joi, 31 iulie 2014

15 (2005)

Gen: Drama

Distributie: Maia Morgenstern, Serban Ionescu, Cristian Iacob, Ioana Moldovan, Daniela Nane

Regizor: Sergiu Nicolaescu [a mai regizat: Ultimul corrupt din Romania(2012), Poker(2010), Carol I(2009), Supravietuitorul(2008), Orient Express(2004)]

Nota Gealapa: 5.40

Actiunea se invarte un jurul unei reporterite care incearca sa gaseasca un copil nascut in milocul evenimentelor din 1989 de la Timisoara.

Nu pot sa va aspun cat ma enerveaza acest film. Vasuzem in ultima vreme o serie de filme romanesti cu subiecte mai mult sau mai putin originale, dar altele decat revolutia, vesele si cu finaluri adevarate. Acest film a facut loc tuturor cliseelor din cinematografia romaneasca. Nici nu stiu exact despre ce este acest film. Poate fi despre revolutie, poate fi drespre lasitatea poporului roman, poate fi despre ghinionul romanesc de a fi mereu la un pas de succes dar de a nu ajunge niciodata acolo. Nu imi este foarte clar. Cert este ca scoate la lumina ce a fost si este cel mai rau in aceasta tara sicetatenii ei.

Distributia este una de vis, iar majoritatea actorilor au prestatii la nivelul la care ne-au obisnuit. Din pacate pentru ei, scenariul a fost destul de slabut si confuz si nu I-a pus in valoare foarte mult. Personajele nu au fost dezpltate sufficient de mult incat un actor sa se remarce. Poate doar Cristian Iacop se ridica putin deasupra celorlalti.

Cu un subiect, desi uzat si nu foarte original, dar care poate oferi in continuare un film cu un puternic impact emotional si cu o distributie atat de experimentata, imi este clar ca doar scenariul si regizorul sunt vinovati de faptul ca acest film este doar ok si nu foarte bun. Poate imbatranise si Nicolaescu.



miercuri, 30 iulie 2014

Dredd (2012)

Gen: Actiune

Distributie: Karl Urban, Olivia Thrilby, Lena Headey, Jason Cope, Rakie Ayola

Regizor: Pete Travis [a mai regizat: Legacy(2013), Engame(2009), Vantage Point(2008), Omagh(2004), Henry VIII(2003)]

Buget: 50.000.000 $
Incasari: 74.000.000 $

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 60/100

Intr-un oras futurist si violent, unde politia are puterea de a actiona ca judecator, juriu si calau, un politist face echipa cu un incepator in incercarea de a opri un cartel al drogurilor.

Brainstormingul pentru acest film a sunat cam asa: cum facem un film cu Robocop, dar sa nu fie cu Robocop? Dupa cateva jointuri si un efort colectiv au hotarat ca solutia este ca protagonistul sa nu fie un robot umanizat, ci un om robotizat si sa ii puna putin rosu pe uniforma. Trecand peste aceasta rautate, recunosc ca filmul este captivant si distractiv. Chiar daca intriga nu este originala, parca nu ne mai saturam de filme care prezic un viitor sumbru pentru omenire.

Distributia este compusa din actori pe care nu i-ati fi recunoscut pe strada pana acum si nu o sa ii recunoasteti nici de acum incolo, pentru ca multi dintre ei aveau fetele acoperite. Acest film nu ar primi premii pentru interpretare nici intr-un concurs intre licee. Nivelul prestatiei artistice, totusi, nu este deranjant. este in nota filmului: sumbru si robotizat.

Filmul nu va ajunge niciodata un clasic al genului, dar este cu siguranta un mare pas inainte fata de primele filme cu Judecatorul Dredd, al caror protagonist era nimeni altul decat Sylvester Stallone. Chiar si asa, poate fi alegerea potrivita pentru filmul de actiune de vineri seara. Sunt convins ca in 3D imaginile sunt destul de impresionante.


The Babymakers (2012)

Gen: Comedie

Distributie: Paul Schneider, Olivia Munn, Kevin Heffernan, Nat Faxon, Wood Harris

Regizor: Jay Chandrasekhar [a mai regizat: Broken Lizard Stands Up(2010), Held Up(2008), Beerfest(2006), The Dukes of Hazzard(2005), Club Dread(2004)]

Incasari: 10.000$

Nota Gealapa: 5.60
Metascore: 30/100

Pentru ca nu reuseste sa isi lase sotia insarcinata, un barbat isi mobilizeaza prietenii sa il ajute sa jefuiasca banca de sperma unde a donat cu ani in urma.

Subiectul este unul relativ nou si original, dar din pacate glumele sunt vechi si proaste. Nu stiu daca au fost mai mult de doua sau trei momente in care acest film m-a facut sa zambesc. Pare ca toate ingredientele sunt acolo, dar cu toate astea ceva nu se leaga cum trebuie. Actiunea este deseori greoaie, ilogica si enervanta. Nici macar nuditatea nu ajuta prea mult acest film.

Pe actorii din distributie i-ati mai vazut in suficiente filme, dar se poarta ca niste debutanti. Toti sunt rigizi si nu exista nici o chimie intre ei. Singura care impresioneaza este Olivia Munn, dar nu datorita prestatiei artistice, ci pentru felul senzational in care arata.

Daca amuzant nu a reusit sa fie, filmul are, insa, cateva momente cu adevarat scarboase chiar si pentru cei mai putin sensibili dintre noi. Aveam asteptari puti mai mari, mai ales ca regizorul este unul foarte experimentat, dar senzatia este ca acest film l-a facut pe graba intre alte doua proiecte. Trailer:


Kumare (2011)

Gen: Documentar

Distributie: Vikram Gandhi, Toby, Greg, Molly, Kimberley

Regizor: Vikram Gandhi [a mai regizat: Premabhishekam(2008)]

Incasari: 1.000.000 $

Nota Gealapa: 7.75
Metascore: 60/100

Un om pozeaza intr-un guru indian si isi construieste propria religie si retea de adepti. In apogeul popularitatii sale, isi dezvaluie adevarata identitate si le arata discipolilor sai cea mai importanta invatatura.

Foarte captivant, distractive si revelator acest film. Mai mult ca sigur, insa, nu va avea efectul dorict de regizor, pentru ca scepticii vor devenii si mai sceptici, iar fanaticii si mai fanatici. Este dezarmanta usurinta cu care sunt dispusi unii oameni sa creada in orice altceva decat in ei insisi.

Ideea pe care a avut-o producatorul, regizorul si protagonistul acestui film mi se pare genial. Nu judecam aici talentul actoricesc, desi tineti cont ca omul a convins niste oameni ca este Dumnezeu, judecam curajul, stapanirea de sine si ingeniozitatea si meticulozitatea cu care a pus in practica aceasta idee originala.

Probabil va asteptati ca tot acest film sa fie o satira la adresa celor care isi pun credinta in asa zisi guru, dar nu este deloc asa.  Probabil ca asta s-a dorit initial. Dar Vikram Gandhi este si el foarte uimit de usurinta cu care reuseste sa convinga oamenii si de increderea pe care acestia o au in el, iar pe parcurs incearca efectiv sa ii ajute.

Recomand cu tarie sa vedeti acest film si tineti cont ca eu nu recomand prea multe filme. Trailer:

marți, 29 iulie 2014

5 Days of War (2011)

Gen: Razboi

Distributie: Rupert Friend, Emmanuelle Chriqui, Richard Coyle, Heather Graham, Johnathon Schaech

Regizor: Renny Harlin [a mai regizat: The Legend of Hercules(2014), Devil's Pass(2013), 12 Rounds(2009), Cleaner(2007), The Covenant(2006)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 6.30
Metascore: 31/100

Un jurnalist american impreuna cu echipa lui este prins in mijlocul evenimentelor din timpul razboiului dintre Georgia si Rusia.

Filmul incearca sa ofere o perspectiva asupra conflictului armat dintre Georgia si Rusia. Nu cred ca se indoia cineva de in acest razboi agresorul este Rusia. Ce mi se pare interesant si pentru noi ca tara este o oarecare asemanare intre situatia Georgiei de atunci si cea a Romaniei de acum. Georgia, ca si Romania, a ajutat cu trupe campania americana din Irak. Cand a venit vorba de un conflict cu Rusia, pasivitatea americanilor aproape ca a ras de pe harta o tara. Oare ce se va intampla in cazul in care si divergentele dintre noi si rusi escaleaza?

Despre film nu sunt foarte multe de zis. Este un film clasic de razboi, cu drame, eroi, monstri si happy end. Nu asistam la o capodopera, dar este laudabil ce s-a reusit cu un buget nu foarte mare pentru acest gen de film. Filmul este relativ credibil pana in a doua parte, cand se muta atentia de la razboi, la micile pvesti personale.

