duminică, 30 octombrie 2016

August Rush (2007)

Gen: Drama

Distributie: Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers, Terrence Howard, Robin Williams

Regizor: Kirsten Sheridan [a mai regizat: Dollhouse(2012), Disco Pigs(2001)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 33.100.000 $

Premii:
- Best Performance by a Younger Actor (Freddie Highmore), Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2008
- Capri Exploit Award, Capri, Hollywood 2007
- Best Performance in a Feature Film - Supporting Young Actor - Fantasy or Drama (Leon Thomas III), Young Artist Awards, 2008

Nota Gealapa: 8.10
Metascore: 38/100

O drama cu elemente de basm, in care un muzician orfan isi foloseste darul ca indiciu pentru a-si gasi parintii.

Daca vreau sa fiu rautacios, as putea spune ca acest film ne invata ca totul in viata va fi bine, ca toate lucrurile se aranjeaza cum trebuie indiferent de vicisitudinile intalnite, singura conditie este sa fii un geniu muzical. Pentru ca nu vreau sa fiu rautacios, trebuie sa apreciez sensibilitatea filmului si volumul incredibil de emotii care depasesc ecranul. Coloana sonora are un singur scop din primul pana in ultimul minut: sa te faca sa plangi. Scenariul este foarte bun si limiteaza dialogurile strict la cuvintele care trebuie rostite, fara sa iroseasca timpul degeaba. muzica este tot ce conteaza aici.

Distributia a fost si ea aleasa astfel incat sa contribuie la starea de emotie. S-au ales actori care au dovedit anterior acestui film capacitatea de a smulge suspine spectatorilor. Astfel Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers sau Robin Williams ne trec cu succes prin toate starile posibile. Interpretarile lor au fost foarte bune, fara a fi insa remarcabile.

Ca sa ajungeti la partile bune si interesante ale acestui film, trebuie totusi sa rabdati un inceput destul de plictisitor si plin de clisee, care pare ca ignora cu desavarsire dezvoltarea personajelor. Pe masura ce trece timpul insa, lucrurile incep sa capete sens si sa devina palpitante. La acest moment nu imi vine in minte un film mai bun pe care un cuplu proaspat casatorit sa il vada. Trailer:


sâmbătă, 29 octombrie 2016

Fantastic Mr. Fox (2009)

Gen: Animatie

Distributie: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, Wallace Wolodarsky

Regizor: Wes Anderson [a mai regizat: The Grand Budapest Hotel(2014), Moonrise Kingdom(2012), The Darjeeling Limited(2007), The Life Aquatic with Steve Zissou(2004), The Royal Tenenbaums(2001)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 78.000.000 $

Filmul a obtinut 30 de premii, printre care:
- Audience Award, Annecy International Animated Film Festival, 2010
- Cristal, Annecy International Animated Film Festival, 2010
- BMI Film Music Award, BMI Film & TV Awards, 2010
- Best Original Song, Houston Film Critics Society Awards, 2009
- Best Animated Feature, indiana Film Journalists Association, US 2009

Nota Gealapa: 7.70
Metascore: 83/100

O vulpe urbana nu resista dentatiei de a se intoarce la origini, cand jefuia ferma, dar apoi trebuie sa isi ajute comunitatea sa supravietuiasca razbunarii fermierilor.

Wes Anderson ne-a obisnuit cu filme ciudatele, dar bune si nici acesta nu face exceptie. Filmul este alert, palpitant si foarte amuzant. Este una din putinele animatii potrivite si pentru copii si pentru adulti. Este imposibil sa nu remarci coloana sonora, foarte buna si care da valoare intregului film. Tehnica de animatie este una folosita mai rar, nu foarte spectaculoasa, dar odata ce povestea te captiveaza, acest detaliu trece neobservat.

Alegerea lui George Clooney in rolul principal este extrem de potrivita, pentru ca genul de umor propus de scenariu si aroganta personajului i se potrivesc ca o manusa. Singurul aspect negativ ar fi ca timbrul sau vocal este atat de usor recognoscibil, incat nu s-a putut confunda in intregime cu personajul. Sunt si alte nume importante in distributie, actori experimentati, care s-au descurcat de minune si in aceasta postura.

