Gen: Drama
Distributie: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat, Shahab Hoseini, Sarina Farhadi
Regizor: Asghar Farhadi [a mai regizat: Le Client(2016), The Past(2013), About Elly(2009), Fireworks Wednesday(2006), Beautiful City(2004)]
Buget: 500.000 $
Incasari: 50.000.000 $
Filmul a obtinut 78 de premii, printre care:
- Best Foreign Language Film of the Year, Premiile Oscar, USA 2012
- Best Foreign Language Film, Golden Globes, USA 2012
- Special Jury Award, Abu Dhabi Film Festival, 2011
- Best Non-English Language Film, Alliance of Women Film Journalists, 2012
- Best Film, Amazonas Film Festival, 2011
Nota Gealapa: 8.50
Metascore: 95/100
Un cuplu se confrunta cu o decizie grea: sa imbunatateasca viata copilului,lor, mutandu-se in alta tara, sau sa ramana in Iran pentru a avea grija de un parinte bolnav de Alzeheimer, a carui stare se inrautateste.
Daca credeti ca nu exista o societate mai trista decat cea prezentata in filmele romanesti, ar trebui sa vedeti acest film iranian. lasand acest aspect la o parte, avem de a face cu un film foarte bun, care transmite o cantitate impresionanta de emotii. Intriga este originala si se transforma intr-o poveste sensibila in care nu mai stii de partea cui sa te pozitionezi. ajungi sa empatizezi cu toate personajele. As spune ca Oscarul pe care acest film l-a castigat este pe deplin meritat. Se pare ca daca nu te afli la Hollywood, poti sa faci filme bune si cu bani putini.
Imi inchipui ca membrii distributiei sunt crema cinematografiei iraniene. este primul film produs in aceasta tara pe care il vad, asa ca nu am de unde sa stiu. Pot doar sa remarc cateva prestatii foarte bune. Peyman Moaadi are un personaj extrem de complex pe care l-a interpretat magistral. Nu stiu cum sa apreciez insa, partea feminina a distributiei. nu imi dau seama daca atitudinea lor din film este atat de credibila datorita talentului actoricesc, sau este atat de naturala pentru ca au fost crescute intr-o astfel de societate.
Cu ocazia acestui film am descoperit si un regizor interesant, pe Asghar Fardi, care pare sa fie obsedat de conceptul de dreptate, care are cateva film bune la activ si pe cu a carui munca o sa ma pun la curent in viitor. Desi nu se mentioneaza acest lucru, as putea paria ca exista o poveste reala care a stat la baza filmului, pentru ca o poveste atat de complicata, haotica pe alocuri, cu atatea evenimente este greu de nascocit. La aspecte negative as mentiona inca un lucru pe care il are in comun cu filmele romanesti: un final ambiguu care te lasa pe tine sa iti imaginezi ce s-a intamplat.
Este inclus pe lista lui Steven Schneider de 1001 filme pe care sa le vezi inainte sa mori, este primul film iranian care a castigat un Oscar(aspect mentionat o singura data in presa iraniana) sau un Urs de Aur si primul din istorie care castiga trei Ursi de Aur. Trebuie bifat neaparat. Trailer:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu