luni, 30 ianuarie 2017

For Your Eyes Only (1981)

Gen: Actiune, Thriller, Aventura

Distributie: Roger Moore, Carole Bouquet, Topol, Lynn-Holly Johnson, Julian Glover

Regizor: John Glen [a mai regizat: The Point Men(2001), Chritopher Columbus: The Discovery(1992), Checkered Flag(1991), Licence to Kill(1989)]

Buget: 28.000.000 $
Incasari: 775.000.000 $

Premii:
- Most Performed Feature Film Standards, ASCAP Film and Television Music Awards, 1991
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1982

Nota Gealapa: 7.25

Agentul 007 este desemnat sa gaseasca un dispozitiv britanic de criptare inainte ca acesta sa ajunga in mainile inamicului.

Acesta este unul din filmele bune ale seriei James Bond. John Glen s-a mobilizat la primul sau James Bond si a nimerit la fix si editarea, si cinematografia si sunetul. La fel de international ca intotdeauna, filmul ne poarta iar prin locuri interesante si spectaculoase. Cascadoriile mi-au placut si ele, iar efectele speciale sunt impresionante si imi inchipui ca si complicat de realizat in anii '80.

Roger Moore presteaza in nota lui obisnuita, dar povestea fiind destul de buna l-a facut si pe el ami tolerabil, ba chiar as spune agreabil. mi-a placut ca de aceasta data "fata bond" nu a fost doar o papusa vorbitoare ca carei singura menire este sa il descarce sexual pe protagonist de cate ori este nevoie. Personajul interpretat de Carole Bouquet chiar a fost destul de relevant in stabilirea deznodamantului.

Povestea este mai complexa decat in majoritatea filmelor francizei, iar baietii rai nu sunt asa de usor de identificat. Avem parte de actiune din belsug, care din fericire este si mai realista de aceasta data; atat de realista incat un cascador a murit la filmari. Fie si numai pentru asta ar trebui vazut. Trailer:


duminică, 29 ianuarie 2017

On Her Majesty's Secret Service (1969)

Gen: Actiune, Thriller

Distributie: Geoge Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat

Regizor: Peter R. Hunt [a mai regizat: Eyes of a Witness(1991), Assassination(1987), Hyper Sapien: People from Antoher Star(1986), Wilde Geese II(1985), Death Hunt(1987)]

Buget: 7.000.000 $
Incasari: 115.000.000 $

Nota Gealapa: 7
Metascore: 61/100


James Bond o cucereste pe fata unui mafiot si lucreaza sub acoperire pentru a descoperi adevarul despre studiul lui Blofeld asupra alergiilor, desfasurat in Alpii elvetieni si care implica femei frumoase din intreaga lume.

Acesta este un film de tranzitie, desi nu asta a fost dorinta initiala. Nu este rau deloc. Are o intriga in linia celorlalte filme ale seriei, dar povestea este cursiva, aplpitanta si finalul este unul indraznet si total atipic. In lipsa thnoligiei, se compenseaza o o sumedenie de cascadorii foarte reusite.

In rolul principal apare de aceasta data novicele George Lazenby, care in ciuda lipsei sale de experienta are o prestatie decenta. Cum s-a vazut pe platou acesta si-a luat lumea in cap si s-a certat cu toata lumea de la colegi la regizor. In ciuda acestor neintelegeri, producatorii au vrut sa il pastreze in continuare, dar sfatuit prost de impresarul sau, acesta a demisionat, devenind poate singurul James Bond pe care nu si-l aminteste nimeni. Tot din cauza plecarii sale, urmatorul film a trebuit sa o ia de la capat, neputand continua firul epic de finalul acestui film.

Criticii nu au primit cu prea multe laude acest film, dar este unul dintre cele mai apreciate de catre fani si este pacat ca Lazenby nu a fost un tip mai realist, pentru ca avea potentialul de a fi unul dintre cei mai de succes protagonisti ai seriei. Cinematografia arata foarte bine si tot filmul are o aura cool in jurul sau.


sâmbătă, 28 ianuarie 2017

A View to a Kill (1985)

Gen: Actiune, Aventura

Distributie: Roger Moore, Christopher Walken, Tanya Roberts, Grace Jones, Patrick Macnee

Regizor: John Glen [a mai regizat: The Point Men(2001), Christopher Columbus: The Discovery(1992), Aces: Iron Eagle III(1992), Checkered Flag(1991), License to Kill(1989)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 331.000.000 $

Premii:
- Film - International, Bambi Awards, 1985
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1986

Nota Gealapa: 6.70
Metascore: 40/100


Investigand o frauda cu cai de curse, James Bond descopera planul unui industrialist nebun de a crea un monopol distrugand Silicon Valley.

Nu e chiar cel ami reusit film din franciza, dar are si partile lui bune. Cateva efecte speciale si cascadorii sunt impresionante,d ar povestea e putin subreda si nu aduce nimic nou demn de tinut minte. John Glen nu a reusit sa se ridice la inaltimea ocaziei in filmele James Bond pe care le-a avut in mana.

Un lucru care trage serios in jos filmul este Roger Moore, dupa parerea mea una din alegerile nefericite pentru acest rol. Pur si simplu nu se potriveste. Cred ca in acest film a fost eclipsat total de Christopher Walken, care se pricepe de minune sa dea viata personajelor negative. Nici la capitolul fete nu am fost impresionat.

Intriga este destul de absurda si imiedica filmul sa se ridice la inaltimea stramosilor lui clasici din anii '60. Nu sunt foarte multe lucruri de spus. Merita vazut doar in cadrul unui maraton de filme cu bond. De unul singur, filmul este doar unul aproape mediocru de actiune. Nu plictiseste, dar nici nu entuziasmeaza.


Dr. No (1962)

Gen: Actiune, Thriller, Aventura

Distributie: Sean Connery, Ursula Andress, Bernard Lee, Joseph Wiseman, Jack Lord

Regizor: Terence Young [a mai regizat: Run for Your Life(1988), The Jigsaw Man(1983), Inchon(1981), Long Days(1980), Bloodline(1979)]

Buget: 1.100.000 $
Incasari: 61.000.000 $

Premii:
- Most Promising Newcomer - Female (Ursula Andress), Golden Globes, USA 1964

Nota Gealapa: 7.55

Un agent britanic plin de resurse cauta raspunsuri in cazul disparitiei unui coleg si a sabotarii programului spatial american.

Cu acest film a inceput totul. Este primul film dintr-o serie care avea sa devina una dintre cele mai de succes francize din istorie. Cu o intriga ambitioasa si cu resurse limitate, Terence Young amodelat un film excelent si este usor de inteles de ce a prins atat de mult la public. Suna bine, arata bine (pentru 1962) si iese din tiparele anilor respectivi, atat din punct de vedere al intrigii, cat si al unor scene tabu.

Sean Connery si Ursula Andress este un duo pe care l-am mai vazut doar prin niste almanahuri vechi. Cei doi s-au completat perfect iar interpretarile lor au fost elegante... rafinate. Ursula Andress, debutanta la acea vreme, a primit pentru acest rol doar 6000$. Compatibilitatea celor doi a fost excelenta si au fost completati foarte bine de colegii lor din rolurile secundare, John Kitzmiller sau Joseph Wiseman avand si ei prestatii notabile.

Futurist pentru vremea lui, acest film nu este neaparat preferatul meu din aceasta serie, dar trebuie apreciat pentru ca a dat nastere unei povesti frumoasa, care continua si azi. Succesul a fost cu atat ami neasteptat mai ales ca filmul a fost unul buget redus. Ian Fleming, autorul romanului care l-a inspirat s-a declarat degustat de cum a iesit si dupa premiera din Italia, Vaticanul a emis un comunicat de dezaprobare referitor la moralitatea indoielnica a filmului. Cu toate astea, James Bond s-a bucurat de o popularitate imensa pastrata si acum. Trailer:


vineri, 27 ianuarie 2017

Diamonds Are Forever (1971)

Gen: Actiune, Thriller

Distributie: Sean Connery, Jill St. John, Charles Gray, Lana Wood, Jimmy Dean

Regizor: Guy Hamilton [a mai regizat: Try This One for Size(1989), Remo Williams: The Adventure Begins(1985), Evil Under the Sun(1982), The Mirror Crack'd(1980), Force ten from Navarone(1978)]

Buget: 7.200.000 $
Incasari: 119.000.000 $

Premii:
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1973

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 59/100

O investigatie asupra unui furt de diamante il duce pe James Bond in Las Vegas, unde descopera un complot malefica care implica un magnat extrem de influent.

Acesta este unul din filmele bune ale inceputului francizei James Bond. Intriga este originala si futurita chiar si pentru secolul asta. Din pacate, tehnologia de la acea vreme nu a permis ca punerea in scena sa fie chiar credibila, dar povestea are cursivitate si este palpitanta pana la ultima scena. gadgeturile, care apar in fiecare film, de aceasta data chiar au sens si sunt cu multi ani inaintea anului in care se desfasoara filmul, iar unele dintre ele au devenit intre timp realitate.

In rolul protagonistului este Sean Connery, care la acel moment trebuie sa fi fost extrem de sigur pe succesul sau, pentru ca nu cred ca altcineva si-ar fi permis sa palmuiasca femei si sa le numeasca curve proaste fara sa primeasca un val de ura din partea criticilor. Sau poate l-a primit, pentru ca dupa acest rol au trecut multi ani pana cand Connery a mai primit rolul lui Bond. La capitolul "bond girl" acest film nu mpresioneaza, dar acesta este oricum un aspect secundar al seriei.

Filmul are scene de actiune interesante, urmariri de masini bune, un scenariu apocaliptic, dar va avertizez ca toate sunt orchestrate in stilul acelor ani. Decorurile sunt decente, iar cinematografia impresioneaza si ea. Filmul este destul de sarac in efecte comparat cu alti "frati" de-ai sai, iar asta s-a datorat onoarariului imens al lui Sean Connery, de aproximativ 1.250.000 $. Merita cu siguranta o vizualizare.


joi, 26 ianuarie 2017

Love (2015)

Gen: Drama, Dragoste

Distributie: Aomi Muyock, Karl Glusman, Klara Kristin, Ugo Fox, Juan Saavedra

Regizor: Gaspar Noé [a mai regizat: Short Plays(2014), 7 Days in Havana(2012), Enter the Void(2009), 8(2008), Destricted(2006)]

Buget: 3.000.000 $

Premii:
- Best 3D Film, Camerimage, 2015

Nota Gealapa: 6.20
Metascore: 51/100

Murphy este un american care traieste in Paris si care intra intr-o relatie extrem de incarcata sexual si emotional, cu instabila Electra. Inconstienti de efectul pe care il va avea asupra relatiei lor, cei doi o invita pe frumoasa lor vecina in patul lor.

Gaspar Noé a avut si zile mai bune; mult mai bune. Acest film este practic un film porno mai elaborat si cu un buget maricel. Nu sunt vreun pudic si nu ma deranjeaza nuditatea in filme, dar aici pana si mie mi s-a parut usor gretoasa si total gratuita. Fetele sunt dragute, n-am ce zice, dar la cat de artistic se vrea acest film si la cat de pretentios este, scenele porno nu aveau cum sa salveze o poveste asa slaba. Imi inchipui totusi ca pe la festivalurile pe unde a fost difuzat au existat cateva cupluri mai hipiote care au izbucnit in sex. Si ca sa fie tacamul complet, filmul este si 3D; un orgasm masculin frontal nu e ceva ce vrei sa vezi in nici un context, cu atat mai putin 3D.

Distributia nu avea cum sa contina vreun nume important, pentru ca nici un actor serios nu avea cum sa se compromita aparand intr-un film pe langa care Nymphomaniac pare un desen animat pentru prescolari. Cei care au acceptat totusi si-au dat prea multa importanta si au ajuns sa suprainterpreteze, de parca lau parte la nasterea unei capodobere care va schimba istoria cinematografiei. Avand in vedere ca toate scenele de sex au fost improvizate, sunt convins ca cineva are la activ si cateva filme porno.

Ca parti pozitive trebuie sa mentionez ca exista si cateva scene de sex destul de incitante si sunt convins ca jumatate dintre ele nu au fost mimate, indiferent ce mi-ar spune oricine. Din pacate acestea contrasteaza cu alte scene care efectiv te abuzeaza, nu numai prin vulgaritate dar si prin jocuri de lumini exagerate si folosirea exagerata a efectelor 3D. un epileptic nu are cum sa se uite la acest film. Daca vreti sa vedeti o poveste de dragoste dintr-un punct de vedere extrem de sexual...


marți, 24 ianuarie 2017

McFarland, USA (2015)

Gen: Sport, Drama

Distributie: Kevin Costner, Maria Bello, Ramiro Rodriguez, Carlos Pratts, Johnny Ortiz

Regizor: Niki Caro [a mai regizat: A Heavenly Vintage(2009), North Country(2005), Whale Rider(2002), Dark Stories: Tales from Beyond the Grave(2001), Memory & Desire(1998)]

Buget: 17.000.000 $
Incasari: 45.000.000 $

Premii:
- Truly Moving Picture Award, Heartland Film, 2015
- Best Supporting Actor - Feature Film (Carlos Pratts), Imagen Foundation Awards, 2015
- Best Picture, Imagen Foundation Awards, 2015

Nota Gealapa: 7.55
Metascore: 60/100

Jim White trebuie sa se mute cu familia dupa ce isi pierde slujba de antrenor de fotbal. El vede in cativa elevi potentialul de a deveni alergatori si transforma sapte tineri fara speranta in una din cele mai bune echipe de alergatori cross-country.

Este uimitorcate emotie poate sa creeze sportul; chiar si cel mai neinsemnat sport. Si acest film reuseste sa o faca. A gasit inca o poveste de succes din trecut, a decorat-o putin ca pentru Hollywood si rezultatul a fost cel asteptat. Poate parea lung la prima vedere, dar nu plictiseste nici o secunda. Se dovedeste inca odata ca nu ai nevoie de multi bani, decoruri si efecte vizuale scumpe ca sa creezi tensiune.

Kevin Costner este unul din putinii actori din garda veche inauntrul caruia inca mai arde flacara pasiunii pentru meseria sa si se pare ca incepe sa se obisnuiasca cu filmele despre sport. Si in acesta are o interpretare foarte buna. Mi-au placut foarte mult si tinerii actori mexicani, care au avut prestatii solide si extrem de credibile.

Decorurile, actoria, muzica si povestea se imbina perfect si fac din acest film unul complet, mai mult decat un simplu film despre sport menit sa te faca sa te simti bine. Fara sa dramatizeze inutil si peste masura, pana la final filmul te face sa iti doresti sa faci parte din familia McFarland. Cand o astfel de poveste este la baza una reala, un astfel de film este cu atat mai bun. In acesta mare parte din figurantii folositi sunt chiar locuitori ai orasului in care se desfasoara actiunea. De vazut? Normal. Trailer:


luni, 23 ianuarie 2017

Kinsey (2004)

Gen: Drama

Distributie: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O'Donnell, Peter Sarsgaard, Timothy Hutton

Regizor: Bill Condon [a mai regizat: Mr. Holmes(2015), The Fifth Estate(2013), The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2(2012), Tilda(2011), The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1(2011)]

Buget: 11.000.000 $
Incasari: 12.100.000 $

Filmul a castigat 17 premii, printre care:
- Breakaway Performance (Lynn Redgrave), AARP Movies for Grownups Awards, 2005
- Best Actor (Liam Neeson), AARP Movies for Grownups Awards, 2005
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2005
- Best Supporting Actor (Peter Sarsgaard), Chlotrudis Awards, 2005
- Outstanding Directorial Achievement in International Film (Bill Condon), Directors Guild of Great Britain, 2005

Nota Gealapa:  7.30
Metascore: 79/100

O privire asupra vietii lui Alfred Kinsey, un pionier in cercetarea sexualitatii, a carui carte Comportamentul sexual al barbatului uman, publicate in 1948, a fost una din primele tentative de a aborda problemele sexuale in mod stiintific.

Nu va asteptati ca acest film sa va menajeze. Cu siguranta nu este usor de digerat si nu va fi pe placul tuturor, pentru ca abordeaza un subiect care este tabu si astazi, pe care il dezbate din greu. Filmul este si biografic si ne prezinta un om complex, gandind cumva inaintea vremurilor sale si poate putin bolnav. Norocul filmului a fost ca scenaristii au produs un scenariu bunicel, pentru ca era singurul lucru care il putea face interesant.

Distributia este neasteptat de buna. Liam Neeson produce o interpretare foarte bune, intr-un rol neobisnuit pentru el, acre l-as scos mult din zona de confort. Si colegii sai de platou, cu roluri mai marunte i-au tinut isonul si alaturi de scenariu, prestatia artistica reprezinta cam singura arma de cucerit publicul.

Bill Condon s-a inhamat la o munca grea si s-a expus unui risc marit de a fi judecat si tarat in noroi, dar acest pariu a fost castigat. Filmul este evocativ, agreabil si credibil. Ce i-as reprosa este dezvoltarea insuficienta a personajelor secundare. Mi-ar fi placut sa stiu mai multe si cred ca ar fi adaugat putina profunzime povestii. Trailer:


Khumba (2013)

Gen: Animatie. Aventura, Familie

Distributie: Jake T. Austin, Steve Buscemi, Loretta Devine, Laurence Fishburne, Richard E. Grant

Regizor: Anthony Silverston [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 29.010.000 $

Nota Gealapa: 6.35
Metascore: 40/100

Respinsa de turma ei superstitioasa, o zebra care are doar jumatate din dungipleaca intr-o aventura in incercarea de a-si castiga dungile, dar pe drum gaseste curajul de a se accepta asa cum este si salveaza toate animalele din desertul Karoo.

