miercuri, 31 decembrie 2014

As Night Comes (2014)

Gen: Drama

Distributie: Luke Baines, Myko Olivier, Evanne Friedmann, Aku Pitt, Kent Harper

Regizor: Richard Zelniker [a mai regizat: Fix(1998)]

Nota Gealapa: 2.25

Un tanar tulburat isi petrece timpul cu un grup de adolescenti proscrisi, cunoscuti in oras pentru infractiunile pe care le comit. Totul scapa de sub control cand farsele lor se transforma in violenta si haos in ajunul Halloweenului.

Daca vreti sa vedeti un film independent, care nu este "mainstream" si care abordeaza probleme sociale atunci acesta este alegerea potrivita. Acest film nu are nimic iesit din comun. Nu are efecte speciale, nu are povesti de dragoste siropoase, nu are scene de sex nu are replici amuzante, are doar o puternica incarcatura emotionala.

Distributia este formata din tineri relativ talentati, care nu ofera interpretari de Oscar dar care se straduiesc si reusesc sa transmita emotii uternice, sa fie credibili si sa reprezinte cu succes o clasa sociala. Sunt sigur ca de unii dintre ei vom mai auzi.

Filmul incearca si reuseste partial sa fie o lectie de viata. Este vorba despre alegerile pe care le facem toti, uneori de bunavoie alteori din necesitate. Se adrseaza tinerilor cu probleme care simt ca nu se potrivesc nicaieri. Probabil ca nu isi va atinge scopul maret de a salva o societate decadenta, dar efortul merita apreciat.


Kite (2014)

Gen: Actiune

Distributie: India Eisley, Jaco Muller, Callan McAuliffe, Samuel L. Jackson, Annabel Linder

Regizor: Ralph Ziman [a mai regizat: Jerusalema(2008), The Zookeeper(2001), Hearts and Minds(1995)]

Nota Gealapa: 5.25
Metascore: 19/100

Cand tatal ei polistist este ucis, o tanara incearca sa obtina razbunarea cu ajutorul aparent fostului partener al tatalui ei.

Inca un film cu un viitor sumbru al omenirii, inca un film submediocru, inca un film cu buget redus care incearca fara succes sa para un blockbuster. Din pacate superficialitatea scenariului si previzibilitatea fac din acest film unul foarte usor de uitat.

Distributia il are pe Samuel L. Kackson, care nu ami este la prima tinerete si care nu mai are aceeasi motivatie ca altadata. Din acest motiv presatatia lui, desi nu este cea mai slaba, nu este nici una memorabila si acest personaj nu va deveni definitoriu pentru cariera lui. Probabil apare in acest film ca sa ajute un prieten. Protagonista, India Eisley, este doar draguta si cam atat.

Concluzia este ca avem un filmulet de actiune inspirat dintr-un desen animat manga. Daca vreti sa il gasiti agreabil nu incepeti sa analizati intriga si personajele pentru ca veti pierde orice sansa sa va mai placa.  Initial, regizorul filmului a fost David R. Ellis, dar la jumatatea filmarilor acesta a fost gasit mort in camera sa de hotel. Ulterior, a fost inlocuit cu Ralph Ziman. Trailer:


The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Gen: Actiune

Distributie: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Colm Feore

Regizor: Marc Webb [a mai regizat: The Amazing Spider-Man(2012), (500)Days of Summer(2009)]

Buget: 200.000.000 $
Incasari: 1.514.000.000 $ (pana acum)

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 53/100

Oscorp ameninta din nou New Yorkul si depinde doar de Omul Paianjen sa salveze orasul pe care a jurat sa il protejeze dar si pe cei dragi lui.

As fi crezut ca dupa atatea filme cu Spider Man sa fiu lictisit de acest personaj si sa nu mai imi placa filmele cu acest subiect, cu atat mai putin acesta care dureaza mult peste doua ore. Cumva producatorii francizei reusesc sa pastreze filmul distractiv si publicul, incluzandu-ma aici si pe mine, interesat. Desi in primele minute ai senzatia ca urmaresti un desen animat, te obisnuiesti repede cu imaginea din film si te bucuri apoi de niste efecte speciale cu adevarat superbe. Acesta este si punctul forte al filmului.

Distributia nu este rea, dar nu este nici cea mai buna posibila. Avem de a face cu cel mai putin credibil spider-man de pana acum. Il preferam pe Tobey Maguire, pe care oricum nu il gaseam potrivit pentru acest rol. Nici Jamie Foxx nu are cea mai buna prestatie a sa. Din fericire, in distributie exista si Emma Stone, care este pur si simplu superba si care a contribuit chiar si la parti din scenariu.

Bineinteles ca ami urmeaza cel putin inca un sequel. Mi-ar placea ca o parte importanta a bugetului urias pe acre il va avea sa fie directionata catre alegerea unor actori mai competenti. Trbuie sa fii sau sa fi fost la un moment dat un fan al personajului principal ca sa savurezi acest film cum trebuie si sa inchizi ochii la unele lucrui. In caz contrar, s-ar putea sa il opresti dupa numai o ora din cauza intrigii absurde, a prestatiei actorilor sau alte cateva motive. Filmul a fost filmat in intregime in New York, devenind cel mai costisitor film produs vreodata acolo.

La capitolul informatii interesante, trebuie sa stiti ca in timpul unei scene in acre omul paianjen se schimba de costum in camera sa, o sa vedeti pe perete un poster negru pe care scrie The Ramones. Aceasta formatie a inregistrat o versiune punk a cantecului din filmul Spider-Man in 1967. Trailer:


marți, 30 decembrie 2014

The Coed and the Zombie Stoner (2014)

Gen: Comedie

Distributie: Catherine Annette, Grant O'Connell, Jamie Noel, Aaron Caleb, Dora Pereli

Regizor: Glenn Miller [a mai regizat: Santa Claws(2014), The Bell Witch Haunting]

Nota Gealapa: 3.75

Cand o studenta tocilara se indragosteste de un zombie, este doar o chestiune de timp ana cand o apocalipsa zombie se dezlantuie asupra campusului universitar. Aparent "iarba" este leacul care transforme zombie inapoi in oameni.

"Groaznic" este cuvantul cel mai potrivit pentru a descrie acest film. Singurul lucru cu care am ramas dupa ce l-am vazut, este o migrena. Nici nu are rost sa enumar lucrurile care nu sunt in regula la acest film, pentru ca este gresit in totalitate. Pana si nuditatea excesiva cu care au incercat sa compenseze lipsa de orice, este de proasta calitate. Singurul aspect pozitiv legat de acest film este ca ne ofera inca o imagine asupra anumitei parti din societatea americana.

Uitati-va foarte atenti la membrii distributiei si bucurati-va de fie care minut in care ii vedeti pe ecran si de tentativele lor patetice de a interpreta, entru ca, cel mai probabil, este si ultima data cand ii veti vedea. De la mic la mare si de la tanar la batran, acesti inconstienti care au acceptat sa participe la acest asa zis proiect, si-au ingropat carierele pe care nu le aveau.

Singura intrebare pe acre o am este ce si act au fumat cei care au scris acest scenariu. Cred ca seara respectiva cand le-a venit ideea si au inceput sa o puna pe hartie a fost mai amuzanta decat intregul film. Trailer:


Butterfly on a Wheel (2007)

Gen: Drama

Distributie: Pierce Brosnan, Maria Bello, Gerard Butler, Claudette Mink, Desiree Zurowski

Regizor: Mike Barker [a mai regizat: A Good Woman(2004), To Kill a King(2003), Lorna Doone(2000), Best Laid Plans(1999), The James Gang(1997)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 29.700.000 $

Nota Gealapa: 7.30

Dinamica perfecta a unei familii este distrusa de lanul brutal de eficient al unui rapitor.

Filmul este destul de bun si cred ca daca ar fi beneficiat de o promovare mai buna ar fi putut fi unul din acele filme despre care stii imediat daca le-ai vazut sau nu atunci cand le auzi titlul si nu e nevoie sa iti mai pui intrebari suplimentare. Povestea este destul de originala iar scenariul este bine scris. Starea de tensiune este prezenta in ermanenta iar actiunea nu devine revizibila deloc. Mai mult, inainte de deznodamant totul ia o turnura complet neasteptata care pune tot filmul intr-o alta perspectiva.

Distributia este excelenta. Avem parte de doua nume uriase in industrie care, desi nu fac niste roluri memorabile, experienta si talentul lor le-a permis sa aiba totusi interpretari bunicele si sa isi faca personajele credibile. Prestatia Mariei Bello este moscilanta. Enervanta si isterica la inceput, dar foarte buna in a doua parte a filmului.

Din cand in cand, masinaria uriasa a Hollywoodului produce cate un filmulet simplu care se dovedeste a fi cel putin la fel de bun  ca blockbusterul din anul respectiv. Cred ca este si cazul Butterfly on a Wheel. Nu are explozii impresionante, urmariri de masini coplesitoare sau orice altceva de genul asta. Are o poveste buna cu un scenariu excelent, la pachet cu o distributie foarte buna care pune in valoare personajele. Spre deosebire de alte thrillere, aici nu dureaza o vesnicie pana ti se explica intriga si pana esti pregatit pentru ce va urma. ur si simplu se intampla lucruri. Trailer:


luni, 29 decembrie 2014

Speak (2004)

Gen: Drama

Distributie: Kristen Stewart, Elizabeth Perkins, Dick Hagerman, Allison Siko, Steve Zahn

Regizor: Jessica Sharzer [aflata la primul lungmetraj]

Buget: 1.000.000 $

Premii: 
- Best Narrative Feature (Jessica Sharzer), Woodstock Film Festival, 2004

Nota Gealapa: 7.85

Dupa o trauma suferita in timpul vacantei de vara, o tanara alege ca in primul an de liceu sa nu vorbeasca cu nimeni. Straduindu-se cu scoala, prietenii si familia, trebuie sa gaseasca curajul sa vorbeasca cu cineva despre ce i s-a intamplat.

Acest film m-a facut sa ma simt ca atunci cand gaseam in ouale Kinder o jucarie care imi placea. Nu stiam la ce sa ma astept, dar am dat pesteun film cu liceeni atipic si o poveste destul de originala si bine scrisa. Ce ma face sa fiu si mai impresionat este bugetul extrem de mic pentru un film din state. Am vazut filme din Romania care au avut acest buget.

Distributia mi-a dat o palma morala, pentru ca in rolul rincipal este Kristen Stewart, frigida Hollywoodului, din partea careia nu credeam ca o sa vad vreodata vreo urma de talent si care in acest film se descurca foarte bine. In apararea mea, interpreteaza o fata care nu prea se descurca cu cuvintele si alege sa fie muta si al carei ume de failie este Sordino (tacuta). Este probabil singura ipostaza in care se descurca si poate impresiona.

In ciuda notei mari pe care am acordat-o, nu va atseptati la o capodopera care sa devina obiect de studiu la cursurile de cinematografie de pe intreg mapamondul. Nota mea a fost influentata demai multe circumstante, printre care bugetul aproape inexistent si regizoarea debutanta. Este totusi o drama solida care te face sa empatizezi cu personajul principal si sa ai un sentiment de mila pe tot parcursul filmului. Ma astept ca fanii Twilight  sa isi puna acest film la loc de cinste in colectia personala.

Cu acest rol Kristen Stewart a obtinut prima ei nominalizare la Sundance Film Festival. In film este o scena in care se produce un viol, dar in timpul filmarilor Kristinica a descoperit ca este alergica la iarba si ca ii produce iritatii pe piele, astfel scena a fost mutata intr-o masina. Trailer:


duminică, 28 decembrie 2014

Sex After Kids (2013)

Gen: Comedie

Distributie: Paul Amos, Shannon Beckner, Katie Boland, Kristin Booth, Jay Brazeau

Regizor: Jeremy Lalonde [a mai regizat: The UNtitled Work of Paul Shepard(2010)]

Premii:
- Outstanding Performance - Female (Amanda Brugel), ACTRA Awards, 2014
- Best Direction - Film, Canadian Comedy Awards, 2014
- Best Writing - Film, Canadian Comedy Awards, 2014

Nota Gealapa: 5.65

Mai multe cupluri din medii sociale diferite se straduiesc sa mentina o viata sexuala activa confruntandu-se in acelasi timp cu greutatile cresterii unui copil.

Filmul este mult prea nisat pentru a se bucura de un succes real. Singurii care ar putea empatiza sunt parintii acre au intampinat ceva dificultati in perioada imediat urmatoare nasterii copiilor lor. Nefiind in publicul tinta, am gasit acest film destul de plictisitor. Spre final filmul devine chiar amuzant, dar este prea putin, prea tarziu. Cred ca este primul film cu sex, adulter si lesbiene care imi displace.

Distributia are cateva nume cunoscute, dar scenariul propune atatea povesti separate incat personajele nu sunt deazvoltate suficient si nici un actor nu are suficient timp de ecran incat sa produca o interpretare notabila. Din punct de vedere al interpretarii sunt momente bune in care s-a vazut compatibilitatea dintre parteneri si altele mai putin bune, dar datorita motivelor enumarate mai sus, este imposibil sa remarcam pe cineva.

Daca urmariti emisiunea de televiziune Lost Girl, in primul rand nu mai spuneti la nimeni si in al doilea rand o sa gasiti in acest film trei nume prezente si acolo. Din pacate partea buna si amuzanta a filmului vine prea tarziu si dureaza prea putin astfel ca pana la acel moment, daca nu ati adormit, s-ar putea deja sa nu mai vreti sa faceti copii niciodata.



Out of the Furnace (2013)

Gen: Drama

Distributie: Christian Bale, Casey Affleck, Zoe Saldana, Woody Harrelson, Willem Dafoe

Regizor: Scott Cooper [a mai regizat: Crazy Heart(2009)]

Premii:
- Top 10 Films (locul9), African-American Film Critiscs Association Awards, 2013
- Best Debut and Second Film Award (Scott Cooper), Rome Film Fest, (2013)

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 63/100

Cand un barbat dispre in mod misterios si politia pare sa nu reactioneze suficient de repede, fratele acestuia mai mare decide sa isi faca singur dreptate.

Nu se pot spune prea multe despre acest film. Este bunicel, dar ramai cu senzatia ca ar fi putut fi mult mai bun. Foarte intens pe alocuri dar extrem de plictisitor in alte momente. Nu stiu de ce aveam asteptari oarte mari de la el. Regizorul nu este foarte experimentat si asta se observa destul de des in timpul filmului iar lipsa efectelor speciale nu este compensata de nimic altceva. Nu stiu de ce aveam asteptari foarte mari de la acest film. 

Cred ca de vina pentru acest lucru este distributia care este o adevarata colectie de vedete. Cand ai atatea nume uriase te asteti sa vezi un spectacol memorabil. Din pacate, actorii din acest film au restatii de parca l-au facut ca indeplineasca o norma... un numar minim de minute pe ecran. Singurii care sunt mai rasariti sunt Woody Harrelson, cu care am inceput sa ma obisnuiesc sa il vad interpretand rednecksi si Christian Bale care a fost si el destul de credibil.

Atmosfera filmului este mult prea sumbra si deprimanta si parca de la inceput nu iti ofera nici un fel de speranta sa vezi vreun lucru pozitiv. Desigur, partea buna cand ai atatea vedete pe mana, este ca indiferent ce faci nu ai cum sa o dai in bara chiar de tot, astfel ca filmul nu este un esec total si cele doua ore sunt destul de suportabile.


sâmbătă, 27 decembrie 2014

Sharknado 2: The Second One (2014)

Gen: Thriller

Distributie: Ian Ziering, Tara Reid, Vivica A. Fox, Mark McGrath, Kari Wuhrer

Regizor: Anthony C. Ferrante [a mai regizat: Sharknado(2013), Hansel & Gretel(2013), Headless Horseman(2007), Boo(2005)]

Nota Gealapa: 4.40

Un fenomen meteorologic ciudat isi dezlantuie furia asupra New Yorkului, dezlantuind o tornada cu rechini asupra oamenilor si monumentelor celebre. Numai eroii din primul film pot salva situatia din nou.

Acest  sequel este mai prost decat rimul film din serie s pprin urmare utin mai bun. Nu are nici o logica ce sun? Sa incerc sa ma fac inteles. Primul film a fost atat de prost incat a devenit viral si foarte la moda. Prin urmare asteptarle de la al doilea film presupuneau efecte vizuale mai proaste, scene mai absurde si interpretare artistica mia penibila. Producatorii s-au conformat si au ofeit publicului exact ce astepta, astfel ca avem de a face cu un film revoltator, absurd dar care va fi o placere vinovata pentru multa lume.

Distributia este si ea, culmea, mai buna decat in in primul film. Pentru ca acest nume este foarte la moda, mai multi actori s-au incumetat sa faca parte di acest proiect. Nu putem vorbi de calitati actoricesti. Absolut toata lumea s-a lasat purtata de val si s-au intrecut parca entru remiul de cea mai proasta interpretare.