Desi este foarte scurt, filmul a reusit sa dezvolte cateva povest secundare fara superficialitate si toate personajele sunt prezentate pe larg, exact asa cum trebuie. Daca nu gasiti absolut nimic amuzant la acest film, atunci problema este la voi. Cred ca nu am vazut culoarea verde, sau rosie intregul film; pastelul propus este unul tomnatic. %35 de papusi au fost folosite pentru filmari si efectele CGI s-au folosit intr-o singura scena. Fie si numai pentru acest efort trebuie vazut acest film. Trailer:


marți, 25 octombrie 2016

Five Minutes of Heaven (2009)

Gen: Drama

Distributie: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Mark Ryder, Diarmuid Noyes

Regizor: Oliver Hirschbiegel [a mai regizat: 13 Minutes(2015), Diana(2013), The Invasion(2007), Ei ganz gevohnlicher Jude(2005), Dowbfall(2004)]

Incasari: 100.000 $

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Writer, BAFTA Awards, 2010
- Best Single Drama/Drama Serial, Irish Film and Television Awards, 2010
- Best Screenplay, Lecce Festival of European Cinema, 2010
- Best Supporting Performance (Anamaria Marinca) Lecce Festival of European Cinema, 2010
- Special Commendation - TV Fiction, Prix Europa, 2009

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 62/100

Este povestea lui Alistair Little, un fost membru UVF. La 25 de ani dupa ce l-a ucis pe fratele lui Joe Griifen, o televiziune aranjeaza o intalnire dubioasa intre ei.

Acest film a fost o experienta inedita. Nu a fost nici prea prea, nici foarte foarte. intriga este originala si daca tot este vorba de o fictiune, povestea ar fi putut fi dusa la capat intr-un mod mai reusit. Chiar si asa, fara sa se intample mare lucru, o stare de tensiune este omniprezenta. Modul in care a fost rispit suspansul nu m-a satisfacut pe deplin, dar nu pot sa zic nici ca mi-a displacut.

Distirbutia este in regula si am avut parte de o surpriza placuta. In primul rand l-am vazut pe Liam Neeson intr-un altfel de rol, fata de cele cu care ne-a obisnuit si s-a descurcat onorabil. A fost interesant sa il vad folosindu-si propriul accent. In al doilea rand, James Nesbitt are un personaj greu si pe mine m-a impresionat prestatia lui. Nu in ultimul rand, in ultimul personaj relevant, am fost surprins sa o vad pe Anamaria Marinca, avand o prestatie cel putin de buna ca a lui neeson.

Filmul transmite o multime de emotii. Este violent si bland in acelasi timp, dar nu duce la extrem nici una din cele doua laturi. Este suficient de scurt incat sa nu plictiseasca, iar fanii lui Liam Neeson nu ar trebui sa il rateze.


duminică, 23 octombrie 2016

A Knight's Tale (2001)

Gen: Aventura

Distributie: Heath Ledger, Mark Addy, Rufus Sewell, Shannyn Sossamon, Paul Bettany

Regizor: Brian Helgeland [a mai regizat: Legend(2015), 42(2013), Payback: Straight Up(2006), The Order(2003), Payback(1999)]

Buget: 65.000.000 $
Incasari: 249.000.000 $

Premii:
- Best Action, Golden Trailer Awards, 2002
- British Supporting Actor of the Year (Paul Bettany), London Critics Circle Film Awards, 2002
- Best Work With an Animal, World Stunt Awards, 2002
- Hardest Hit, World Stunt Awards, 2002

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 54/100

Dupa ce stapanul lui moare, un scutier manat de dorinta de a avea mancare si glorie, isi creeaza o noua identitate ca si cavaler.

Intr-o perioada in care mega-productiile pline de tehnologie sunt la moda, un film care incearca sa te poarte in trecut este binevenit. Singurul lucru care te scoate din film este incercarea esuata a regizorului de a-l face modern, cu niste melodii si dansuri alese extrem de neinspirat. In afara de acest aspect, filmul este foarte bun, scenariul este bine scris si atat drama cat si umorul sunt de calitate.

Distributia si prestatiile artistice sunt lucrurl care impresioneaza cel mai mult. In rolul principal il avem Heath Ledger, care sunt convins ca a facut destule fete sa lacrimeze dupa el cu aceasta interpretare, dar as spune ca ca lumina reflectoarelor i-a fost furata cel putin partial de partenerii sai de platou. Rolurile secundare au fost duse la capat magistral de Paul Bettany, Laura Fraser, Mark Addy sau Alan Tudyk.

Ca in fiecare film cu cavaleri sunt si domnite gata sa fie iubite, care vin la pachet cu o multime alte clisee pe care le intalnim in toate filmele "medievale", dar care aici trec aproape neobservate datorita povestii puternice. Nu e un film perfect, dar este genul acela de film la care te uiti de cate ori se da in reluare la tv. Aveti grija sa nu ratati si ultima scena, care ale loc dupa genericul de final. Trailer:


sâmbătă, 22 octombrie 2016

A Good Year (2006)

Gen: Romantic

Distributie: Russell Crowe, Abbie Cornish, Albert Finney, Freddie Higmore, Rafe Spall

Regizor: Ridley Scott [a mai regizat: The Martian(2015), Exodus: Gods and Kings(2014), The Counsellor(2013), The Vatican(2013), Prometheus(2012)]

Buget: 35.000.000 $
Incasari: 9.000.000 $

Premii:
- Hall of Shame, Alliance of Women Film Journalists, 2006

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 47/100

Un broker britanicmosteneste castelul si podgoria unchiului sau din Franta, unde si-a petrecut mare parte din copilarie. In timp ce incearca sa renoveze proprietate ca sa o vanda, descopera un stil de viata relaxat de care se indragosteste.

Este foarte usor sa te regasesti in acest film; pana la urma mai toti avem cate un castel mostenit sau suntem jucatori la bursa. In afara de acest aspect, filmul chiar este foarte bune. Este asezat, sensibil si usor amuzant. Este si scump, desi nu pare. Nu a devenit un clasic, dar nici nu i-a lipsit foarte mult ca asta sa se intample. Este unul din cele mai bune filme romantice pe care le stiu.

Distirbutia este si ea foarte buna. Russull Crowe, oricat de nesuferit este in general, aici face un rol bun. Prestatia lui este credibila si chiar sensibila pe alocuri. Deliciul insa, de aceasta data, au fost actorii din rolurile secundare, care au asigurat umorul si au devenit astfel o surpriza placuta.

Filmul reuseste sa isi poarte spectatorii intr-o alta lume, cu un decor sublim si va face destule fete sa ofteze si sa lacrimeze. Este o alegere numai buna pentru o seara romantica, pentru ca nu este insuportabil nici pentru publicul masculin. Merita vazut si pentur faptul ca este prima comedie fauta de Ridley Scott. Trailer:


joi, 20 octombrie 2016

A Cinderella Story (2004)

Gen: Romantic

Distributie: Hilary Duff, Chad Michael Murray, Jennifer Coolidge, Dan Byrd, Regina King

Regizor: Mark Rosman [a mai regizat: Time Toys(2016), A Wish Come True(2015), William & Kate(2011), Snow 2: Brain Freeze(2008), Princess(2008)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 146.100.000 $

Premii:
- Choice Movie Blush Scene, Teen Choice Awards, 2005
- Choice Movie Sleazebag, Teen Choice Awards, 2005
- Choice Breakout Movie Star - Male (Chad Michael Murray), Teen Choice Awards, 2004

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 25/100

Exploatata de mama ei vitrega, asuprita Sam Montgomery este incantata de perspectiva intalnirii printului ei de pe internet, la balul de Halloween al liceului.

Filmul se vrea si reuseste sa fie pe alocuri, o adaptare moderna a Cenusaresei, unde actiunea are loc, unde in alta parte decat intr-un liceu. Bineinteles ca ne sunt prezentate toate cliseele din filmele cu iubiri adolescentine si cu baluri de liceu. In ciuda unui buget impresionant pentru un astfel de film, rezultatul nu este unul spectaculos. Este lipsit de originalitate, plin de stereotipuri si extrem de previzibil, dar a aparut intr-o vreme in care astfel de filme erau la moda si recunosc ca nici mie nu mi-a displacut in totalitate. Pe alocuri a fost chiar amuzant.

Distributia este in regula pentru acest gen, iar din punct de vedere al prestatiilor artistice  am vazut cateva interpretari bunicele. Tanara Hilary Duff la inceputul carierei, cand inca se chinuia sa impresioneze, etaleaza aici destule calitati. La fel face si partenerul ei din film Chad Michael Murray, dar din pacate el nu s-a bucurat de acelasi succes viitor ca si ea.

As spune ca si acest film este placerea mea vinovata, dar acest gen de filme sunt placerea vinovata a intregii omeniri. Desi previzibile, sunt amuzante si nu se iau niciodata prea in serios. Filmul reimpersoneaza toate personajele povestii clasice a Cenusaresei, chiar in mod ostentativ, pentru a fi clar cine este fiecare om care apare pe ecran. Sunt si destule scene care nu au pic de logica, ca un tata care moare in urma unui cutremur intr-o casa care nu s-a clintit deloc, dar in ciuda logicelor dezaprobari ale criticilor, as spune ca filmul nu este chiar o pierdere totala de timp. Trailer:


marți, 18 octombrie 2016

Edge of Darkness (2010)

Gen: Drama

Distributie: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovici, Shawn Roberts

Regizor: Martin Campbell [a mai regizat: Warriors(2014), Reckless(2013), Green Lantern(2011), Casino Royale(2006), The Legend of Zorre(2005)]

Buget: 80.000.000 $
Incasari: 170.000.000 $

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 55/100

Detectivul Thomas Craven investigheaza moartea fiicei sale si ii descopera nu numai viata secreta, dar si o musamalizare guvernamentala care il transforma intr-o tinta.

Acest film a fost o surpriza placuta, pana am aflat cati bani a costat. In ciuda unei intrigi lipsite de originalitate, filmul este proaspat, palpitant si cu destule momente care te vor vafe sa tresari. Nu arata totusi ca un film de 80.000.000 de dolari. Nu inteleg pe ce s-au cheltuit atatia bani. M-as fi putut lipsi si de scenele cu fantome, dar daca facem abstractie de ele, avem parte de un film de investigatie foarte bun.

