joi, 29 august 2019

Talvar (2015)

Gen: Drama, Mister, Thriller

Distributie: Irrfan Khan, Konkona Sen Sharma, Neeraj Kabi, Sohum Shah, Atul Kumar

Regizor: Meghna Gulzar [a mai regizat: Raazi(2018), Dus Kahaniyaan(2007), Just Married: Marriage Was Only the Beginning(2007), Filhaal...(2002)]

Incasari: 6.879.098 $

Premii:
- Technical Award - Best Editing, Awards of the International Indian Film Academy, 2016
- Silver Lotus Award - Best Screenplay (Adapted), National Film Awards, India 2016
- Editor's Choice - Performer of the Year (Male) (Irrfan Khan), Stardust Awards, India 2016

Nota Gealapa: 7.10

Un investigator experimentat confrunta cateva teorii contradictorii despre autorii unei duble omucideri.

Acesta a fost poate filmul indian de la care am avut cele mai mari asteptari, la cat de umflate erau notele primite pe diverse siteuri. Este un film bun, nu neg asta, dar nu este nici pe departe capodopera cinematografica pe care ma asteptam sa o vad. Este bazat pe o poveste reala, ceea ce il face bineinteles mai interesant, dar nici acest aspect nu poate compensa modul rudimentar in care evolueaza actunea, prea banal si lipsit de logica pentru un film despre o investigatie criminala. Tensiune si suspans exista, dar povestea nu este cea mai cursiva si nici deznodamantul nu este unul satisfacator, dar banuiesc ca s-a dorit cat de cat respectarea povestii originale.

Chiar daca nu sunt deloc la curent cu numele in voga de la Bollywood, chiar si eu l-am recunoscut pe Irrfan Khan, protagonistul din acest film, cu o interpretare foarte buna, aproape occidentala. Din acest punct de vedere putem imparti prestatiile actorilor in doua tipologii clare: unele moderne, naturale, deloc supradramatice si unele intr-un profund stil clasic indian, despre care nu imi dau seama daca au fost involuntare sau hiperbolizate intentionat pentru a scoate in evidenta arhaismul unui sistem. Per total insa, interpretarea este la un nivel suficient de bun pentru a nu te scoate din film.

Chiar daca nu este un clasic, tot este un film care merita vazut. Nici fazanii nu sunt pasari rare, dar tot prezinta interes pentru ornitologi. Muzica este foarte discreta si contribuie pozitiv la setarea atmosferei, lucru de asemenea de remarcat intr-un film indian. Filmul este neasteptat de brutal si nu ai crede ca regizorul este o femeie. Imi inchei pentru moment periplul prin cinematografia indiana, iar acest ultim film este unul bun pe care vi-l recomand. Singurul motiv pentru care eu am fost dezamagit este nivelul exagerat al asteptarilor mele.


vineri, 23 august 2019

Coco (2017)

Gen: Animatie, Aventura, Comedie

Distributie: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor

Regizor: Lee Unkrich [a mai regizat: Toy Story 3(2010), Finding Nemo(2003), Monsters, Inc.(2001), Toy Story 2(1999)]

Buget: 175.000.000 $
Incasari: 807.082.196 $

Filmul a obtinut 106 premii, printre care:
- Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song), Academy Awards, SUA 2018
- Best Animated Feature Film, Academy Awards, SUA 2018
- Best Motion Picture - Animated, Golden Globes, SUA 2018
- Best Animated Feature Film, BAFTA Awards, 2018
- Saturn Award - Best Music, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SUA 2018

Nota Gealapa: 8.60
Metascore: 81/100

Muzicianul aspirant Miguel se confrunta cu familia lui care a interzis muzica si patrunde in Tinutul Mortilor pentru a-l intalni pe stra-stra-strabunicul lui, un cantaret legendar.

S-a creat o moda in ultima vreme de a se face filme animate cu povesti bazate pe traditii mexicane, mai ales cu Ziua Mortilor. "Problema" este ca marea lor majoritate sunt filme excelente. Este si cazul lui Coco, care are o poveste solida, amuzanta, emotionanta si pusa in scena exemeplar. Bugetul urias asigura niste animatii de cea mai buna calitate, care fac ca filmul sa arate excelent. Scenariul este foarte bine sris si propune glume pentru toate varstele, cele mai multe reusite, dar creeaza si destula emotie, iar coloana sonora este ultimul condiment care completeaza un tablou foarte reusit. Una peste alta, un film cursiv, fara momente inutile sau situatii complicate care sa necesite o declichetare  de avarie.

Chiar daca o parte foarte mica din bugetul impresionant a fost cheltuita pentru actorii din distributie, rezultatul fiind o distributie deloc impresionanta la prima mana, producatorii au reusit sa scape cu acest artificu, pentru ca lipsa unor nume mari nu s-a simtit in nici un moment. Fiind vorba de actori mai putin cunoscuti, pericolul de a identifica vocea actorului din spate personajului este minim. Greu de remarcat pe cineva atunci cand vorbim de dublarea unor voci, dar faptul ca am reusit sa ma pierd in totalitate in poveste este si meritul actorilor.

Nu sunt foarte multe altelucruri de spus. Este doar un film foarte bun plin de bucurie si emotie, iar daca va prinde intr-o perioada mai sensibila, exista riscul ca la final sa plangeti in hohote.Ma indoiesc ca va deveni un clasic sau ca va avea o continuare, dar va recomand sa va bucurati de el acum in mijlocul celor 15 minute de faima ale sale. Este un film care va fi si pe placul celor mici, dar nu ii va plictisi nici pe parinti.



joi, 15 august 2019

Soni (2018)

Gen: Drama

Distributie: Geetika Vidya Ohlyan, Saloni Batra, Vikas Shukla, Mohit Chauhan, Himanshu Kohli

Regizor: Ivan Ayr [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 450.000 $

Premii:
- High Commendation - Achievement in Directing, Asia Pacific Screen Awards, 2018
- OXFAM Award - Best Film on Gender Equality, Mumbai Film Festival, 2018
- Roberto Rossellini Awards - Best Film, Pingyao International Film Festival, 2018

Nota Gealapa: 7.45
Metascore: 68/100

Soni, o tanara politista din Delhi si supervizoarea ei, Kalpana, lupta imreuna impotriva unui val de violente asupra femeilor, dar alianta lor are de superit dupa ce Soni este transferata si acuzata de incalcari grave ale regulamentului.

Un film indian despre egalitatea sexelor, iata ceva ce nu credeam ca o sa vad prea curand. Cu toate astea, Soni are exact acest subiect si nu este un film de neglijat. Este posibil ca noi din partea asta de lume nici sa nu realizam cat de realist este acest film de fapt. Pentru un film care are in prim-plan o multime de politisti, scenele de actiune sunt ca si inexistente, dar povestea este suficient de puternica pentru a fi agreabila si pentru a captiva si fara acestea. Atmosfera voit sumbra, dialogurile bunicele si intriga solida, ii asigura acestui film suficient sex-appeal.

DEistributia imi este necunoscuta, ca de obicei in cazul filmelor din astfel de tari exotice, dar si de aceasta data am vazut destule prestatii bune, in frunte cu interpretarea convingatoare, a protagonistei
Geetika Vidya Ohlyan, care a performat cu naturalete si a fost foarte credibila. Au mai existat interpretari bunicele si in rolurile secundare, care au completat-o si sustinut-o corespunzator pe protagonista. De altfel, chimia dintre actori pare sa fi fost destul de buna.

Ca si concluzie, cred ca acest film si-a atins inaghia de a scoate la lumina si de a oferi ca subiect de discutie o problema sociala a Indiei, prea putin abordata de Bollywood. Propunandu-si sa ne arate aceste lucruri din punctul de vedere al unor femei aflate in functii de putere, dar in continuare vulnerabile,  Ivan Ayr, un regizor debutant, a avut de pus in scena o idee complexa, dar pe care a executat-o cu claritate si a dus-o la capat destul de convingator. Recomand acest film oricui vrea sa se familiarizeze cu dramele si problemele din alte parti ale lumii.

sâmbătă, 10 august 2019

Raman Raghav 2.0 (2016)

Gen: Crima, Drama, Thriller

Distributie: Nawazuddin Siddiqui, Vicky Kaushal, Sobhita Dhulipala, Mukesh Chhabra, Anuschka Sawhney

Regizor: Anurag Kashyap [a mai regizat: Manmarziyaan(2018), Lust Stories(2018), The Brawler(2017), Madly(2016), Bombay Velvet(2015)]

Premii:
- Best Performance by an Actor (Nawazuddin Siddiqui), Asia Pacific Screen Awards, 2016
- Best Director (Anurag Kashyap), FANCINE Festival de Cine Fantastico de la Universidad de Malaga, 2016
- Best Actor (Anurag Kashyap), FANCINE Festival de Cine Fantastico de la Universidad de Malaga, 2016
- Best Screenplay, FANCINE Festival de Cine Fantastico de la Universidad de Malaga, 2016
- European Fantastic Film Festival Federation Asian Award (Anurag Kashyap), Puchon International Fantastic Film Festival, 2016

Nota Gealapa: 7.55

Ramanna, un maniac criminal, isi gaseste sufletul pereche in persoana lui Raghav, politistul care ii ancheteaza cazul si incearca sa il faca pe acesta sa realizeze similaritatile dintre ei.