Mi se are ca aceasta franciza poate dura ani de zile timp in care sa vedem toate orasele americii atacate de acesti recini ucigasi din cer. Spre deosebire de primul film, acesta nu se ia chiar atat de in serios si s-a strecurat putina autoironie pe ici pe colo. Un program meteo care ne spune viteza cu care rechinii se deplaseaza prin aer... priceless. Daca ati vazut primul film si credeti ca nimic nu poate intrece scena in care protagonistul intra in burta unui rechin cu o drujba si iese spulberand stomacul acestuia chiar salvand o persoana, va inselati. Marea scena din acest al doilea film o bate la fund pe cea amintita mai devreme. Eu am ras cinci minute fara oprire cand am vazut-o. Trailer:


The Giver (2014)

Gen: SF

Distributie: Brenton Thwaites, Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgard, Katie Holmes

Regizor: Phillip Noyce [a mai regizat: Mary and Martha(2013), Americana(2012), Salt(2010), Catch a Fire(2006), Patriot Games: Up Close(2002)]

Buget: 25.000.000 $
Incasari: 44.000.000 $(pana acum)

Premii:
- Truly Moving Picture Award, Heartland Film Awards, 2014

Nota Gealapa: 7
Metascore: 47/100

Intr-o comunitate ce pare perfecta, fara razboi, durere, suferinta, diferente sau liber arbitru, un tanar este ales pentru a invata despre adevarata durere si placere ale vietii reale.

Se pare ca exista un consens la Hollywood despre cum arata viitorul umanitatii pentru ca majoritatea filmelor ne arata acelasi tip de societate. In primele minute am crezut ca ma uit la Divergent film care nu este nici el prea original. Din fericire lucrurile se schimba in bine pe parcurs si scenariul incepe sa capete cat de cat identitate. Nu va asteptati la efecte speciale si un exces de tehnologii futuriste. Acest film se concentreaza mai degraba pe emotii si sentimente pe care aparent le vom pierde in viitor. 

Distributia este principalul atu al acestui film si singurul lucru care il face un succes. Cand un scenariu este decat asa-si-asa, atunci singura sansa sa scoti ceva de la el sunt actori experimentati care pot  ridica un text plat si fara originalitate. Nu protagonistul reuseste sa afaca asta ci doi actori in roluri secundare. Jeff Bridges si Meryl Streep au reusit cumva sa aiba prestaii foarte bune in conditii nu tocmai propice.

In apararea producatorilor, sursa de inspiratie este o carte, chiar daca s-au abatut de la ea destul de mult, astfel ca singura lor greseala este ca au facut ecranizarea mult prea tarziu ca sa mai socheze pe cineva. Este destul de greu sa faci un film despre descoperirea de sine sa tina sectatorii in fata ecraului fara sa fie plictisiti, dar cu putin umor si aruncand pe masa si o poveste de dragoste s-a rezolvat si aceasta problema. Desi originalitatea lipseste cu desavarsire, scenele de sex si nuditate nu exista, scene de actiune nu avem iar de efecte speciale aproape ca nu poate fi vorba, cumva filmul reuseste sa devina agreabil si sa se faca placut. Cred ca are de a face cu nevoia oamenilor de a fi linistiti si asigurati ca in viitor va fi bine si disponibilitatea lor de a vedea la nesfarsit o posiibla soarta pentru ei. Trailer:


Mientras duermes (2011)

Gen: Thriller

Distributie: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Petra Martinez, Iris Almeida

Regizor: Jaume Balaguero [a mai regizat: [REC]4: Apocalipsis(2014), [Rec]2(2009), [Rec](2007), Peliculas para no dormir: Para entrar a vivir(2006), Fragiles(2005)]

Buget: 5.000.000 $
Incasari: 4.000.000 $

Filmul ar 10 premii dintre care cele mai important sunt:
- After Dark Competititon, Chicage International Film FEstival, 2012
- Best Screenplay, Fantasia Film Festival, 2012
- Best Film not in the Catalan Language, Gaudi Awards, 2012
- Best Performance by an Actor in a Leading Role (Luis Tosar), Gaudi Awards, 2012
- Best Director (Jaume Balaguero), Gaudi Awards, 2012

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 70/100

Te trezesti in fiecare zi in confortul si siguranta propriei case. Dar cat de in siguranta esti cu adevarat?

Din cand in cand imi pica in maini cate un film european care ma face sa uit de Hollywood si imi arata ca industria cinematografica nu este dependenta de Hollywood. Bugetele europene sunt infinit mai mici decat cele americane, dar cu o poveste destul de buna si un regizor experimentat in filme horror si thrillere iata ca se poate face un film care sa iti dea fiori si cu bani putini. Ce imi place cel mia mult la acest film este starea de incertitudine si suspans prezenta pana la sfarsit. Ai senzatia de vreo doua ori ca asisti la deznodamant si de fiecare data lucrurile iau o intorsatura total neasteptata.

Distributia este ok pentru un film spaniol. Marta Etura are nenorocul de a se fi nascut in Europa, pentru ca daca ar fi activat peste ocean am fi vorbit deja despre ea ca un mare star. Luis Tosar face un rol foarte bun, poate putin prea credibil in acest rol negativ.

In ultima vreme observ ca industria filmelor horror s-a mai inmuiat putin iar majoritatea filmelor sunt de fapt thrillere doar cu o mica infuzie horror. Acest film este exemplul perfect. Se concentreaza pe micile frici pe care le avem cu totii, chiar daca numai in subconstient: teama de a-ti fi invadata intimitatea fara sa stii, de a fi santajat pentru ceva ce ai facut, sa imbatranesti singur etc.  Povestea este originala si inteligenta si nu se dezvaluie de la inceput. Filmul ne poarta intr-un loc plin de emotii si ganduri negre, nu fatis cum se intampla in alte filme, ci intr-un mod inselator si istet. TRailer:


vineri, 26 decembrie 2014

Due Date (2010)

Gen: Comedie

Distributie: Robert Downey Jr. ,Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx, Juliette Lewis

Regizor: Todd Phillips [a mai regizat: The Hangover Part III(2013), The Hangover Part II(2012), The Hangover(2009), The More Things Change...(2008), School for Scoundrels(2006)]

Buget: 65.000.000 $
Incasari: 326.000.000 $

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 51/100

Un viitor tata este fortat sa porneasca intr-o calatorie cu un viior actor in incercarea de a ajunge la timp pentru nasterea copilului sau.

Acest film nu se vrea a fi decat o productie care sa scoata niste bani din cinematografe si a reusit sa fie un succes la box-office. Bugetul destul de maricel pentru o comedie a permis cateva efecte speciale destul de bune si de rar intalnite in astfel de filme. Desigur ca nu este cel ami original film cu putiinta. Exista zeci de filme despre calatorii improbabile, dar un regizor experimentat a stiut sa il faca pe acesta sa se diferentieze de majoritatea.

Unul din atuuri il reprezinta distributia. Pune-l pe Robert Downey Jr. in orice film si ai garantat deja o mare parte din succes. Nu dezamageste nici aici. Are suficienta experienta sa scoata ce e mai bun de la un scenariu. Despre prestatia lui Galifianakis nu comentez pentru ca nu imi place nici de el si nici stilul de actorie idiot practicat de el. Ii mai dau maxim trei filme pana Hollywoodul se plictiseste de el.

Pe langa locatiile de filmare superbe si cateva scene foarte amuzante filmul are si partile lui negative. De exemplu personajele sunt dezvoltate superficial lucru care nu ar trebui sa se intample intr-un film in care cele doua personaje principale interactioneaza aproape 90% din durata filmului. IN plus lipseste si ooarecare energie; poate varsta lui Downey e de vina.


Love & Other Drugs (2010)

Gen: Romantic

Distributie: Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Judy Greer, Oliver Platt, Hank Azaria

Regizor: Edward Zwick [a mai regizat: Pawn Sacrifice(2014), Defiance(2008), Blood Diamond(2006), 1/4life(2005), The Last Samurai(2003)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 42.000.000 $

Premii:
- Best Actress in a Motion Picture, Comedy or Musical (Anne Hathaway), Satellite Awards, 2010

Nota Gealapa: 7.15
Metascore: 55/100

Povestea de dragoste dintre o tanara care sufera de Parkinson si un tanar distribuitor de medicamente, in Pittsburgul anilor '90.

Acesta este un film foarte sensibil, amuzant,  siropos atat cat trebuie si care reuseste sa te faca sa simti alaturi de personaje. Imi place ca plasarea de produse, desi evidenta, este imbracata intr-un mod care o face sa nu fie deranjanta. Bugetul a fost mai mult decat suficient pentru acest gen de film si a fost utilizat corespunzator. Calitatea este vizibila in fiecare scena. In plus, cred ca o nisa destul de mare de oameni se pot identifica cu subiectul filmului.

Distributia este foarte buna, avand in componenta doua nume foarte mari in rolurile principale si alte nume la fel de mari in rolurile de suport, toti descurcandu-se excelent. Prestatiile tuturor sunt in regula, dar de departe in acest film cel mai mult straluceste Anne Hathaway, care pe langa faptul ca este o prezenta superba, are o interpretare pe alocuri de-a dreptul emotionanta.