Desi intriga poate parea originala la prima vedere, filmul urmeaza o reteta cu acre altii au castigat succesul: aceea a unui personaj principal, care pleaca intr-o calatorie cu partenerii lui de drum, dintre care unul intelept si unul neaparat fricos si amuzant. Nu pot sa ma declar impresionat, dar nu poti sa te superi pe un desen animat. Scenariul este destul de superficial si umorul se adreseaza aproape exclusiv copiilor. Glumele pentru parinti au fost foarte rare.

Distributia este in regula, mai ales ca nu avem de a face cu un film de la Hollywood. Nu vocile au fost problema acestui film. Actorii au facut o treaba decenta. Nu cred ca o distributie mai sonora ar fi insemnat vreo mare diferenta.

Stereotipurile sociale abordate si glumele etnice sunt putin diferite, filmul fiind produs in Africa de Sud si chiar daca poate parea la prima vedere doar inca un film cu animale salbatice vorbitoare, originile sale ii asigura totusi un minim de prospetime. Sunt convins ca va fi pe placul copiilor, iar asta inseamna ca scopul a fost atins.


duminică, 22 ianuarie 2017

Keeping Mum (2005)

Gen: Comedie

Distributie: Rowan Atkinson, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith, Patrick Swayze, Tamsin Egerton

Regizor: Niall Johnson [a mai regizat: Mum's List(2016), The Fight Room(2014), The Ghost of Grevill Lodge(2000), The Big Swap(1998)]

Buget: 169.000 $
Incasari: 4.100.000 $

Premii:
- Film Discovery Jury Award, US Comedy Arts Festival, 2006

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 53/100

Un pastor preocupat sa scrie predica perfecta, nu observa ca sotia sa are o aventura si copii lui o iau pe cai gresite.

Asa cum din cand in cand se poate intampla sa gasesti un produs ok la un magazin unde orice produs costa maxim 9 lei, asa cateodata poti da peste un film bun, care a costat cat o casa aproape de centrul Bucurestiului. Filmul este original, lejer si amuzant, dar este un umor semi-sec, britanic, destinat publicului de varsta a doua. Scenariul propune dialoguri interesante, intrigi neasteptate si un final bun.

Distirbutia este si ea numai buna pentru cei aflati aproape de varsta penisonarii. Rowan Atkinson, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith si Patrick Swayze au prestatii decente, ca la final de cariera, grijulii cu imaginea lor. Nimic senzational la acest capitol, dar mereu e placut sa vezi o figura familiara, cu care ai copilarit.Mi-a placut sa il vad pe Rowan Atkinson intr-un rol in care se comporta aproape normal.

Nu stiu cata lume cunoaste acest film, dar eu il recomand. Este ca o mica pipta de aur inainte sa fie descoperita. Nu este cel mai pur aur, dar este suficient pentru a face o bijuterie draguta. Filmul este neasteptat de proaspat avand in vedere media de varsta a distributiei. Dati-i o sansa. Trailer:




Malcolm X (1992)

Gen: Drama

Distributie: Denzel Washington, Angela Bassett, Delroy Lindo, Albert Hall, Al Freeman Jr.

Regizor: Spike Lee [a mai regizat: Michael Jackson's Journey from Motown from of the Wall(2016), Chi-Raq(2015), Da Sweet Blood of Jesus(2014), Oldboy(2013), Bad 25(2012)]

Buget: 33.000.000 $
Incasari: 52.000.000 $

Filmul a obtinut 18 premii, printre care:
- Best Actor (Denzel Washington), Berlin International Film Festival, 1993
- Best Actor (Denzel Washington), Boston Society of Film Critics Awards, 1992
- Best Casting for Feature Film, Drama, Casting Society of America, USA 1993
- Best Picture, Chicago Film Critics Association Awards, 1993
- Best Actor (Denzel Washington), Chicago Film Critics Association Awards, 1993

Nota Gealapa:  7.85
Metascore: 72/100

Povestea biografica a controversatului si influentului lider nationalist de culoare, din anii tineretii si cariera lui de gangster marunt, pana cand a ajuns membru al Natiunii Islamului.

Este un film despre inca o parte neagra a istoriei americane. Lui Malcolm X i se potriveste perfect vorba "da-i omului mintea de pe urme" sar si cea care chiar lui ii placea sa o foloseasca: semeni ce culegi. Ca sa ma intorc la film, acesta dureaza trei ore si jumatate. Sunt ore pline de tensiune si suspans care trec destul de usor. Fara sa aiba prea multe zorzoane, filmul spune o poveste puternica si palpitanta. As spune ca descrierea lui Malcolm X a fost foarte exacta si obiectiva.

Distributia a fost aleasa perfect. Denzel Washington s-a ridicat la inaltimea ocaziei si a avut o interpretare extrem de credibila intr-un rol complicat. Proiectul a fost unul urias, iar numarul de acoti care au luat parte la el a fost urias, dar Denzel, ca un malcolm X veritabil, i-a dominat pe toti. Nu sunt deloc un fan al filmelor etnice de peste ocean, dar acesta se ridica din multime ca uleiul in apa si se evidentiaza si prin profesionalismul si prestatia foarte buna a actorilor, indiferent de cat de mic sau de mare a fost rolul lor.

Cred ca e o exagerare sa spui ca acesta este cel mai bun film al lui Spike Lee, dar a fost un pas important in acrera lui, poate cel mai important. Spun asta pentru ca prima data in acriera lui, personalitatea lui Spike Lee nu este personalitatea dominanta intr-un film. Acesta face un pas in spate si il lasa chiar pe Malcolm X sa fie perosnalitatea dominanta si sa isi faca auzita vocea. E un film care iti deschide ochii in anumite privinte si nu ar trebui ratat. Trailer:


sâmbătă, 21 ianuarie 2017

JFK (1991)

Gen: Drama

Distributie: Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon, Sally Kirkland, Anthony Ramirez

Regizor: Oliver Stone [a mai regizat: Snowden(2016), Mi Amigo Hugo(2014), Savages(2012), Castro in Winter(2012), Wall Street: Money Never Sleeps(2010)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 285.000.000 $

Filmul a castigat 18 premii, printre care:
- Best Cinematography, Academy Awards, USA 1992
- Best Film Editing, Academy Awards, USA 1992
- Best Director - Motion Picture (Oliver Stone), Golden Globes, USA 1992
- Best Editing, BAFTA Awards, 1993
- Best Sound, BAFTA Awards, 1993

Nota Gealapa: 8.25
Metascore: 72/100

Un procuror din New Orleans descopera ca asasinatul lui Kennedy ascunde ceva mia mult, decat lasa sa se inteleaga povestea oficiala.

Este genul acela de film care te face sa te simti mic, neinsemnat si naiv, indiferent de cat de bine pregatit esti din punct de vedere intelectual si cat de mult crezi ca stii despre lume. Este un film de la Hollywood, dar daca nu esti deja un adept al conspiratiilor, ai toate sansele sa devii unul dupa ce il vezi. Este un subiect complicat, greu de explicat pentru toata lumea, mai ales intr-un timp limitat, de aici si durata de aproape trei ore si jumatate, dar cinematografia este superbasi nu cred ca cineva ar fi putut edita aceasta poveste mai bine decat a facut-o Oliver Stone.

Distributia este foarte buna si are un aer de scoala veche. Nu este genul de film in care sa iti scoti in evidenta calitatile actoricesti si sa iti lansezi cariera. Singura misiune a actorilor a fost sa ofere seriozitate si sa aduca credibilitate povestii, ceea ce s-a si intamplat. Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Joe Pesci si toti ceilalti au facut o treaba excelenta.

Marele ghinion al acestui film a fost ca a aparut in acelasi an cu Tacerea Mieilor, iar asta a facut sa nu fie filmul anului si sa i se acorde o importanta mai mare. Chiar si in aceste conditii cred ca are toate sansele sa devina un film de referinta, daca acest lucru nu s-a intamplat deja si nu trebuie ratat sub nici o forma. Trailer:


vineri, 20 ianuarie 2017

Lucy (2014)

Gen: SF, Actiune

Distributie: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked, Julian Rhind-Tutt

Regizor: Luc Besson [a mai regizat: The Family(2013), The Lady(2011), Arthur 3: The War of the Two Worlds(2010), The Extraordinay Adventures of Adèle Blanc-Sec(2010), Arthur and the Revenge of Maltazard(2009)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 1.065.000.000 $

Premii:
- Worst Foreign Director (Luc Besson), Yoga Awards, 2015

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 61/100

O femeie prinsa accidental intr-o afacere cu droguri, devine din vanat in vanator si se transforma intr-un luptator fara mila, evoluat dincolo de logica umana.