Distributia este alcatuita din actori semi-necunoscuti, care in cea mai mare parte a timpului se achita onorabil de sarcini. Pana la urma si performanta actorilor este in nota filmului: buna dar nu impresionanta. Avand in vedere numarul de crime de razboi si drame prezente in acest film, protagonistii nu reusesc nici macar sa umezeasca vreun ochi al vreunui spectator. Singurul moment cu adevarat impresionant este genericul de final unde ne sunt prezentati cativa cetateni georgieni care si-au pierdut familiile in respectivul razboi.

Filmul a fost condamnat din fasa sa nu produca bani. A pierdut, practic, toate pietele de desfacere. Rusia nu avea cum sa difuzeze asa ceva, americanii nu cred ca u fost nici ei prea onorati de modul cum au fost prezentati la fel ca si tarile membre UE. Probabil cei 100.000 de dolari provin din cinematografe georgiene.

Nu luati de bun chiar tot ce se prezinta in acest film. Nici georgienii nu sunt niste sfinti. Sunt de acord ca Rusia a fost vinovata de respectivul conflict dar modul in care este prezentata aici situatia este total partinitor. Acest lucru este explicabil avand in vedere ca unul din principalii sponsori ai acestui film a fost guvernul georgian. Armata georgiana a contribuit si ea cu avioane, elicoptere, tancuri si plutoane intregi de oameni.Lucrul bun rezultat de aici este ca scenele de lupta nu au fost intre cateva zeci de persoane si apoi multiplicate pe calculator. Acestea s-au filmat in stil vechi; stilul Sergiu Nicolaescu.

Trailer:


Tunnel Rats (2008)

Gen: Actiune

Distributie: Toufeeq Adonis, Wilson Bethel, Adrian Collins, Scot Cooper, Mitch Eakins

Regizor: Uwe Boll [a mai regizat: Rampage 2(2014), In the Name of the King 3: The Last Mission(2014), The Profane Exibit(2013), Suddenly(2013), Assault on Wall Street(2013)]

Buget: 8.000.000 $

Nota Gealapa: 5.90

In timpul razboiului din Vietnam, o unitate de soldati americani este trimisa sa vaneze trupele Viet Cong care se ascundeau intr-o retea nesfarsita de tuneluri in jungle.

Am incercat sa imi dau seama despre ce este acest film. POate este despre inutilitatea razboiului. Poate este despre efemeritatea omului pe pamant. poate este despre vise spulberate, despre credinta, despre loialitate, despre tactici militare. Am ajuns la concluzia ca este despre nimic. Intriga este trasa de par, dar capata o logica pana la urma. In schimb deznodamantul nu ofera nici un raspuns, nici un inteles si nu are absolut nici o logica. Acest film se termina mai brusc decat pensia unui fost bugetar.

Distributia este ticsita de actori anonimi care arata ciudat si au nume ciudate. Interpretarea nu avea cum sa fie mai rea nici daca erau distribuiti in rolurile principale soldati adevarati. Este inutil sa mai spun ca nu se remarca vreo prestatie artistica din partea cuiva.

Unul din putinele puncte bune ale filmului sunt cateva scene gore foarte realiste si neasteptate. IN rest cam totul este absolut lipsit de logica si nenatural. Un soldat experimentat v-ar spune, de exemplu, ca nici o armata care se respecta nu ar stabili o tabara permanenta in mijlocul unei jungle. Aceste tabere se fac in camp deschis, pentru a putea organiza o linie de tragere si a evita atacurile surpriza in mijlocul zilei, asa cum se intampla in film. Astfel de neconcordante sunt pe intreaga durata a filmului. Folosirea expertizei unui consultant ar fi putut transforma acest film macar in unul decent.

luni, 28 iulie 2014

Upside Down (2012)

Gen: Romantic

Distributie: Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall, Blu Mankuma, Nicholas Rose

Regizor: Juan Solanas [a mai regizat: Jack Waltzer: On the Craft of Acting(2011), Northeast(2005)]

Buget: 60.000.000
Incasari: 126.000.000 $

Nota Gealapa: 6.85
Metascore: 45/100

Doi tineri se indragostesc desi fac parte din doua lumi diferite si pana si gravitatia ii trage in sensuri diferite. Dupa zece ani in care au fost fortati sa nu se mai vada, el porneste intr-o calatorie periculoasa pentru a isi redescoperi marea iubire.

Filmul este bun, dar cu putina atentie ar fi putut sa fie excelent. Nu sunt vreun maniac cand vine vorba de respectarea legilor fizicii in filme, dar parca acesta s-a concentrat prea mult pe povestea de dragoste in dezavantajul curiozitatii celor doua lumi in oglinda, astfel unele lucruri care se intampla pe acolo sunt destul de greu de trecut cu vederea. Chiar si in dezvoltarea povestii de dragoste pe care se axeaza tot filmul lipsesc niste pasi importanti. Vreo 20 de minute suplimentare de banda ar fi permis dezvoltarea personajelor si a povestii suficient de mult. In plus, nu este primul film care abordeaza acest subiect, deci nici la originalitate nu primeste o nota prea mare.

In distributie intalnim actori exprimentati, dar nu monstri sacri. Jim Sturgess mi s-a parut absolut mediocru. Kirsten Dunst, in schimb, a stralucit, si nu spun asta doar pentru ca este incredibil de frumoasa. Adevaratele staruri ale filmului sunt actorii cu multa experienta, distirbuiti in roluile de suport.

Un lucru laudabil este ca acest film nu este american, astfel ca suntem scutiti de sumedenia de mesaje mai pe fata sau mai ascunse care sa ne inspire maretia si suprematia natiunii americane.Intrebarile la care filmul nu raspunde sunt compensate de niste efecte vizuale de exceptie. Este mare pacat ca filmul s-a concentrat pe o poveste de dragoste, pentru ca aceasta este singurul lucru neinteresant in aceasta productie.


For a Good Time, Call... (2012)

Gen: Comedie

Distributie: Ari Graynor, Lauren Miller, Justin Long, James Wolk, Lawrence Mandley

Regizor: Jamie Travis [a mai regizat: The National Parks Project(2011), Brooklyn INdependent Vol. 1(2005)]

Buget: 850.000 $
Incasari: 2.000.000 $

Nota Gealapa: 6.10
Metascore: 55/100

Doua foste dusmance in facultate, sunt fortate de imprejurari sa locuiasca impreuna si ajung sa infiinteze o linie erotica.

Acest film, pe langa comedie, este despre prietenia dintre doua femei, dar trebuie sa va spun, fetelor, ca nu va face deloc cinte. Va portretizeaza ca pe niste fiinte bipolare, ciufute, suparacioase, dusmanoase, false si care pot fi unite doar de un singur tel comun: banii. Nici macar comedia nu este la inaltime. multe din glume nu au mai fost la moda din anii '90.

Distributia este alcatuita din actori care se straduiesc deja de ceva vreme sa faca pasul decisiv si sa devina nume importante in industrie. Nu vor reusi prea curand. Prestatiile celor doua protagoniste sunt la poli opusi. Daca Lauren Miller are o interpretare absolut ok, spre foarte buna, nu acelasi lucru il putem spune si despre Ari Graynor, care este de o falsitate si rigiditate rar intalnita.

Ca si punct pozitiv, putem spune ca nu este foarte previzibil, sau cel putin nu atat de rpevizibil cum sunt alte filme de acest gen. Din pacate, insa, impresia generala pe care o lasa acest film este de asa-si-asa. Cu o astfel de intriga, posibilitatile erau nelimitate, dar acest potential a ramas irosit.


duminică, 27 iulie 2014

Chain Letter (2009)

Gen: Horror

Distributie: Nikki Reed, Keith David, Brad Dourif, Madison Bauer, Phil Austin

Regizor: Deon Taylor [a mai regizat: Supremacy(2014), Nite Tales: The Movie(2008), The Hustle(2008), Dead Tone(2007)]

Buget: 5.000.000 $
Incasari: 1.000.000 $

Nota Gealapa: 5.10

Un criminal in serie omoara tinerii care nu forwardeaza un mail.

Doi prieteni stateau si fumau un joint. unul dintre ei a primit un mail in care scria ca daca nu il trimite mai departe la inca 6548 de persoane osa moara in chinuri. Fumati fiind, cei doi s-au gandit ce-ar fi daca... aceste mailuri ar fi pe bune? Si au facut un film despre asta. Unul prost.  Pentru un film care abordeaza problema tehnologiei, producatorii au lasat deoparte niste detalii tehnice care inlatura orice umbra de credibilitate.

Distributia este una tipica pentru un astfel de film, si anume niste actorivesnic la inceput de drum pe care nimeni nu ii vrea in filme bune. Prestatiile lor sunt in nota filmului, adica sub-mediocre.Cea mai buna si credibila parte a interpretarii lor este atunci cand sunt despicati sau decapitati.

Daca tot ce va doriti de la un film horror este sa vedeti niste scene gore, cantitati impresionante de sange si violenta fara limite atunci il puteti alege pe acesta cu incredere. Daca va doriti ceva mai mult, cum ar fi un scenariu decent, o poveste care are logica, personaje, sau macar un personaj cu care sa empatizati fie el bun sau rau, cautati in alta parte. Trailer:


Nights in Rodanthe (2008)

Gen: Drama

Distributie: Diane Lane, Richard Gere, Christopher Meloni, Viola Davis, Becky Ann Baker

Regizor: George C. Wolfe [a mai regizat: Lackawanna Blues(2005)]

Incasari: 43.000.000 $

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 39/100

Un doctor care calatoreste pentru a reface relatia cu fiul sau se indragosteste de o femeie a carei casnicie nu este tocmai reusita.

Urmarind acest film m-am simtit exact ca si cum as citi o carte scrisa de Sandra Brown.Dragoste si frustrare aruncate necontrolat in fiecare cadru.Ma gandesc ca nu a fost nevoie de cine stie ce buget pentru acest film. Au ales o locatie draguta unde au filmat trei sferturi din film si cam asta a fost.

Scenariul acestui film a oferit doua roluri serioase, atat. Asa ca in afara de cei doi protagonisti nu prea avem ce prestatii sa mai judecam. Richard gere a imbatranit si cred ca a ajuns la un nivel de saturatie care nu ii permite sa se implice si sa impresioneze ca alta data. Diane Lane, in schim, se descurca excelent. Are o interpretare foarte puternica, in stilul filmelor de televiziune, dar chiar si asa foarte buna.

Intriga este destul de slabuta, actiunea previzibila si pana se intampla ceva interesant dureaza destul de mult. Filmul este chiar plictisitor pe alocuri. Este mult prea simplu si plat ca sa fie un film cu adevarat bun. Casa i care s-a filmat filmul a fost distrusa un an mai tarziu de un uragan, probabil pedeapsa divina pentru filme mediocre.


sâmbătă, 26 iulie 2014

Blue Seduction (2009)

Gen: Thriller

Distributie: Billy Zane, Estella Warren, Jane Wheeler, Bernard Robichaud, Robbie O'Neill

Regizor: Timothy Bond [a mai regizat: A Christmas Song(2012), The Case for Christmas(2011), The Secrets of Comfort House(2006), Family in Hiding(2006), Gospel of Deceit(2006)]

Buget: 1.600.000 $

Nota Gealapa: 4.10

Un compozitor imbatranit se vede prins in mrejele unei tinere cantarete seducatoare. In scurt timp, aceasta ajunge sa ii ameninte familia si viata.

Cu siguranta merit un premiu pentru ca am rezistat pana la sfarsit. Nici nu pot sa descriu in cuvinte cat de penibile sunt unele pasaje din acest film. Intriga este buna, dar nu este folosita corespunzator, iar actiunea inainteaza mai incet decat slujbele de la biserica.

Nici distirbutia nu este cea mai stralucita. Daca lucrezi cu actori de mana doua si ai si un scenariu tot de mana a doua este clar ca orice proiect va fi un esec. Nu este ca in matematica unde minus cu minus fac plus. Singura care s-a ridicat cat de cat deasupra celorlalti si a filmului in general este Estella Warre, prestatia ei fiind si singurul motiv pentru crae acest film primeste nota de trecere.

S-a facut un studiu despre acest film si se pare ca, in timp ce barbatii i-au acordat in general note sub 5, femeile au acordat note in jur de 7-8. Poate motivul este acela ca in film barbatii nu sunt altceva decat niste creaturi fara minte manipulate cu usurinta de femei. E doar o parere.

Trailer:


The Call (2013)

Gen: Thriller

Distributie: Halle Berry, Evie Thompson, Abigail Breslin, Morris Chestnut, Michael Eklund

Regizor: Brad Anderson [a mai regizat: Midnight Sun(2012), Vanishing on 7th Street(2010), Transsiberian(2008), the Machinist(2004), Session 9(2001)]

Buget: 13.000.000 $
Incasari: 139.000.000 $

Nota Gealapa: 7.10
Metascore: 51/100

O operatoare experimentata de la serviciul de ugenta, primeste un apel de la tanara aflata in portbagajul unei masini. In timp ce incearca sa o ajutea, aceasta realizeaza ca are de a face cu un criminal din trecutul ei.

Ultimul film pe care l-am vazut cu Halle Berry in rol principal nu a fost o experienta prea placuta, asa ca nu stiam ce asteptari sa am de la acesta. Din fericire, acest film a fost o surpriza placuta. Pana aproape de final acest film este foarte bun si te tine intr-o tensiune continua. Spre sfarsit insa, lasa impresia ca le-a scapat din mana si., pe langa faptul ca devine previzibil, incepe sa aiba probleme si cu logica unor actiuni.

Acest film este cu Halle Berry si despre Halle Berry. Altcineva nu mai conteaza. nu conteaza nici macar victima pe care ea incearca sa o salveze. Nu conteaza nici raufacatorul... nu mai conteaza nimic. Partea proasta cand ignori dezvoltarea tuturor personajelor, mai putin unul, reusita filmului depinde de prestatia actorului caruia i-a fost alocat personajul respectiv. Din fericire, Halle Berry a fost intr-o perioada buna pe durata filmarilor si a reusit o intepretare foarte buna si credibila.

Intriga este foarte buna si iti atrage atentia inca de la inceput. Apoi, actiunea avanseaza in ritmul potrivit iar scenariul se potriveste si el la fix. Reusita filmului este cu atat mai surprinzatoare cu cat a fost produs de studiourile WWE(World Wrestling Entertainment). Este si primul film produs de aceste studiouri nominalizat pentru vreun premiu.

Trailer:


Minte-ma frumos(2012)

Gen: Romantic

Distributie: Diana Dumitrescu, Andi Vasluianu, Zaharia Visan, Marius Damian, Loredana Groza

Regizor: Iura Luncasu [a mai regizat: State si Flacara - Vacanta la Nisa(2010), State de Romania - Student la Sorbona(2009)]

Nota Gealapa: 7.25

Un barbat si o femeie nesiguri pe ei, se intalnesc pe internet si fiecare infloreste adevarul despre ei. Cand trebuie sa isi dea intalnire, nici unul nu are curajul sa se prezinte personal si fiecare isi trimite la intalnire cel mai bun prieten.

Incet, incet, cinematografie romaneasca incepe sa scoata capul la suprafata si sa lase in spate obiceiul prost pe acre il capatase de a face numai filme deprimente cu sau despre comunism. Aceasta comedie romantica, desi nu are cine stie ce poveste, nu are un buget urias si nici efecte speciale deosebite, este totusi o productie reusita, ca o gura de aer proaspat pentru industria de la noi. Un strain care vede acest film, nu ne va plange de mila ca suntem saraci, nu ne va compatimi pentru ca suntem abuzati. Pus si simplu va vedea un film sensibil si se va bucura de el.

Desi in filmele romanesti, bugetele mici se compenseaza patial cu talentul si interpretarea puternica a actorilor, in acest caz nu se intampla asa. Prestatiile membrilor distributiei sunt mediocre, in frunte cu cei doi protagonisti. Pe alocuri, falsitatea lor este chiar deranjanta.


Intriga este putin fortata, dar, pe parcurs, te lasi prins de poveste si te obisnuiesti cu modul de interpretare iar totul devine agreabil si uiti ca filmul este romanesc. Din pacate, ca multe filme de gen de afara, si acesta devine previzibil destul de prematur. Trailer:


Spring Breakers (2012)

Gen: Crima

Distriutie: Vanessa Hudgens, Selena Gomez, Ashley Benson, James Franco, Rachel Korine

Regizor: Harmony Korine [a mai regizat: 42 One Dream Rush(2009), Trash Humpers(2009), Mister Lonely(2007), Corporate Ghost(2004), Gummo(1997)]

Buget: 5.000.000 $
Incasari: 15.000.000 $

Nota Gealapa: 5.30
Metascore: 63/100

Patru fete jefuiesc un restaurant ca sa faca rost de bani pentru a pleca in vacanta. Dupa petreceri, betii si droguri ele sunt arestate si sunt scoase pe cautiune de un traficant de droguri si arme.

Acest film este, cu siguranta, unul dintre cele mai ciudate pe care le-am vazut. Cred ca se vrea a fi o experienta psihedelica. Scenariul are mai putine cuvinte decat un cantec al celor de la Parazitii. Este, practic, un videoclipde peste o ora, cu mult dubstep, multi sani, multe funduri care ar trebui sa compenseze pentru lipsa de replici, actori, logica sau talent.