Filmul m-a surprins intr-un mod pozitiv, mai ales ca vazand trailerul si posterele totul tipa a comedie romantica de duzina. Pe langa povestea de dragoste care este subiectul principal, filmul mai atinge si unele subiecte destul de importante cum ar fi unele boli serioase pentru ale caror tratamente pacientii se straduiesc sa faca rost de bani sau lupta companiilor farmaceutice de a influenta doctorii. Concluzia este ca acest film este perfect pentru o dupa amiaza in doi, intr-o zi ploioasa. Trailer:


joi, 25 decembrie 2014

Reach Me (2014)

Gen: Drama

Distributie: Lauren Cohan, Kyra Sedgwick, Thomas Jane, Kevin Connolly, Tom Sizemore

Regizor: John Herzfeld [a mai regizat: SIS(2008), The Death and Life of Bobby Z(2007), 15 Minutes(2001), Don King: Only in America(1997), 2 Days in the Valley(1996)]

Buget: 5.000.000 $

Nota Gealapa: 5.70
Metascore: 21/100

O carte motivationala scrisa de un om misterios devine foarte populara si insira un grup de oameni printre care un jurnalist, editorul lui, un mogu al hip-hopului, o fosta puscariasa, un actor si un politist sub acoperire sa isi reevalueze alegerile si deciziile, infruntandu-si temerile in speranta unei vieti mai pozitive.

Povestea este una destul de originala dar vine la pachet cu un scenariu slabut transformand filmul in unul de duzina, pe care spectatorii il vor uita in numai cateva zile. Singurele aspecte pozitive sunt cele cateva scene destul de amuzante, datorita actorilor experimentati care stiu sa stoarca un scenariu. In rest, povestea este liniara si putin plictisitoare.

Distributie este ticsita de nume sonore, atat in rolurile principale, cat si in cele secundare. Din pacate nu toate aceste nume sonore sunt si actori buni iar cei care sunt nu au putut scoate mare lucru de la un scenariu scris parca pe genunchi. Este imposibil sa remarci o interpretare iesita din comun, mai ales in conditiile timpul de ecran a fost destul de limitat pentru toata lumea.

Filmul are si cateva povesti secundare, nu toate incheiate, ceea ce lasa senzatia de scene inutile incluse in film doar ca sa il aduca la o durata regulamentara. Ideea de a transmite un mesaj pozitiv si de a trece peste toate obstacolele vietii este laudabila, dar nefiind pus in scena corespunzator filmului ii lipseste convingerea pe care si-a dorit-o. De vina pentru aceste lucruri poate fi si bugetul extrem de limitat a carui mare parte s-a dus probabil in salariile actorilor. Atat de limitat a fost bugetul incat posterul filmului, pe care il vedeti mai sus, a fost pisctat de Sylvester Stallone.


After the Fall (2014)

Gen: Drama

Distributie: Wes Bentley, Vinessa Shaw, Haley Bennett, Jason Isaacs, Audrey Walters

Regizor: Saar Klein [aflat la rima experienta ca regizor]

Nota Gealapa: 4.35
Metascore: 36/100

Un sot si un tata ubitor este obligat sa inceapa o viata in ilegalitate pentru a-si sustine familia.

Acest film este definitia plictiselei. Cele aproape doua ore cat a durat au parut doua zile. Intriga nu este deloc originala iar lipsa de experienta a regizorului se vede in fiecare cadru. Am vazut partide de sah mai palpitante decat acest film. Este mare lucru ca un film cu un numar maricel de jafuri si cu atatea probleme familiale sa nu iti produca nici macar o tresarire.

Distributia contribuie si ea decisiv la declinul acestui film. Sunt cateva fguri cat de cat cunoscute in componenta dar orice tentativa de a avea o interpretare cat de cat decenta este sabotata nemilos de un scenariu deplorabil. As fi spus despre Wes Bentley ca este doar o chestiune de timp pana sa prinda un rol intr-o productie importanta dar dupa aparitia in acest film cred ca pentru el urmeaza inca zece ani de anonimat chiar daca a fost singurul care s-a zbatut cat decat si este destul de credibil in postura de om disperat.

Eacest film va fi foarte greu de vandut. Sansele ca el sa apara in cinematografe sunt nule si singurele care l-ar putea cumpara sunt niste televiziuni de duzina care nu isi pot permite filme bune. Nici macar nu putem da vina pe declinul Hollywoodului pentru acest insucces pentru ca filmul nu este produs la Hollywood. Este produs de o echipa de amatori, cu un regizor debutant si amatorismul se vede in fiecare scena. Trailer:


Los ultimos dias (2013)

Gen: Aventura

Distributie: Quim Gutierrez, Jose Coronado, Marta Etura, Leticia Dolera, Mikel Iglesias

Regizor: David Pastor [a mai regizat: Carriers(2009)]

Buget: 6.100.000 $
Incasari: 3.000.000 $

Premii: 
- Best Cinematography, Gaudi Awards, 2014
- Best Sound, Gaudi Awards, 2014
- Best Make-Up and Hairstyles, Gaudi Awards, 2014
- Best Art Direction, Gaudi Awards, 2014
- Best Production Manager, Gaudi Awards, 2014
- Best Film not in the Catalan Language, Gaudi Awards, 2014
- Best Special/Visual Effects,Gaudi Awards, 2014

Nota Gealapa: 6.70

2013. O epidemie misterioasa se raspandeste pe intreaga planeta. Umanitatea dezvolta o frica irationala de spatii deschise care cauzeaza moartea instantaneu. In curand, intreaga populatie este blocata in cladiri. Un barbat porneste in cautarea logodnicei lui insarcinate, incercand sa ajunga la ea fara sa iasa afara.

Recunosc ca nu am mai vazut pana acum aceasta varianta de sfarsit al lumii. Asa ca desi putin stupida, ideea primeste puncte bonus pentru originalitate. Este de asemenea primul film pe care il vad cu acest subiect care sa nu fie facut de americani sau britanici. Este o viziune noua, proaspata si rezultatul nu este un dezastru total. Nu este vreo capodopera, dar acest film are suficiente parti bune pentru a oferi o experienta placuta, fara insa sa te puna pe ganduri si sa te faca sa nu mai arunci hartiile pe strada ca sa protehezi planeta. Morala este aceeasi ca in toate celelalte filme in care umanitatea este aproape de extinctie: oamenii sunt precum gandacii si nu poti sa faci nimic sa ii extermini si "copiii sunt viitorul".

Pentru un film spaniol distributia este foarte buna. Marta Etura este superba si atat. Quim Gutierrez, un actor nu foarte experimentat, face un rol foarte bun in rolul principal. Adevaratul star si singurul care reuseste sa straluceasca este Jose Coronado. Cunoscutul actor pur si simplu se lafaie in acest rol ofertant si ofera o prestatie impresionanta.

Filmul are un puternic impact vizual prezentandu-ne o Barcelona palita, dezolanta, fara suflet si fara lege. Meritele pentru cinematografie le are David Pastor, care incepe sa ne obisnuiasca cu acest gen de efecte vizuale puternice. Scenariul este calcaiul lui Ahile pentru acest film pentru ca povestea dvine foarte repede previzibila si plina de clisee. Ce este cel mai rau este ca desi au exploatat o idee originala de sfarsit al lumii, aceasta agorafobie dusa la extrem,  nu au reusit sa imi transmita senzatia de anxietate au claustrofobie, de aici senzatia ca avem mai degraba de a face cu un film de aventura nu cu un thriller apocaliptic. Trailer:



miercuri, 24 decembrie 2014

Mystic River (2003)

Gen: Mister

Distributie: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden

Regizor: Clint Eastwood [a mai regizat: American Sniper(2014), Jersey Boys(2014), J. Edgar(2011), Hereafter(2010), Invictus(2009)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 335.000.000 $

Filmul are 71 de premii dintre care cele mai iportante sunt:
- Best Actor in a Leading Role (Sean Penn), Premiile Oscar, 2004
- Best Actor in a Supporting Role (Tim Robbins), Premiile Oscar, 2004
- Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama (Sean Penn), Golden Globes Awards, 2004
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (Tim Robbins), Golden Globes Awards, 2004
- Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role (Tim Robbins), Screen Actors Guild Awards, 2004

Nota Gealapa: 8.20
Metascore: 84/100

Cu o tragedie intamplata in copilarie care le-a umbrit vietile, trei barbati sunt reuniti de circumstante, atunci cand unul dintre ei isi pierde fiica.

Clint Eastwood demonstreaza cu acest film ca pe langa un actor excelent este si un regizor foarte bun. Avand la dispozitie o poveste foarte puternica, acesta nu a irosit-o si a pus-o in scena intr-un mod foarte profesionist reusind sa pastreze o atmosfera plina de suspans din primul pana in ultimul minut si asta fara sa apeleze la efecte speciale sau scene de actiune impresionante.

Distributia a rerezentat principalul atu al filmului. Avand la dispozitie un scenariu foarte bun actorii care au luat parte la acest proiect au reusit sa straluceasca. Dintre toti, doi s-au remarcat in mod deosebit. Sean Penn si Tim  Robbins ofera fiecare prestatii memorabile care le-au adus o multime de premii si aprecieri.

Este incredibil nivelul de energie pe care il transmite acest film. Te insfaca, te scutura si te face sa te uiti chiar si cand unele scene sunt atat de dureroase incat ai prefera sa nu le vezi. Este cu siguranta unul din acele filme cel putin la fel de bune ca si cartea care le-a fost sursa de inspiratie. Trailer:


Group Sex (2010)

Gen: Comedie

Distributie: Josh Crooke, Greg Grunberg, Odette Annable, Rob Benedict, Kim Whitley

Regizor: Lawrence Trilling [a mai regizat: Reinventing the Wheelers(2007), Porn'n Chicken(2002), Dinner and Driving(1997)]

Nota Gealapa: 5.35

Terapie de grup pentru dependentii de sex. Atat.

Filmul nu este original, dar putine comedii mai sunt originale astazi. Chiar si asa, intriga este una care ofera destul de multe posibilitati de a crea situatii ilare si prmisele pentru un film amuzant erau createe. Producatorii au ales in schimb sa se scufunde intr-o mare de clisee si stereotipuri rezultand un film submediocru doar submediocru si ale carui momente cu adevarat amuzante le poti numara pe degetele de la o singura mana.

Distributia ar fi trebuit sa fie si ea un garant pentru amuzament, avandu-i in componenta pe Tom Arnold, Lisa Lampanelli sau Henry Winkler. Din acate, toti cei enumerati mai devreme au roluri prea mici pentru a face diferenta. In schimb, protagonistii au fost ales total gresit si nu au fost deloc credibili in interpretarile lor. A rezultat un mic fiasco actoricesc.

Acest film este ca un disc stricat. Spune o poveste spusa de mii de ori si singurul mod prin care incearca sa se diferentieze este modul pervers si vulgar in care o pun in scena. Nu ar fi nimic in neregula cu asta daca rezultatul ar fi fost cu adevarat amuzant, dar, asa cum spuneam mai sus, momentele amuzante sunt o raritate in acest film. Trailer:


marți, 23 decembrie 2014

High Plains Invaders (2009)

Gen: SF

Distrubutie: James Marsters, Cindy Sampson, Sebastian Knapp, Sanny van Heteren, Antony Byrne

Regizor: Kristoffer Tabori [a mai regizat: Ring by Spring(2014), My Gal Sunday(2014), Guess Who's Comming to Christmas(2013), The Carpenter's Miracle(2013), Tom Dick & Harriet(2013)]

Buget: 1.730.000 $

Nota Gealapa: 4.75

Un orasel din vestul salbatic gazduieste cea mai ciudata confruntare: impatriva unei armate de extraterestri. Proscrisi si oameni de rand trebuie sa isi uneasca fortele pentru a supravietui.

Daca m-as apuca sa insir toate lucrurile proaste si fara logica din acest film as putea scrie o carte. As putea incepe cu faptul ca nu ai cum sa faci un film cu cowboy, tu si majoritatea echipei tale fiind canadieni. Pentru o groapa cu diametrul de doi metri si adanca de cateva sute de metri nu ai cum sa dai afara decat cateva lopeti de pamant. Extraterestrii din acest film au aceeasi problema cu uraniul ca si oamenii: daca sunt expusi la el prea mult timp s eimbolnavesc. Cu toate astea il mananca. As putea continua sa enumar greseli cel putin o ora si jumatate cat a durat si filmul.

Distributia este si ea de rahat. Niste actori anonimi mai tepeni in fata camerelor decat efectele vizuale de doi bani din acest film. Absolut nici unul dintre ei nu a nimerit accentul american. Nu se pune problema sa remrcam pe cineva. Singurii care au iesit in evidenta au fost Dan Bordeianu, Sorin Cristea si Adriana Butoi. Cand spun ca au iesit in evidenta, ma refer la faptul ca i-am observat si ca a fost o surpriza sa vad actori romani.

Ca rusinea sa fie completa se pare ca acest film este o productie Canada-Romania, filmata pe meleagurile noastre. Eu va spun ca gaseam niste maidanezi mai infricosatori decat asa zisii extratarestrii care te impusca cu pietre trase cu coada si pe care poti sa ii omori daca poti sa ii impusti fix in cur asu gura ca inca nu m-am prins ce parte a corpului era aia. CGI-ul este deplorabil iar scenele de actiune intre extraterestri si oameni sunt puse in scena intr-un mod cel putin neindemanatic. Cu mai multi bani pentru productie si  cu mai multa atentie la scenariu ar fi putut iesi macar un film acceptabil. Acum dupa ce il vezi ramai doar cu sentimentul de usurare ca s-a terminat. Trailer:


The Art of Steal (2013)

Gen: Crima

Distributie: Kurt Russell, Jay Baruchel, Katheryn Winnick, Matt Dillon, Kenneth Welsh

Regizor: Jonathan Sobol [a mai regizat: A Beginner's Guide to Endings(2010)]

Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 6.40
Metascore: 53/100

Un hot de arta semi-reformat este de acord sa isi reuneasca vechea gasca pentru a mai da o ultima mare lovitura.

Filmul m-a lasat cu un gust amar de dezamagire pentru potentialul mare pe care l-a avut dar pe care nu a reusit sa il atinga. Motivele principale cred ca au fost lipsa banilor si lipsa de experienta a regizorului. Cand actiunea filmului ar trebui sa se desfasoare pe strazile Varsoviei si de fapt se filmeaza in metroul bucurestean si toate inscriptiile sunt in limba romana iti dai seama de limitarile bugetare. Cat de scumpa ar putea fi o locatie de filmare in Polonia, astfel incat sa nu ti-o permiti si sa fie nevoie sa alegi Bucurestiul. Lipsa de experienta a regizorului se observa in dezvoltarea superficiala a catorva personaje cu roluri cheie despre care nu stii mare lucru.

Distributia are parti bune si parti proaste si ea. Partea buna este ca avem de a face cu nume destul de importante. Partea proasta este ca fix cei doi protagonisti nu se potrivesc deloc cu rolurile pe care le au. Kurt Russel si Matt Dillon sunt la fel de credibili in rolul de genii criminale cum as fi eu in rolul unei balerine de succes. As putea spune ca un singur actor a reusit sa ma imresioneze si acela este Terence Stam, care din pacate are un rol prea mic.

In plus subiectul ales este unul destul de uzat de Hollywood: un furt foarte inteligent. Din pacate filmul nu are clasa din Ocean's Eleven, baietii rai ai lui Guy Ritchie sau intelgenta din Bruges, dar are totusi suficient entuziasm si un complot destul de complex. Vedeti sa nu ratati partea de balbe din timpul genericului. Trailer:


duminică, 21 decembrie 2014

Let's Be Cops (2014)

Gen: Comedie

Distributie: Jake Johnson, Damon Wayans Jr., Rob Riggle, Nina Dobrev, James D'Arcy

Regizor: Luke Greenfield [a mai regizat: Something Borrowed(2011), The Law(2009), 52 Fights(2006), House Broken(2006), The Girl Next Door(2004)]

Buget: 17.000.000 $
Incasari: 80.000.000 $ (pana acum)

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 30/100

Doi prieteni fara prea mult succes in viata se deghizeaza in politisti pentru o petrecere cu costume si ajung senzatia cartierului, dar cand ajung sa fie prinsi intr-o situatie reala cu mafioti si politisti corupti trebuie sa-si puna fundul la bataie cu adevarat.

Simteam nevoia de o comedie de acest gen bine facuta, care sa imi ofere mai mult de cateva scene amuzante. Acest film reuseste asta fara a beneficia de un buget impresionant pentru Hollywood. Nu te testeaza prea mult din unct de vedere intelectual dar este filmul potrivit pentru o duminica dimineata in timp ce iti revii dupa o betie crunta.

Distributia este compusa din actori din linia doua, nume nu foarte mari dar cu cv-uri solide si care au dovedit in trecut ca sunt capabili sa aiba prestatii bune. Este cazul si aici. Vorbim de o comedie usoara deci nu ma astept la vreun Oscar pentru vreunul dintre ei, dar au facut mai mult decat suficient pentru un asemenea film si daca nu il ridica, macar nu il trage in jos.