Distributia il scoate de la naftalina si il arunca in rolul principal pe Mel Gibson. Acest rol in care personajul este cam obosit de viata i-a venit ca o manusa; combinat cu talentul pe care stiam ca il are, a rezultat unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii ani. Si in rolurile secundare gasim actori cu experienta, iar dintre acestia l-as remarca pe Ray Winstone, cu o prestatie foarte buna.

Ce are acest film in plus fata de altele de gen, este un plus de credibilitate si cred ca si un timp mai mare de ramanere in memoria spectatorului. Unele scene de violenta va vor prinde cu garda jos, dar acestea au un impact pozitiv asupra filmului. Este cumva un roller coaster emotional care va va tine cu ochii in ecran pana in ultima clipa, desi finalul este unul pe acre il veti anticipa la un moment dat. Il recomand cu incredere. La aproape doua ore, cat dureaza, e posibil sa aveti nevoie de doua pungi de popcorn. Trailer:


duminică, 16 octombrie 2016

Forsaken (2015)

Gen: Western

Distributie: Kiefer Sutherland, Donald Sutherland, Brian Cox, Michael Wincott, Aaron Poole

Regizor: Jon Cassar [a mai regizat: When the Bough Breaks(2016), Washington Field(2009), 24(2008), Company Man(2007), Danger Beneath the Sea(2001)]

Buget: 11.000.000$

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 55/100

Un pistolar incearca sa se impace cu tatal sau instrainat, in timp ce comunitatea lor este atacata de criminali care vor sa le ia pamantul.

Rare sunt ocaziile in care mai apar filme western in zilele noastre, asa ca atunci cand apare unul sunt foarte curios sa il vad. Acesta nu este un clasic, dar isi face bine treaba,a dica iti potoleste putin foamea de cowboy si impuscaturi. din pacate, cam multa drama si prea putina actiune il impiedica sa fie mai bun. Nu este cea mai originala poveste, dar respecta brandbookul unui western clasic: legaturi familiale stranse, dragoste grea si bineinteles celebra banda de raufacatori pe care eroul trebuie sa o puna pe fuga.

Distributia este foarte buna iar faptul ca Kiefer si Donald Sutherland joaca impreuna doua personaje care imparta ceeasi relatie tata-fiu, face totul mai interesant. Din pacate Kiefer Sutherland mi se pare putin moale, cum mi se pare de altfel in orice film in acre l-am vazut dupa ce am urmarit seria 24. Despre Demi Moore, care are si ea un rol aici, nu pot sa spun decat ca a imbatranit.

Westernurile putine aparute in ultimiii ani, au aproape fara exceptie un mare minus: nu reusesc sa poarte spectatorul cu succes in epoca in care se desfasoara actiune, dar cei doi Sutherland au reusit sa faca asta. Filmul este departe de a fi perfect, dar cred ca orice fan al genului il va indragi si aprecia. Trailer:


sâmbătă, 15 octombrie 2016

Fort Bliss (2014)

Gen: Drama

Distributie: Michelle Monaghan, Emmanuelle Chriqui, Pablo Schreiber, Freddy Rodriguez, Dash Mihok

Regizor: Claudia Myers [a mai regizat: Outside the Wire(2007), Kettle of Fish(2006)]

Buget: 5.000.000 $

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 68/100

La intoarcerea dintr-un tur prelungit in Afganistan, un medic decorat si mama singura incearca sa reconstruiasca relatia cu fiul ei.

 Un film lacrimogen, care in lipsa resurselor materiale arunca in prim-plan suferinta unei mame, pentru a crea emotie. As spune ca acest tertip i-a reusit, pentru ca pe intreaga durata a filmului avem parte de o atmosfera apasatoare. Dramele sunt cel mai simplu de facut filme. Povestea in sine nu este deloc complicata si nici macra originala, dar filmul este agreabil desi nu cred ca va deveni un clasic.

Cel mai bine in avantajul lui functioneaza prstatiile artistice, asta in ciuda unei distributii lipsita de nume sonore. Michelle Monaghan, protagonista filmului, ar eo interpretare extrem de reusita. Este credibila si sensibila si creeaza emaptie pentru personajul ei. Si partenerii ei de platou au sustinut-o foarte bine si pe toti i-a ajutat un scenariu decent.

Cred ca filmul ar fi fost la fel de apreciat si fara dramele secundare, concentrandu-se exclusiv pe relatia mama-fiu. Asa avem parte si de putina drama intre fosti soti, o poveste de dragoste mai degraba comuna, care distrag atentia de la subiectul principal. Intr-o epoca in care serviciul militar este optional, greu de crezut ca acest film va ajunge la inima multor persoane.


joi, 13 octombrie 2016

A Lot Like Love (2005)

Gen: Romantic

Distributie: Ashton Kutcher, Amanda Peet, Taryn Manning, Aimee Garcia, Lee Garlington

Regizor: Nigel Cole [a mai regizat: Do Not Disturb(2016), The Wedding Video(2012), All in Good Time(2012), Made in Dagenham(2010), $5 a Day(2008)]

Buget: 30.000.000 $
Incasari: 25.000.000 $

Premii:
- Choice Movie Rockstar Moment (Ashton Kutcher), Teen Choice Awards, 2005

Nota Gealapa: 7
Metascore: 48/100

In timpul unui zbor de la Los Angeles la New York, Oliver si Emily au o conexiune, dar isi dau seama ca nu sunt facuti unul pentru celalalt. Pe parcursul urmatorilor sapte ani se intalnesc de mai multe ori si ajung sa fie pe rand cunostinte, amici si iubiti.

Acest film nu este original, nu este imprevizibil, este siropos si cu toate astea este foarte agreabil. Are destule scene amuzante si in mod ciudat clasicele dulcegarii nu m-au deranjat deloc. Singurul lucru pe care nu il inteleg ste pe ce s-a cheltuit un buget exagerat de mare pentru un asemenea film. Armele folosite pentru a cuceri sunt simplitatea si lipsa  dramlelor secundare care sa distraga inutil atentia de la subiect.

Prestatiile artistice ale actorilor sunt poate cel mai mare atu pe care il are filmul. Ashton Kutcher este exact cum il stim, adica deopotriva simpatic si enervant, dar aici avem parte de una din interpretarile sale reusite, in special in partea a doua a filmului. Adevaratul star a fost insa Amanda Peet, care a fost naturala, sensibila, credibila si extrem de sexy. Aceasta prestatie ar fi putut sa ii lanseze cariera, dar dintr-un motiv necunoscut mie acest lucru nu s-a intamplat.

Cinematografia nu a fost nici ea rea deloc, desi Nigel Cole nu avea cine stie ce experienta in lungmetraje pana sa filmeze acest film. Miscarea camerei a fost consistenta, aratand o mana sigura si am vazut cateva tranzitii interesante, care au contribuit din film la impresia buna pe care filmul o lasa. BInainteles ca povestea nu este credibila si ca avem parte de un happy-end pe il putem anticipa din primele cinci minute, dar in categoria lui de "filme pe care sa le vezi cu iubita" este foarte buna si il recomand. Trailer:


duminică, 9 octombrie 2016

Ice Soldiers (2013)

Gen: Actiune

Distributie: Dominic Purcell, Adam Beach, Gabriel Hogan, Michael Ironside, Camille Sullivan

Regizor: Sturla Gunnarsson [a mai regizat: Monsoon(2014), The National Parks Project(2011), Force of Nature(2010), Air India 182(2008), Beowulf & Grendel(2005)]

Nota Gealapa: 5.15

Un om de stiinta descopera cadavrele a trei rusi modificati genetic, ingropati in nordul Canadei. Dupa ce ii decongeleaza realizeaza ca a eliberat o amenintare mortala pentru civilizatia vestica si trebuie sa ii opreasca cu orice pret.

Un film tipic canadian: plin de intentii bune, dar finalizat prost. Intriga este pretentioasa si imposibil de realizat un film cu asemenea subiect fara a avea pe mana sume importante de bani. Doar intr-un film de actiune canadian, trei supraoameni care au rezistat congelati in zapada 50 de ani revin pot reveni la gheata ca sa fie omorati relativ usor de un om de stiinta oarecare. Singurul lucru de apreciat este realiarea filmului in conditii vitrege, dar asta nu scuza mediocritatea.

Stiam la ce sa ma astept cand am vazut ca in rolul principal este Dominic Purcell, un obisnuit al filmelor de categoria B. Nu stiu cu ce a gresit omul asta ca sa isi petreaca intreaga cariera in proiecte mediocre. Macar de aceasta data a avut cativa colegi de platou experimentati, dar nu l-au ajutat prea mult. In apararea lor, dialogurile propuse de scenariu au fost extrem de superficiale si au lasat senzatia ca scopul lor a fost doar sa umple cu ceva cuvinte multe momente de tacere, astfel ca oricat de mult s-a zbatut Purcell sa fie credibil eforturile lui au fost in zadar.

Recunosc ca sunt cateva scene distractive acolo si nu pot sa spun ca m-am plictisit. Cred ca pot spune ca este un film de categoria a doua respectabil. Am vazut mult mai rau de atat. Fiind vorba despre un astfel de proiect, efectele speciale sunt sporadice si deloc impresionante. Din pacate finalul este dezamagitor si sunt cateva scene absurde acolo, iar ultima rasturnare de situatie, ceva de genul "ala negru de respira greu, era ta-su", nu ajuta nici ea. Pe scurt, nu plictiseste,d ar nici nu pierdeti nimic daca treceti peste. Trailer:


Gallowwalkers (2012)

Gen: Actiune

Distributie: Wesley Snipes, Kevin Howarth, Riley Smith, Tanit Phoenix Copley, Simona Roman

Regizor: Andrew Goth [a mai regizat: DxM(2015), Cold and Dark(2005), B.U.S.T.E.D(1999)]

Buget: 17.000.000 $

Nota Gealapa: 4.65

Un pistolar blestemat ale carui victime s eintorc din morti, recruteaza un tanar luptator sa il ajute sa lupte impotriva unei bande de zombie.

Acest film nu este decat un exemplu despre cum sa risipesti sume uriase de bani. In acelasi buget s-ar fi putut face doua filme bune. Intriga e destul de banala, iar tentavilele de a o complica sunt sortite esecului. Cinematografia nu e nici ea cine stie ce, iar scenariu mai slab nu am vazut demult. Sunt cateva scene unde efectele vizuale sunt bune, dar asta este cam tot ce are de oferit acest film.

Practic filmul ne ofera sansa sa tragem cu ochiul la decaderea lui Wesley Snipes, protagonist in acest fiasco. Prestatia lui nu este neaparat rea, dar cand esti inconjurat de rahat, tot a rahat  sa mirosi si tu. Nu stiu daca sunt trei personaje care sa fi rostit mai mult de 30 d ecuvinte tot filmul. In aceste conditii este greu sa impresionezi chiar daca ai talent.

Asa banala cum e, intriga poate crea confuzie. Avem arte de un western, cu zombie... unii dintre ei...personajul negativ este singurul care dintr-un motiv necunoscut nu are piele....etc. Scenele lasa senzatia ca sunt total aleatorii si este greu sa empatizezi cu cineva. CRed ca nu ar trebuis a va incumetati sa il vedeti nici daca sunteti fan Wesley Snipes. Ar trebui sa va ramana in amintire din filmele lui reusite.


joi, 6 octombrie 2016

Ed Wood (1994)

Gen: Biografic

Distributie: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Jeffrey Jones

Regizor: Tim Burton [a mai regizat: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children(2016), Big Eyes(2014), Frankenweenie(2012), Dark Shadows(2012), Alice in Wonderland(2010)]

Buget: 18.000.000 $
Incasari: 6.000.000 $

Filmul a obtinut 25 de premii, printre care:
- Best Actor in a Supporting Role (Martin Landau), Premiile Oscar, USA 1995
- Best Makeup, Premiile Oscar, USA 1995
- Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (Martin Landau), Golden Globes, USA 1995
- Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role (Martin Landau), Screen Actors Guild Awards, 1995
- Best Actor (Martin Landau), Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 1995

Nota Gealapa: 8
Metascore: 70/100

Un regizor ambitios, dar cu probleme incearca sa isi indeplineasca visul, in ciuda lipsei totale te ajutor.

Este un film biografic, care ne prezinta o parte din viata celui care a fost declarat cel ami prost regizor din istorie. Deopotriva trist si amuzant, filmul reuseste sa fie palpitant timp de doua ore. De asemenea, deschide cateva porti spre bucati din istoria industriei cinematografice, pe care nu toata lumea le cunoaste. Este de apreciat nu isi pierde decenta in nici un moment, desi subiectul i-ar fi permis sa epateze.

Distributia este una de vis. In rolul principal il avem pe Johnny Depp, care pune cu acest rol bazele unui parteneriat de durata cu regizorul Tim Burton. Chiar daca Depp are o prestatie buna, in nota sa obisnuita si alegerea lui in acest rol nu putea fi mai potrivita, de aceasta data lumina reflectoarelor a fost furata de partenerul sau de platou, Martin Landau, care s-a ocupat magistral de partea serioasa a filmului. Si in celelalte roluri secundare  am avut parte de interpretari solide, lucru de apreciat, avand in vedere ca mediocritatea si prostia sunt foarte greu de jucat.

Nu este un film pentru cinema si sunt convins ca jumatate dintre cei putini care si-au luat bilet au parasit sala inainte sa se termine filmul. Un omagiu in alb-negru, adus unui personaj cu care nu multi oameni se pot identifica era destinat esecului la box-office. Nu este nici un film de familie. Limnajul vulgar, drogurile, bautura si personajele bizare prezente in abundenta ar putea fi destul de greu de explicat copiilor. Filmul are un magnetism greu de explicat si il recomand fara sa ezit, oricui apreciaza si alt gen de filme in afara megaproductiilor de actiune. Trailer:


marți, 4 octombrie 2016

American Pie Presents: The Book of Love (2009)

Gen: Comedie

Distributie: Bug Hall, Kevin M. Horton, Brandon Hardesty, Eugene Levy, Beth Behrs

Regizor: John Putch [a mai regizat: The Father and the Bear(2016), Route 30 Three!(2014), Route 30, Too!(2012), Atlas Shrugged II: The Strike(2012), Beethoven's Christmas Adventure(2011)]

Buget: 8.000.000 $

Nota Gealapa: 5.80

La zece ani dupa primul American Pie, trei noi virgini fara speranta descopera o Biblie ascunsa in biblioteca liceului. Din pacate pentru ei, aceasta este partial distrusa si cu informatii incomplete ei pornesc intr-o calatorie hilara in incercarea de a-si pierde virginitatea.