Filmul abordeaza un subiect extrem de complicat, destul de original, dar in lipsa de resurse si talent regizoral a irosit destul potential. o sa in bara in cele mai importante momente: la inceput si la sfarsit. Pentru un film care se vrea a fi destul de stiintific, motivatia actiunii este destul de puerila si greu de inghitit. Apoi iti ia ochii cu destule efecte interesante, povestea te prinde, suspansul creste, dar te lovesti de un final dezamagitor care te lasa naucit.

Distributia este interesanta. Pe Scarlett Johansson nu o mai vazusem demult si nu pot sa spun ca mi-a facut placere aceasta revedere. Nu prea s-a potrivit cu personajul, dar s-a straduit sa ii faca fata, cu oarecare succes. Rolul lui Morgan Freeman este destul de pasiv, asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme, dar macar de data asta nu este doar un povestitor si nici Dumnezeu, chiar daca tot despre lume si evolutie vorbeste, dar aduce filmului doza de credibilitate si seriozitate de care avea nevoie.

As spune ca filmul este ridicol si spectaculos in acelasi timp si poate cel mai bun film acre a iesit din mana lui Luc Besson, dar avand in vedere filmele sale din ultima vreme, asta nu este neaparat un compliment. Filmul nu este unul foarte bun, dar nu am mai fost demult atat de captivat, deci ceva trebuie sa fi fost bun acolo. Pentru un scenariu care a avut nevoie de noua ani sa fie scris, ma asteptam totusi la ceva mai mult. Trailer:


Never Say Never Again (1983)

Gen: Actiune, Aventura

Distributie: Sean Connery, Kim Basinger, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera

Regizor: Irvin Kershner [a mair regizat: RoboCop 2(1990), Traveling Man(1989), Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back(1980), Eyes of Laura Mars(1978), Raid on entebbe(1976)]

Buget: 36.000.000 $
Incasari: 225.000.000 $

Premii:
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1984

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 68/100


Un agent SPECTRE a furat doua bombe nucleare americane, iar James Bond trebuie sa le gaseasca inainte de a fi detonate.

Un banal film cu James Bond, tot de peste doua ore si nu unul din varfurile seriei. Nu este unul din acele filme memorabile. E interesant, palpitant, cu cateva scene de actiune bune, dar nimic peste masura. Agreabil dar nu extraordinar, iar in 1983 pretentiile de la aceasta franciza erau deja destul de mari.

In rolul principal il avem aici pe un Sean Connery matur, experimentat, care a invatat sa balanseze cum trebuie aroganta si vulnerabilitatea si as spune ca prestatia lui este cel mai bun lucru la acest film. Este o diferenta uriasa intre el in acest film si Sean Connery din anii '60 in acelasi rol. Kim Basinger a fost si ea o surpriza placuta, dar cea mai placuta surpriza a fost scurta aparitie a lui Rowan Atkinson.

Revenirea lui Connery in acest rol a fost asteptata de multi, dar as spune ca nu l-a prea ajutat scenariul. Filmul pare putin obosit. Oricat s-a straduit Connery, acest film este unul din acelea pe care fanii seriei nu le mentioneaza cand se intalnesc la clubul tocilarilor. Daca vreti sa vedeti ultimul rol din cariera lui Sean Connery in acre apare barbierit, fara nici un pic de mustata sau barba, atunci acesta este filmul pe acre trebuie sa il vedeti.


joi, 19 ianuarie 2017

Love, Rosie (2014)

Gen: Romantic, Comedie

Distributie: Lily Collins, Sam Claflin, Christian Cooke, Jaime Winstone, Suki Waterhouse

Regizor: Christian Ditter [a mai regizat: How to Be Single(2016), Vickyand the Treasure of the Gods(2011), The Crocodiles Strike Back(2010), The Crocodiles(2009), Französisch für Anfänger(2006)]

Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 7.50
Metascore: 44/100

Rosie si Alex sunt prieteni de la 5 ani, deci nu au cum sa fie potriviti unul pentru celalalt... sau ar putea? Cand vine vorba de dragoste, viata si alegeri potrivite, cel mai mare dusman al celor doi sunt chiar ei insisi.

Judecand acest film in interiorul genului de care apartine, recunosc ca este foarte bun. Nu va faceti totusi asteptari prea mari. Este totusi o comedie romantica, nu o tragedie romantica, deci indiferent ce se intampla pe parcurs deznodamantul este acelasi. Ce face acest film bun este drumul pana acolo, care este sensibil, amuzant si natural.

Distributia nu da pe nimeni pe spate, dar cei doi protagonisti au fost suficient de credibili, compatibili si naturali incat sa te faca sa mai inchizi ochii la unele erori de logica. Si in rolurile mici sunt cateva prestatii dragute, dar prim-planul apartine protagonistilor, asa cum trebuie sa fie. Mi-a placut de Lily Collins destul de mult si sunt curios sa o vad si in alte proiecte.

Singurul motiv pentru care un barbat ar cumpara acest film este sa faca o ultima incercare de a iesi din friendzone. Femeile se vor uita la el, vor varsa o lacrima si foarte probabil nu vor intelege nimic. Mi-a  placut destul de mult si coloana sonora, dar ce nu mi-a placut a fost ca in loc sa devina din ce in ce mai credibil, pe masura ce timpul trecea filmul devenea din ce in ce mai putin plauzibil. Actiunea filmului se intinde pe o perioada de 12 ani, dar cred ca ar fi fost mult mai interesant sa pastreze perioada din romanul care i-a stat la baza, adica 45 de ani. Trailer:

 

Licence to Kill (1989)

Gen: Actiune, Aventura

Distributie: Timothy Dalton, Robert Davi, Carey Lowell, Talisa Soto, Anthony Zerbe

Regizor: John Glen [a mai regizat: The Point Men(2001), Chritopher Columbus: The Discovery(1992), Aces: Iron Eagle III(1992), Checkered Flag(1991), The Living Daylights(1987)]

Buget: 32.000.000 $
Incasari: 228.000.000 $

Nota Gealapa: 6.90
Metascore: 58/100


James Bond dezerteaza si pleaca sa se razbune pe un lord al drogurilordupa ce l-a torturat si i-a omorat sotia unui prieten care il capturase.

Acesta este unul din filmele cu Bond de tranzitie. Nici prea prea, nici foarte foarte. In '89 era deja ceva tehnologie disponibila pentru partea de efecte si imagine, dar acest film nu a abuzat de ea. Filmul arata si suna decent; nu pot sa ma declar impresionat. Nu prea exceleaza la nimic, dar nici nu are prea multe cususruri. Senzatia este ca Joh Glen a mers la siguranta.

Timothy Dalton nu este nici el cel mai bun Bond. Este cam fara sare si piper. prea putin credibil in aceasta ipostaza. Rolurile secundare au foat mai atractive. Robert davi ar eo interpretare chiar bunc. A fost o surpriza placut sa il vad interpretand un personaj negativ si pe tanarul Benicio del Toro.

In prim plan ies cateva cascadorii impresionante si o melodie interesanta, dar cam atat. Cred ca doar fanii James Bond ar indragi cu adevarat acest film. In afara de ei, tuturor li se va parea prea lung, pentru ritmul si tipul de actiune propus.


miercuri, 18 ianuarie 2017

Casino Royale (2006)

Gen: Actiune, Aventura, Thriller

Distributie: Daniel Craig, Eva Green, Judi Dench, Mads Mikkelsen, Jeffrey Wright

Regizor: Martin Campbell [a mai regizat: Warriors(2014), Reckless(2013), Green Lantern(2011), Edge of Darkness(2010), The Legend of Zorro(2005)]

Buget: 150.000.000 $
Incasari: 1.237.000.000 $

Filmul a obtinut 26 de premii, printre care:
- Best Sound, BAFTA Awards, 2007
- Best Action/Adventure/Thriller Film, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2007
- Excellence in Production Design Award, Art Directors guild, 2007
- BMI Film Music Award, BMI Film & TV Awards, 2007
- Best Cinematography Award, British Society of Cinematographers, 2006

Nota Gealapa: 8.10
Metascore: 80/100

In prima sa misiune, James Bond trebuie sa invinga un terorist la un joc de poker cu mize mari, dar lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

Il mai vazusem si l-am revazut cu placere. este filmul acre l-a lansat pe Daniel Craig in acest rol si filmul care a readus aceasta franciza la standardele si gloria de altadata. este primul si poate ultimul film in care James Bond este umanizatsi usor vulnerabil. din punct de vedere tehnic lucrurile sunt de-a dreptul spectaculoase. Scenariul are tot felul de surprize, cinematografia este superba, iar coloana sonora este si ea foarte buna. 

Daniel Craig s-a adaptat foarte repede la cerintele acestui personaj si a livrat toate asteptarile. Mare parte din succesul filmului i se datoreaza. Ca orice film cu James Bond, ca sa fie reusit, trebuie sa avem si un erou negativ pe masura, iar Mads Mikkelsen a fost persoana cea mai potrivita. 

As spune ca relansarea francizei a fost un succes si a imbogatit multa lume. Extrem de violent, acest film nu a apelat aproape deloc la efecte CGI. Se pare ca singurele astfel de efecte au fost folosit pentru a elimina in imagine cablurile e siguranta folosite de actori cand executau cascadoriile. Expertii spun ca acest film s-a apropiat mult mai mult de romanul lui Fleming, decat predecesorul sau de acum 60 de ani si eu as recomanda sa fie vazut fara toate filmele din spate, pentru o parere obiectiva, desi ma indoiesc ca asta este posibil. Trailer:


Octopussy (1983)

Gen: Actiune, Aventura

Distributie: Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan, Kristina Wayborn, Kabir Bedi

Regizor: John Glen [a mai regizat: The Point Men(2001), Christopher Columbus: The Discovery(1992), Aces: iron Eagle III(1992), Checkered Flag(1991), License to Kill(1989)]

Buget: 27.500.000 $
Incasari: 274.000.000 $

Premii:
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1984
- Best Sound Editing - Foreign Feature - Sound Effects, Motion Picture Sound Editors, USA 1984

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 63/100


Un ou Fabergé falsi si moartea unui agent il duc pe James Bond la descoperirea unei afaceri internationale cu trafic de bijuterii, condusa de misterioasa Octopussy, folosita pentru a masca un atac nuclear asupra N.A.T.O.

Este poate cel mai slab film cu James Bond pe care l-am vazut pana acum si filmul cu cel mai dubios nume. In acea perioada era inca epoca in care oamenii impuscati nu sngerau, dar nu asta este singurul motiv. Scenele de lupta sunt destul de nereusite si nici la capitolul gadgeturi, cu care aceasta serie ne-a rasfatat, de aceasta data nu se descurca deloc. Are si destule scene bune, cu coloana sonora au nimerit-o asa ca nu este chiar un esec, dar cand un avion se prabuseste si explozia se declanseaza la zece metri de el, nu are cum sa nu te scoata din film.

Parte din nereusita filmului i se datoreaza si distributiei. Este prima data cand il vad in rolul lui Bond pe Roger Moore si nu l-am gasit deloc pe gustul meu, desi inteleg c asta a fost cel mai bun film din serie cu el in rol principal. Nu mi se pare ca se ridica la inaltimea lui Sean Connery nici a celor care au facut acets rol mai tarziu. Nici in rolurile secundare nu s-a remarcat nimeni in mod deosebit. Poate doar Louis Jourdan a avut o clasa peste restul.

Ce mi-a placut, a fost plusul de umor pe care filmul il are fata de cele cu Connery. Cinematografia este si ea decenta si te mai face sa uiti de bomba detonata in mod traditional cu o secunda inainte sa explodeze. Desi este cumva in urma timpurilor sale, tot as spune ca trebuie vazut, mai ales daca sunteti fani ai acestei francize.


marți, 17 ianuarie 2017

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Gen: Comedie

Distributie: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh

Regizor: Guy Ritchie [a mai regizat: The Man from U.N.C.L.E.(2015), Sherlock Holmes: Game of Shadows(2011), Sherlock Holmes(2009), RocknRolla(2008), Suspect(2007)]

Buget: 960.000 £
Incasari: 17.000.000 $

Filmul a obtinut 13 premii, printre care:
- Audience Award, BAFTA Awards, 1999
- Best Comedy Film, British Comedy Awards, 1998
- For the Film Making the Most of Resources Within a Limited Budget, British Independent Film Awards, 1998
- Funniest Movie, Csapnivalo Awards, 2000
- Best Motion Picture, Edgar Allan poe Awards, 2000

Nota Gealapa: 8.35
Metascore: 66/100

Un joc de carti aranjat in Londra, face sa se infrunte patru prieteni, golani, traficanti de droguri, gangsteri, camatari, intr-o serie de evenimente neasteptate, a caror miza sunt banii, drogurile si doua pusti antice.

Cred ca producatorii acestui film sunt scotieni, pentru ca este incredibil cat de putini bani au cheltuit pentru acest film. Cu toate astea avem in fata o mica opera de arta. Filmul este proaspat, palpitant si amuzant. Intriga nu este cea mai originala, dar deznodamantul si felul in care rasturnarile de situatie se succed il fac al naibii de bun.

Distributia este siea buna si ofera nume importante ale cinematografiei britanice, nu atat pentru interpretarile lor memorabile, cat pentru credibilitatea pe care au castigat-o de-a lungul vremii in roluri de baieti rai, lucru care se impunea pentru un asemenea film. Pana si Sting pare dur aici si este si primul film al lui Vinnie Jones.

Filmul este un fel de comedie neagra intesata cu actiune. iar ultimele 30 de minute sunt pur si simplu nebune. Ritumul este alert si adrenalina creste. Poate ca filmul nu este pentru toata lumea , dsar daca savurati din cand in cand o paleta mai neagra de culori, acest film este exact ce va trebuie. Nu stiu cata lume a auzit si vazut acest film, dar nu trebuie ratat. Trailer:


You Only Live Twice (1967)

Gen: Actiune, Thriller

Distributie: Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Mie Hama, Tetsurȏ Tanba, Teru Shimada

Regizor: Lewis Gilbert [a mai regizat: Before You Go(2002), Haunted(1995), Stepping Out(1991), Shirley Valentine(1989), Not Quite Paradise(1985)]

Buget: 9.500.000 $
Incasari: 116.000.000 $

Premii:
- Golden Screen, Golden Screen, Germany 1967

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 61/100


Agentul 007 si fortele speciale japoneze trebuie sa opreasca adevaratul autor al unor furturi de navete spatiale, inainte sa inceapa un razboi nuclear.

Mi-am propus sa vad intr-o ordine aleatorie toata seria filmelor cu James Bond. Acesta este al doilea foarte vechi care imi pica pe mana si este un film chiar bunicel. Sa abordezi un subiect ca sptiul in 1967 este un act de curaj, dar as spune ca le-a iesit destul de bine. Efectele sunt decente, complotul este unul clasic si am inteles de unde a aparut moda cu personajele negative chelioase si purtatoare de pisici.

Sean Connery este si de aceasta imi prim-plan si este lesne de inteles de ce in anii aceia, probabil si in realitate nu numai in film, dar chiar si azi, nu are nevoie de mai mult de cateva minute pentru a da o femeie pe spate. In rolurile secundare sunt o multime de asiatici anonimi pentru mine, cu interpretari usor specifice zonei. Conney are o prestatie buna, poate putin prea aroganta, chiar si pentru un Bond.

Nu este cel ami memorabil film, dar m-a captivat vreme de aproape doua ore. Actiunea este consistenta, iar atmosfera japoneza este oricand binevenita. Orice fan Bond care se respecta ar trebui sa vada acest film. Interesant este si cat de repede a evoluat aceasta franciza. Decorul principal al acestui film, a costat cat tot primul film al seriei (pe care il voi vedea in curand).


luni, 16 ianuarie 2017

Knight of Cups (2015)

Gen: Dragoste, Drama

Distributie: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Brian Dennehy, Antonio Banderas

Regizor: Terrence Malick [a mai regizat: Voyage of Time: Life's Journey(2016), To the Wonder(2012), The Tree of Life(2011), The New World(2005), The Thin Red Line(1998)]

Incasari: 1.000.000 $

Premii:
- Location Team of the Year - Independent Feature, California on Location Awards, 2012
- Breakthrough Performer (Imogen Poots), Hamptons International Film Festival, 2012
- Best Picture Not Released in 2015, International Cinephile Society Awards, 2016

Nota Gealapa: 5.70
Metascore: 53/100

Un scriitor care se bucura de tot ce au de oferit Los Angelesul si Las Vegasul, porneste in cautarea dragostei si a sinelui cu ajutorul unei serii de aventuri cu sase femei diferite.

Demult nu m-am ami plictisit atat la un film. Pot sa apreciez profunzimea si genul abstract pana la un punct. Acest film a fost mult prea artistic pentru mine. Nu iti rupe nici creierul in doua de greu ce este. Este doar o tentativa esuata de a oferi o perspectiva minimalista asupra sensului vietii. In afara de somnifer noninvaziv, nu ii gasesc alta menire.

