Gen: Istoric
Distributie: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Corinna Harfouch, Juliane Kohler
Regizor: Oliver Hirschbiegel [a mai regizat: Elser(2015), Diana(2013), Five Minutes of Heaven(2009), The Invasion(2007), Ein ganzgewohnlicher Jude(2005)]
Buget: 13.500.000 euro
Incasari: 106.000.000 $
Filmul a obtinut 21 de premii, printre care:
- Best Foreign Feature Film (Årets utenlandske kinofilm), Amanda Awards, Norway 2005
- Film-National, Bambi Awards, 2004
- Audience Award, Bavarian Film Awards, 2005
- Best Actor (Bruno Ganz), Bavarian Film Awards, 2005
- Best Non-American Film (Bedste ikke-amerikanske film), Bodil Awards, 2006
Nota Gealapa: 8.50
Metascore: 82/100
Traudl Junge, ultima secretara a lui Adolf Hitler, povesteste ultimele zile ale dictatorului, petrecute in buncarul sau la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Nici nu stiu de unde sa incep cu acest film. A fost o surpriza totala. Doua ore si jumatate care au trecut pe nesimtite. Prima calitate ar fi ca nu este un film american. In plus, este un film nemtesc despre nazism. Cate astfel de filme cunoasteti? Exact. Nu va asteptati sa fie o poveste impaturita frumos. Mi s-a parut destul de sincer si pana la urma adevarul cel mai aproape de adevar este chiar la sursa. Daca au fost necesare doua ore si jumatate pentru ultimele zile ale lui Hitler si tot nu cred ca au fost acoperite toate amanuntele, tind sa cred ca este nevoie de un serial intins pe cateva sezoane pentru a acoperi toata perioada nazista.
Distributia este compusa din actori foarte importanti ai cinematografiei germane. Ce pot sa spun cu siguranta este ca am vazut cea mai buna interpretare a lui hitler din cate mi-a fost dat sa vad. Dictie, mimica, postura, toate acestea au venit la pachet cu un machiaj excelent care au dus si la o asemanare fizica impresionanta. Acest rol ma va face sa retin numele Bruno Ganz. Din acest film si din interpretarea lui a fost luat si fragmentul din discursul lui Hitler, care este imprastiat pe tot Youtubeul cu diverse subtitrari amuzante. Cu siguranta nu ar fi stralucit la fel de mult, daca nu ar fi fost sustinut corespunzator de colegii sai de platou, care au avut si ei prestatii foarte solide.
Este unul din cele mai impreisonante, deprimante si realistice filme de razboi. De fapt acesta este un film anti-razboi. Este poate cel ami reusit si credibil portret al lui Hitler in zilele sale finale, mult mai uman si care nu se incadreaza in stereotipurile cu care suntem obisnuiti. Cinematografia si scenele de lupta sunt si ele de-a dreptul uluitoare. M-am gandit deseori in timpul filmului cum a reusit aceasta tara a supravietuit haosului, distrugerii si lipsei de autoritate, transformandu-se din nou 60 de ani mai tarziu intr-una din cele mai puternice natiuni din lume. Marturia reala a unui personaj cheie din film face totul cu atat mai impresionant.
Ultimul gand care imi vine in minte este asta: avand in vedere numarulde filme cu si despre comunism nascute in cinematografia romaneasca, va imaginati daca nazismul se intampla in Romania? Aveam cel putin trei filme cu acest subiect in fiecare an, inca doua secole de acum incolo. Trailer:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu