marți, 9 august 2016

Good Bye Lenin! (2003)

Gen: Drama

Distributie: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas

Regizor: Wolfgang Becker [a mai regizat: Ich und Kaminski(2015), Deutschland 09 - 13 kurze Filme zur Lage der Nation(2009), Bem-Vindo a Sao Paulo(2004), Das Leben ist eine Baustelle.(1997), Kinderspiele(1992)]

Buget: 4.800.000 euro
Incasari: 119.000.000 $

Filmul a obtinut 32 de premii, printre care:
- Film-National, Bambi Awards, 2003
- Audience Award, Bavarian Film Awards, 2004
- Blue Angel, Berlin International Film Festival, 2003
- Best Non-American Film (Bedste ikke-amerikanske film), Bodil Awards, 2004
- Capri European Film Award, Capri, Hollyywood 2003

Nota Gealapa: 7.95
Metascore: 68/100

In 1990, pentru a-si proteja mama proaspat iesita din coma de un soc fatal, un tanar trebuie sa ii ascunda faptul ca Germania de Est, asa cum o cunostea ea, a disparut.

Acest film are una din cele mai originale intrigi pe care le-am vazut. Povestea este atat de buna, incat ajungi sa nici nu iti mai dai seama ca se vorbeste in dizgratioasa limba germana sau ca se intinde pe doua ore. Dialogurile sunt excelente si exista destul umor de amar de calitate, atat verbal cat si vizual. Nu avem efecte, nu avem batai si nu avem sex; avem doar sensibilitate si iubire. Atata iubire, ca sigur o sa va apra o lacrima la un moment dat.

Distributia il are in prim-plan pe Daniel Bruhl, un actor care mie imi place si care are o prestatie bunicica si aici. Chulpan Khamatova are si ea o interpretare foarte credibila si o compatibilitate foarte buna cu Bruhl. De altfel, mai toate interpretarile au fost bune, sau macar suficient de bune pentru a nu iesi in evidenta in mod negativ.

Scenariul este inteligent, dar accesibil tuturor. atat de accesibil ca nici un adolescent cu ADHD o sa il inteleaga si cu toate astea nu este superficial. Filmul este inspirat intr-o mica masura de ultimii doi ani din viata lui I.V. Lenin, care a trait izolat,a semena unui personaj din film. Cu justificarea ca ii protejeaza sanatatea, Joseph Stalin ii trimitea ziare in care erau cenzurate zbaterile politice ale vremii. Si acesta se afla pe lista celor 1001 filme pe care trebuie sa le vedeti inainte sa muriti, a lui Steven Schneider, asa ca vizionare placuta. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!