USA 2000

Nota Gealapa: 8.40
Metascore: 55/100

Promoteri de box fara scrupule, agenti de pariuri violenti, un gangster rus, hoti amatori si presupusi bijutieri evrei, toti sunt pe urmele aceluiasi diamant furat.

Acest still de a face filme de actiune le iese britanicilor foarte bine. Haos semicontrolat, ritm alert si atat de multe rasturnari de situatie ca abia le mai tii socoteala. Toate acestea cu un buget relativ mic, care nu permite multe briz-brizuri. Nu este neaparat o intriga originala, dar scenariul este scris atat de bine ca nici nu mai conteaza. Filmul asta ofera umor si actiune din primul pana in ultimul minut. Guy Ritchie si-a imprimat stilul pe acest film, facandu-l inconfundabil.

Nu se intampla foarte des sa vezi o distributie cum este aceasta. Nu este vorba de numarul de nume importante, ci de diversitatea acestora. Vedem colaborand actori care nu prea lucreaza impreuna de obicei si cu toate astea chimia pare excelenta. Prestatiile artistice nu sunt demne de premii importante, dar sunt solide si credibile. De la Benicio Del Toro, pana la Brad Pitt si Vinnie Jones toti si-au facut treaba excelent.

Filmul are cam acelasi still cu Lck, Stock and Two Smoking Barrels sau RockNRolla, dar as spune ca este mai bun decat ambele. Editarea priceputa si cinematografia originala contribuie si ele la succesul filmului. Umorul este foarte bune si sunt multe scene care ofera gluma buna dupa gluma buna. Daca sunteti in cautarea unei comedii bune care sa nu implice elevi americani care se imbata, atunci asta este filmul pe care il cautati. Trailer:


sâmbătă, 19 august 2017

The Four Feathers (2002)

Gen: Aventura

Distributie: Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson, Daniel Caltagirone, James Cosmo

Regizor: Shekhar Kapur [a mai regizat: Venice 70: Future Reloaded(2013), New York, I Love You(2008), Elizabeth: The Golden Age(2007), Elizabeth(1998), Bandit Queen(1994)]

Buget: 35.000.000 $
Incasari: 24.200.000 $

Nota Gealapa: 7.15
Metascore: 49/100

Un ofiter britanic renunta la postul sau chiar inaintea unei batalii si primeste pe rand patru pene albe de la prietenii si logodnica sa, ca simbol al lasitatii de care ei cred ca a dat dovada.

Povestea este una idealista despre curaj si onoare si ne arata ce fel de oameni am putea fi, dar nu vom fi niciodata. Desi dureaza doua ore, timpul trece foarte repede. Intriga este detaliata si dezvolta personajele cum trebuie, ca sa putem empatiza cum trebuie cu protagonistul. Lumea africana este redate foarte credibil. Scenariul este putin prea dramatic, dar asa trebuia sa fie.

Distributia este plina de figuri familiare, in special din cinematografia britanica. As spune ca savoarea la acest capitol a fost data de rolurile secundare. Heath Ledger nu a facut nimic gresit, dar pur si simplu nu a fost credibil in acest rol. Din fericire, colegii sai de platou au fost la inaltime si l-au ajutat din plin.Trebuie neaparat sa il remarc pe Dijimon Honsou, care a avut o prestatie absolut remarcabila.

Costume bune, cinematografie superba, batalii epice, dragoste si curaj nelimitat, cam acestea sunt coordonatele acestui film. Nu este prima ecranizare a acestei povesti destul de cunoscute, dar cu siguranta este una dintre cele mai bune si o recomand cu incredere.


Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Gen: Musical, Drama, Horror

Distributie: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen

Regizor: Tim Burton [a mai regizat: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children(2016), Big Eyes(2014), Frankenweenie(2012), Dark Shadows(2012), Alice in Wonderland(2010)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 323.000.000 $

Filmul a obtinut 34 de premii, printre care:
- Best Achievement in Art Direction, Academy Awards, USA 2008
- Best Motion Picture - Comedy or Musical, Golden Globes, USA 2008
- Best Horror Film, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2008
- Best Costume, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2008
- Best Edited Feature Film - Comedy or Musical, American Cinema Editors, USA 2008

Nota Gealapa: 7.85
Metascore: 83/100

Infama poveste a lui Benjamin Barker, cunoscut ca si Sweeney Todd, care deschide un salon de barbierit in Londra, punand astfel bazele unei relatii sinistre cu co-chiriasa lui, doamna Lovett. Este bazat pe un musical de succes de la Broadway.

Tim Burton este specializat in filme mai ciudatele si a ajuns sa ii iasa foarte bine astfel de proiecte. Primul cuvant care imi vine in minte cand aud "musical" este "plictiseala". Din fericire nu este cazul acum. Acesta este un film interesant de la inceput pana la sfarsit. o poveste clasica, dar pusa in scena foarte profesionist. Arata bine, suna bine si merita toate aprecierile.

Distributia a adunat actori care de asemenea s-au obisnuit sa intruchipeze tot felul de nebuni care arata ciudat. pe Johnny depp aproape ca nu l-as recunoaste intr-un rol normal, Helena Bonham Carter a dat si ea viata de-a lungul timpului multor personaje dubioase, uneori chiar alaturi de Johnny Depp, iar lor li se adauga Timothy Spall si Alan Rickman, nici ei straini filmelor fantastice. Toti au avut prestatii solide si chimia dintre ei a fost foarte buna.

Versurile cantecelor sunt sunt bine scrise si extrem de sugestive. Din punct de vedere vizual, filmul nu impresioneaz aprin efecte, dar o face prin costume si prin atmosfera medievala recreata cu succes. Este unul din cele mai bune musicaluri pe care le puteti vedea si nu ar trebui ratat. Trailer:


The Adderall Diaries (2015)

Gen: Drama, Crima, Thriller

Distributie: James Franco, Ed Harris, Amber Heard, Wilmer Valderrama, Timothée Chalamet

Regizor: Pamela Romanowsky [a mai regizat: The Institute(2017), The Color of Time(2012)]

Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 5.80

Metascore: 42/100

Eliot, un fost scriitor de succes care acum are probleme, decide sa scrie despre o femeie disparuta si despre procesul in care sotul acesteia este acuzat de crima.

Filmul asta parea ca detine toate armele sa fie unul mai bun decat a fost. Titlul e atragator, iar intriga, desi nu este chiar originala, oferea suficient potential pentru un thriller palpitant. Nu a fost sa fie. Am avut in fata o drama decenta, care se va pierde insa in multime. Nu are nimic deosebit, nu straluceste in nici un moment si chiar daca per total este un film agreabil, este destinat sa fie uitat.

Distributia era si ea la fel de promitatoare. Cand il ai pe James Franco in distributienu stii niciodata la ce sa te astepti. Poate sa fie foarte bine, sau poate sa fie un dezastru; atat filmul cat si prestatia lui.De data asta, ambele au fost doar mediocre. Mi s-au parut mult mai ok interpretarile di rolurile secundare ale lui Ed Harris si Amber Heard, ambii foarte naturali si credibili.

Filmul abordeaza tema perspectivei personale si a distorsionarii amintirilor in avantajul nostru, un subiect deloc usor, pe care l-au scos la capat decent, in ritmul potrivit. Filmul dezvolta suficient doar personajul principal si s-ar fi impus sa stim mai multe si despre ceilalti. Din pacate, interpretareqa lui Ed Harris este atat de credibila, ca iti dezvalui cumva marea rasturnare de situatie a filmului. Thrillerul si crima sunt prezente aici doar tangent si nu influenteaza povestea deloc. Va recomand acest film doar daca va plac dramele psihologice.


Silver Linings Playbook (2012)

Gen: Romantic, Drama, Comedie

Distributie: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker

Regizor: David O. Russell [a mai regizat: Joy(2015), Accidental Love(2015), American Hustle(2013), The Fighter(2010), I Heart Huckabees(2004)]

Buget: 21.000.000 $
Incasari: 487.000.000 $

Filmul a obtinut 88 de premii, printre care:
- Best Performance by an Actress in a Leading Role (Jennifer Lawrence), Academy awards, USA 2013
- Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Comedy or Musical (Jennifer Lawrence), Golden Globes, USA 2013
- Best Adapted Screenplay, BAFA Awards, 2013
- Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role (Jennifer Lawrence), Screen Actors Guild Awards, 2013
- Best Direction, AACTA International Awards, 2013

Nota Gealapa: 7.90
Metascore: 81/100

Dupa o perioada petrecuta intr-un sanatoriu, fostul profesor Pat Solitano se muta inapoi cu parintii si incearca sa se impace cu fosta sotie. Lucrurile devin complicate cand o intalneste pe Tiffany, o fata misterioasa cu propriile probleme.

Nu sunt un mare fan al filmelor romantice, dar asta este deosebit. Povestea este originala si foarte bine scrisa si propune suficient de mult umor bun, fara sa transforme filmul intr-o comedie romantica. Lung ca toate filmele de dragoste, acesta nu este siropos si plictisitor ca majoritatea. Reuseste sa fie palpitant pana la final, care este un happy-end destul de clasic. Morala este si ea una destul de clasica si nerealista si anume ca pentru fiecare dintre noi exista o persoana care sa ne comleteze.