Mi-am dat seama ca am ratat un film din seria American Pie si din nostalgie am zis ca trebuie sa il bifez si pe acesta. A fost exact asa cum ma asteptam. Acelasi umor situational grosolan si de o calitate indoielnica, nuditate exagerata si personaje superficiale. Daca descopeream acum aceasta asa-zisa franciza, probabil ca mi-ar fi displacut profund, dar pentru ca am prins-o in anii ei de glorie, intr-o perioada cand acest umor era la moda, indiferent cate continuari vor exista si cat de proaste vor fi, vor ramane una din placerile mele vinovate.

Distributia are acelasi tipar ca intotdeauna, adica o gramada de fete tinere, dornice de afirmare si dispuse sa isi etaleze nurii in drumul lor spre celebritate, baietei care ar accepta orice rol, indiferent de ipostaza in care ii pune, cu acelasi scop ca si domnisoarele de care aminteam mai devreme si niste personaje mature, omniprezente in fiecare film. La acestia din urma putem observa si cele mai vizibile urme de talent actoricesc.

Filmul este unul dintre cele mai slabe din serie, pentru ca era greu sa vii cu glume noi. Singura intorsatura interesanta din scenariu este trecuta cu vederea foarte repede, desi ar fi putut aduce valoare filmului daca se insista pe partea respectiva. Putinele efecte arata destul de rau si ele.Producatorii nici nu s-au mai obosit sa ii dea drumul in cinematografe; l-au scos direct pe dvd, constienti ca vor starni interesul doar unor nostalgici ca mine. Daca nu ati copilarit cu filmele originale, nu vad nici un motiv pentru care sa va uitati la acesta. Trailer:


duminică, 2 octombrie 2016

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Gen: Fantastic

Distributie: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Michael Gambon

Regizor: David Yates [a mai regizat: The Legend of Tarzan(2016), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1(2010), Harry Potter and the Half-Blood Prince(2009), Harry Potter and the Order of the Phoenix(2007), The Girl in the Cafe(2005)]

Buget: 125.000.000 $
Incasari: 1.745.000.000 $

Filmul a obtinut 46 de premii, printre care:
- Best Special Visual Effects, BAFTA Awards, 2012
- Best Feature Film, BAFTA Awards, 2011
- Outstanding Performance by a Stunt Ensemble in a Motion Picture, Screen Actors Guild Awards, 2012
- Best Fantasy Film, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA 2012
- Special Award, AFI Awards, USA 2012

Nota Gealapa: 8.50
Metascore: 87/100

Harry, Ron si Hermione cauta si restul de Horcruxuri in incercarea lor de a-l opri pe Voldemort intr-o ultima batalie la Hogwarts.

Pentru ca eram unul din putinii oameni care nu dusesera la capat aceasta franciza, am considerat ca este timpul sa vad si eu ultimul film al seriei. Este una din putinele francize care si-a pastrat consistenta pana la final, ba chiar ultimele filme au fost chiar mai bune decat primele. Acest film de final este poate cel mai bun dintre toate. Rasturnari de situatie pana in ultima clipa, aceleasi efecte vizuale impresionante si toate astea cu un buget decent pentru o productie de asemenea anvergura. Desi pare sa fie finalul unei ere, nu m-as mira ca peste cativa ani cineva sa scoata conceptul de la naftalina si sa continue seria cu fiul lui Harry Potter.

Distributia este aceeasi pe care o cunoastem de ani de zile, cu aceleasi prestatii solide. Singura problema a actorilor din aceasta franciza este ca nu pot sa se separe de personajele care le-au marcat viata. Toti se straduiesc din greu sa isi arate versatilitatea si sa arate ca pot juca si altceva decat mici vrajitori. In afara de Emma Watson care cred ca a reuusit sa demonstreze asta, succesul celorlalti este relativ. 

Pentru un impatimit al seriei acest film ar fi meritat cu siguranta nota 10, iar cuvantul "epic" nu ar descrie suficient filmul. Inteleg ca este filmul care a ramas cel mai fidel cartii care l-a inspirat. Chiar si un cinefil care nu este fan declarat Harry Potter este evident ca are in fata un film marcant. La doua ore si zece minute, va vine sa credeti sau nu, este cel ami scurt film din seria Harry Potter, o serie in care Daniel Radcliffe a distrus 80 de baghete magice si 160 de perechi de ochelari. Filmul a intrat direct pe locul 8 in topul celor mai amri incasari din istorie. Daca sunteti printre ultimii neaderthali ca si mine care nu au vazut acest final de istorie, va recomand sa nu il ratati. Trailer:


sâmbătă, 1 octombrie 2016

Exposed (2016)

Gen: Drama

Distributie: Ana de Armas, Keanu Reeves, Christopher McDonald, Gabe Vargas, Sandy Tejada

Regizor: Gee Malik Linton [aflat la primul lungmetraj]

Nota Gealapa: 4.85
Metascore: 23/100

Un politist incearca sa afle adevarul din spatele mortii partenerului sau. Cazul misterios dezvaluie coruptia din politie si un secret periculos care implica o tanara.

Prea m-am rasfatat cu filme bune in ultima vreme. Era timpul sa dau si peste unul prost. Un film ambalat frumos, care isi desface misterele precum foile de ceapa, numai ca sa ajunga la un miez sec si stricat. Intriga pare interesanta la inceput, dar pe masura ce se face lumina filmul cade in banalitate. Acest film nu are nimic care sa lucreze in favoarea lui.

Nu stiu ce pariu a pierdut Keanu Reeves ca sa apara in acest film. Desi are destul timp de ecran, personajul lui este degeaba si nu contribuie cu nimic in actiunea filmului. Aceasta prestatie este poate cea mai proasta pe care am vazut-o de la Reeves. Mi-a placut protagonista Ana de Armas, care a avut o interpretare sensibila, dar cu un asemenea film nu iti lansezi cariera.

Regia a fost si ea groaznica. Unii regizori isi demonstreaza abilitatile de la primul film care le cade pe mana, altii reusesc de la primul proiect sa omoare in fasa o posibila cariera. Cred ca Gee Malik Linton se incadreaza in a doua categorie. Filmul ar fi putut fi salvat de o editare profesionista, dar nu este cazul nici de asa ceva. Putinii bani pe care i-a avut la dispozitie acest film ar fi fost folositi ami bine daca erau donati unui proiect caritabil. Trailer:


Evil (2003)

Titlu original: Ondskan

Gen: Drama

Distributie: Andreas Wilson, Henrik Lundstrom, Gustaf Skarsgard, Linda Zilliacus, Jesper Salen

Regizor: Mikael Hafstrom [a mai regizat: Escape Plan(2013), The Rite(2011), Shanghai(2010), 1408(2007), Derailed(2005)]

Buget: 20.000.000 coroane suedeze
Incasari: 22.100.000 $

Flimul a obtinut 9 premii, printre care:
- Best Film (Bästa film), Guldbagge Awards, 2004
- Best Cinematography (Bästa foto), Guldbagge Awards, 2004
- Best Achievement (Bästa prestation), Guldbagge Awards, 2004
- Best Non-American Film (Årets ikke-amerikanske film), Robert Festival, 2005
- Best Actor (Andreas Wilson), Shanghai INternational Film Festival, 2004

Nota Gealapa: 7.95
Metascore: 61/100

Erik este exmatriculat pentru ca si-a batut colegii. Ajunge intr-un internat privat unde studentii din anii temrinali ii controleaza pe cei mai tineri. Erik se imprieteneste cu Pierre, colegul lui de camera, iar povestea se invarte in jurul lui Erik, care nu vrea decat sa fie lasat in pace si sa termine scoala. Nu asculta ce ii spun studentii mai mari, iar asta devine o problema.

Daca asta era intriga unui film american, probabil ca aveam parte de unul mediocru, dar se pare ca in tarile nordice filmele cu adolescenti sunt diferite. Are atmosfera apasatoare prezenta in orice film european a carui actiune se desfasoara dupa un razboi, dar din fericire aceasta cade in plan secundar. Este o poveste despre maturizare putin diferita fata de ce am vazut pana acum. Fara bani, fara efecte, doar cu o poveste interesanta si un scenariu bun, acest film reuseste sa fie palpitant si proaspat.

Nu stiu cat de importanti sunt actorii din distributie, dar prestatiile lor au fost foarte bune. Cel care a furat lumina reflectoarelor, a fost chiar eroul principal, exct asa cum trebuie sa se intample. Andreas Wilson a avut o interpretare puternica si credibila,sustinut foarte bine de colegii de platou. A fost pe rand puternic si fragil, reusind sa treaca un spectator prin toate starile posibile.

Desi sunt cateva scene de lupta i film, lupta principala care se afla in mijlocul povestii este lupta interioara a personajului principal, care il transforma dintr-un adolescent furios intr-un barbat. Filmul se bazeaza pe un roman al lui Jan Guillou, care si-a bazat opera pe propria experienta dintr-un internat. Pentru o gura de aer proaspat, care va permite sa respirati si altceva decat Hollywood, merita vazut. Trailer:


NetFlash.ro la indemana ta!