joi, 28 aprilie 2016

The Mill and the Cross (2011)

Titlu original: Mlyn i krzyz

Gen: Istoric

Distributie: Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling, Joanna Litwin, Dorota Lis

Regizor: Lech Majewski [a mai regizat: Onirica(2014), Blood of a Poet(2007), The Garden of Earthly Delights(2004), Angelus(2000), Wojaczek(1999)]

Incasari: 2.000.000 $

Filmul a obtinut 10 premii, printre care:
- Best Production Design, International Cinephile Society Awards, 2012
- Best Costume Design (Najlepsze Kostiumy), Polish Film Awards, 2012
- Best Production Design (Najlepsza Scenografia), Polish Film Awards, 2012
- Best Production Design, Polish Film Festival, 2011
- Best Costume Design, Polish Film Festival, 2011

Nota Gealapa: 7.05
Metascore: 80/100

Filmul are in prim-plan un grup restrans din cele 500 de personaje ale tabloului "Procesiunea Calvarului"(1564), al lui Bruegel. Tema suferintei lui Iisus este adusa in vremea persecutiei religioase din Flandra, in anul in care a fost pictat tabloul.

Intr-o saptamana in care pe toate posturile de televiziune ruleaza clasicile filme cu Iisus, am considerat oportun sa aleg un proiect mai special. Asa am ajuns la acest film polonez. Este singurul film pe care il stiu care are la baza un tablou si nu o carte, deci nu putem acuza pe nimeni de lipsa de originalitate. Practic, tot filmul ni se explica aceasta opera a lui Bruegel. Culmea este ca nu a fost atat d eplictisitor pe cat m-am asteptat.

Distributia este surprinzatoare pentru un film polonez. Era vital ca intr-un film cu atat de putine replici, acestea sa nu fie irosite, asa ca s-au ales actori experimentati, iar Rutger Hauer si Charlotte Rampling au fost alegerile potrivite. Ambii dau filmului doza de sensibilitate si emotie de care avea nevoie, fiind atat de static.

Asadar, The Mill and the Cross este un tablou, deci nu cine stie ce intriga, dar va asigur ca nu este ca nici un film pe care l-am vazut (si am vazut cateva). Argumentul superficialitatii va fi probabil ca urmarind acest film este ca si cum ai urmari un tablou cum se usuca, dar va sigur ca veti avea parte de ceva mai mult de atat.  Au mai fost filme care au avut ca inspiratie picturi celebre, dar presupuneau circumstantele si povestile care au dus la realizarea respectivelor opere, ori acesta pretinde ca ne arata doar tabloul si cum a fost pictat.  Nu sunt un mare fan al picturii, tocmai pentru ca, iata, dureaza 90 de minute sa explici un tablou, dar in schimb, sunt un fan al originalitatii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!