Desi in distributie sunt destule nume cunoscute din noua generatie, din punctul meu de vedere in acest film vedem un singur actor: James Franco. Prestatia lui este unul din putinele motive pentru care filmul primeste nota de trecere. Fetele au facut ce stiu ele mai bine, adica si-au aratat diverse parti ale corpului.

Mi se pare ca acest film ar trebui privit de catre femeile de pretutindeni ca pe o insulta si o dovada de misoginism cras, pentru ca femeile sunt prezentate ca niste fiinte proaste, materialiste si usuratice. Cred ca s-a vrut a fi pe undeva si o satira asupra noii generatii, astfel nu imi explic de ce unele personaje sunt prezentate de parca ar fi desene animate.  As fi vrut sa vad un regizor mai ambitios, care sa se concentreze pe arta cinematografica, nu sa cada tentatiei de a arata cadre infinite cu fete bete in bikini.

Trailer:


vineri, 25 iulie 2014

Cypher (2002)

Gen: SF

Distributie: Jeremy Northam, Lucy Liu, Nigel Bennett, Timothy Webber, David Hewlett

Regizor: Vincenzo Natali [a mai regizat: Haunter(2013), Splice(2009), Getting Gilliam(2005), Nothing(2003), Cube(1997)]

Buget: 7.500.000 $

Nota Gealapa: 6.80

Un om simplu si naiv se trezeste ajuns peste noapte un spion in lumea plina de miza a spionajului industrial. Depasit pana peste cap de situatie, el se aliaza cu o femeie fatala misterioasa.

Acest film a fost o surpriza placuta. A beneficiat d eo intriga pe care am mai intalnit-o in destule filme, dar producatorii au stiut sa fructifice tot potentialul oferit de o tema ca spionajul industrial. Scenariul se intoarce de nenumarate ori in acest film, dar de fiecare data pastrand o oarecare logica si urma de credibilitate. Din pacate, este stricat partial de efectele vizuale, care sunt cel putin de mana a doua si seamana uneori cu niste jocuri pe calculator. Finalul nu se ridica nici el la inaltimea filmului si ramai cu senzatia ca pana atunci a fost mult zgomot pentru nimic

Numele din distributie sunt cunoscute, dar nu sunt recunoscute pentru marele lor talent actoricesc sau sensibilitatea din interpretare. Din fericire, pentru un astfel de film se potriveste o interpretare rece si dreapta, fara prea multe inflexiuni emotionale. Nu putem remarca vreo prestatie demna de vreun premiu de actorie.

Vincenzo Natali dovedeste si el mult potential, ca regizor. Dupa filmul Cube, care a fost destul de reusit, vine acesta la fel de bun, asa ca, pe viitor, ne putem astepta la lucruri bune din partea lui.


Silent Night (2012)

Gen: Horror

Distributie: Malcolm McDowell, Jaime King, Donal Logue, Rick Skene, Ellen Wong

Regizor: Steven C. Miller [a mai regizat: Under the Bed(2012), The Aggression Scale(2012), Scream of the Banshee(2011), automaton Transfusion(2006)]

Incasari: 100.000 $

Nota Gealapa: 5.55
Metascore: 53/100

Politia dintr-un orasel american incearca sa prinda un criminal in serie deghizat in Mos Craciun, care omoara in seara de ajun.

Acest film este foarte slab, dar l-as prefera oricum in fata filmelor tipice de Craciun. Bineinteles ca majoritatea filmului nu are nici o logica. chiar cand crezi ca are si ca intelegi ce se intampla, povestea o ia iar pe campii. Bineinteles ca un aruncator de flacari bate la fund un pistol, dar toate astea sunt intamplari tipice filmelor horror care au actiune in orasele americane de care nu aude nimeni.

Actorii sunt toti de mana a doua, si au evoluat in nota lor obisnuita. E corect ca nici scenariul nu i-a ajutat, dar nici ei nu ar fi fost in stare sa fie credibili nici daca ne-ar fi spus cum ii cheama cu buletinul in mana. Probabil ca acest film a mai incheiat cateva cariere.

Producatorii au incercat sa compenseze lipsa de... orice cu putina nuditate si scene de o violenta extrema, dar si acelea foarte prost realizate. Acest film nu este nici macar suficient de prost incat sa devina bun. Nici nu stiu daca au avut vreun fel de buget. Multe scene sunt filmate prost si cu imagine tremuranda, parca in spatele camerei s-ar afla vreun drogat care de obicei filmeaza doar filmulete pentru Youtube.

Filmul este inspirat partial de masacrul din ajunul Craciunului 2008, care a avut loc intr-un orasel numit Covina. O alta curiozitate care nu are legatura cu nimic, este ca majoritatea personajelor au fost denumite dupa fotbalisti ai faimoase echipe Leeds United, din anii '70 (Cooper, Giles, Madeley, Revie, Jones, Jordan, McKenzie). Trailer:


Nitro Circus: The Movie (2012)

Gen: Documentar

Distributie: Travis Pastrana, Tommy Passemante, Jeremy Rawle, Jolene Van Vugt, Jim DeChamp

Regizor: Gregg Godfrey [a mai regizat: Nitro Circus Country Fried(2008), Thrillbillies Double Wide(2008), 199 Lives: The Travis Pastrana Story(2008), Thrillbillies(2007), 2006-2007 Amp'dMobile Supercross Series(2007)]

Incasari: 4.000.000 $

Nota Gealapa: 6.85
Metascore: 43/100

Aventurile lui Travis Pastrana si a gastii lui de atleti talentati dependent de adrenalina si cascadoriile lor ridicule, nebunesti, isterice si imposibile, pentru prima data pe marele ecran.

Multi veti asemana acest film cu seria Jackass. Insa, este chiar opusul trilogiei amintite. Daca in Jackass accentual se pune pe farse, iar cascadoriile lor sunt destinate sa esueze, in Nitro Circus ele trebuie sa reuseasca, pentru ca orice ratare inseamna, practice, moartea cuiva.
Nu toate cascadoriile prezentate aici sunt nemaintalnite, dar sunt cateva care te lasa fara rasuflare chiar si in fata televizorului.

Gasca este formata numai din dependent ai sporturilor cu motor. Travis Pastrana, o legenda in domeniu, i-a ales personal pe fiecare dintre ei si a facut o treaba excelenta. Acestia nu se dau inapoi de la nimic si nu refuza nici o cascadorie, oricat de periculoasa ar fi.

Filmul nu are insa atata personalitate cum aveau cei de la Jackass, care erau si comedianti si fiecare contribuia in film cu mai mult decat idioteniile pe care le faceau. Foarte putini din Nitro Circus au si altceva in afara de curaj.

joi, 24 iulie 2014

The Past (2013)

Titlu original: Le passe

Gen: Drama

Distributie: Berenice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis

Regizor: Asghar Farhadi [a mai regizat: A Separation(2011), About Elly(2009), Fireworks Wednesday(2006), Beautiful City(2004), Dancing in the Dust(2003)]

Buget: 11.000.000 $
Incasari: 5.000.000 $

Nota Gealapa: 7.90
Metascore: 85/100

Un iranian isi paraseste sotia frantuzoaica si cei doi copii ai ei pentru a se intoarce in tara natala. Intre timp ea isi reface viata, o realitate cu care sotul se confrunta doar cand primeste cererea de divort.

Nu ma asteptam sa rezist doua ore intregi urmarind acest film. Nu numai ca am rezistat, dar mi-a si placut la nebunie. Dupa un inceput anevoios, intriga incepe sa aiba logica si, din acel, moment pana la finalul filmului, se pastreaza o stare de tensiune continua.

Nu ma pricep eu la actori francezi sau iranieni, dar pot sa afirm ca am asistat la cateva interpretari de exceptie. Fiecare personaj a fost foarte credibil si m-au facut sa ii iubesc sau sa ii urasc la un moment dat. Nu pot sa spun ca vreunul dintre protagonisti straluceste si se ridica deasupra celorlalti. Impreuna, insa, formeaza o echipa redutabila, iar incompatibilitatea dintre ei este incredibila.

Mare parte din succesul acestui film i se datoreaza si regizorului, care a pus aceasta poveste in scena intr-un mod foarte delicat si sensibil. Nu credeam ca o sa imi placa vreodata un film despre complexitatea si problemele care apar intr-o relatie, dar straturi peste straturi  de intorsaturi, incertitudini si agende ascunse mi-au starnit si mentinut interesul pana la sfarsit.

Trailer:


Blindness (2008)

Gen: Drama

Distributie: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal, Yusuke Iseya, Danny Glover

Regizor: Fernando Meirelles [a mai regizat: 360(2011), The Constant Gardener(2005), Citade de Deus(2002), Domesticas(2001)]

Buget: 25.000.000 $
Incasari: 6.000.000 $

Nota Gealapa: 6.85
Metascore: 45/100

Lumea este ravasita de o epidemie de... orbire instant. Primii infectati sunt tinuti in carantina, dar pe masura ce numarul lor creste, ei isi creeaza propria societate, cu bune si cu rele.

Filmul este bunicel, dar nu pot sa nu am o urma de regret gandindu-ma ca ar fi putut fi o capodopera. Ideea este una originala, ceea ce este destul de rar in ziua de azi, astfel ca potentialul era imens. In ciuda acestui lucru, se pare ca doua ore nu au fost suficiente pentru a face ceva memorabil. Au lungit inutil anumite scene, cand s-ar fi putut concentra pe lucruri relevante.

Filmul a beneficiat de prezenta unor actori de prima mana, a caror interpretare a fost de un nivel ridicat. Julianne Moore, este protagonista si chiar reuseste sa se ridice deasupra celorlalti si sa straluceasca, dar si rolurile secundare au fost tratate cu seriozitate.

Filmul nu este despre vreo boala si despre cum un super erou salveaza lumea. Este despre natura umana si cum se transforma oamenii in situatii limita. L-as putea asemana cu The Divide, dar parca asta este mai sensibil si nu la fel de cininc. A fost poate chiar prea rezervat, pentru ca am inteles ca romanul dupa care s-a inspirit este mult mai dur. Un alt lucru ciudat in acest film este ca, desi apar o multime de personaje, nici unul dintre ele nu are vreun nume.

Trailer:

miercuri, 23 iulie 2014

Hijacked (2012)

Gen: Thriller

Distributie: Vinnie Jones, Rob Steinberg, Craig Fairbrass, Gina Philips, Tiffany Dupont

Regizor: Brandon Nutt [a mai regizat: The Last Resort(2009)]

Nota Gealapa: 4.75

Un agent secret incearca sa isi repare relatia cu logodnica lui tocmai cand aceasta se imbarca la bordul unui avion care urmeaza sa fie deturnat de niste teroristi pe al caror sef il vaneaza.

Putine sunt filmele cu avioane mai putin realiste decat acesta. Stiu un simulator de zbor de la care producatorii acestui film pot invata cateva lucruri. Intriga slaba anunta inca de la inceput calitatea indoielnica a filmului. Ai crede ca dupa atatea esecuri de-a lungul anilor, un producator de film ar fi trebuit sa invete ca nu poti face un film care preupune multe efecte speciale sa fie reusit daca ai doar o mana de maruntis.

Distributia este plina de barbati umluti de steroizi, obisnuiti ai rolurilor secundare din filmele cu scene de lupta. Din pacate, nici macar la acest capitol nu exceleaza acest film. O scandura cu un chip desenat pe ea ar fi avut o interpretare mai sensibila si credibila decat muntii de testosteron din acest film.

Spre final, scenariul ne ofera singura lui rasucire, care aproape face ca filmul sa ia nota de trecere. Din pacate, cu o floare nu se face primavara si miscarea finala este eclipsata de previzibilitatea si plictiseala de pana atunci.Daca le trece prin cap sa faca o continuare ar trebui sa faca rost de cel putin cinci ori mai multi bani decat au avut acum, pe care sa ii investeasca in unul sau doi actori decenti si in niste efecte de Doamne-ajuta.

Trailer:

Knife Edge (2009)

Gen: Thriller

Distributie: Hugh Bonneville, Natalie Press, Matthieu Boujenah, Miles Ronayne, Nigel Whitmey

Regizor: Anthony Hickox [a mai regizat: Submerged(2005), Blast(2004), Consequence(2003), Federal Protection(2002), Last Run(2001)]

Nota Gealapa: 5.75

O femeie lasa in urma succesul de pe Wall Street si se muta impreuna cu sotul ei si cu fiul de cinci ani intr-o casa in Anglia rurala. Noul lor inceput se transforma intr-un cosmar atunci cand descopera secretul groaznic al casei in care tocmai s-au mutat.

Aproape ca am adormit pana s-a intamplat ceva notabil in filmul asta. Intriga este slabuta, iar actiunea avanseaza mult prea lent. Filmul nu impresioneaza prin nimic, dar deceptioneaza aproape la toate capitolele. Este filmat prost, scenariul este slab iar logica a fost ignorata cu desavarsire.

Actorii sunt relativ necunoscuti si interpreteaza de parca joaca intr-o piesa de teatru pentru televiziune. Nici unul din ei nu a reusit sa ofere putina credibilitate personajului sau. Macar pitipoancele blonde care abordeaza acelasi stil au scuza ca sunt la inceput.

Acest film ar fi fost mai de succes daca ar fi fost prezentat ca un episod din Verdict, Crima. Este mult prea previzibil si plictisitor. Am tresarit de cateva ori, dar nu din cauza vreunei sperieturi ci pentru ca au tinut sa marcheze momentele cheie cu sunete si muzica extrem de galagioase.


Sharknado (2013)

Gen: Horror

Distributie: Ian Ziering, Tara Reid, John Heard, Cassandra Scerbo, Jaason Simmons

Regizor: Anthony C. Ferrante [a mai regizat: Sharknado 2: The Second One(2014), Hansel & Gretel(2013), Headless Horseman(2007), Boo(2005)]

Buget: 1.000.000 $

Nota Gealapa: 3.80

Cand un mega-uragan cuprinde Los Angelesul, cel mai letal pradator al naturii stapaneste pamantul, aerul si apa, mii de rechini terorizant populatia inspaimantata.

Putem noi ca oameni sa stam nemiscati in timp ce un uragan flutura grinzi de otel pe deasupra capului nostru? Putem noi ca oameni sa zburam cu un elicopter de mici dimensiuni la doi metri de un uragan care a ridicat in aer zeci de avioane parcate? Putem noi ca oameni sa intram in burta unui rechin cu o drujba si sa ne facem loc prin burta acestuia? Acest film ne invata ca toate aceste lucruri, dar si altele la fel de grele, sunt posibile.

Ideea este originala, ce-i drept, dar de-a dreptul cretina. Si chiar daca cineva a aprobat aceasta idee, cum naiba sa te gandesti ca poti face un astfel de film avand la dispozitie numai 1.000.000 de dolari. Asa ne-am ales cu niste efecte si animatie demne de jocurile pe calculator de mana a doua.

Surprinzator, distributia contine nume relative cunoscute. Absolut toti cei care apar in acest film au avut prestatii penibile. Nu inteleg motivul pentru care au acceptat sa apara in acest film cei care aveau o oarecare cariera in spate. Sa luam exemplul Tarei Reid. Eu stiam ca pitipoancele blonde apar in filme proaste la inceputul carierei, in speranta ca cineva sa le remarce si apoi sa apara in filme mai importante. In cazul ei, vad ca involueaza de la filme proaste la cele incredibil de penibile.

In timp ce scriam aceste randuri, am realizat ca de fap acest film este o capodopera pe care eu nu am inteles-o. Acest film este o poveste induiosatoare despre rechini smulsi din habitatul lor de furia naturii. Ei se organizeaza in grupuri incercand cu disperare sa se intoarca acasa. Ei trebuie sa infrunte tot felul de pericole, cum ar fi oameni nebuni cu drujbe si actori de mana a doua care se arunca in gura lor de fiecare data cand au ocazia. Daca iubiti tornadele si rechinii, acum nu mai trebuie sa alegeti intre cele doua.

Va recomand sa traiti aceasta experienta cinematografica unica, acum, inainte sa castige sute de premii si sa devina foarte "main stream".

marți, 22 iulie 2014

Paranoia (2013)

Gen: Thriller

Distributie: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Amber Heard, Lucas Till

Regizor: Robert Luketic [a mai regizat: Killers(2010), The Ugly Truth(2009), 21(2008), Monster-in-Law(2005), Win a Date With Tad Hamilton!(2004)]

Buget: 35.000.000 $
Incasari: 8.000.000 $

Nota Gealapa: 6.25
Metascore: 32/100

Un internship al unei corporatii puternice reuseste sa ajunga in biroul mare pe care si-l dorea, dar cu un pret: trebuie sa il spioneze pe mentorul sefului sau, pentru a-i asigura acestuia un avantaj intr-o afacere de miliarde.

Filme cu spionaj intre corporatii au mai fost destule, asa ca pentru a fi memorabil abordand un asemenea subiect trebuie sa aduci ceva special si nou. Din pacate acest film nu face asta, motiv pentru care probabil il voi uita in maxim o saptamana. Intriga este destul de slaba, iar actiunea foarte simpluta dar cu pretentii de mare conspiratie. Cred ca scopul acestei productii a fost sa le dea impresia hipsterilor prosti si obsedati de telefoane si retele sociale ca au vazut si reusit sa inteleaga un film foarte complicat.

Distributia beneficiaza de talentul unor nume consacrate si chiar al unei legende in cinematografie: Harisson Ford. Din pacate acest talent este irosit in roluri secundare. Liam Hemsworth, desi si el destul de experimentat, cred ca va dori sa uite cat mai repede aceasta etapa din cariera lui. De fapt, interpretarile lui Harrison Ford si Gary Oldman sunt printre din putinele lucruri bune pe care ni le ofera acest film.

Povestea avanseaza lent si intr-un mod repetitiv ceea ce face ca portiuni din film sa fie foarte plictisitoare. Ideea, desi nu originala, avea suficient potential, din pacate nefolosit corespunzator. Din acest motiv, filmul nu are nici un farmec si pare neterminat. Kevin Spacey a fost sfatuit bine atunci cand a refuzat un rol in acest film.


Oblivion (2013)

Gen: SF

Distributie: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough,Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau

Regizor: Joseph Kosinski [a mai regizat: TRON: Legacy(2010)]

Buget: 120.000.000 $
Incasari: 377.000.000 $

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 54/100

Un veteran a carui misiune este extraga ultimele resurse ale Pamantului, incepe sa puna la indoiala misiunea si propria identitate.

Acest film imi confirma un lucru pe care il banuiam deja: daca vreodata vreo rasa extraterestra ne va invada si doar o mana de oameni vor fi alesi sa supravietuiasca in sclavie, vor trai numai specimenele ariene ca Tom Cruise. Noi ceilalti nu avem nici o sansa.

In sfarsit o idee cat de cat originala sustinuta de un scenariu decent. Cand ai 120.000.000 de dolari doar de atat ai nevoie pentru a face un film bun. Acesti bani au fost suficienti pentru a crea efecte vizuale reusite si niste roboti dati dracu'. Scenariul nu schimba cursul actiunii de prea multe ori, dar atunci cand se intampla este memorabil.

Distributia are doar doua nume importante, dar cei doi sunt atat de mari incat restul distributiei ar fi putut fi compusa din caini si nu ar fi contat. Morgan Freeman este cool ca intotdeauna. Tom Cruise face si el o treaba foarte buna, dar, si dupa aceasta prestatie, el si eu vom avea in continuare acelasi numar de Oscaruri.

Singura parte negativa ar fi lungirea inutila a anumitor scene. Aveau de unde s mai taie, pentru ca filmul dureaza doua ore. In rest, nu conteaza ca nu este chiar in intregime original. Este in continuare un film distractiv si plin de suspans.

Trailer:


Stand Up Guys (2012)

Gen: Comedie

Distributie: Al Pacino, Cristopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Mark Margolis

Regizor: Fisher Stevens [a mai regizat: John Leguizamo's Ghetto Clown(2014), Another World(2014), Mission Blue(2014), Just a Kiss(2002)]

Incasari: 4.000.000 $

Nota Gealapa: 6.75
Metascore: 41/100

O pereche de fosti raufacatori incearca sa reuneasca gasca pentru o ultima Aventura, inainte ca unul dintre ei sa indeplineasca ultima lui misiune: de a-l omori pe unul din prietenii sai.

O comedie neagra destul de reusita, pentru nostalgicii filmelor de alta data, in care si baietii rai aveau onoare. Actiunea inainteaza intr-un ritm lent, potrivit pentru varsta protagonistilor, dar asta fara sa transforme fimul intr-unul plictisitor.

Orice distributie care ii are pe Al Pacino si Cristopher Walken nu poate fi decat una Sonora, chiar daca dupa ei, nu mai urmeaza nici un alt nume mare. Ambii s-au descurcat excellent si cuvantul care cred ca descrie cel mai bine impresia pe care o lasa este "cool". In afara de cei doi, o surpriza foarte placuta, desi nu a avut un rol foarte important, a fost Alan Arkin, care reuseste sa impresioneze in putinul timp acordat personajului sau.

Filmul are o poveste excelenta si o coloana sonora emotionanta, perfect compatibila cu caracterul filmului si personajele. Toate astea ii dau filmului un aer de autenticitate, din ce in ce mai rar intalnit in productiile de azi.  Nu va asteptati sa aveti un exces de gangster, scene cu impuscaturi sau alte lucruri de acest gen. Acest film vrea sa scoata in evidenta mai degraba oamenii din spatele acestor personaje. Probabil ca daca in locul celor doi protagonist ar fi fost alti actori, filmul s-ar fi pierdut in mediocritate si ar fi fost lent si plictisitor. Walken si Pacino, insa, l-au ridicat cat de mult au putut ei, transformand dialogurile lor punctual de atractie al acestuie. Cred ca cei doi au reusit unele dintre cele mai bune interpretari ale carierei lor.

luni, 21 iulie 2014

Mamaia (2013)

Gen: Comedie

Distributie: Stela Popescu, Valentin Teodosiu, Madalina Anea, Paul Diaconescu, Adrian Vancica

Regizor: Jesus del Cerro [a mai regizat: Ho Ho Ho 2: O loterie de familie(2012), S-a furat mireasa(2012), The Godmother(2011), Ho Ho Ho(2009), Contra timp 2(2009)]

Nota Gealapa: 5.20

Actiunea se invarte in jurul unei batrane care lupta impotriva unui mogul imobiliar, pentru a-si salva casa.

Avand sloganul "batranii nostri sunt la fel de isteti precum copiii lor", acest film este varianta romaneasca si imbatranita de Home Alone. Glumele sunt aceleasi de la inceputul anilor '90 din productia americana amintita mai sus, deci, pe langa faptul ca nu sunt originale, mai sunt si demodate.

Distributia are suficiente nume importante. Din pacate, unii dintre actori, printre care si protagonista, Stela Popescu, au facut atata timp doar umor de televiziune, incat lasa impresia ca nu mai stiu sa interpreteze si in alt mod. Din fericire, actorii mai tineri reusesc sa compenseze intr-o oarecare masura acest (d)efect.

Chiar si in aceste conditii, este placut sa vezi o productie romaneasca, fara sa ti se aminteasca macar pentru o secunda ce deprimat trebuie sa fii pentru ca esti roman. Filmul s-ar fi descurcat mai bine fara sa isi inveleasca actiunea intr-o poveste. Ne-ar fi scutit de cateva momente de actorie lipsite de orice credibilitate si de prezenta unui copil netalentat.


Ice Spiders (2007)

Gen: Horror

Distributie: Patrick Muldoon, Vanessa Williams, Thomas Calabro, David Millbern, Noah Bastian

Regizor: Tibor Takacs [a mai regizat: Spiders(2013), Bunks(2013), Meteor Storm(2010), Lies & Illusions(2009), NYC: Tornado Terror(2008)]

Buget: 2.000.000 $

Nota Gealapa: 4.50

Echipa olimpica de ski a Statelor Unite decide sa se antreneze intr-o statiune izolata, tocmai cand un experiment al guvernului scapa de sub control.

Nici nu stiu de unde sa incep enumerarea lucrurilor gresite sau acre lipsesc din acest film. Intriga de rahat, efecte speciale penibile, logica de nivel prescolar, toate sunt prezente aici. Am vazut animatii mai realiste in desene animate.  Sunt curios cate statiuni sau orase izolate mia au americanii, pentru ca am impresia ca le-am vazut cam pe toate.

Distributia este compusa din actori necunoscuti la momentul filmarilor, dar anonimi in acest moment. Probabil, pentru ei, aparitia pe marile ecrane a fost ca o plimbare cu Dacia 1310 in zilele de azi: e o experienta pe care trebuie sa o incerci, dr pe care nu mai vrei sa o repeti niciodata. Doar asa se poate explica aparitia lor in aceasta productie.

Filmul a intrat cu succes in categoria filmelor "incredibil de groaznice. Singurul lucru in fata caruia as prefera acest film sunt reclamele la Catena. Efectele speciale arata de parca ar fi fost facute folosind tehnologie din anii '80. Doar la dentist trece timpul mai greu decat urmarind acest film. Trailer:


duminică, 20 iulie 2014

Ninja: Shadow of a Tear (2013)

Gen: Actiune

Distributie: Scott Adkins, Kane Kosugi, Mika Hijii, Shun Sugata, Vithaya Pansringarm

Regizor: Isaac Florentine [a mai regizat: Assassin's Bullet(2012), Undisputed 3: Redemption(2010), Ninja(2009), The Shepherd(2008), Undisputed 2: Last Man Standing(2006)]

Buget: 2.600.000 $

Nota Gealapa: 6.65

Maestrul ninja din primul film s-a intors si este dornic de razbunare, dupa ce sotia lui gravida a fost ucisa.

Bugetul acestui film a fost mult prea mic pentru a realiza ceva cu adevarat notabil pentru acest gen, dar cred ca trebuie sa fim toleranti, pentru ca nu am mai vazut nimic un film clasic cu lupte kung fu. Intriga este destul de subtire, dar, din nou, scenele de lupta sunt deliciul acestui film. Poate parea doar un film pentru baieti, dar si femeile au ce vedea: corpul perfect sculptat al lui Scott Adkins.

Distributia este de mana a doua, dar niciodata nu s-a castigat vreun Oscar pentru vreo interpretare in urma unei stelute de ninja bine plasate. Scott Adkins, protagonistul filmului, se descuca onorabil, chiar daca nu este tocmai credibil cand distruge de unul singur toti cunoscatorii de arte martiale din trei tari. In afara de el, avem parte numai de actori asiatici nervosi, desprinsi parca din jocurile pe calculator.

Fanii genului nu vor da doi bani pe povestea slaba. Scenele de lupta filmate dintr-o bucata sunt punctul forte al acestei productii si reprezinta o imbunatatire majora fata de primul film din serie. In afara de acestea, ne sunt prezentate si alte elemente clasice ale filmelor din aceasta categorie din anii '90. Jungla, sabii, sotie ucisa, razbunare, antrenamente dure, personaje negative batute in serii de ctae 10, toate sunt prezente aici.


Atlas Shrugged II: The Strike (2012)

Gen: SF

Distributie: Samantha Mathis, Jason Beghe, Esai Morales, Patrick Fabian, Kim Rhodes

Regizor: Jon Putch [a mai regizat: Route 30, Too!(2012), Beethoven's Christmas Adventure(2011), American Pie Presents: The Book of Love(2009), Murder 101: College Can Be Murder(2007), Route 30(2007)]

Buget: 10.000.000 $
Incasari: 4.000.000 $

Nota Gealapa: 6.15
Metascore: 26/100

Proprietara unei companii feroviare si un mogul al otelului, il cauta cu disperare pe inventatorul unui motor revolutionar, in incercarea de a salva natiunea de mana forte a guvernului si de la colaps.

Actiunea se desfasoara intr-un viitor nu forte indepartat, in care resursele sunt pe sfarsite, iar guvernele abuzeaza oamenii afectand insasi democratia. Accentul nu este pus pe tehnologia viitorului ci pe criza in care se va afla omenirea, din acest motiv detaliile tehnice sunt ignorate total. Asa au ajuns sa ilsustreze, de xemplu, masini futuristice doar punandu-le leduri dedesubt masinilor actuale.

Distributia este perfecta pentru un asemenea film de duzina. Este compusa din actori experimentati, dar de mana a doua, care se incadreaza perfect in nota de mediocritate a filmului. Nici unul dintre ei nu este capabil sa duca un rol important intr-un film cu mai multe pretentii, asa ca au acceptat cu bucurie sa se joace cu aceste personaje stiind ca nimeni nu ii va judeca prea aspru. Chiar si in aceste conditii, calitatea interpretarii reprezinta un progres fata de primul film din serie.

Scopul filmului nu cred ca este sa impresioneze prin efecte speciale, interpretari de Oscar sau scene memorabile de actiune. Scopul este de a crea valva si dezbateri pe o tema de interes public: epuizarea resurselor. Cred ca, intr-o oarecare masura, reuseste sa faca asta. Sper ca al treilea film al trilogiei sa fie chiar mai buna si sa desavarseasca acest tel. Totusi, pentru urmatorul film, putine efecte speciale reusite nu ar strica.


La bani, la cap, la oase (2010)

Gen: Comedie

Distributie: Ovidiu Niculescu, Zane Jarcu, Gratiela Teohari, Valentin Teodosiu, Alexandru Margineanu

Regizor: Cristian Comeaga [afat la primul lung metraj]

Nota Gealapa: 5.05

Fara sa stie una de cealalta, mai multe persoane planuiesc cocomitent, acelasi jaf: un traficant rus de arme, un traficant de droguri albanez, un functionara a unei banci si o escroaca ascunsa intr-o manastire.

E placut sa vezi cinematografia romaneasca iesind din sfera filmelor artsistice, deci prin definitie drame sumbre si plictisitoare, chiar si cu astfel de proiecte pe jumatate ratate. Povestea se extinde mai mult decat logica poate sa duca. Totul se transforma din foarte complex intr-un haos total greu de urmarit, pe alocuri amuzant, dar mai degraba obositor.

Distirbutia este formata, cu mici exceptii, din actori experimentati dar de mana a doua din industria romaneasca de film. Rezultatul este ca si filmul a iesit tot de mana a doua. Cu un scenariu care nu ii ajuta deloc, acesti actori nu au gasit resursele pentru a straluci, iar consecinta este ca parti bune din film par mai degraba scheciuri de televiziune.

Ca parte pozitiva. pot spune ca filmul este unul onest, o copie a celor de la Hollywood, unde baietii rai primesc ce merita, baietii buni primesc banii si fata, iar, in plus, din cand in cand, este si amuzant. Din pacate, pot spune cu mana pe inima ca daca as fi pus sa aleg, m-as uita mai degraba la Nea Marin miliardar, decat la acesta.


sâmbătă, 19 iulie 2014

Scream of the Banshee (2011)

Gen: Horror

Distributie: Lauren Holly, Lance Henriksen, Eric F. Adams, Marcelle Baer, Edrick Browne

Regizor: Steven C. Miller [a mai regizat: Silent Night(2012), Under the Bed(2012), The Aggression Scale(2012), Automaton Transfusion(2006)]

Nota Gealapa: 5.25

O profesoara de arheologie descopera un artefact vechi si, studiindu-l, dezlantuie o creatura antica, capabila sa ucida cu puterea tipatului ei.

Povestea asta este mai trasa de par decat o fetita din gradinitele de stat romanesti. Desenele animete cu Pokemon sunt mai credibile decat acest film. Imaginea este filmata prost, numarul de momente care au logica le poti numara pe degete, iar efectele sunt de mana a doua.

Pe langa anonimii obisnuiti din acest gen de film, distributia se bucura si de doua nu respectate in industrie: Lauren Holly si Lance Henriksen. Daca prima este absolut penibila si, practic, si-a incheiat acriera cu prestatia din acest film, Lance Henriksen este ca o gura de aer proaspat. Desi are un rol minor, si-a insufletit excelent personajul si prestatia lui este singurul motiv pentru care acest film ia nota de trecere.

In apararea filmului, trebuie mentionat ca nu este produs de vreo casa de productie de la Hollywood, ci de un canal de televiziune specializat in filme SF. Este un fel de Las Fierbinti, varianta demonica. Trailer:


Escape from Planet Earth (2013)

Gen: Animatie

Distributie: Brendan Fraser, Sarah Jessica Parker, Jessica Alba, Rob Corddry, Ricky Gervais

Regizor: Cal Brunker [a mai regizat: Ninjamaica(2009)]

Buget: 40.000.000 $
Incasari: 151.000.000 $

Nota Gealapa: 6.55
Metascore: 35/100

Un astronaut extraterestru devine prizonier pe Pamant, dupa ce raspunde unui semnal SOS. Fratele lui tocilar vine sa il salveze si sa il ajute as evadeze.

Povestea este una mult prea simplista pentru un desen animat, unde, practic, nu ai nici o limita iar credibilitatea nu conteaza. Inteleg ca este desen animat si ca nu ma incadrez in targetul tinta, dar alte productii de gen au demonstrat ca un astfel de film poate fi pe placul tuturor, indiferent de varsta. Glumele sunt seci, vechi si unele imprumutate din alte filme. La acest film trebuie sa mimezi suspansul cum mimeaza femeile orgasmul.

Distributia care asigura vocile este compusa din nume cunoscute in industrie, astfel ca din punctul asta de vedere, interpretarea este una reusita. Din pacate, scenariul si personajele nu i-au ajutat mai mult pe actori sa isi puna vocea in valoare.

Animatia este excelenta, plina de culoare si personalitate, din pacate, insa, povestea nu este deloc asa. Probabil ca copii de pana in 12 ani il vor gasi pe placul lor oricum, altfel nu se explica incasarile destul de maricele pe care le-a facut. Trailer:


vineri, 18 iulie 2014

21 & Over (2013)

Gen: Comedie

Distributie: Miles Teller, Justin Chon, Jonathan Keltz, Skylar Astin, Sarah Wright

Regizor: Jon Lucas [aflat la primul lung-metraj]

Buget: 13.000.000 $
Incasari: 92.000.000 $

Nota Gealapa: 6.20
Metascore: 34/100

In noaptea dinaintea admiterii la facultatea de medicina, un tanar sarbatoreste implinirea a 20 de ani impreuna cu cei mai buni doi prieteni ai sai.

Aceasta este comedia clasica de duzina, cu studenti americani care au parte de petrecerea vietii lor chiar in cele mai nepotrivite momente. Acest subiect a fost intors pe toate partile in foarte multe filme, astfel ca e destul de greu sa fii special, abordand aceasta tema. Acest film nu face nici el exceptie. Este unul de duzina, care are insa si momentele lui amuzante.