Thrillerele indiene serioase nu sunt foarte dese si merita atentie cand apare cate unul. Acesta este un film foarte interesant, putin psihologig, palpitant, prea putin in stilul zone si cu accente pronuntate de Hollywood. nu are efecte speciale prea deosebite, dar are un scenariu destul de interesant, muzica surprinzator de buna si este plin de tensiune. In nici un moment nu stii ce se va intampla, sau cum urmeaza sa se termine totul. Exista si cateva lucruri care sfideaza logica, dar ce film nu are asa ceva?

Probabil ca umele din distributie va sunt la fel de anonime cum mi-au fost si mie, dar calitatea prestatiilo artistice este per total una bunicica. Sunt cativa actori care fac o treaba excelenta, dar si altii care nu au reusit sa se desprinda de stilul clasic indian. Dintre cei care se descurca bine, vreau sa il evidentiez chiar pe protagonistul filmului, Nawazuddin Siddiqui, cu o interpretare excelenta, foarte credibila, care iti da fiori pe alocuri. Nu stiu cine e si ce a mai facut pana acum, dar mi-ar placea sa il mai vad la lucru.

Bollywoodul parca a deschis o dvera catre modernism si in ultima vreme apar tot mai multe filme apropiate de stilul vestic. Tensiunea in acest film este atat de mare, ca uneori ai impresia ca vezi un horror, dar nici un pic din violenta groteasca nu este vizibila pe ecran. Aceasta este mascata, iar spectatorul este lasat sa isi imagineze singur cum se desfasoara aceasta, asa ca e posibil ca filum sa fie putin diferit pentru fiecare. Muzica "nepotrivita pentru ocazie" se potriveste in mod paradoxal cu filmul, iar cameramanii s-au intrecut pe ei, astfel incat si cinematografia arata excelent. Daca eveti chef de un film indiano-occidental, atunci vi-l recomand.

marți, 6 august 2019

Peepli (Live) (2010)

Gen: Comedie, Drama

Distributie: Omkar Das Manikpuri, Raghuvir Yadav, Shalini Vatsa, Farrukh Jaffar, Malaika Shenoy

Regizor: Anusha Rizvi [aflata la prima experienta ca regizor]

Incasari: 9.460.931 $

Premii:
- Best Composer, Asian Film Awards, 2011
- Netpac Award, Tallin Black NIghts Film Festival, 2010

Nota Gealapa: 7.65
Metascore: 69/100

Un fermier impovarat de datorii ameninta ca se sinucide si atrage atentia presei si a lumii politice.

Acest film este oc comedie, dar este poate cea mai trista comedie pe care am vazut-o. Desi cred ca actiunile din film sunt o exagerare chiar si pentru societatea indiana, aceasta hiperbola poate fi relevanta din pacate chiar si pentru situatia sociala din tara noastra. Au fost multe momentele in care situatiile amuzante din film, au fost puse in umbra de amaraciunea generala si am facut fara sa vreau anumite paralele.E clar ca filmele indiene fara muzica specifica nu exista, dar macar productiile moderne au renuntat la zecile de dansatori care rasareau din pamant indiferent de situatie, ceea ce nu le mai afecteaza credibilitatea.

Chiar daca acest film nu se bucura de prezenta semizeului local, Salman Khan, actorii din rolurile principale au facut o treaba foarte buna si au transmis cu succes emotiile pe care au dorit sa le transmita. Da, interpretarile sunt in stilul specific Bollywoodului, dar cu unele limite, lucru perfect previzibil si prin urmare deloc deranjant. Este greu sa apreciez chimia dintre protagonisti, avand in vedere stilul atipic, dar individual, pot supne ca prestatiile lor au fost convingatoare. 

Metoda potrivita de abordare a acestui film e.ste de a nu avea nici o asteptare, ca la o opera de arta pop-art, de la care nu stii la ce sa te astepti. In acest fel, sunt sanse crescute sa radeti zgomotos de cateva ori, iar daca nu aveti treaba cu saracia in general, atunci veti fi scutiti si de a face paralele mentale cu viata cotidiana. In afara de cateva schimbari de ton inexplicabile si niste stereotipuri specifice filmelor de la Bollywood, foarte multe lucruri nu i se pot reprosa. Este un film indian foarte bun care merita putina atentie.

NetFlash.ro la indemana ta!