Distirbutia este surprinzator de rasunatoare pentru un asemenea proiect submediocru. Este ca si cum ar fi suferit dintr-o data de sindromul James Franco, pentru ca doar el ne-a obisnuit cu aparitii in toate proiectele ciudate. Daca de la Cate Blanchett sau Natalie Portman nu aveam pretentii, iar pe Banderas il inteleg ca e disperat sa apare in orice, nu inteleg ce motive ar fi avut Christian Bale sa isi puna o piedica singur.

Atat de pretentios este asa film si asa de nejustificat. Filmul esueaza in a oferi spectatorilor un scop. Se straduieste atat de mult sa fie profund, incat nu reuseste decat sa fie patetic. Nici macar nu a existat vreun scenariu. Intregul film este improvizat, air rezultatu este un amatorism general, in ciuda numelor importante din distributie. Trailer:


Lovelace (2013)

Gen: Biografic, Drama

Distributie: Amanda Seyfried, James Franco, Peter Sarsgaard, Sharon Stone, Robert Patrick

Regizor: Rob Epstein [a mai regizat: And the Oscar Goes To...(2014), Howl(2010), An evening with Eddie Gomez(2005), Underground Zero(2002), Paragraph 175(2000)]

Buget: 10.000.000 $
Incasari: 1.100.000 $

Premii:
- Trashies Poster, Golden Trailers Awards, 2014

Nota Gealapa:  6.50
Metascore: 51/100

Povestea Lindei Lovelace, care este folosita si abuzata de industria porno si nu iese din porunca sotului ei abuziv pana decide sa isi ia viata in propriile maini.

Canda alegi un subiect tabu cum e industria pornografica e clar ca o sa atragi un public numeros. Este foarte important ce faci din acel punct ca sa nu dezamagesti oamenii care vin ca la circ si producatorii acestui film nu au stiut ce sa faca. Povestea este prezentata extrem de sumar, fara nici un pic de profunzime si cu niste salturi temporale cel putin neinspirate.

Am impresia ca in ziua de azi la Hollywood, daca ai nevoie de o actrita pentru un rol usuratic, lasciv si vulgar, ai doua optiuni: Lindsay Lohan sau Amanda Seyfried. Aici ne bucuram de cea de-a doua, dar oricum nu ar fi fost vreo diferenta pentru ambele ies din mediocritate cu aceeasi dificultate. Cateva aparitii interesante in rolurile mici, dar prea neimportante ca sa poata aduce plus-valoare. Doar Sharon Stone, cu un rol atipic pentru ea, a reusit sa faca asta.

Rob Epstein poate trece acest film la esecuri. S-a autosabotat prin felul in care a structurat filmul si cum a ignorat aspecte importante din viata a persoanei a carei biografie incearca sa ne-o prezinte. Trece razant pe langa maretie, dar nu o atinge in nici un moment. Trailer:


duminică, 15 ianuarie 2017

Jessabelle (2014)

Gen: Horror, Thriller

Distributie: Sarah Snook, Mark Webber, Joelle Carter, David Andrews, Ana de la Reguera

Regizor: Kevin Greutert [a mai regizat: Visions(2015), Saw 3D: The Final Chapter(2010), Saw VI(2009)]

Nota Gealapa: 6.05
Metascore: 37/100

Cand se intarce in casa din Louisiana in acre a copilarit, pentru a se recupera dupa un accident, Jessabelle trebuie sa infrunte un spirit furios care o astepta sa se intoarca si care nu are nici o intentie sa o lase sa scape.

 Un proiect interesant. Din pacate partile bune, alterneaza cu cliseele, iar acestea din urma sunt mult mai numeroase. Pe alocuri aveam impresia ca vad inca un film din seria V/H/S. Ca aspect pozitiv, trebuie sa spun ca filmul isi ascunde cu succes intentiile pana aproape de final, iar cand totul este explicat se face putina lumina si lucrurile nu mai par asa gri. La capitolul efecte vizuale, nu am vazut nimic iesit din comun si nici nu pot sa spun ca m-am speriat vreodata, lucru cam trist pentru un film horror.

Distributia nu este cine stie ce si interpretarile sunt cand de mana a doua. Cum se intampla in astfel de filme de obicei, scenariul a fost lasat in plan secund, iar asta a dus la interpretari mediocri din partea unor actori cu competente oricum limitate.

Jessabelle este departe de a fi un film perfect. Are defecte, are clisee, dar lasa si senzatia unui film onest. Nu este nimic revolutionar nici din punct de vedere al atmosferei. O casa veche si inspaimantoatoare, un orasel uitat de lume si cum se intampla de obicei in astfel de filme, magia voodoo ia prim-planul in cele din urma. Daca judecam exclusiv dupa aparitiile din ultimii ani, atunci as spune ca este peste medie si merita o vizualizare. Trailer:


It's Complicated (2009)

Gen: Romantic, Comedie

Distributie: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell

Regizor: Nancy Meyers [a mai regizat: The Intern(2015), The Holiday(2006), Something's Gotta Give(2003), What Women Want(2000), The Parent Trap(1998)]

Buget: 85.000.000 $
Incasari: 449.000.000 $

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Supporting Actor (Alec Baldwin), AARP Movie for Grownups Awards, 2010
- Best Screenwriter (Nancy Meyers), AARP Movie for Grownups Awards, 2010
- Best Comedy, AARP Movie for Grownups Awards, 2010
- Best Depiction of Nudity, Sexuality, or Seduction, Alliance of Women Film Journalists, 2009
- Best International Actress (Meryl Streep), Irish Film and Television Awards, 2010

Nota Gealapa: 7
Metascore: 57/100

Un cuplu reaprinde scanteia dintre parteneri la petrecerea de absolvire a fiului lor. Partea complicata este ca ei sunt divortati, iar el recasatorit.

Desi m-am uitat la o comedie romantica pentru varsta a treia, trebuie sa recunosc ca mi-a placut. Scenariul este foarte bine scris, plin de dialoguri care au dat naturalete si maturitate filmului. Povestea este destul de originala si interesanta. Filmul reuseste sa cucereasca fara briz-brizuri. Pana la final devine complicat si pentru spectator sa isi aleaga un deznodamant favorit.

Nimic nu ar fi fost posibil fara actorii care au facut parte din distributie. Acest scenariu a cazut pe mana unor profesionisti experimentati care l-au facut sa infloreasca. Chiar daca in lumina reflectoarelor au fost Meryl Streep si Alec Baldwin, cu prestatii foarte bune, nu sunt de neglijat nici actorii cu roluri mai mici, care s-au ridicat la inaltimea momentului, in frunte cu Joh Krasinski.

Nancy Meyers nu nregizeaza prea mult, iar atunci cand o face pare ca s-a specializat pe comedii romantice bine scrise, amuzante si decente. Probabil ca trebuie sa faci parte dintr-un anumit segment de public ca sa ii dai nota 10 acestui film, dar indiferent cine ai fi trebuie sa recunosti ca ai in fata un poiect reusit. Il recomand pentru ca este un film atipic, care nu va va deprima si nici nu va va insulta inteligenta.


sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Jersey Boys (2014)

Gen: Biografic, Drama, Musical

Distributie: John Lloyd Young, Erich Bergen, Michael Lomenda, Vincent Piazza, Chritopher Walken

Regizor: Clint Eastwood [a mai regizat: Sully(2016), American Sniper(2014), J. Edgar(2011), Hereafter(2010), Invictus(2009)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 48.000.000 $

Premii:
- Best Foreign Language Film, Blue Ribbon Awards, 2015
- Best Foreign Film Director (Clint Eastwood), Kinema Junpo Awards, 2015
- Best Foreign Film, Kinema Junpo Awards, 2015

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 54/100

Povestea a patru tineri aflati de partea gresita a sinelor din New Jersey, care se unesc pentru a forma grupul rock The Four Seasons, emblematic in anii '60.

Un film neasteptat de bun. Habar nu aveam de formatia despre care se vorbeste aici, dar am fost fascinat de lumea propusa de film. Desi are peste doua ore, nu m-am plictisit, ba chiar am simtit c s-a terminat cam repede. Am mai invatat o bucatica de istorie muzicala. Filmul pare superficial si usor amuzant, dar lucrurile devin destul de complicate si sumbre la un moment dat. Vazand atatea filme despre nasterea si dezmembrarea unor formatii, as crede ca prea mult succes nu face bine nimanui, sau ca toti marii artisti au cateva tigle lipsa.

Distributia nu da pe nimeni pe spate, dar imi inchipui ca a contat destul de mult si asemanarea fizica. Cu toate astea, actorii s-au achitat cu brio de sarcini, nu m-au scos din film, dar au si avut de interpretat o tipologie de personaj destul de la indemna. Surprinzator este faptul ca astfel de filme ies din mana lui Clint Eastwood, despre care stim cu totii ca in viata lui de actor a apartinut unui singur gen.