Diversitatea pe care o ofera este unul din avantajele acestui film precum si lipsa anumitor clisee care pareau inevitabile in filmele americane. Cred ca filmul este potrivit pentru adolescenti si oameni mai maturi deopotriva. Comedia buna nu are varste pana la urma.


sâmbătă, 20 decembrie 2014

Instructions Not Included (2013)

Titlu original: No se Aceptan Devoluciones

Gen: Drama

Distributie: Eugenio Derbez, Karla Souza, Jessica Lindsey, Hugo Stiglitz, Loreto Peralta

Regizor: Eugenio Derbez [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 5.500.000 $
Incasari: 200.000.000 $

Premii:
- Best Performance - Child Actor (Loreto Peralta), Diosa de Plata, 2014
- Cinema - Best First Work (Eugenio Derbez), Prmeios ACE, 2014
- Mejor promesa fmeinina (Loreto Peralta), Premios Canacine MX, 2014
- Best Actor (Eugenio Derbez), The Platino Awards for Iberoamerican Cinema, 2014
- Best Performance in a Feature Film - Leading Young Actress (Loreto Peralta), Young Artist Awards, 2014

Nota Gealapa: 7.80
Metascore: 55/100

Un barbat care si-a dedicat viata cresterii fetitei lui pe care mama a parasit-o in urma cu sase ani, este in periocol sa o piarda cand mama reapare si vrea sa faca parte din viata fetei.

Din cand in cand apare un film ca acesta care este o surpriza totala si care ne arata ca exista viata si dupa Hollywood, daca celebrele studiouri americane ar disparea peste noapte rapuse de un cutremur, sau incendiu, sau un atac terorist. Cam asa ar trebui sa arate orice film cu buget redus. Sensibil, amuzant, dramatic, filmul te poarta prin toate starile posibile.

Daca folosim standardele hollywoodiene, distributia poate parea neimportanta, insa nu este chiar asa. Eugenio Derbez este un foarte bun actor mexican care reuseste aici o interperetare foarte buna, in ciuda unui inceput mai greoi. Iar ca o cireasa de pe tort avem ocazia sa o vedem pe Loreto Peralta, una dintre cele mai talentate copile pe care le-am vazut in ultima vreme. Interesant este ca in prima faza copilul din acest film trebuia sa fie baiat, dar nu au gasit unul potrivit, din fericire.

Spre deosebire de majoritatea filmelor americane, acest film nu se axeaza pe un singur lucru de la inceut pana la sfarsit. Desi incepe ca o comedie destul de banala se transforma pe parcurs intr-un film mult mai profund.  Merita vazut de oricine care vrea sa vada un film proaspat. Este filmul strain cu cere mai mari incasari din istoria Statelor Unite; asta ar trebui sa fie un indiciu destul de bun. Trailer:


Killing Season (2013)

Gen: Actiune

Distributie: Robert de Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin, Diana Lyubenova

Regizor: Mark Steven Johnson [a mai regizat: When in Rome(2010), Ghost Rider(2007), Daredevil(2003), Simon Birch(1998)]

Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 5.95
Metascore: 25/100

Prietenia improbabila dintre doi veterani ai razboiului din Bosnia, un american si un sarb, este pusa la incercare cand unul dintre ei isi dezvaluie adevaratele intentii.

Cu o asa coperta este normal sa pornesti acest film cu niste asteptari destul de ridicate, dar dezamagirea va fi pe masura. Desigur nu te astepti la o capodopera, dar vrei sa vezi macar un film old school decent. Din acate nu este cazul. Doi oameni care se vaneaza unul pe altul cu arcurile intr-o padure din Bulgaria fiecare cu sechele din acelasi razboi nu prea constituie elementele necesare unui succes. Modul in care este abordata tensiunea dintre cei doi este complet gresit si ilogic.

Intreaga distributie a filmului are sapte nume, dintre care cinci au doua minute de ecran adunate. Astfel, intreaga greutate cade pe umerii celor doi protagonisti, intr-adevar doi actori uriasi, dar care parca nu prea au avut chef sa faca filmul asta. Pasiunea lipseste cu desavarsire din interpretarea celor doi, iar accentul lui Travolta nu este credibil deloc.

Desi intriga ar fi avut ceva potential, este tratata superficial lucru care duce la un film de actiune liniar. Nici macar adevarul istoric nu este respectat in totalitate in putinele momente cand se face referire la el. Regizorul nu a fost atent la detalii deloc si in lipsa de altceva interesant care sa se petreaca e ecran ajungi sa observi greselile. De exemplu, Travolta care interpreteaza un personaj ortodox dar isi face cruce precum un catolic sau prezenta unui condor care traieste doar in America de Sud, desi actiunea filmului se desfasoara teoretic in Statele Unite. Trailer:


vineri, 19 decembrie 2014

Seve: The Movie (2014)

Gen: Biografic

Distributie: Jose Luiz Gutierrez, Jose Navar, Maria Molins, Alvar Gordejuela, Adrian Salzedo

Regizor: John-Paul Davidson [a mai regizat: Catherine the Great(2005), The Sweatbox(2002), The Grotesque(1995), Boys from Brazil(1993), Galahad of Everest(1991)]

Nota Gealapa: 6.35

In ciuda faptului ca a intampinat greutati aproape la fiecare pas in incercarea sa de a practica sportul pe care l-a iubit, Seve Ballesteros a luptat impotriva adversitatilor pentru a deveni cel mai spectaculos si carismatic jucator de golf din istorie.

Filmul poate parea foarte nisat la inceput. Asta am crezut si eu. Pana la urma golful nu este cel mai palpitant sport din lume si baza de fani nu este nici ea atat de mare comparativ cu alte sporturi. Se dovedeste a fi insa o oveste de viata, despre viata, despre depasirea greutatilor si prezinta o reteta de succes. Filmul capata accente dramatice spre final si recunosc ca ma simt putin rusinat ca nu am stiut pana acum ca am fost contemporan cu un asemenea fenomen.

Este destul de greu sa vorbesti despre distributie cand jumatate din durata filmului este compusa din imagini din turneele in care acest mare campion revolutiona golful, dar actorii care au interpretat rolul sau si al membrilor familiei in perioada copilariei s-au descurcat onorabil chiar daca aceasta parte a filmului este si putin siropoasa. Cele mai emotionante momente sunt produse insa tot de Seve si fostii lui rivali.

Fimul este un tribut reusit adus unui om extraordinar si nici nu simt cand trec cele doua ore despre care in prima faza crezi ca vor fi interminabile. Nu va astetati la imagini de blockbuster. Regizorul a facut atat cat i-a permis povestea astfel incat sa ramana fidel adevarului si a scos maximum din ce a avut la dispozitie.


joi, 18 decembrie 2014

Undeva la Palilula (2012)

Gen: Drama

Distributie: George Mihaita, Razvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Anne Marie Chertic

Regizor: Silviu Purcarete [aflat la prima experienta ca regizor]

Premii:
- Cele mai bune decoruri, Premiile Gopo, 2013
- Cea mai buna imagine (lungmetraj), Premiile Gopo, 2013
- Cel mai bun lungmetraj, Premiile Gopo, 2013
- Cea mai buna muzica originala (lungmetraj), Premiile Gopo, 2013
- Cele mai bune costume (lungmetraj fictiune), Premiile Gopo, 2013
- Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (lungmetraj ficţiune), Premiile Gopo, 2013

Nota Gealapa: 7.05

"Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe. Un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri." (www.cinemagia.ro)

Mai degraba o comedie neagra, filmul ne prezinta o poveste elucubranta, o fantezie putin bolnava a lui Silviu Purcarete, dar care te face sa nu iti iei ochii de la ecran timp de doua ore. Uneori amuzant, alteori de-a dreptul deprimant, filmul te poarta de la o stare la alta si ajungi sa fii la fel de confuz ca povestea in sine.

Distributia este excelenta pentru un film romanesc. Actori cu nume importante din vechea garda dar si tineri promitatori dovedesc ca diferenta de generatii nu este o problema atunci cand vine vorba de compatibilitate, iar acest film i-a solicitat pe toti la maximum. Dintre toti as remarca un rol secundar excelent facut de Sorin Leoveanu, care a stralucit cu adevarat in acest film.

Productia lui Purcarete, obisnuit pana acum cu teatrul, este genul acela de film pentru care nu exista cale de mijloc si imparte criticii si chiar spectatorii de rand in doua tabere: cei care il accepta cu entuziasm si cei care il resping categoric. Eu fac parte din prima categorie. Nu am cum sa nu apreciez efortul actorilor, calitatea ipecabila a imaginii, coloana sonora excelenta, senzatia de nou in cinematografia romaneaca si efectele vizuale neobisnuite pentru aceste meleaguri.


miercuri, 17 decembrie 2014

Adaptation. (2002)

Gen: Drama

Distributie: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Jay Tavare

Regizor: Spike Jonze [a mai regizat: Her(2013), Pretty Sweet(2012), Where the Wild Things Are(2009), Fully Flared(2007), Corporate Ghost(2004)]

Buget: 19.000.000 $
Incasari: 30.000.000 $

Premii:
- Best Actor in a Supporting Role (Chris Cooper), Oscar, 2003
- Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture (Meryl Streep), Golden Globes, 2003
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (Chris Cooper), Golden Globes, 2003
- Best Screenplay - Adapted, BAFTA Awards, 2003
- Movie of the Year, AFI Awards SUA, 2003
- Best Actress in a Supporting Role (Meryl Streep), Awards Circuit Community Awards, 2002
- Jury Grand Prix (Spike Jonze), Berlin International Film Festival, 2003
- Best Screenplay, Boston Society of Film Critics Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Broadcast Film Critics Association Awards, 2003
- Best Writer, Broadcast Film Critics Association Awards, 2003
- Best Suporting Actor (Chris Cooper), Central Ohio Film Critics Association, 2003
- Best Screenplay, Adapted,  Central Ohio Film Critics Association, 2003
- Best Screenplay, Chicago Film Critics Association Awards, 2003
- Best Supporting Actress (Meryl Streep), Chicago Film Critics Association Awards, 2003
- Most Promising Performer (Maggie Gyllenhaal),  Chicago Film Critics Association Awards, 2003
- Best Original Screenplay, Chlotrudis Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Chlotrudis Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Dallas-Forth Worth Film Critics Association Awards, 2003
- Best Film, Florida Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Florida Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Supporting Actress (Meryl Streep), Florida Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Screenplay, Florida Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Kansas City Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Los Angeles Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), National Board of Review, SUA, 2002
- Best Screenplay, National Board of Review, SUA, 2002
- Top Ten Films, National Board of Review, SUA, 2002
- Best Screenplay, New York Film Critics Circle Awards, 2002`
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Online Film & Television Association Awards, 2003
- Best Supporting Actress (Meryl Streep), Online Film & Television Association Awards, 2003
- Best Casting,  Online Film & Television Association Awards, 2003
- Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium, Online Film & Television Association Awards, 2003
- Best Screenplay Adapted, Online Film Critics Society Awards, 2003
- Screenplay, PEN Center SUA West Literary Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), San Diego Film Critics Society Awards, 2003
- Best Screenplay Adapted, San Diego Film Critics Society Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), San Francisco Film Critics Circle Awards, 2002
- Best Screenplay Adapted, Satellite Awards, 2003
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Seattle Film Critics Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Southeastern Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Actress (Meryl Streep), Southeastern Film Critics Association Awards, 2002
- Best Screenplay Adapted, Southeastern Film Critics Association Awards, 2002
- Best Picture, Toronto Film Critics Association Awards, 2002
- Best Screnplay, Toronto Film Critics Association Awards, 2002
- Best Performance Male (Nicolas Cage), Toronto Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Performance, Male (Chris Cooper), Toronto Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Actress (Meryl Streep), Utah Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper),Vancouver Film Critics Circle Awards, 2003
- Best Director (Spike Jonze), Washington DC Area Film Critics Association Awards, 2002
- Best Supporting Actor (Chris Cooper), Washington DC Area Film Critics Association Awards, 2002
- Best Adapted Screenplay, Washington DC Area Film Critics Association Awards, 2002

Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 83/100

Un scenarist a carui dragoste nu este impartasita devine disperat cand nu reuseste sa adapteze pentru ecran romanul "Hotul de orhidee", al lui Susan Orlean.

Lista intermnabila de premii vorbeste de la sine despre atuurile acestui film. Un scenariu excelent, cu care numai un incompetent ar fi reusit sa o dea in bara. Povestea este una sensibila, cu un final total neasteptat si exploziv. Filmul nu are efecte speciale iesite din comun, dar nici nucred ca acestea si-ar fi gasit locul. Nu stiu cum l-am ratat pana acum.

Distributia este si ea foarte buna. Acest film este dovada ca Nicolas Cage este actor. El are o prestatie foarte buna in dublu rol, dar chiar si aici este ecplipsat de doi actori secundari. Chris Cooper si Meryl Streep au reprezantatii demne de pus in manualele de actorie.

Filmul te poarta e piste false si nu isi dezvaluie intelesul cu usurinta. In prima instanta s-ar putea sa aveti senzatia ca asistati la un sequel dupa Being John Malkovich, dar acest scenariu este inlaturat rapid. Daca nu suntem atenti filmul poate fi confuz. Pentru unii va fi nimic mai mult decat un film despre hoti de orhidee, inalta societate din New York, regizori, gemeni, crocodili, droguri si pornografia online. De fapt este un film despre un tip care scrie un film, despre o carte, in interiorul altui film si este bazat pe o poveste reala. Complicat, nu?

Din pacate, finalul, asa exploziv si neasteptat cum e, strica impresia generala a unui film serios despre greutatile scenaristilor de a face filme bune avand ca sursa carti deloc interesante. Daca va incumetati sa il vedeti, pregatiti-va pentru inca o poveste neconventionala, marca Charlie Kauffman. Trailer:


luni, 15 decembrie 2014

Into the Storm (2014)

Gen: Actiune

Distributie: Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Matt Walsh, Max Deacon, Nathan Kress

Regizor: Steven Quale [a mai regizat: Final Destination 5(2011), Aliens of the Deep(2005), Superfire(2002)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 161.502.194 $

Premii:
- Best Sound Editing, Golden Trailer Awards, 2014

Nota Gealapa: 6.30
Metascore: 44/100

Vanatori de furtuni, dependenti de adrenalina si oameni de rand asista la cele mai violente tornade din istoria omenirii, unde in alta parte, decat intr-un orasel american intitulat Silverton.

Acest film este o surpriza oarecum placuta si ofera cateva paradoxuri. trecut cumva neobservat, fara a fi anuntat cu atat de mare tam tam ca alte productii ale anului, dar beneficiind de un buget maricel, filmul reuseste sa aibe mai mult succes la box office decat multe filme mai titrate si mai bine promovate. Nu inteleg cum reuseste asta, pentru ca in antiteza cu efctele speciale bunicele vin cateva scene lipsite total de logica, cum ar fi prezenta unui aeroport international intr-un orasel cu cateva mii de locuitori.

Distirbutia nu este deloc stralucita. Avem parte de cateva nume oarecum familiare si cam atat. Producatorii si-au concentrat fortele financiare exclusiv in efctele speciale si par sa fi neglijat celelalte aspecte iar acest lucru este vizibil. Calitatea prestatiei artistice lasa de dorit si nu putem remarca pe nimeni decat daca vrem sa o facem intr-un mod negativ.  Nici scenariul nu debordeaza prea multa profunzime care sa ii ajute pe actori sa impresioneze.

In ciuda unei povesti siropoase si nu foarte originale filmul reuseste sa fie totusi captivant si distractiv  datorita efectelor speciale reusite de care aminteam mai devreme. In rest, lucruri total absurde: aeroportul de care aminteam mai devreme, taieturi adanci care dispar miraculos, oameni blocati, oameni blocati in fabrici radiocative dar care nu patesc nimic etc. Sa incheiem totusi cu un lucru relativ inteligent si dragut: ca un omagiu adus filmului Twister(1996), statuia unei vaci este luata pe sus de o tornada si zboara prin fata ecranului.


duminică, 14 decembrie 2014

I, Frankenstein (2014)

Gen: Fantastic

Distributie: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Miranda Otto, Yvonne Strahovski, Jai Courtney

Regizor: Stuart Beattie [a mai regizat: Tomorrow, When the War Began(2010)]

Buget: 65.000.000 $
Incasari: 90.000.000 $ (pana acum)

Nota Gealapa: 5.80
Metascore: 30/100

Creatura lui Frankestein este rinsa intr-un razboi antic dintre doua clanuri de nemuritori.

Asteptari mari, dezamagire pe masura, cam asta este rezumatul parerii mele despre acest film. Efectele speciale destul de reusite sunt eclipsate total de superficialitatea povestii, atat de putin inrudita cu cea originala. Multe case de productie s-au orientat catre povesti si basme clasice in perioada recenta, dar putine s-au incumetat sa se abata atat de mult de la creatia originala. Acest film ne arata de ce.

Distirbutia este in nota filmului, adica moderna dar slabuta. Figuri familiare, multi dintre ei fara sa aiba vreun rol care sa ii defineasca ana acum, au sperat sa apara intr-un blockbuster si astfel cariera lor sa o ia pe o panta mult mai ascendenta ca pana acum. Din pacate pentru ei, nu s-a intamplat nici unul din cele doua lucruri: nici filmul nu este vreun blockbuster, iar cariera lor cel mult stagneaza. Un ultim gand legat de distributie: Bill Nighy are acelasi rol ca in Underworld, exact acelasi.