Distributia si calitatea prestatiei artistice a actorilor sunt cel mai bun lucru la acest film. Jennifer Lawrence in special, care a si obtinut si un Oscar pentru performanta ei, dar si Bradley Cooper sau Chris Tucker au produs interpretari foarte bune si au avut o chimie excelenta. Scenariul i-a ajutat destul de mult si senzatia este ca toti realizau ca iau parte la ceva deosebit si si-au dat tot interesul sa se ridice la inaltimea ocaziei.

Toate personajele din film sunt obsesive intr-un fel sau altul, oferind astfel a doua morala a filmului: fiecare dintre noi este nebun in felul lui, chiar daca nu este neaparat diagnosticat. Filmul merita apreciat pentru ca reuseste sa fie pozitiv fara sa fie siropos. Este un film pe placul femeilor, dar care poate fi suportat lejer si de barbati, ceea ce il face o alegere excelenta pentru o seara de film in cuplu. Trailer:


luni, 14 august 2017

The Final Girls (2015)

Gen: Comedie, Horror

Distributie: Taissa Farmiga, Malin Akerman, Adam Devine, Alexander Ludwig, Nina Dobrev

Regizor: Todd Strauss-Schulson [a mai regizat: Onion News Empire(2013), A Very Harold & Kumar 3D Christmas(2011), Naked but Funny(2010), Blimp Prom(2009), Drunks vs. Highs(2009)]

Buget: 4.500.000 $

Premii:
- Best Screenplay, Fright Meter Awards, 2015
- Fan Favorite, iHorror Awards, 2016
- Best Screenplay, Sitges - Catalonian International Film Festival, 2015
- Oficial Fantástic Competition - Special jury Prize, Sitges - Catalonian International Film Festival, 2015
- Special Prize of the Jury - Feature Film, Sitges - Catalonian International Film Festival, 2015
- Feature Film, Stanley Film Festival, 2015

Nota Gealapa: 6.45
Metascore: 59/100

O tanara care inca nu si-a revenit dupa moartea mamei ei, care era un star al filmelor horror din anii '80, ajunge captiva in lumea celui mai faimos film al mamei sale. Reunite, cele doua trebuie sa il infrunte pe maniacul ucigas din film.

Un film usor, de vara, fara pretentii si fara sens. Intriga nu este originala si din satart elimina posibilitatea de a lua filmul in serios. Scenariul plin de clisee, nu toate intentionate, il ingroapa si el. In afara de cateva scene gore mai degraba amuzante si a unui numar mic de glume reusite, filmul nu are mai nimic de oferit.

Distributia este si ea mediocra. Contine cateva figuri familiare, dar pe care le recunoastem din alte prestatii indoielnice de-ale lor, in filme de mana a doua. Cu un asemenea scenariu ar fi fost cu adevarat surprinzator ca cineva sa produca vreo interpretare demna de aprecieri. Taissa Farmiga parca a mai incercat cate ceva, dar senzatia este ca s-a straduit prea mult.

Actiunile si glumele sunt voit hiperbolizate, dar parca regizorului i-a lipsit curajuls a isi asume asta pana la capat si putinul potential pe care filmul il avea a ramas neatins. Cumva in tot haosul asta si-a facut loc si putina emotie, iar asta trebuie apreciat. Trailer:


duminică, 13 august 2017

Swiss Army Man (2016)

Gen: Drama, Aventura, Comedie

Distributie: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead, Antonia Ribero, Timothy Eulich

Regizor: Dan Kwan [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 3.000.000 $
Incasari: 10.000.000 $

Premii:
- Audience Award, Neuchȃtel International Fantastic Film Festival, 2016
- Imaging the Future Award, Neuchȃtel International Fantastic Film Festival, 2016
- International Critic's Award, Neuchȃtel International Fantastic Film Festival, 2016
- Best Feature Length Film, Sitges - Catalonian International Film Festival, 2016
- Directing Award - Dramatic, Sundance Film Festival, 2016

Nota Gealapa: 6.45
Metascore: 64/100

Un om fara speranta, izolat pe o insula parasita se imprieteneste cu un cadavru si pornesc impreuna intr-o calatorie incredibila spre casa.

Un film dubios, cu un umor dubios, greu de suportat si chiar scarbos pe alocuri. Intriga este atat de nerealista, incat ma intreb ce se fumase cand s-a gasit ideea asta. Cei crae cauta logica si morale profunde in filmul asta s-ar putea sa le gaseasca, dar probabil sunt aceiasi oameni acre invata lucruri si de la pietre. Nu este cel mai dinamic film, dar nebunia propusa de intriga te tine atent pana la final.

Distributia ni-i propune in prim plan pe doi actori care de ani de zile vor sa demonstreze lucruri. Paul Dano vrea sa fie luat in serios, iar Daniel Radcliffe se chinuie sa fie perceput si altfel decat Harry Potter. Desi prestatiile lor sunt decente, nu cu astfel de roluri vor reusi ce si-au propus. Restul rolurilor sunt atat de mici incat nu merita mentionate.

Daca va plac lucrurile anormale, inteligente si umorul atipic. atunci filmul asta este fix pentru voi. Stomacele sensibile in schimb, ar trebui sa il ocoleasca. Exista si niste lectii de viata pe acolo despre identitate, perceptie si curaj, dar eu am fost prea socat de ce se intampla pe ecran ca sa le iau in seama.


sâmbătă, 12 august 2017

The Double (2013)

Gen: Comedie

Distributie: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn, Yasmin Paige, Noah Taylor

Regizor: Richard Ayoade [a mai regizat: Submarine(2010)]

Incasari: 1.000.000 $

Premii:
- Best Actor (Jesse Eisenberg), Abu Dhabi Film Festival, 2013

Nota Gealapa: 6.35
Metascore: 68/100

Un functionar intr-o agentie guvernamentala se afla in situatia in acre viata sa monotona ia o turnura spre rau, odata cu sosirea noului sau coleg care este dublura lui fizica, dar exact opusul sau comportamental - increzator, carismatic si cu succes la femei.

Este cu siguranta unul din cele mai ciudate filme pe acre le-am vazut. La baza este o comedie, dar este o comedie neagra si putin psihologica. Filmul se vrea profund si pretinde ca ridica teme existentiale, dar modul in care o face este destul de stangaci si greu descifrabil. Sumbru si deprimant de la inceput pana la sfarsit, sunt sanse reale sa va impinga spre pasul final daca aveti tendinte suicidale.

Distributia este asa si asa, cu actoricunoscuti, dar greu de suportat si in filme normale, daramite in astfel de ciudatenii. Jesse Eisenberg face un rol dublu decent, in masura in care talentul lui limitat ii permite. De partea cealalta, Mia Wasikowska are inca un rol ciudat, ca majoritatea rolurilor sale si o prestatie mediocra ca majoritatea prestatiilor sale.

Recunosc ca filmul ridica intrebari interesante despre personalitate, perceptie si realitate, dar este foarte greu de urmarit. Spre final, filmul isi pierde din profunzimea pretinsa la inceput si ramane doar un umor ciudat, pe care unii il vor aprecia, altii il vor detesta si altii nu il vor intelege.


vineri, 11 august 2017

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

Gen: Aventura, Actiune, SF

Distributie: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland

Regizor: Francis Lawrence [a mai regizat: The Hunger Games: Mpckingjay - Part 2(2015), The Hunger Games: Catching Fire(2013), Gotham(2012), Water for Elephants(2011), I Am Legend(2007)]

Buget: 125.000.000 $
Incasari: 1.524.000.000 $

Filmul a obtinut 17 premii, printre care:
- Best Fantasy Adventure, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Original Score Tv Spot, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Fantasy / Adventure Poster, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Teaser Poster, Golden Trailer Awards, 2015
- Best Wildposts, Golden Trailer Awards, 2015

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 64/100

Katniss Everdeen este in Districtul 13, dupa ce a oprit jocurile pentru totdeauna. Sub conducerea presedintei Coin si sfatuita de prietenii sai, Katniss lupta sa il salveze pe Peeta si o natiune miscata de curajul ei.

Bineinteles ca cei care au fost prinsi de primele filme il vor indragi si pe acesta, dar nici cei mai infocati fani ai seriei nu pot nega ca exista o cantitate inutila de drama in acest film. Prea multe lacrimi neconvingatoare. In rest, povestea este in continuare captivanta si te tine cu sufletul la gura. efectele bune, scenariul este in continuare coerent si suspansul este creat pentru ultimul film al francizei. Da, este cel mai slab film de pana acum al seriei, dar este in continuare unul bun.

Distributia este aceeasi pe care o stim din primele doua filme, dar cu unele personaje carora li se face un upgrade. Nu sunt interpretari memorabile, dar se simte faptul ca toti actorii s-au acomodat cu personajele si le dau viata cu mai multa siguranta si credibilitate. Probabil ca nici in ultimul film nu vor exista prea multe fete noi.

Parerea mea personala este ca daca eliminau scenele nejustificat de lungi, nu ar fi fost nevoie de doua parti, dar banii sunt destul de importanti. Este cel mai profund film al seriei, atat cat poate fi el de profund. Mesajele sociale sunt scoase mult mai in fata de data asta. Daca nu ati vazut nici un Hunger Games pana acum, nu incepeti cu asta pentru ca nu veti intelege chiar tot.


NetFlash.ro la indemana ta!