Chiar daca nu ar fi avut nimic altceva de oferit, tot as fi ramas dupa acest film cu cateva melodii foarte bune pe care nu le stiam si cu unele despre ale caror origini se pare ca nu aveam nici un habar. Cu bune si cu rele si in ciuda unui stil narativ cu acre dureaza putin sa te acomodezi, filmul m-a facut sa fredonez si chiar sa ma misc in ritmul muzicii la un moment dat. Asta este un semn bun, zic eu.


Jumper (2008)

Gen: Aventura, Actiune, SF

Distributie: Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Jamie Bell, Rachel Bilson, Diane Lane

Regizor: Doug Liman [a mai regizat: Reckoning with Torture(2016), Edge of Tomorrow(2014), Fair Game(2010), Mr. & Mrs. Smith(2005), The Bourne Identity(2002)]

Buget: 85.000.000 $
Incasari: 520.000.000 $

Premii:
- Choice Movie Actress: Action Adventure (Rachel Bilson), Teen Choice Awards, 2008

Nota Gealapa: 6.75
Metascore: 35/100

Un adolescent cu capacitatea de a se teleporta se trezeste in mijlocul unui razboi antic intre cei asemenea lui si cei care incearca sa ii extermine.

Cred ca principala problema a filmului este durata prea mica. propune cateva concepte interesante, dar nu a existat timp suficient pentru ca personajele si unele actiuni sa fie explicate si dezvoltate suficient. te lasa sa ghicesti destul de mult. Din punct de vedere tehnic arata destul de bine, dar fara o poveste solida in sparte se pierde mult potential. Ramane un film pentru adolescente aflate la pubertate si cam atat.

Distributia este asa si asa. In afara de Samuel L. Jackson nu prea mai sunt alte nume cu adevarat importante si nimeni, nici macar el, nu a oferit vreo interpretare demna de tinut minte. Era si greu cu un scenariu mediocru. ba chiar as spune ca prestatia protagonistului, Hayden Christiansen a fost cam slabuta. Este pacat si am impresia ca parte din actori au fost inselati sa creada ca iau parte la un proiect bun, asa cum s-a intamplat si cu foarte multi spectatori platitori.

Deznodamantul a lasat destul loc pentru un sewuel, dar daca in opt ani acesta nu a aparut, mi-e greu sa cred ca va mai aparea vreodata si asta ne spune destule. Daca vreti sa vedeti acest film nu va ramane decat sa va luati un castron de popcorn si sa va bucurati de efectele speciale, pentru ca sunt singurl lucru bun din film. Trailer:


vineri, 13 ianuarie 2017

L.A. Confidential (1997)

Gen: Thriller, Crima, Mister

Distributie: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger

Regizor: Curtis Hanson [a mai regizat: Chasing Mavericks(2012), To Big to Fail(2011), Lucky You(2007), In Her Shoes(2005), 8 Mile(2002)]

Buget: 35.000.000 $
Incasari: 183.000.000 $

Filmul a obtinut 86 de premii, printre care:
- Best Actress in a Supporting Role (Kim Basinger), Academy Awards, USA 1998
- Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published, Academy Awards, USA 1998
- Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture (Kim Basinger), Golden Globes, USA 1998
- Best Editing, BAFTA Awards, 1998
- Best Sound, BAFTA Awards, 1998

Nota Gealapa: 8.45
Metascore: 90/100

Pe masura ce coruptia creste in LA-ul ailor '50, trei politisti - unul intepat, unul brutal si altul fara scrupule -, investigheaza o serie de crime, fiecare incercand sa aduca dreptatea in felul sau.

Banuiesc ca asta este unul din filmele care se preda la scoala de facut filme. Cu un buget decent, cu o intriga nu foarte spectaculoasa, dar cu un scenariu bunicel si mainile unui regizor priceput, a iesit un film structurat exact asa cum trebuie, care creeaza suspans de la inceput si il mentine pana la final. Personajele sunt dezvoltate foarte bine si ajungi sa il iubesti si sa il urasti pe acelasi de mai multe ori. Atmosfera retro este si ea reprodusa foarte bine.

Distributia este un fel de "all star" format din actori solizi, care si-au demonstrat de-a lungul timpului capacitatile si care au colaborat perfect aici. Nu exista prestatii mai bune sau mai slabe. Chiar se simte ca au lucrat ca o echipa pentru un scop comun pe care l-au si atins.

Filmul prezinta o lume nu foarte indepartata de ce se intampla in vremurile respective, pentru ca din cat m mai citit si eu, in acea epoca granita dintre bine si rau era extrem de fina. Este genul acela de film dupa care ramai mut de uimire cateva minute bune. Este un clasic si trebuie sa faca parte din colectia oricarui cinefil care se respecta. Trailer:


joi, 12 ianuarie 2017

Kingdom of Heaven (2005)

Gen: Razboi, Drama

Distributie: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Martin Hancock, Michael Sheen

Regizor: Ridley Scott [a mai regizat: The Martian(2015), Exodus: Gods and Kings(2014), The Counsellor(2013), The Vatican(2013), Prometheus(2012)]

Buget: 130.000.000 $
Incasari: 403.000.000 $

Premii: 
- Best European Actor (Orlando Bloom), European Film Awards, 2005
- Outstanding Original Score, Satellite Awards, 2005
- Outstanding Supporting Visual Effects in a Motion Picture, Visual Effects Society Awards, 2006

Nota Gealapa: 7.60
Metascore: 63/100

Balian din Ibelin calatoreste la Ierusalim in timpul cruciadelor din secolul XII, unde ajunge sa fie singurul protector al orasului si poporului.

As spune despre acest film ca este aproape sa devina un clasic. L-am mai vazut candva demult, dar a fost o placere sa il revad. Nu vreun Sergiu Nicolaescu, dar Ridley Scott ne demonstreaza ca stapaneste si arta filmelor de razboi. Varianta oficiala are vreo doua ore si douazeci de minute; eu am vazut varianta regizorului acre are trei ore si am savurat fiecare minut. Drama, mesaj puternic, scenariu bun filmul are cam de toate.

Distributia este si ea foarte buna, de la cel ami mic pana la cel mai important rol. In plus, m-a facut sa ma intreb "unde dracu a disparut Orlando Bloom?". Nu imi aduc aminte sa il fi vazut in ceva important recent. In filmul asta are o interpretare foarte buna. Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu Eva Green. Este pacat de talentul aratat de ambii aici.

Cinematografia este excelenta; filmul arata impecabil din punct de vedere vizual. Scenariul nu este o revelatie de coerenta si coeziune, dar este suficient de bun cat sa functioneze pentru acest film. Scott a ales sa se departeze de adevarul istoric si sa se concentreze pe divertisment, iar eu nu am nimic impotriva acestui lucru. Bineinteles ca asta vine la pachet cu lucruri ca un erou principal care in 15 minute se transforma dintr-un fierar naiv, intr-u cavaler maestru in manevrarea sabiei, dar asta este. Trailer:


miercuri, 11 ianuarie 2017

Kingsglaive: Final Fantasy XV (2016)

Gen: Animatie

Distributie: Aaron Paul, Lena Headey, Sean Bean, Adrian Bouchet, Liam Mulvey

Regizor: Takeshi Nozue [a mai regizat: Final Fantasy VII: Advent Children(2005)]

Incasari: 1.000.000 $

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 35/100

Regele Regis, care conduce taramul Lucis, isi conduce armata pentru a-si proteja regatul impotriva imperiului Niflheim, care planuieste sa fure cristalul care da magia si puterea taramului Lucis.

Filmul face parte dintr-o franciza de care nu am auzit pana acum, care la randul ei se trage dintr-un serial tv si el tot animat si pe care nu am de gand sa o vad decat daca dau de ea intamplator. Cred ca este si un joc video cu acest subiect.  Filmul are sens si fara restul seriei, dar propune o lume haotica, o actiune la fel de haotica si greu de urmarit si o animatie impresionanta pe alocuri, dar si dezamagitoare in unele momente.

Distributia este cam de mana a doua, dar acest lucru nu prea conteaza intr-o animatie. Ce conteaza este ca miscarea buzelor personajelor animate nu prea se potriveste cu sunetul. Decalajul este sesizabil destul de des, lucru care in alte animatii nu prea se intampla.