Distributia este alcatuita din actori semianonimi, care nu s-au facut de ras, dar trebuie sa avem in vedere ca acest gen de roluri nu sunt cele mai grele sau profunde din lume. Daca ai dificultati in interpretare tot ce trebuie sa faci ca sa fii credibil este sa te imbeti pe bune.

Filmul lasa impresia ca se straduieste prea mult si din acest motiv firul logicii se frange destul de des. Nu o sa radeti cu hohote la acest film, mai degraba o sa va lasati prada copilului din voi si veti tolera anumite momente pe care le veti gasi amuzante. Desi nu este cea mai rea realizare de acest gen, este departe de a fi cea mai buna. Lipsa banilor nu poate fi o cauza, pentru ca suma de care au beneficiat a fost mai mult decat suficienta pentru acest gen de productie.

Trailer:


Blue Jasmine (2013)

Gen: Drama

Distributie: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins, Andrew Dice Clay

Regizor: Woody Allen [a mai regizat: Magic in the Moonlight(2014), To Rome with Love(2012), Midnight in Paris(2011), You Will Meet a Tall Dark Stranger(2010), Whatever Works(2009)]

Buget: 18.000.000 $
Incasari: 208.000.000 $

Nota Gealapa: 7.30
Metascore: 78/100

O fosta femeie bigata din New York, se muta in San Francisco, cu sora ei pe care a detestat-o dintotdeauna, pentru a-si reface viata dupa arestarea si sinuciderea sotului ei.

Acest film ne prezinta o idee originala, pusa excelent in scena de un maestru ca Woody Allen. Actiunea se desfasoara pe doua planuri: in prezent, dar si in trecut, in mintea protagonistei noastre care are flashbackuri din viata ei trecuta si prospera.

Cate Blanchett face un rol exceptional, foarte credibil si plin de sinsibilitate. Sunt foarte dese momentele in care reuseste sa te faca sa simti ceva pentru personajul ei, chiar daca numai mila. Aceasta a avut in spate o distributie puternica, perfecta pentru a o pune in valoare. Cu mici exceptii, toti au avut prestatii decente, dar nu au putut si nu au avut loc sa straluceasca.

Acest film este nu numai regizat, dar si scris de Woody Allen, care are un talent aparte de a crea personaje feminine, asa ca succesul era aproape garantat. Ca un bonus, umorul tipic pentru Woody, apare si el pe ici pe colo. Daca adaugam si o imagine buna si o coloana sonora reusita, ne alegem cu un film foarte sensibil, amuzant pe alocuri si agreabil.

Singura parte negativa ar fi atmosfera sumbra, prezenta pe toata durata filmului si care devine apasatoare la un momentdat, si eclipseaza partial sensibilitatea filmului. Trailer:


luni, 14 iulie 2014

Bear (2010)

Gen: Horror

Distributie: Brendan Michael Coughlin,. Patrick Scott Lewis, Katie Lowes, Bill Rampley, Mary Alexandra, Stiefvater

Regizor: John Rebel [a mai regizat: Wolf Town(2011)]

Nota Gealapa: 4.50

Doua cupluri conduc pe un drum izolat prin padure si fac pana. Un urs apare langa masina lor iar acestia il impusca. Un al doilea urs apare si incepe sa ii hartuiasca pe cei patru pentru a-si razbuna partenerul.


Nu exista prea multe filme in care logica sa lipseasca mai mult decat in acesta. Scenaristii si-au dat si ei seama de situatie si au incercat sa adauge putin sens actiunilor prin replici trase de par, astfel ca auzim niste cuvinte din gura unor oameni aflati intr-o situatie dificila pe care in viata reala nu le-am auzi vreodata.

Distributia este formata din numai patru actori si un al cincilea caruia ii auzim doar vocea. Probabil ca explicatia pentru acest lucru ar fi ca nu foarte multi actori, oricat de anonimi ar fi, au fost dispusi sa isi riste cariera cu o aparitie intr-un asemenea film. Despre prestatia celor putini care si-au asumat acest risc nici nu are rost sa comentez.

Intr-o astfel de poveste absurda, culmea, ursul este singurul care arata emotii umane si este, astfel, cel mai credibil actor. Cand actiunea devine mai plictisitoare decat poate suporta creierul uman, scriitorul a incercat sa acorde profunzime filmului cu informatii noi despre relatiile dintre persoanele implicate, dar la acel punct nimanui nu ii mai pasa.

Trailer:


duminică, 13 iulie 2014

Lawless (2012)

Gen: Crima

Distributie: Tom Hardy, Shia Labeouf, Guy Pearce, Jason Clarke, Jessica Chastain

Regizor: John Hillcoat [a mai regizat: The Road(2009), The Proposition(2005), To Have & to Hold(1996), Ghosts... of the Civil Dead(1988)]

Buget: 26.000.000 $
Incasari: 92.000.000 $

Nota Gealapa: 7.65
Metascore: 58/100

In timpul prohibitiei americane, intr-un orasel din Virginia, trei frati incearca sa isi salveze afacerea cu alcool ilegal, in timp ce sunt amenintati de noile autoritati, care vor partea lor de profit.

Un film old school foarte bun. Multe impuscaturi, americani nespalati care se urasc intre ei, clanuri mafiote si masini de eopca. Ce ne-am putea dori mai mult? Acets film ofera doar actiune pura si multa adrenalina. Reuseste, cred eu, sa redea destul de fidel atmosfera acelor vremuri. Si ca sa fie totul si mai bine, povestea este bazata pe fapte reale.

Distributia este una de vis, plina de nume mari care si-au demonstrat valoarea in alte mari productii. Desi in rolul principal este Shia Labeouf, adevarata stea mi se pari a fi Tom Hardy, caruia rolurile de dur i se potrivesc ca o manusa. Jessica Chastain face si ea un rol destul bun. Era nevoie de o pata de culoare intr-un decor gri, sumbru si plin de testosteron.

Sunt si cateva aspecte negative. Mi se pare ca au insistat totusi prea mult pe violenta si alcool, cand s-ar fi putut concentra pe fratia dintre cei trei si pe relatia dintre ei (nu e tocmai un lucru barbatesc ce am spus, stiu). Un alt lucru care lipseste, este putin umor care sa detenzioneze incarcatura emotionala din cand in cand.

Shia LaBeouf a baut in perioada filmarilor destula bautura facua ca in acele vremuri, dupa spusele lui, pentru a fi cat mai autentic. A fost atat de autentic, incat a devenit agresiv pana in punctul cand Mia Wasikowska a incercat sa rezilieze contractul si sa paraseasca filmul.  Filmul a fost difuzat si in cinematografele din Rusia, unde titlul a fost tradus "Cea mai beata tara din lume".

Trailer:


sâmbătă, 12 iulie 2014

Schapelle (2014)

Gen: Drama

Distributie: Krew Boylan, Vince Colosimo, Denise Roberts, Jacinta Stapleton, Les Chantery

Regizor: Khoa Do [a mai regizat: Falling for Sahara(2011), Mother Fish(2010), Missing Water(2009), Footy Legends(2006), The Finished People(2003)]

Nota Gealapa: 3.15

Actiunea se invarte in jurul unei tinere australience arestata pe un aeroport din Bali, pentru posesie de droguri.

Filmul se doreste a avea un puternic impact emotional. Pe alocuri, ce-i drept, reuseste sa provoace empatie si sa te faca sa crezi exact ce vor producatorii sa crezi. Ideea, desi nu originala, avea potential destul de mare de a se transforma intr-un film care sa provoace un numar rezonabil de lacrimi, dar experienta nu foarte mare a regizorului a dus la un film prost facut, cu scene filmate aiurea, pe care il veti uita in maxim trei zile dupa ce l-ati vazut.

Distributia este plina de actori australieni, despre care nu stiu cat de renumiti sunt sau nu, dar unii dintre ei sunt fete familiare si prin filmele de la Hollywood. Protagonista face o treaba buna, intr-un rol destul de complicat, dar si ea, ca si ceilalti actori, are destule momente in care supra-interpreteaza si te face sa iti para rau ca ai simtit vreo emotie pana in punctul respectiv.

Pentru ca un astfel de subiect este liniar si cu un deznodamant previzibil inca din faza incipienta, producatorii au incercat sa rasuceasca cumva scenariul spre sfarsit si sa ne dea pe spate. ideea nu a fost rea, dar a fost insuficient dezoltata pentru a avea efectul scontat. Ca si concluzie, daca va pasioneaza imaginile cu oameni suprinsi cu droguri pe aeroporturi si apoi inchisi pe perioade aberante de timp va recomand sa va utati la emisiunea documentara Banged Up Abroad. Este mult mai bine realizata.

Tocmai ce am aflat ca ar fi de fapt inspirat din fapte reale...

Trailer:


NetFlash.ro la indemana ta!