Filmul nu este un dezastru complet. Asa cum suneam efectele speciale sunt destul de bune iar distributia formata din actori cunoscuti, care pur si simplu au facut o alegere proasta. Ce strica acest film este ritmul total haotic in care avanseaza povestea, motivatii neclare ale personajelor si dialogurile seci. Daca sunteti fani Underworld s-ar putea a va placa si acest film, altfel este destul de greu sa empatizezi cu un personaj fara suflet.


Belle du Seigneur (2012)

Gen: Dragoste

Distributie: Jonathan Rhys Meyers, Natalia Vodianova, Ed Stoppard, Marianne Faithfull, Maria Bonnevie

Regizor: Glenio Bonder [aflat la primul lung metraj]

Buget: 10.000.000 $

Nota Gealapa: 5.70

Filmul este o adaptare dupa un roman elvetian despre dragostea chinuita dintre un evreu cu o functie foarte importanta si sotia protestanta a unuia dintre angajatii sai.

Nu stiu cum este cartea si cat de mult din povestea originala au respectat, dar filmul este destul de slabut. Scenariul propune niste dialoguri puerile crae se vor a fi profunde si unele actiuni din partea personajelor cu mai putina credibilitate decat desenele animate. Intr-un astfel de film sunt doua aspecte care trebuie sa impresioneze in lipsa actiunii, a efectelor speciale si a cascadoriilor. Primul dintre ele este o poveste puternica. Am crezut ca acest film va indeplini acest criteriu lejer, dar m-am inselat amarnic.

Al doilea lucru este o interpretare exceptionala din partea membrilor distributiei. Nici aici nu straluceste acest film. In ciuda prezentei catorva nume destul de cunoscute, probabil din cauza materialului slabut pe care l-au avut la dispozitie, nu au putut face mare lucru. Astfel ca momentele excelente din punct de vedere al interpretarii alterneaza cu cele jenante si lipsite total de forta. Atunci cand, intr-un film care se vrea emotionant si realist, personajul tau este pus intr-o postura total lipsita de logica, este greu sa faci ceva pentru a fi cat de cat credibil. Chiar si in aceste conditii, Natalia Vodianova s-a descurcat excelent pentru un model aflat la prima experinta ca actrita; s-a ridicat la inaltimea mai titratilor sai colegi.

Unul dinputinele lucruri care impresioneaza in acest film sunt decorurile absolut superbe, din mai multe tari europene. Povestea are si cateva aspecte secundare, cum ar fi fragilitatea umana, lupta omului cu el insusi, chinurile din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, conflictele din cadrul Ligii Natiunilor din punctul de vedere al evreilor, fiecare dintre acestea putand fi un subiect principal, mult mai palpitant pentru film, dar nici unul nu a fost suficient dezvoltat, astfel ca toate cele enumerate mai sus nu au nici o legatura cu actiune si nu influenteaza in nici un fel deznodamantul, fiind deci inutile.


The Anomaly (2014)

Gen: SF

Distributie: Noel Clarke, Ian Somerhalder, Brian Cox, Alexis Knap, Luke Kemsworth

Regizor: Noel Clarke [a mai regizat: 4.3.2.1.(2010), Adulthood(2008)]

Nota Gealapa: 5.45
Metascore: 27/100


Un fost soldat este tinut prizonier de catre organiatia Anomalia, si are doar 9 minute si 47 de secunde sa afle ce i se intampla.

Filmul acesta este o supradoza de slow motion, truc la care au apelat fara succes, in incercarea lor de a prelungi putin durata filmului, deoarece din poveste slaba si scenariul prost cu care se lucra nu iesea timpul regulamentar pentru un film. Asta cred eu. beneficiind probabil si de un buget destul de mic si tinand cont de cele amintite mai sus, este greu sa faci un SF reusit.

Distributia nu este deloc rea pentru un aemenea film. Sunt prezente destule fete familiare ale cinematografiei britanice. Din pacate, cred ca acestia au fostorbiti de faptul ca vor aparea intr-un SF facut la ei in tara, incat atunci cand au bservat in ce catastrofa se baga a fost mult prea tarziu. Interpretarea nu e chiar rea, dar nu salveaza impresia generala asupra filmului si singurul motiv pentru care primeste nota de trecere este Alexis Knapp si scenele ei sexy.

Scenariul, desi doar partial original are o intorsatura care te face sa te uiti pana la sfarsit. Cateva scene de lupta, as spune mediocre, o prostituata cu suflet mare, protagonist fara memorie, cam astea sunt coordonatele acestui film. Primele 20 de minute reprezinta incercarea de temelie pentru orice spectator, atat de plictisitor si lipsit de sens pare filmul. Daca treceti de acest puncto sa rezistati si pna la final. Scenele de lupta ar fi putut fi mai bune. Nu simti deloc ca personajele s-ar loc, nu simti impactul in ciuda efectului de slow motion. Coloana sonora este si ea ciudata, dar te obisnuiesti cu ea. Trailer:


sâmbătă, 13 decembrie 2014

Bad Country (2014)

Gen: Crima

Distributie: Matt Dillon, Willem Dafoe, Neal McDonough, Amy Smart, Chris Marquette

Regizor: Chris Brinker [aflat la primul sau film]

Nota Gealapa: 6.20

Un detectiv dintr-un orasel american aresteaza un asasin platit si il convinge pe acesta sa devina informator si sa lucreze imreuna pentru a dobori cea  mai puternica organizatie criminala sin sudul SUA.

Nu am inteles scopul acestui film. Este pur si simplu o adunatura de clisee si stereotipuri, de la politistii de rand mult mai capabili decat superiorii lui care mai degraba le pun bete in roate decat sa ii ajute pana la sirenele de politie care incep sa se auda exact cand totul este rezolvat. In plus, au exitat una-doua povesti secundare care nu au adus nimic suplimentar filmului si doar au intarziat niste raspunsuri in momente in care cu greu se crease cat de cat suspans. Oarecare potential a existat acolo, dar a fost irosit si as pune asta e seama unui regizor debutant.

Distributia este foarte buna cu multe nume importante in componenta, dar nu prea au avut material cu care sa lucreze. Totusi, Willem Dafoe dar mai ales Matt Dillon au avut prestatii bunicele, reusind sa ofere credibilitate personajelor lor. Restul numelor care conteaza au avut din pacate prea putin timp de ecran ca sa poata face ceva sa ajute impresia generala asupra filmului.

As caracteriza acest film ca fiin doar... vizionabil, cu destul talent in componenta, dar datorita unei dezoltari precare a personajelor si a modului stangaci in care a fost realizat a ajuns sa se zbata in mediocritate. Scenariul este superficial, coloana sonora emana amatorism si nu este suficienta prestatia celor doi protagonisti care au tras filmul dupa ei cat au putut pentru a-l scoate din mocirla. Acest film este de vazut, dar sa nu aveti asteptari prea mari. Trailer:


Solomon Kane (2009)

Gen: Fantastic

Distributie: James Purefoy, Max von Sydow, Rachel Hurd-Wood, Ian Whyte, Lucas Stone

Regizor: Michael J. Bassett [a mai regizat: Silent Hill: Revelation 3D(2012), Wilderness(2006), Deathwatch(2002)]

Buget: 45.000.000 $
Incasari: 26.000.000 $

Premii:
- Audience Jury Award (MIchael J. Bassett), Fantasporto, 2010

Nota Gealapa: 6.70
Metascore: 48/100

Un mercenar nemilos renunta la violenta dupa ce afla ca sufletul sau este promis iadului. Cand o tanara fata este rapita si familia acestea macelarita de membrii unui cult este nevoit sa se lupte si sa se mantuiasca omorand raul.


Filmul are o intriga trasa de par si o lipsa totala de credibilitate, dar ajutat de niste scene de lupta ok si efecte vizuale cel putin decente, rezultatul nu este chiar atat de rau. Povestea are multe lipsuri si te trezesti uneori punandu-ti intrebari si, ca sa fie si mai rau, deja poti intui sfarsitul cu 2 de minute mai devreme. Intocmai ca si personajele din film, exista o lupta crancena intre partile bune si cele proaste ale acestuia si sa zicem ca cele bune castiga la mustata.

Distributia este in regula pentru un film in intregime european. Sunt cateva nume destul de bine cunoscute, dar acesta nu este genul de scenariucare sa iti permita o reprezentatie cu care lumea sa te tina minte. Unde mi se pare ca patimesc de multe ori filmele de pe batranul continent este calitatea scazuta a oamenilor din randul doi, a celor din rolurile minore. Din pacate, nici acesta nu face excepptie.

Se pare ca Solomon Kane este un nume destul de vechi pe piata britanica, adus pentru prima data in atentia publicului la sfarsitul anilor '20, dar nu fusese ecranizat pana acum. Propun sa ramanem cu partile bune ale acestei productii plina de intentii bune. Avem un film infiorator si chiar negru pe alocuri, cu o cinematografie excelenta, scene de lupta decente si o coloana sonora interesanta.


NetFlash.ro la indemana ta!