Facand abstractie de micile detalii ratate, animatia arata excelent in cea mai mare parte. Sunt destule scene in care uiti ca ai in fata o animatie si ai senzatia ca te uiti la un film clasic. Intriga este complicata, dar din ce m-am documentat, este un lucru normal pentru aceasta serie. Deznodamantul nu m-a satisfacut, dar banuiesc ca urmeaza inca o continuare. Daca va pica in mana nu il dati la o parte. Trailer:


marți, 10 ianuarie 2017

Inside Man (2006)

Gen: Thriller, Drama

Distributie: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Chritopher Plummer, Willem Dafoe

Regizor: Spike Lee [a mai regizat: Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall(2016), Chi-Raq(2015), Da Sweet Blood of Jesus(2014), Oldboy(2013), Bad 25(2012)]

Buget: 45.000.000 $
Incasari: 388.000.000 $

Premii:
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2007
- Best Director (Spike Lee), Black Movie Awards, 2006
- Best Director (Spike Lee), Black Reel Awards, 2007
- Outstanding Directing in a Feature Film/Television Movie - Comedy or Drama (Spike Lee), Image Awards, 2007

Nota Gealapa:  7.85
Metascore: 76/100

Un detectiv, un spargator de banci si un broker puternic, incep un joc al negocierilor, dupa ce jaful genial al criminalului escaladeaza intr-o luare de ostatici.

Aveam chef de un thriller bun si acest film a fost exact ce trebuia. Fara prea multe briz-brizuri reuseste sa creeze tensiune si creeaza o falsa senzatie de privizibilitate, pentru ca apoi sa ofere un deznodamant neasteptat. Desi dureaza doua ore, nu am simtit cum a trecut timpul. Mereu a aparut o rasturnare de situatie care sa imi tina mintea ocupata. Cu un buget mediu si fara sa abuzeze de scene de actiune si efecte speciale, sarcina grea a cazut pe umerii regizorului, iar Spike Lee a acceptat provocarea si a dus-o la capat foarte bine.

Distributia este si ea foarte buna pentru un astfel de film. Daca ai un scenariu decent care trebuie pus in valoare de actori, ii dai un personaj lui Denzel Washington si jumatate din treaba este facuta. Ramane ca cei din rolurile secundare sa nu strice ce construieste el si nu se intampa asta aici. Si Clive Owen, si Chritopher Plummer, si Jodie Foster si toti ceilalti au avut prestatii bune. Bine, lui Owen nici nu o-a fost prea greu avand in vedere ca in 90% din timp fata i-a fost acoperita.

Fie ca va place astfel de filme sau nu, Spike Lee este un regizor excelent, a carui munca merita sa o vedeti. Inca un punct forte este ca nu are deloc scene inutile.  La intervale bine calculate filmul propune si umor, ca sa scoata din starea de tensiune un public aflat pe marginea scaunului muscandu-si buzele. Majoritatea scenelor in care s efac interogatorii au fost improvizate. E greu sa mai spun multe lucruri fara sa va ofer un spoiler, as aca va invit sa il vedeti. Trailer:


Goosebumps (2015)

Gen: Aventura, Comedie

Distributie: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Ryan Lee, Amy Ryan

Regizor: Rob Letterman [a mai regizat: Gulliver's Travels(2010), Monsters vs. Aliens(2009), Shark Tale(2004)]

Buget: 58.000.000 $
Incasari: 290.000.000 $

Nota Gealapa: 6.50
Metascore: 60/100

 Un adolescent face echipa cu fiica autorului horrorR.L. Stine dupa ce demonii imaginari ai acestuia sunt eliberati in orasul Madison, din Delaware.

Acesta este un film de groaza pentru copii mici, dar un excelent film de familie pentru toata lumea. Nu este nici pe departe un film perfect, dar are suficiente parti bune ca sa fie agreabil. Multe efecte vizuale, majoritatea decente, lucrua dmirabil avand in vedere ca bugetul nu a fost chiar urias. Povestea nu este originala si putem gasi destule filme in trecut de unde putem banui ca s-au inspirat scenaristii. CHiar daca este destul de previzibil, filmul reuseste sa ramana suficient de palpitant incat sa nu plictiseasca.

Distributia este poate cel mai mare minus cu care se confrunta. Nu a reusit sa atraga nici un nume cu adevarat mare. Cel mai important dintre ele este enervantul Jack Black, care spre lauda lui are aici o prestatie aproape tolerabila. Nici de la membrii mai tineri ai distributiei nu am vazut vreo interpretare care sa ma impresioneze. Cel ami mult s-a apropiat Odeya Rush, cu o prestatie decenta.

Filmul are la baza un serial aparut in anul 1995, in care fiecare episod avea in prim-plan unul din monstrii prezenti aici. In acest context intriga s-ar putea sa capete putin sens, fara a deveni originala. Nu e un film care a adunat premii, dar merita respect si cred ca merita vazut. Trailer:


luni, 9 ianuarie 2017

Inside Out (2015)

Gen: Animatie, Comedie

Distributie: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black, Phyllis Smith, Richard Kind

Regizor: Pete Docter [a mai regizat: Up(2009), Monsters, Inc.(2001)]

Buget: 175.000.000 $
Incasari: 1.796.000.000 $

Filmul a obtinut 93 de premii, printre care:
- Best Animated Feature Film of the Year, Academy Awards, USA 2016
- Best Animated Feature Film of the Year, Golden Globes, USA 2016
- Best Animated Film, BAFTA Awards, 2016
- Best Stereography - Animated, 3D Creative Arts Awards, 2016
- Best 3D Feature - Animated, 3d Creative Arts Awards, 2016

Nota Gealapa: 8.30
Metascore: 94/100

Dupa ce tanara Riley se muta din Midwest, la San Francisco, emotiile ei - Bucuria, Teama, Furia, Dezgustul si Tristetea - au un conflict despre cum este mai bine sa se adapteze la noul oras, oua casa si noua scoala.

Era timpul sa apara o animatie care sa ridice din nou standardele, iar aceasta este cel putin de nivelul Toy Story. Este proaspata, originala si cu un mesaj puternic. Nu este atat de mult pentru toata familia, ci mai mult orientata catre copii, dar nu pot sa spun ca nu am gasit-o amuzanta sau palpitanta. E drept, probabil fara 3D nu ar fi fost atat de apreciata, dar va fi greu sa apara prea curand ceva de acest nivel, iar socul este cu atat mai mare ca nimic nu anunta ca acesta sa fie un film atat de bun.

Disributia nu este impresionanta deloc, dar cumva chimia dintre ei si vocile s-au potrivit perfect, completand perfect un tablou memorabil. Este poate primul film in care nu am ce sa-i reprosez lui Amy Poehler, mai ales ca nu i-am vzut fata enervanta.

Avand in vedere ca este un film pentru copii pana la urma, subiectele abordate sunt extrem de complexe si curajoase, dar cred ca forma in care sunt transmise a fost aleasa foarte inspirat. Atat de preocupati au fost sa creeze o experienta, incat in functie de tara, visele pe care protagonista le are cu ochii deschisi sunt fie despre hockey, fie despre fotbal. Il recomand cu incredere si sunt curios cum va arata sequelul. Filmul a avut prea mult succes ca sa nu se incerce inca un tun financiar cu o continuare. Trailer:




duminică, 8 ianuarie 2017

Joker Game (2015)

Gen: Thriller

Distributie: Kazuya Kamenashi, Yȗsuke Iseya, Kyoko Fukada, Richard Shelton, Jasper Bagg

Regizor: Yȗ Irie [a mai regizat: Confession of Murder(2017), The Sun(2016), Hibi Rock: Puke Afro and the Pop Star(2014), Brutus' Heart(2011), Ringing in Their Ears(2011)]

Premii:
- Most Popular Film, Nikkan Sports Film Awards, 2015

Nota Gealapa: 3.65

In Japonia, locotenent-colonelul Yuki recomanda infiintarea scolii pentru spioni "D Kikan".

Stiu ca japonezii se pricep sa faca filme, dar asta este o copie ieftina a unui James Bond din anii '90. Coloana sonora este oribila, povestea foarte slaba si cinematografia stangace. Am aflat cu ocazia asta cum arata un film asiatic de mana a doua. In afara de cateva cascadorii nu am remarcat nimic care sa ma impresioneze, ba chiar as spune ca sunt dezamagit de cat de neclar este acest film.

Distributia nu este chiar rea. Am recunoscut cateva fete din alte filme din partea aia de lume, dar de data asta si actorii au fost in nota filmului. Au exagerat chiar si cu stilul de interpretare japonez. Ma uitam la un film cu spioni si aveam impresia ca vad unul cu samurai. Cel ami rau aspect dintre toate a fost insa partea europeana de distributie. Actorii acre intruchipau personaje britanice sau americane au fost pur si simplu odiosi.

Intirga si personajele sunt foarte superficial si reprezinta doar un pretext ieftin cativa pumni aruncati si doua-trei impuscaturi. As recomanda acesti film cuiva, doar daca are nevoie de o metoda de tortura eficienta. Trailer:


NetFlash.ro la indemana ta!